Viikkokatsaus 14/2018: Kryptomaailma taistelee sortajiaan vastaan

Bitcoinin parissa ollaan taas saatu kuluneella viikolla lukea kaikenlaista höpöä, kuten että pankit ovat varmoja, että Bitcoin on terrorismia ja miten nyt taas pitää kieltää ja sensuroida kaikki sitä koskeva tieto, mainonta ja keskustelu. Tietenkään tässä ei ole mitään uutta, sillä pelonlietsojien mielestä Bitcoin on aina ollut pelottava Internetin mysteerinen huumeraha, jonka käyttäminen on kuin antaisi Pirulle pikkusormen ja liittyisi venäläiseen mafiaan. Tämän touhun seurauksena bitcoinia ollaan jälleen kerran ollaan rajoittamassa, tällä kertaa Intian keskuspankin toimesta.

Mutta tiedättekö mitä? Nyt alkaa riittää. Samuel L. Jacksonia mukaillaksemme: “We’ve had it; these motherfucking banks in this motherfucking Bitcoin.”

Viikko on tuonut monia uutisia, jotka kertovat siitä, miten Bitcoin-yhteisö on ryhtymässä taistelemaan vastaan. Intian keskuspankin tuorein kehotus irtisanoutua yhteistyöstä Bitcoin-yritysten kanssa on saanut vastaansa yli 17 000 intialaisen kansanliikkeen, joka vaatii pankkia perääntymään.

Ja samanlainen ilmiö ollaan näkemässä myös muualla. Ainakin kuuden maan kryptoyhdistykset ovat nostamassa joukkokannetta Facebookia, Twitteriä ja Googlea vastaan yritysten epäreilusta ja mahdollisesti jopa laittomasta kryptoyritysten mainoskiellosta. Etenkin Facebookille tilanne on kiusallinen, kun yritys on muutenkin jäänyt kiinni housut nilkoissa hyvin epäilyttävä ilme kasvoillaan muka selaamassa uutissivustoja, vaikka oikeasti me kaikki tiedetään, millä sivuilla se pyörii.

Muissa uutisissa muun muassa Binancen muutto Maltalle, Moneron kuusi uutta kasvoa sekä vaikka mitä muuta kivaa. Mutta jos tämä ei riitä, niin onneksi Bittiraha.fi on hommannut runsaasti uusia sisällöntuottajia, minkä vuoksi tarjoamme teille tälläkin viikolla paljon uusia artikkeleita. Kuluneella viikolla olemme julkaisseet muun muassa analyysin Telegramin ICO-hankkeesta, katsauksen median tapaan liioitella Bitcoinin vaikeuksia sekä teknisen analyysin.

Bittiraha.fi on sellainen tietopaketti, että jos emme olisi tyhmiä, niin mehän pyytäisimme tästä jo maksua. Mutta koska olemme tyhmiä, tarjoamme informaation ilmaiseksi teille kaikille. On se tämäkin bisnesmalli. Toisaalta meidän tappiomme on teidän etunne, joten kannattaa ehdottomasti hyväksikäyttää meitä hymyissä suin!

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Kryptovaluuttakäyttäjät alkavat saada tarpeekseen suurten korporaatioiden pelleilystä. On aika nousta vastaan.

Malta ryhtyy lohkoketjusaareksi

Euroopan pienimpiin maihin kuuluva saarivaltio Malta on ryhtynyt aktiivisesti ajamaan politiikkaa ja lainsäädäntöä, jonka tarkoituksena on tehdä Maltasta “lohkoketjusaari”. Malta on muun muassa ryhtynyt säätämään lakeja, jotka tekevät kryptoraha- ja lohkoketjubisneksistä virallisesti laillista sekä antavat selkeät ohjeet ja säännöt, miten bisnestä voi saarella harjoittaa.

Toisin kuin monien muiden maiden kryptovaluuttoja koskevat lait, Malta ei pyri lainsäädännöllä rajoittamaan kryptojen kehitystä, vaan nimenomaan ruokkimaan sitä sekä ohjaamaan entistä enemmän kehitystä Maltaan. Malta on muun muassa laillistanut ICO-sijoittamisen samaan aikaan, kun muualla länsimaissa siihen suhtaudutaan entistä epäileväisemmin.

Maltan kryptomyönteinen lainsäädäntö on ryhtynyt poikimaan maalle välittömästi tulosta. Maailman suurin kryptorahapörssi, Binance, on ilmoittanut muuttavansa Maltalle. Maltan lainsäädäntöä ja tulevaa politiikkaa on helpompi ennakoida, minkä lisäksi valtio aktiivisesti pyrkii lisäämään maan vetovoimaisuutta.

Binancen muutto Maltalle tulee todennäköisesti entisestään lisäämään maan houkuttelevuutta kryptovaluutta- ja lohkoketjualan toimijoille. Lisäksi Binance tulee todennäköisesti tuomaan monien miljoonien verotulot pienelle saarivaltiolle.

Malta on pieni eurooppalainen paratiisisaari, joka haluaa paratiisiksi myös kryptovaluutalle. (KUVA: Karelj)

Ensimmäinen kuluttajien Salamaverkko-lompakko julkaistu

Ensimmäinen kuluttajaa varten luotu Salamaverkkoa hyödyntävä Bitcoin-lompakko on julkaistu Googlke Playssä. Tämä lompakko, Eclair Wallet, pystyy sekä vastaanottamaan että lähettämään bitcoineja salamaverkon kautta, mikä tarkoittaa huomattavasti halvempia ja nopeampia siirtoja. Salamaverkkojen kautta tehdyt siirrot ovat myös yksityisempiä kuin perinteiset Bitcoin-siirrot.

Salamaverkot ovat Bitcoinin lohkoketjun päälle rakennettu lisäkerros, jota Bitcoin-asiakasohjelmat voivat käyttää käsitelläkseen bitcoin-siirtoja ilman, että jokaista siirtoa tulee erikseen kirjata lohkoketjuun. Tämä tekee Bitcoinista huomattavasti nykyistä nopeamman sekä edullisemman ilman, että kryptovaluutta joutuu tinkimään turvallisuudesta.

Salamaverkot olivat vielä viime vuonna korkeintaan prototyyppivaiheessa, mutta kuluneella vuodella niiden kehitys on ottanut valovuosien mittaisia harppauksia. Salamaverkkojen uskottiin optimistisesti tulevan käyttöön ehkä vuoden lopussa, mutta Eclair Walletin kaltaiset sovellukset näyttäisivät antavan osviittaa, että Salamaverkkojen yleistyminen tulee tapahtumaan vielä tätäkin nopeammin.

Salamaverkot alkavat jo olla täällä, vaikka niitä piti edellisten uutisten mukaan odottaa vielä vuoden loppuun. (KUVA: Airax)

Kryptoyhdistykset joukkokanteeseen someja vastaan

Sveitsin, Kazakstanin, Armenian, Venäjän, Kiinan ja Etelä-Korean kryptovaluutta- ja lohkoketjualan yhdistykset ovat ryhtyneet vetämään yhteistä joukkokannetta kryptovaluuttamainonnan kieltäneitä sosiaalisen median yrityksiä vastaan. Yritykset, joita kanne koskee, ovat Google, Twitter ja Facebook.

Sosiaalisen median jätit ovat ryhtyneet kuluneen vuoden aikana kasvavissa määrin rajoittamaan ja kieltämään kryptovaluuttamarkkinointia. Esimerkiksi Facebook on kieltänyt kaiken ICO-sijoittamista, Bitcoinia ja kryptovaluuttoja koskevan maksullisen mainonnan palvelussaan.

Kanteen nostavat yhdistykset katsovat, että nämä kiellot ovat kohtuuttomia ja ne koskevat myös laillisesti toimivia yrityksiä. Lisäksi kieltojen nähdään vaikeuttavan kohtuuttomasti kilpailua ja siten suosivan vakiintuneita toimijoita uusien yrityksien kustannuksella.

Kryptovaluuttayhdistykset ovat parhaillaan keräämässä varoja joukkokannetta varten. Kanne on määrä panna vireille ensi kuussa.

Yhä uudet kryptovaluuttayhdistykset yhtyvät joukkokanteeseen suuria sosiaalisen median korporaatioita vastaan.

Monero halkesi viideksi… kuudeksi… seitsemäksi?
 

Monero-kryptorahaprojekti halkesi viime torstaina neljäksi erilliseksi projektiksi. Halkeamisen taustalla on kryptolouhintayritys Bitmainin julkaisema uusi ASIC-louhintalaite, joka pystyy louhimaan myös moneroa. Aikaisemmin Moneron etuihin on laskettu sen resistanssi ASIC-louhintaa vastaan.

Moneron kehittäjät katsoivat, että ASIC-laitteet muodostavat merkittävän uhan Monerolle, koska niillä on potentiaalia keskittää louhiminen suurille yrityksille. Bitmainin uuden Antminer E3:n julkaisun myötä Moneron kehittäjät kokivat, että kryptovaluutan koodia on muutettava, jotta nämä uudet ASIC-louhijat eivät voi keskittää Moneron louhimista.

Lopputuloksena Moneron koodia muutettiin siten, että Bitmainin uusi louhintalaite ei enää voi louhia kryptovaluuttaa. Kaikki Moneron käyttäjät eivät kuitenkaan olleet yhtä mieltä tästä, vaan he päättivät jäädä vanhaan, päivittämättömään lohkoketjuun.

Nyt Monero itse pyörii omalla ASIC-resistantilla lohkoketjullaan samaan aikaan, kun Moneron vanhalle lohkoketjulle on kehittynyt jopa viisi kilpailevaa kryptovaluuttaa: Monero Classic, Monero Original, MoneroC, Monero 0 sekä myös toinen krypto, joka käyttää nimeä Monero Classic.

On todennäköistä, että kunhan tilanne vähän tasaantuu, suurin osa näistä vaihtoehtoisista moneroista tippuvat kokonaan pois markkinoilta. Näin on käynyt aikaisemmin esimerkiksi useiden Bitcoinista halkaistujen kopiokolikkojen kanssa.

Moneron halkeaminen ei mennyt ihan kuin Strömsössä. (KUVA: Bitcoin Magazine)

 

Intian keskuspankki haluaa rajoittaa kryptoteollisuutta

 

Intian keskuspankki on ilmoittanut, että keskuspankille rekisteröityneiden taloudellisten toimijoiden tulee lopettaa yhteistyönsä kryptovaluuttoja käsittelevien yritysten kanssa. Käytännössä keskuspankin kehotus koskee tavallisia liikepankkeja sekä suurinta osaa Intian finanssialan yrityksistä.

Pian keskuspankin ilmoituksen jälkeen intialaiset ryhtyivät keräämään adressia, jossa he vaativat keskuspankkia lopettamaan kryptovaluuttakielteisen toimintansa. Adressin mukaan kryptovaluutta ja lohkoketju ovat tuoneet työpaikkoja tuhansille nuorille intialaisille. Keskuspankin kiellot koetaan vahingoittaviksi sekä rajoittaviksi intialaisen lohkoketjuteollisuuden kehittymiselle. Adressissa on toistaiseksi jo yli 17 000 nimeä.

Aikaisemmin etenkin suurten valtioiden keskuspankkien ilmoitukset ovat vaikuttaneet vahvasti bitcoinin ja kryptovaluuttojen kursseihin, mutta Intian keskuspankin ilmoitus ei näyttäisi aiheuttaneen markkinoille merkittävää heilumista. Pankkien ja muiden tahojen kiellot näyttäisivät olevan osa ns. “laskelmoitua riskiä”, jonka monet sijoittajat ottavat huomioon ostaessaan ja myydessään bitcoineja.

On myös epävarmaa, miten paljon käytännön merkitystä tällä keskuspankin kehotuksella ylipäätään tulee olemaan. Intialaisen Unocoin-pörssin mukaan ainakaan 6. päivään huhtikuuta mennessä yksikään intialainen pankki ei ole katkaissut suhteitaan kryptovaluuttayrityksiin. Unocoinin mukaan kehotus ei myöskään muuta bitcoinin juridista asemaa Intiassa mitenkään.

Intian keskuspankki haluaa rajoittaa Bitcoin-yrityksille tarjottavia palveluita. (KUVA: BigCoin)

Kryptohuijari Craig Wright yhdistää kryptoskeneä

Kryptovaluuttaskeneen on kehittynyt viimeisten kuluneiden vuosien aikana tietynlaista “tribalismia”. Osa kryptoharrastajista ovat esimerkiksi ottaneet yhden krypton omakseen ja ryhtyneet morkkaamaan muita. Tämä sisäinen ristiriita on huomattavissa etenkin kilpailevien projektien, kuten Bitcoinin ja siitä halkaistun kopion, Bitcoin Cashin, kohdalla.

Nyt näyttäisi siltä, että nämä riitapukarit ympäri kryptoskenen ovat yhdistymässä ainakin yhdessä asiassa: nimittäin vihassa ja inhossa kryptovaluuttahuijareita kohtaan. Ennen kaikkea yhdistävänä kohteena on Craig Wright, joka valehteli vuonna 2015 olevansa Bitcoinin keksijä Satoshi Nakamoto.

Vaikka kryptovaluuttakäyttäjät ovat alusta asti nähneet Wrightin valheiden läpi, ovat nämä jutut uponneet joihinkin ja Wright on muun muassa päässyt puhumaan kryptovaluuttoja käsitteleviin tapahtumiin. Mutta nyt kryptovaluuttaskene on saanut tarpeeksi.

“Tämä mies esittää päättömiä väitteitä, joten minkä takia tällaisen huijarin annetaan tulla puhumaan kryptokonferensseihin?” Ethereumin kehittäjä Vitalik Buterin kysyi Soulissa viime viikolla järjestetyssä konferenssissa. Vitalik sai yleisöltä raikuvat suosionosoitukset. Buterinin ulostulon myötä myös muut kryptokehittäjät ovat ryhtyneet tulemaan esille asiassa.

“Kirjoitin salamaverkkojen tutkimuspaperin, mutta en siltikään ymmärrä mitään Wrightin puheista”, kertoi salamaverkkojen kehittäjä Joseph Poon.

“Tässä ei ole kyse normaalista kehittäjien välisistä erimielisyyksistä. Tämä on vastaus Wrightin harjoittamaan tietoiseen petollisuuteen” Poon jatkoi.

Jos mikään muu ei kryptoja yhdistä, niin ainakin yhteinen vihollinen.

“En esitä vastuuttomasti olevani Satoshi Nakamoto”, Craig Wright kirjoittelee taululle. (KUVA: Phneep.com)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].