Bitcoin stiger igen – Veckogranskning 31/2021

Glad augusti, ärade läsare och kryptofolket. Bitcoin har efter en sommarlång vilopaus igen visat livstecken och stigit rejält ovanför $40 000 dollar. Vi får se hur långt tjurens kraft räcker den här gången och om vi ännu har nya toppar framför oss före årets slut.

Det är förstås möjligt att kursen före artikelns publicering kastar kullerbytta med flera tusen dollar åt et håll eller annat. Det är nämligen inte något oerhört i kryptovärlden. Vi kan ändå konstatera att Bitcoin åtminstone har stark potential att fortsätta sin uppgång.

I veckans andra nyheter kollar vi en uppdatering i Ethereum, som vägleder nätverket i planerade skiftet till Ethereum 2.0. Coinmotions nyaste tekniska analys överväger också Ethereums relation till Bitcoin både med tanke på prisutveckling och teknologi.

Dessutom berättar vi bland annat om USA:s debaterade kryptobeskattningsplaner samt Kinas sjunkande kriminella kryptoanvändning.  

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Bitcoin-tjuren verkar igen ha vaknat för att utmana björnen.

Kryptovalutakurser stiger igen

Bitcoins pris har under senaste dagarna stigit ovanför $40 000 dollar för första gången på en tid. Vid skrivstunden har kryptovalutans kurs redan klivit kring $44 000 dollar, vilket är en nivå som inte setts sedan maj. Rörelsen verkat åtminstone tills vidare ha vänt nedgångstrenden som rådit sedan andra kvartalens försäljningvåga och tidigare topparna i april.

Också andra kryptovalutakurser har stigit i Bitcoins efterled. Världens näst största kryptovaluta Ethereum har enligt Coinmarketaps statistik ökat sitt marknadsvärde med över 20% under en vecka. Flera mindre kryptovalutor har också stegrat med över fem procent och vissa med tvåsiffriga tal under senaste dygnet.

Experter och kryptoanalytiker har efter uppgången uttryckt försiktigt optimistiska åsikter om kryptovalutatjurrallyns återvändning. Samtidigt har det ändå varnats om möjligheten för kommande korrigeringsrörelser.  

”Optimism verkar ha återvändigt på kryptovalutamarknaderna. Förra veckornas turbulens är ändå troligen inte över,” konstaterade Bitfinex’ teknologichef Paolo Ardoino.

Bitcoins och andra kryptovalutors kurser har igen rusat uppåt.

Ethereums hard fork aktiverades

Ethereum-nätverkets mycket diskuterade hard fork uppdatering har äntligen aktiverats. Uppdateringen som namngetts London tillades till nätverket förra veckans torsdag, varmed nätverkets transaktionsavgifter och andra parameter fick förändringar.

Nya protokolluppdateringens avsikt är bland annat att minska Etherems inflation genom att bränna en större del av cirkulerande fonder med varje transaktion samt göra avgifter mer spåbara. På våren steg Ethereums transaktionsavgifter rekordhögt, vilket försvårade kryptovalutans användning. I och med uppdateringen ändras Ethereums belöningsstruktur och brytare får i fortsättningen mindre vinster, varmed brytning blir stegvis svårare.

London-uppdateringen har ansetts vara en stor milstolpe i Ethereums vidare övergång mot Ethereum 2.0. Under de kommande par åren är nätverkets konfirmationsmekanism avsedd att bytas från proof-of-work till proof-of-stake konfirmation samt lösa problem relaterade till hög energianvändning och skalbarhet.

Ethereum är efter uppdateringen ett steg närmare i övergången till Ethereum 2.0.

USA:s senat debaterar kryptobeskattning

I USA:s senat pågår det en diskussion över ett biljon dollars lagförslag gällande infrastruktur. I lagförslaget som är avsedd att träda i kraft året 2023 föreslås det också strängare åtgärder för kryptobeskattning. En kommitté ansvarig för beskattning estimerar att ökad övervakning kunde under ett årtionde ge $28 miljarder dollar mer inkomster till statens kassa.

