Världsbanker omfamnar krypto – Veckogranskning 33/2021

Hej på er, kryptopojkar och flickor. Bitcoins kurs har igen börjat stegra och väckt spekulation om hur slutåret ser ut. Kommer vi att nå närmare $50 000 dollar, $100 000 eller ännu högre? Ifall historien upprepar sig, verkar det klart att nuvarande prisnivån kommer att vara lägre än ribborna vi når i december. Därför är det kanske inte värsta stunden att skaffa sig lite bitcoins i förvar med pengar man tjänat från sommarjobb och annat syssel.

Och som alltid har vi också den här gången intressanta nyheter för att stöda möjliga investeringsfunderingar. Visste ni nämligen att största delen av världens banker redan på ett sätt eller annat håller på med kryptovaluta och blockkedja? Även 55% av stora bankinstitut tror att krypto har en mer eller mindre lovande framtid.

I andra nyheter kollar vi bland annat kryptoadaptation i Asien, där Singapore och Indien sett ökande mängder kryptoinvesteringar. Dessutom har vi en intressant berättelse om en hackare som först verkade fientlig men visade sig vara en verklig Robin Hood.  

Över hälften av världens stora banker använder krypto

Över hälften av världens 100 största banker har investerat i Bitcoin, digitala nyttigheter eller blockkedjeteknologi, berättar en färsk undersökning. Enligt blockkedjeanalysfirman Blockdata har 55 av dessa hundra banker redan investerat i kryptovalutor eller håller på att utveckla tjänster relaterade till teknologin.

Enligt undersökningen är exempelvis Citigroup, Barclays och Goldman Sachs framstående stödare av blockkedje- och kryptovalutaföretag. Undersökningen nämner också BNP Paribasin och JPMorgan bland stora aktörer vars investeringar nästan dubblats sedan året 2020.

Enligt undersökningen är största operationsområdet för storbanker olika kryptorelaterade förvaringstjänster. Nästan en fjärdedel av storbanker har primärt satsat på dessa tjänster.

Enligt Blockdata beror ökande kryptointresset av storbanker särskilt av tre orsaker: utvecklingen av reglering, stora vinster samt bankernas egna kunders stora intresse.

Blockdatas undersökning ger tecken på att storbankerna är på kryptomarknaderna för att stanna. I framtiden kommer antalet storbanker som är med i krypto troligen att växa vidare.

Blockdatas undersökning tyder på att stora banker har allt större intresse för krypto.

Defi-hackare återlämnade stulna pengar

Förra tisdag berättade decentralisade finanstjänsten Poly Network att de blivit offer för ett hack. Hackaren lyckades stjäla även $600 miljoner dollar värt olika krypto från plattformen. Fallet anses vara ett av de största cyberattcker i kryptovalutornas historia.

Nu har Poly Network berättat att hackaren återlämnat nästan alla stulna pengar. De enda oreturnerade krypton är cirka $33 miljoner dollar värt tether som frösts ner strax efter attacken upptäcktes.

Hackaren kommunicerade med Poly Network genom att använda meddelanden lagrade i Ethereum-transaktioner. Hackaren hade tydligen inga onda syften, utan berättade att hen utfört anfallet bara för skojs skull. Hackarens motiv bekräftas också av att hen vägrade ta emot en belöning av $500 000 dollar som erbjöds av Poly Network.

Enligt Poly Network verkar hackaren vara en så kallad vithatt. Vithatt innebär en hackare som utför attacker för att upptäcka svagheter i olika system. Efter att svagheterna upptäckts är det också möjligt att fixa dem.

This image has an empty alt attribute; its file name is 0e886f00-pexels-negative-space-97077-1-1200x800.jpg
Flera hackare har onda syften men det finns också välvilliga aktörer på fältet.

Bitcoin-brytningens svårighetsgrad stiger fortfarande

Bitcoin-brytningens svårighetsgrad har igen hoppat högre. Förra fredag steg svårighets ungefär 7,3%, vilket kan anses vara en historiskt betydande uppgång.

Bitcoin-nätverket justerar automatiskt svårighetsgrad mellan varje 2016 block, alltså ungefär varannan vecka. Svårighetsgraden justeras automatiskt så att det i genomsnitt föds ett block var tionde minut.

Under förra veckorna har svårighetsgraden beständigt stigit. En huvudsaklig orsak har varit Kinas verksamhet. Tidigare i år började Kina begränsa Bitcoin-brytning i landet, varmed nätverkets beräkningskapacitet och också svårighetsgraden kraschade.

Därefter har brytare börjat hitta nya platser för sin verksamhet och tidigare stängda brytningsapparater har återvänt till nätverket. Som följd har både brytningskapaciteten och svårighetsgraden börjat återhämta sig.

“Brytningskapaciteten är fortfarande 42,1% lägre än vad den var i maj, då flykten från Kina skedde,” kommenterade kryptoanalysföretaget Quantum Economics analytiker Jason Deane.

Bitcoin-brytningens svårighetsgrad kommer troligen att igen stiga inom ungefär ett par veckor.

Kryptoinvesteringar växer i Singapore

Ungefär en tredjedel av singaporianer som inte ännu äger kryptovalutor tänker investera i dem inom kommande året, berättar en färsk frågeundersökning av kryptovalutabörs Gemini.

Enligt undersökningen är Ethereum populäraste kryptovalutan i Singapore. Det kan anses någorlunda överraskande, eftersom Bitcoin globalt är betydligt populärare än Ethereum. 78% av singaporianska kryptoägare äger ether, medan 69% äger bitcoins. Tredje populäraste kryptovalutan är Cardano, som ägs av 40% investerare.

I frågeundersökningen intervjuades över 4 000 vuxna singaporianer. Enligt undersökningen ökade två tredjedelar av investerare sin position under COVID-19-pandemin.

Undersökningen fann att klaraste hindret för investering var bristande kunskap om kryptovalutor. Två tredjedelar av dem som inte ännu äger krypto nämnde otillräcklig information och förståelse som orsak. Också ostabila marknaderna framstog som en faktor bakom investerares tvivel.

Intresset för kryptoinvesteringar växer, men osäkerhet hindrar adaptationen.

Kvinnor i små städer driver Indiens kryptoadaptation

Indiens kryptovalutasektor håller på att växa betydligt, berättar indiska indiska kryptobörser och växlingstjänster. Indiens största börs WazirX har rapporterat att deras användare i Indiens största företag mångdubblats med 2 950 procent under COVID-åren. En annan kryptobörs CoinDCX däremot berättar sig ha fått $90 miljoner dollar värt finansiering.

En särskilt intressant detalj är var och hur tillväxten sker. Enligt WazirX är kvinnor som bor i små städer ansvariga för största delen av tillväxten. Även 65% av tillväxten har att göra med verksamheten av kvinnoinvesterare från mindre städer.

Indiska betalningsförmedlarna RazorPay och Bengaluru berättar att kvinnor från små städer ansvarar för även 54% av deras kryptotraffik. Allmänt har betalningsförmedlarna sett en tillväxt på 92% i kryptotraffik.

Enligt WazirX tror särskilt indiska kvinnor att krypto kan hjälpa dem nå finansiell självständighet, höja sin levnadsstandard samt hitta nya sätt att skaffa pengar.

This image has an empty alt attribute; its file name is 6047f22a-pexels-still-pixels-3699921-1200x800.jpg
Små investerare i Indien har tydligen haft en stor inverkarn på landets kryptoadoption.

Musiker säljer deep fake –röst som NFT

Amerikanska musikartisten och kompositören Holly Herndon har börjat sälja sina anhängare rätten att använda hennes röst i kompositioner. Herndon har publicerat en blockkedjebaserad NFT, vars ägare får rätten att använda hennes deep fake –röst i sina låtar.

Deep fake är en allmän term för olika teknologier som baserar sig på artificiell intelligens och imiterar människors utseende och röst. Med deep fake kan man t.ex. göra filmer och musiklåter där deep fake-människor uppträder.

NFT, eller non-fungible token, i sin tur innebär en blockkedjebaserad pollett vars ägande ger rätten till någon digital nyttighet. NFT kan exempelvis användas för att beteckna äganderätten av en ursprunglig digital bild.

“Möjligheten att göra något nytt med andras röster är något som vi borde omfamna,” kommenterade Herndon.

Deep fake har blivit allt mer allmänt under de senaste åren. I framtiden kan vi t.ex. se filmer med redan döda skådespelare eller nya musiklåtar som presenteras av avlidna artister.

What is NFT and what are fungible assets
NFT har funnit många användningsmål i musikindustrin och annarstans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *