Institutioner intresserade av krypto trots rädsla – Veckogranskning 29/2021

Bitcoins kurs har lidit på senaste tider och sjunkit nedanför $30 000 dollar. Det har presenterats flera orsaker bakom det, varav en är institutioners sjunkna investeringsintresse. I ställer för att visa sig vara starka händer verkar institutionerna vara svaga och panikerar när kursen lite svingar.

Det är i och för sig inte underligt, eftersom institutioner är ganska nya spelare i kryptoinvesteringen och har inte upplevt likadana bergochdalbanor som långtida privata kryptoinvesterare. För dem brukar svingar på tiotals procent redan vara normal vardag.

Samtidigt tror institutioner ändå att de i framtiden kommer att göra ännu mer investeringar. En färsk undersökning berättar nämligen att största delen institut tror sig investera i krypto eller andra digitala nytigheter inom följande fem åren.

Den här veckan berättar vi mer om bland annat den här undersökningen. I andra nyheter behandlar vi raset av Kinas kryptobrytning och följande svårighetsgraden, hur krypto flyttas till valars fickor samt blockkedjeadaptation och kryptomaximalism.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Erfarna kryptohobbyister har redan vant sig med kurssvingar och bergochdalbanor som kan chockera nya investerare.  

Bitcoins flyttas från börser till andra plånböcker

Bitcoin-växling -i kryptobörser sjönk betydligt i juni. Jämfört med maj såg stora börser ett ras på även 42%, berättar en rapport publicerad av CryptoCompare.

Enligt rapporten berodde växlingsvolymens sänking av bitcoins nedgående kurs samt låga prisvolatiliten. Då priset är stabilt eller sjunker är det svårare för tredjare att göra snabba vinster med bitcoin.

Å andra sidan ger låga priser valar och erfarna investerare möjligheten att skaffa mer bitcoins billigt. Så verkar det också ske nu.

Enligt blockkedjeanalysföretag Glassnode flyttas bitcoins i ökande mängder utanför börser. Glassnode hävdar att det beror på att långsiktiga investerare överför fonder från börser till säkrare plånbokslösningar, såsom egna fysiska plånböcker. Enligt Glassnode har plånböcker som ”hodlar ” bitcoins vuxit med 50 000 stycken sedan maj.

Ledger-X
Fysiska bitcoin-plånböcker är ett behändigt sätt att förvara krypto säkert utanför börser.

Bitcoin-brytningens svårighetsgrad sjönk igen

Bitcoin-brytningens svårighetsgrad har igen sjunkit och fortsatt i samma riktning sedan maj. Största orsaken bakom dramatiska fallet anses vara pågående åtgärderna mot brytningsindustrin i Kina.

Bitcoins svårighetsgrad ändras mellan varje 2016 block. Svårighetsgraden varierar enligt hur många brytare det finns i nätverket. Ju mer brytningskapacitet, desto högre stiger svårighetsgraden och tvärtom. Avsikten bakom förändringarna i svårighetsgraden är att nya block skulle födas i genomsnitt mellan tio minuter.

För andra än Kinas brytare kan nyheten betraktas som välkommen. Det innebär nämligen större inkomster och mindre konkurrans för andra brytare. Dessutom hjälper Kinas sänkta andel vidare decentralisera Bitcoin-systemet.

Trots fallande svårighetsgraden och brytningskapaciteten är Bitcoin fortfarande starkaste decentraliserade beräkningsprocessen som pågår i världen.

En graf som visar sjunkande svårighetsgraden som följd av Kinas åtgärder. (BILD: BTC.com)

Institut har fortfarande intresse för kryptoinvesteringar

Institutionellt intresse för digitala nyttigheter och kryptovalutor verkar hålla på att växa, berättar en färsk undersökning. I undersökningen beställd av investeringsföretaget Fidelity Investments intervjuades över 1 100 representanter för institutionella investerare.

Enligt undersökningen tror 7 av tio institutionella investerare att de kommer att investera i kryptovalutor eller andra digitala nyttigheter i framtiden. Som största hindret ser institut digitala nyttigheternas ostabila kurser.

90% av institut som angett intresse berättar att de tror sina kunders investeringsportföljer innehålla digitala nyttigheter inom följande fem åren. Övriga 10% kunde inte ge en tidsintervall för investeringarna.

Trots att institutionell investeringsaktivitet sjunkit på sistone, tyder frågeundersökningen på att vi i framtiden kommer att se antalet öka allt mer.

Institutioner tror sig skaffa mera krypto till kunders portföljer inom kommande åren.

Buenos Aires ’hamn tar blockkedja i bruk

Argentinas mest berydande frakthamn i Buenos Aires håller på att modernisera sjöfart och sina fraksystem med hjälp av blockkedja. Nyheten rapporteras i ett pressmeddelande av en myndighet ansvarig för hamnen.

Blockkedja kommer att användas i hamnens e-PuertoBUE-system, som ansvarar bland annat för tullning och frakttraffik. Avsikten är att försakra att data angående frakttraffik och tullning av farliga föremål inte kan manipuleras.

Blockkedja har förallmänligats betydligt i frakttraffik under senaste åren. Det används i flera av världens största och aktivaste hamnar, såsom exempelvis Rotterdams hamn. I Finland har blockkedja använts bland annat av Kouvolas stad för tågfrakt.

Buenos Aires’ hamn är den största och aktivaste i Argentina. (BILD: Pepe Robies – CC BTY-SA 3.0)

USA:s coronastöd användes till bitcoin

COVID-relaterade återupplivningsbetalningar verkar ha upplyft bitcoins kurs, berättar Clevelands avdelning av USA:s centralbank Federal Reserve. Enligt Fed var uppgången relativt liten, men ändå avsevärda.

Förra året då coronapandemin var som värst betalade USA $ 1200 dollar åt varje amerikan för att återuppliva ekonomin. Då betalningarna kom på medborgares konton steg också bitcoins kurs samtidigt, vilket tydde på att åtminstone en del av pengarna gick till bitcoin. Enligt centralbanken verkar detta stämma.

Enligt centralbankens undersökare gick ungefär 0,02% av alla återupplivningspengar till bitcoin. Det i sin tur lyfte växlingen av bitcoin med 3,8% och priset med 0,7%. Enligt undersökarna var förändringarna små, men statistiskt betydande.

Corona har omvälvt världsekonomin och kommer troligen att fortsätta göra det en längre tid.

Borgmästare: Bitcoin löser inflation

Borgmästare Scott Conger från staden Jackson i Tennessee tror att Bitcoin kan lösa problem orsakade av inflation. Cronger berättade om sina åsikter på Twitter.

”Varför accepterar vi inflation? Varje år är våra dollar värda mindre och kommer inte att stiga. Det finns bara ett sätt att fixa det, Bitcoin,” skrev Conger.

Conger har redan längre varit en förespråkare för Bitcoin och blockkedja. Han har bland annat berättat att han skapar en arbetsgrupp med avsikten att hjälpa Jackson adoptera blockkedja med bästa möjliga sätt. Conger använder också så kallade laser-ögon i sina bilder på sociala medier, vilket verkar vara en mem för Bitcoin-maximalister.

Scott och hans laserögon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *