Veckogranskning 13/2018: En gungande kurs stör inte utvecklingen

Välkommen tillbaka till veckogranskningen efter helgerna! Påsken har gett oss ganska bra köpplatser, eftersom bitcoin har som bäst (värst?) gått t.om. under 7000 dollar. Trots att sådana prisförändringar säkert orsakar panikförsäljningar och ångest, lönar det sig inte nödvändigtvis att stressa för mycket – framtiden ser nämligen bra ut.

Bitcoin och kryptovalutor används hela tiden på nya sätt och branschen får jämt nya aktörer både från privata och offentliga sektorn. Kryptovalutor uppfriskar gamla företags ekonomi och möjliggör födseln av en helt ny verksamhet. För ekonomin är kryptovalutor som gott vin, som njuts med måtta. Det kan bli vilt och yrt, men i en elegant anda.

Bittiraha.fi har under förra veckan publicerat en artikel om hur man värderar altcoins, alltså andra krypton än Bitcoin, och deras potential. Det är värt att kolla saker på lite längre sikt, eftersom kryptovalutor är en under 10 år gammal uppfinning vars yta vi först har börjat skrapa.

I veckogranskningen talar vi bl.a. om varför det är bra att en grupp hackare försöker aktivt söndra Blixtnätverk, samt hur Rysslands bankers provar sina kryptovingar i Schweiz. Och givetvis mycket annat!

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Bitcoins teknologiska utveckling håller på att fixa dess tidigare problem, så som centralisering och skalningsproblem.

Vithattshackare försöker söndra Blixtnätverk med goda motiv

Hackergruppen som använder pseudonymen bitPico har skapat ett automatiskt anfallsprogram som riktas särskilt mot Blixtnätverk. Anfallsprogrammet skickar en enorm mängd förfrågningar åt Blixtnätverken, vilket överbelastar den och fäller dess nodar.

“Vi har skapat ett anfallssystem som riktas mot Blixtnätverk. Vi själva äger bitcoins och vill försäkra att Blixtnätverkslösningar inte blir förstörda genast i början. Det enda sättet att säkra deras trygghet är att prova så många olika attacker som möjligt” berättar hackergruppen.

På bas av annonsen ser det ut som att bitPico är en så kallad vithattshackergrupp. Vithattshackare är hackare som försöker hitta svagheter i system så att de kan fixas och göras mer säkra. Genom sitt anfall försöker bitPico hitta tills vidare okända svagheter i Blixtnätverk så att deras utvecklare kan göra systemen bättre och fixa dess problem.

Blixtnätverk är andragrads lösningar som byggs på Bitcoins blockkedja och kan hantera  bitcoin-transaktioner utan att dessa transaktioner behöver bli loggade i blockkedjan. Blixtnätverk kan lyfta Bitcoins transaktionshastighet även tusentals gånger från nuvarande. Första Blixtnätverken fungerar redan i Bitcoins huvudnätverk.

Vithattshackare är hackare som använder sin kunskap till gott. Kanske den mest kända gruppen är haktivistkollektivet Anonymous. (BILD: Vincent Diamante)

Google förbjuder tillägg som bryter kryptovalutor

Google har berättat att de kommer att ta bort tillägg som bryter kryptovalutor från Chrome-browserns tjänster. Tidigare har Google godkänt sådana tillägg ifall de klart berättar åt användaren hurdana kryptovalutor de bryter och hur.

”Vi har tills vidare bestämt förbjuda alla tillägg som bryter kryptovalutor, eftersom största delen av tillägg som skickats åt Google inte fyllde våra krav”, berättar Googles produktchef James Wagner åt Wired-tidningen.

Google satt tidigare ett liknande täckeförbud på alla kryptovalutareklamer i sin GoogleAds-service. Också då resonerade Google att det är lättare att övervaka ett allmänt förbud än enstaka fall, trots att det även drabbar lagliga och ärliga aktörer.

Tillägg som bryter kryptovalutor samt inbäddade kodstumpar har väckt motstridiga åsikter. Å ena sidan ser man dem ha potential att erbjuda t.ex. nätsidors ägare sätt att finansiera sitt innehåll utan reklamer, men å andra sidan innebär hemlig brytning att läsarens resurser används svekfullt utan lov som i ett skadeprogram.

Google har under året formulerat flera förbud gällande kryptovalutor.

Bluff-Bitcoin-paket i trafiken

Flera finska Bitcoin-användare har rapporterat att man försökt sälja så kallade “Bitcoin-startpaket” åt dem. Paketernas pris har enligt rapporterna varit kring 50-100 euro och säljarna har spridit falsk information om att dessa startpaket är nödvändiga för att börja använda Bitcoin. Det är ändå fråga om en illvillig bluff.

Det krävs inga startbetalningar eller paket för att använda Bitcoin. Vem som helst kan börja använda Bitcoin genom att skapa en egen Bitcoin-plånbok, t.ex. via Coinmotion-servicen som upphålls av Prasos Ab. Redan en gratis plånbok räcker för att användaren kan motta och skicka bitcoins.

Bitcoin-bluffar har blivit mer allmänna också i Finland. Eftersom branschen är ny förstår flera inte ännu Bitcoin, vilket gör sådana bluffar lockande projekt. Man kan lätt undvika bluffar genom att ta reda på företaget vars tjänster man använder. Om företaget har haft verksamhet i flera år och är välkänt är det sannolikt pålitligt.

I Finland är pålitliga Bitcoin-tjänster bl.a. Bittiraha.fi, Coinmotion, Bittimaatti-nätverket samt LocalBitcoins.

Ju mer Bitcoin används desto mer lockar det också skumma snubbar.

NVIDIAs direktör: Krypton har kommit för att stanna

Enligt grafikkortsproducent NVIDIAs verkställande direktör Jensen Huang har kryptovalutor kommit för att stanna. Huang berättade om sina synpunkter i CNBC:s Mad Money programmet.

”Kryptovalutan kommer att stanna här. Kryptovalutor ger världen en möjlighet att byta värde med minimala kostnader och friktion. Kryptovalutor kommer att vara ett fenomen som fortsätter länge”, betecknar Huang.

NVIDIAs grafikkort har varit bland de populäraste grafikkort som används till brytning av kryptovalutor. Trots att grafikkorten i första hand är avsedda för spel och grafikmanipulation, lämpar de sig utmärkt också till flera kryptovalutors brytning.

Huang tror att bl.a. nya grafikkort kommer att sprida framtidens brytning från nuvarande. Nuförtiden är flera kryptovalutors brytning centraliserad av stora aktörer, men nya kryptovalutor och brytningsteknologier håller på att ändra riktningen.

Rysslands banker gör kryptoaffärer i Schweiz

Gazprombank-banken som ägs av Rysslands stat har berättat att de börjar ett pilotprojekt i Schweiz där de tänker prova kryptovalutatransaktioner.

”Sådana tjänster har efterfråga bland våra privata kunder. Därför tar vi reda på hur vi själva kan organisera liknande projekt”, berättar Gazprombanks styrelses vice ordförande Aleksander Sobol åt lokala Vedomosti-nyhetstjänsten.

Enligt Sobol valde banken Schweiz för projektets huvudkontor p.g.a. landets kryptoförmånliga lagstiftning. Schweiz har aktivt tagit i bruk en liberal kryptovalutapolitik för att locka kryptobranschen och blockkedjeindustrin till landet.

Tidigare under året berättade Rysslands största bank Sberbank att de håller på att öppna en egen kryptovalutabörs i Schweiz. Också Bitfinex, som hör till världens största kryptovalutabörser, har berättat att de överväger att flytta sin verksamhet till Schweiz.

Via Schweiz kan Gazprombank och andra ryska banker kringgå Rysslands begränsande kryptoreglering.

Sydkoreas huvudstad bygger egen krypto

Sydkoreas huvudstad Seoul tänker utveckla och publicera en egen blockkedjebaserad lokalvaluta, berättar stadens borgmästare Park Won-soon. Enligt borgmästaren kan den kommande kryptovalutan användas bl.a. i offentliga projekt. Dessutom tror Won-soon att en lokal krypto kan hjälpa företag att vidare förstå blockkedjerevolutionens möjligheter.

”Blockkedjan kan tillämpas i alla Seouls byrokratiska system, så som offentliga trafiken och stadens stödbetalningar åt ungdomar” berättar borgmästaren åt CoinDesk Korea.

Seoul är inte den enda huvudstaden som utvecklar sin egen lokala kryptovaluta. Aalto-universitet annonserade förra veckan att de utvecklar ett eget kryptomynt åt Helsingfors. Användningen av dessa lokala krypton är i sig begränsad, men de ger offentliga makten förståelse över kryptovalutors och blockkedjans möjligheter. Ifall en stat senare vill t.ex. utveckla en statlig kryptovaluta, kan lokala kryptoexperiment ge värdefull information.

Seouls egna lokala krypto är ett värdefullt experiment för hela Korea. (BILD: Kaniwari)

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].