Veckogranskning 30/2018: Bitcoin raketerar – 30% värdestegring på en månad

Veckoslutet gick förbi med spänning då Bitcoin satt med foten på pedalen i väntan på startskottet. På måndag kom skottet och bitcoins kurs studsade upp till ett nytt tusental. Det hade redan förväntats, eftersom varje sakkunnig investerare och expert såg att bitcoins kurs håller på att nå bottnet. Och när vi är på bottnet så finns det bara en riktning: nämligen uppåt.

Vid sidan om att kursen har stigit har Bitcoin också förstärkt sina positioner bland kryptovalutornas växande värld. Förra året kunde man se en klar altcoin-trend, då andra krypton än Bitcoin växte i relation märkbart. Olika ICO-tokens, Ethereum-baserade lilla krypton och dylikas framträdelse orsakade att Bitcoins helhetsmarknadsvärde förra året gick tom. under 40%, vilket är lägst någonsin. Nu är Bitcoin igen på väg mot en överlägsen marknadsposition, eftersom andra krypton kanske inte visade sig vara så stora revolutioner som den första.

I veckogranskningen tar vi naturligtvis en blick på senaste värdestegringen. Dessutom kollar vi internationella instituts Bitcoin-politik, eftersom G20-länder och EU har gett nya kommentarer om kryptovalutor. I andra nyheter bla. krypterad e-post, Schweiz’ kryptotopia samt Silk Road –Ulbrichts möjligheter att bli fri.

Förra veckans granskning hittar du här.

Efter att ha tankat några månader på planetens yta är Bitcoin igen på väg mot månen.

Bitcoin stiger kraftigt

Bitcoins kurs är högre än på två månader. På måndag provade kursen redan 8 000 dollars gränsen, och lugnade sig sedan knappt under gränsen. Just nu är bitcoins kurs redan kring 8 200 dollar. Under förra veckan har bitcoin gått upp i värde ungefär 20%.

Utöver att bitcoin har börjat stiga ordentligt håller den också på att stiga jämfört med andra kryptovalutor. Bitcoins marknadsposition är nu högst sedan förra december. I juli har Bitcoins marknadsposition stigit från 40 procent till 48 procent. Det betyder att nästan hälften av allt värde som lagrats i krypton är i bitcoins.

Ifall bitcoin lyckas fortsätta stiga är det väldigt sannolikt att kursen under sommaren kommer att stiga högre än 8 000 dollar. Bitcoins bättre marknadsposition däremot tyder på att förra årens altcoin-mani håller på att mojna och kryptoinvesterare återvänder till bitcoin.

Bitcoins kurs är högst på två månader, men ifall experternas estimat stämmer kommer kursen om några månader att vara betydligt högre.

G20 vill ha internationella kryptostandarder

G20-gruppen har avslöjat att de vill ha nya internationella standarder angående kryptovalutor i bruk redan tills oktober. Enligt G20-gruppen borde dessa internationella regler stadgas särskilt för att hindra penningtvätt.

En samling G20-gruppens representanter, inklusive medlemstaternas finansministrar, centralbankernas representanter och andra finanspersoner, mötte förra veckoslutet för att behandla nya standarderna. Efter mötet utgav G20 en ställning där de kräver internationella och nationella reglerare att handla för att skapa nya standarderna.

“Trots att kryptovalutor inte tills vidare orsakar risker för internationella ekonomins stabilitet, är vi uppmärksamma. Därtill upprepar vi vårt krav att få global reglering till branschen,” säger ställningen.

G20-gruppens representanter berättade inte ännu detaljer om hurdana dessa nya internationella standarder kommer att vara. Ifall standarder stadgas är det sannolikt att de stadgas som en del av t.ex. EU-medlemstaters dekret eller direktiv.

G20-länders beslutsfattare vill ha Bitcoin och kryptovalutor under internationella regleringsstandarder.

Tysk ex-bankir: “Blockkedjan gör slut på pseudokapitalismen!”

Helsingin Sanomat har skrivit en artikel om schweiziska staden Zugs bitcoin- och blockkedjesituation. Schweiz och särskilt Zug är kända inom kryptovalutascenen pga. Deras krypto- och blockkedjeförmånliga politik. Zugs beslutsfattare har offentligt annonserat som mål att göra staden till en av världens blockkedjehuvudstäder.

Zug är på många sätt helt i egen klass jämfört med världens städer. Zug är bla. världens första (och tillsvidare enda) plats där kryptovalutaanvändare kan även betala en del av offentliga betalningar med bitcoins eller andra krypton.

Fastän kryptovalutornas position i Zug är stark, ser stadens aktörer det bara som ett första steg. Vid sidan om kryptointresse utvecklas det i Zug olika blockkedjeappar mm. som kunde göra offentligt maktbruk mer transparent och tryggt.

”Vi ser blockkedjan som ett slags operativsystem för internets följande generation. Det skapar ett kommunikationssystem där information är bekräftat,” berättar Tom Lyons, zugiska blockkedjeföretaget Crypto Valley Associations kommunikationschef åt HS.

“Blockkedjor gör slut på pseudokapitalismen!” berättar tyska ex-bankiren Bertram Seitz.

Nutida kapitalismen är långt ifrån den osynliga marknaden som forntida liberalerna visionerade. Blockkedjan tros kunna återföra ekonomin tillbaka till människor och göra slut på konstgjorda ”pseudokapitalismen”.

Krypterad e-post vill ha ICO-finansiering

Schweiziska krypterade e-posttjänsten ProtonMail överväger att finansiera sin egen ICO-kampanj. Enligt ProtonMail är ICO-finansiering ett bättre alternativ för företaget än traditionell investering, eftersom det ger möjlighet för vanliga användare att investera i tjänsten och delta i systemets utveckling.

“Vi ser ICO som ett alternativ till kapitalinvestering, inte bara som ett snabbt sätt att samla pengar. Ifall vi organiserar en ICO-investering kommer det att ske inom ett år,” berättar ProtonMails informatör.

ProtonMail grundades ursprungligen av en grupp forskare och ingenjörer i CERN. Deras avsikt var att skapa ett säkrare alternativ för stora och mycket använda e-posttjänster, så som Gmail och Hotmail.

ProtonMail har snabbt blivit blivit populär bland kryptoanvändare. ProtonMails e-posttjänster är gratis, och dessutom krypterade så att även tjänstleverantörerna inte kan läsa meddelanden. Ju mer myndigheter och andra internationella parter övervakar användarnas nättrafik, desto mer populär blir ProtonMail och liknande tjänster.

ProtonMail har snabbt blivit populär bland användare som bryr sig om privathet.

EU-parlamentet: Centralbankskrypton kan öka konkurrens

Europaparlamentets finanskommitté har utgett sin undersökning gällande centralbanksstyrda kryptovalutors möjliga effekter på kryptomarknaderna. Enligt undersökningen skulle centralbanksstyrda digi- och kryptovalutors ankomst på marknaderna öka konkurrensen.

”Licensierade bankstyrda kryptopengars ankomst på marknaderna kommer att ändra kryptovalutamarknaderna och vidga konkurrenternas mängd,” säger undersökningen.

Enligt undersökningen har rådande konkurrensens litenhet begränsat kryptovalutornas utveckling. I undersökningen konstateras att en ökad tävling skapad av centralbanksstyrda valutor kunde förbättra problemet betydligt.

”Man kan se klara brister på kryptomarknaderna gällande konkurrensen. Centralbanksstyrda krypton kunde öka användarnas direkta påverkan och konkurrensen,” konstaterar undersökningen.

Europas Union och dess medlemstater har redan länge undersökt möjligheter för sina egna blockkedjebaserade digivalutor, men tills vidare har både Europas centralbank samt EU:s lagstiftare varit motsträviga. T.ex. Estland var tvungen att avstå från att skapa en egen digivaluta, eftersom det betraktades bryta mot EU:s regler.

Enligt EU-parlamentets undersökning borde centralbankerna marknadsföra egna digivalutor för att förbättra konkurrensen.

Åklagare vill underkänna Ross Ulbrichts yrkesmordsrykten

Marylandiska åklagaren Robert Hur har gjort ett anspråk åt USA:s rättsväsen att överge Silk Roads förra administratör Ross Ulbrichts rådande dom samt behandla fallet på nytt. Hurs anspråk motiveras av påståenden att Ross Ulbrichts skulle ha beställt ett yrkesmord i samband med Silk Road.

Enligt åklagaren är Ulbrichts livstidsstraff omåttligt. Fastän Ulbricht inte blev dömd för yrkesmordet, ser åklagaren att rykten påverkade strängare domen. Utan yrkesmordsrykten är det möjligt att Ulbricht skulle ha fått en betydligt lindrigare dom.

Också Ulbrichts eget försvar har vädjat till dessa obevisade påståenden om ett yrkesmord. Trots att rykten cirkulerat sedan början av Ulbrichts rättegång har myndigheterna ännu inte kunnat ge ett enda bevis för att stöda anklagelsen. Ulbricht själv har ovillkorligen förnekat att han skulle ha rekryterat mördare.

Dessutom har Ulbrichts försvar vädjat till USA:s grundlag. Enligt försvaret kränkte myndigheterna Ulbrichts privathet och rättigheter genom att skaffa bevis utan rannsakningsorder. Försvaret manade också domstolen att beakta andra missbruk i processen, bla. två myndighetsagenters bitcoin-stölder.

USA:s libertarparti har vädjat till president Donald Trump för att benåda Ulbricht. Enligt libertarpartiets ledare Darryl Perry är presidentens benådning enda sättet att rädda Ulbricht från en orimlig dom, och ifall nuvarande presidenten inte benådar honom, måste amerikanerna välja en libertarianpresident.

                Ross Ulbricht i fängelse. (BILD: FreeRoss.org)

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].