Nya reglerna förväntas påverka både investerare och företag som klassificeras som kryptovalutaförmedlare. Trots stöd från båda partier har flera senatorer kritiserat oklarheten av lagförslagets definitioner. Därmed har konkurrerande tillägg förslagits, och ingen slutlig version är säker. USA:s finansminister Janet Yellens förhållande till lagförslagets förändringar är också tills vidare oklar.

Lagförslaget har också mött motstånd från kryptovalutasektorns grupper. Chamber of Digital Commerce, en organisation som stöder blockkedjeteknologi och digitala nyttigheter, har bedömt nuvarande texten som allt för oklar, eftersom det ger rum att tolka exempelvis kryptovalutautvecklare, brytare och andra parter som förmedlare. Enligt gruppen kan lagförslaget i sin nuvarande form skad parter som inte klarar av att följa nya obligationerna.

”Klargörelser är nödvändiga för att digitala nyttigheternas ekosystem kan fortsätta växa och blomstra i USA,” konstarerade Perianne Boring, grundaren av Chamber of Digital Commerce.

USA:s kryptopolitik kan också starkt påverka resten av världen.

Kryptokriminalitet sjunker i Kina

Kryptovalutarelaterad kriminaliter verkar ha minskat i Kina. Enligt en ny rapport av kryptoanalysföretag Chainalysis har Kinas andel av hela världens kriminella kryptotransaktioner sjunkit sedan året 2019, men formar fortfarande en stor del av misstänkta bluffar och penningtvätt.

I rapporten som utgetts 3. augusti uppskattar Chainalysis att kinesiska adresser både skickat och mottagit kryptovalutor av kriminellt ursprung för åtminstone $2 miljarder dollar under de senaste två åren. Fastän landet fortfarande håller första plats i kryptokriminalitet, har dess andel enligt Chainalysis sjunkit.

“Antalet av Kinas olagliga transaktioner har sjunkit betydligt under tidsperioden både i värde och i relation till andra länder. Nedgången beror delvis på att stora pyramidspel likt årets 2019 PlusToken-bluff inte setts,” konstaterar rapporten.

Vid sidan av ett flertal arrest angående kryptovalutarelaterade bluffar och penningtvätt har Kina under senaste månaderna också begränsat laglig kryptovalutaverksamhet. På våren började Kina strängt stänga ner kryptovalutabrytning, vilket ledde till en historisk krasch i Bitcoins beräkningskapacitet. Åtgärderna mot kryptovalutor antas vara anknytna till att landet vill förstärka vägen för sitt eget planerat digivalutaprojekt.

Kinas kryptobrottslighet verkar ha avtagit.

NFT tillämpas i spelvärlden

NFT har trots sin avtagna vårblomstring börjat tillämpas i spelvärlden. Videospelplattformen IOI har nyligen börjat erbjuda användare möjligheten att tjäna NFT som incentiv i sina tävlingsspel. Nyttigheterna fungerar både som samlingsmål samt en möjlighet att tjäna pengar.

NFT kommer från orden non-fungible token och betyder en blockkedjepollett eller unik peng vars avsikt är att bevisa upphovsrätten eller ursprungliheten av något verk. Värdet på NFT baserar sig på samma saker som kryptovalutor, alltså efterfrågan och utbud. Efterfrågan för NFT stiger bland annat på grund av deras samlingsvärde och unikhet.

IOI, som gör till Europas ledande spelindustrins aktörer och är stödd av framstående investerare, syftar också att expandera sitt produktsurval och publicera en blockkedjebaserad marknadsplattform där spelare kan köpa nyttigheter i försalu. Dessutom planerar plattformen också ett Tesla-temat tävlingsspel, där användare har möjligheten att vinna en bil. Spelaren som vunnit mest i turneringen kommer att få en äkta Tesla-elbil som belöning.

What is NFT and what are fungible assets
NFT har hittat sin väg också till spelvärlden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *