Veckogranskning 8/2018: Bitcoins transaktionskostnader har sjunkit betydligt

Veckan har varit relativt lugn i kryptovärlden. Trots små prisförändringar har de betydande kryptovalutornas kurser kvarstått ungefär på samma nivå. T.ex. bitcoins kurs har rört sig på 10 000 dollars båda sidor, utan att ändå ha tagit ett större steg i vardera riktningen. Samma fenomenet verkar också ske med andra krypton.

En tyst marknad är förstås i sig själv ingen dålig nyhet för Bitcoin. Flera har även välkomnat denna lugnare period med glädje. I slutet av förra året började även de mest trofasta Bitcoin-förespråkare anse att kryptovalutan håller på att forma en bubbla. En för stark kursuppgång utan att infrastrukturen samtidigt verkligen utvecklas kommer sannolikt att leda till en bubbla. Marknadens tystnad däremot har gett Bitcoin-samhället en möjlighet att fokusera på tekniska utvecklingen.

Det har hörts allt möjligt intressant under veckan. Venezuelas egna statliga kryptovaluta Petro har äntligen offentliggjorts. I Finland håller man i sin tur på att organisera landets första konfiskerade bitcoins försäljning. I andra nyheter har vi bl.a. Nokias nya blockkedjeprojekt samt Polens centralbanks skojiga skurkerier.

Vi har gjort små förändringar till våra bankkonton. Du kan läsa mer här.

Förra veckans granskning svenska kan du bekanta dig med här.

Bitcoin är inte bara en valuta utan också en utvecklande teknologi. 

Bitcoins transaktionskostnader har sjunkit

Bitcoins transaktionskostnader är rekordlåga. Transaktionskostnaderna är lägre än på over ett år fast bitcoins kurs har stigit hundratals procent. Som bäst kan bitcoin-transaktioner utföras med några dollars pris, vilket är bara en bråkdel av förra årets rekord. I december kunde transaktioner som värst kosta även tiotals dollar.

Det finns olika orsaker för kostnadernas sänkning. Kanske den entydigaste orsaken är att antalet transaktioner också sjunkit betydligt. I december exploderade bitcoins populäritet och transaktioner utfördes upp till 400 000 per dag. Därefter har situationen lugnat ner sig och bitcoin-transaktionernas mängd har fallit till ungefär hälften av decembers rusning.

Bitcoin-användarnas verksamhet har också bidragit till transaktionskostnadernas minskning. Användarna har i ökande mängd börjat betala mindre summor åt brytare, som lett till att brytarna helt enkelt varit tvungna att acceptera dessa mindre transaktionskostnader. Bitcoin-användare har alltså kunnat tvinga kostnaderna att reduceras.

Förväntningsvis kommer bitcoins transaktionskostnader att sjunka under kommande året ännu mer. Bitcoins referensprogram Bitcoin Core har just publicerat en ny version, vars standard stöder SegWit-transaktioner. SegWit-transaktioner är snabbare och billigare än gammalmodiga bitcoin-transaktioner. SegWit kommer att sänka transaktionskostnaderna märkbart då den blir mer allmänt använd.

Under det kommande året förväntas också de första Lightning Networks (LN) att tas i större bruk. De ifrågavarande nätverken har redan testats framgångsrikt och det är bara en fråga om tid när LN-applikationer som riktats åt större konsumentgrupper kommer på marknaden. Lightning Networks har potential att höja Bitcoins transaktionshastighet tusentals gånger från det nuvarande, vilket förväntas dra transaktionskostnaderna ner till nästan noll.

Bitcoin-transaktioner är än en gång mer förmånliga än flera traditionella förflyttningssätt, så som kredit och bankkort. Det här betonas särskilt i internationella transaktioner.

Venezuelas oljebaserade virtualvaluta publicerad

Venezuela har utgett den första statliga kryptovalutan, petron. Venezuelas president Nicolas Maduro har beordrat att flera statliga företag måste ta emot petron för att kryptovalutan skulle få verkligt bruk.

Parlamentet som leds av Venezuelas opposition har kritiserat petro-valutan och president Maduros regerings åtgärder. Enligt parlamentet är det olagligt att binda petron fast i oljereserver eftersom det i praktiken är ett direkt lån från statens resurser. Parlamentet anser också att petron är som skapad för korruption.

Fast parlamentet har varit oroad om presidentens handling, verkar Maduro inte just ha intresse för att lyssna på kritik. Maduro har annonserat att Venezuela också kommer att utveckla en annan statlig kryptovaluta, petro gold, vars värde kommer att garanteras av statens guldreserver.

Venezuelas traditionella bolivar har i praktiken förlorat sitt värde och venezuelaner har i ökande takt börjat använda andra valutor, så som bitcoin. Maduros petro är alltså ett försök att skapa en fungerande valuta åt staten. Venezuelas medborgare har god orsak att vara misstrogna för statens planer, och vi får se om venezuelaner verkligen börjar använda petro mer allmänt eller om det förblir Maduros eget projekt.

Venezuelas president och regering är kraftigt på petrons sida, men oppositionen ser det som ett nytt s ätt att igen öka korruptionen.

Finska droghandels bitcoin till utropsförsäljning

Finlands myndigheter har anmält att de kommer att hålla en utropsförsäljning för att sälja bitcoiner som blivit konfiskerade från Douppikauppa-droghandelssajten. Antalet bitcoin är sammanlagt 1 666 stycken och deras värde rikligt 13 miljoner euro.

Lasse Juhani Kärkkäinen, som blivit dömd för Douppikauppa-fallet, har tidigare kritiserat statens sätt att agera under processen. Enligt honom har staten betraktat skador som orsakats av prisförändring som hans förlust men däremot vinsterna från kursuppgången för samhället. Kärkkäinen tänker ändå inte klaga över beslutet.

”Månne det inte går till bra bruk där också. Största delen av summan är inkomst från olaglig verksamhet och dess kursstegring, vars konfiskering är samhälleligt motiverat” kommenterar

Kärkkäinen angående förlusten av sina bitcoin.

Tullen kommer i framtiden att mer noggrant berätta när och hur bitcoinernas utropsförsäljning kommer att ordnas. Motsvarande auktioner har ordnats utomlands tidigare, men det är första av sitt slag i Finland.

Lasse Kärkkäinen har jobbat hela sitt liv bland IT och är politiskt en stark stödjare av libertarism (BILD: Hannu Makarainen)

Nokia till blockkedjornas nya Nokia?

Nokia håller på att publicera ett nytt servicepaket som grundar sig på apparaternas Internet, dataanalys och blockkedjeteknologi. Enligt Nokia är projektets avsikt att utveckla ekologiskt hållbara “smartstäder”.

En smartstad kan t.ex. undersöka hur människor rör sig i staden och optimera belysningen, trafikens kontroll och annat automatiskt. Effektiva artificiella intelligenser som har möjlighet att få tag på information om staden kunde i teorin utveckla stadens verksamhet så att den skulle vara möjligast produktivt och naturvänlig.

“Städerna måste bli digitala för att de skall kunna erbjuda sina invånare tjänster effektivt” berättar Asad Rizvi, chef för Nokias globala affärsutveckling.

Nokia tänker avslöja mer detaljer om sitt blockkedjeprojekt i slutet av månaden eller i början av mars.

“Föremålens internet” skulle ge olika apparater möjlighet att kommunicera mer effektivt och förbättra hur de kan betjäna människor.

En miljon värt av bitcoin rånades med kniv

En rysk kryptomyntsinvesterare har anfallits i Moskva och blivit offer för ett rån på över en miljon dollar värt av bitcoin, berättar lokala nyhetsmedier. Enligt medierna anföll en grupp mannen och började hugga hans ansikte och misshandla honom ifall han inte skulle flytta sina bitcoin till rånarna. Till slut gav mannen upp och flyttade mynten.

Man vet inte vem offret är, men enligt myndigheterna verkar det klart att angriparna visste att han äger en stor mängd bitcoin. Mannen ligger ännu på sjukhus och polisernas undersökning har tills vidare inte producerat resultat.

Moskvas fall bevisar att även lösenord och kryptografi inte nödvändigtvis hjälper mot en illasinnad anfallare. Våld och hot är fortfarande effektiva sätt att tvinga någon. Det är därför värt att föreslå för större kryptoägare att inte göra reklam på sin förmögenhet. Fastän Moskvas fall är sällsynt är det möjligt att det inte blir den enda.

“Brute force” betyder inte alltid teknisk dekryptering. (BILD: xkcd)

Polens centralbank köper Bitcoin-fientliga videon

Polens centralbank har betalat en Youtube-stjärna som är popular bland ungdomar nästan 27 000 dollar för att than skulle göra en video där han förhåller sig kritiskt till kryptovalutor. Den betalda Youtube-stjärnan Marcin Dubiel har nästan en miljon följare. Banken beställde Dubiel att publicera en video med namnet “I lost all my money”, som berättar om en man som köper kryptovalutor vars värde sedan kraschar och mannen förlorar alla sina pengar. Videon har blivit sedd över en halv miljon gånger.

Marcin Dubiels video är en del av Polens centralbanks “Akta kryptovalutor”-kampanj. Enligt centralbanken är kampanjens syfte att varna medborgare om risker kring kryptovalutor, så som svek och stöld.

Polens centralbank har också betalat andra YouTube-stjärnor och kanaler för att producera material som är fientligt mot Bitcoin och kryptovalutor. Trots sin negative kampanj påstår centralbanken att de inte motarbetar blockkedjors eller kryptovalutors utveckling.

”Teknologins användning måste vara lika tryggt och testat som med andra teknologier” berättar Polens centralbanks informatör.

Marcin Dubiel är en av Polens populäraste YouTube-stjärnor. (BILD: Marcin Dubiel)

Mannen som köpt den berömda 10000 bitcoins pizzan skaffade en pizza med Lightning Network

Laszlo Hanyec, mannen som länge sedan gjort det första köpet med bitcoin, har igen gjort historia med en pizza-anskaffning. Den här gången skaffade Laszlo en pizza som första utnyttjaren av bitcoins blixtnätverk (Lightning Network). Eftersom bitcoin baserar sig på en öppen källkod har systemets funktioners uppdateringar inte en viss dag utan adaptionskurva som avgör när de tas i bruk. Laszlo ville med sitt köp demonstrera hur LN kan utnyttjas i praktiken och för sin egen del främja dess adaption.

Laszlo har skrivit en publikation om sitt köps praktiska förverkligande. Du kan läsa ursprungliga publikationen här. I Bitcoin-samhället har Laszlos första pizzaköp firats på dess årsdag 22. maj. Det här pizzaköpet som gjorts med LN kan i sin tur firas 25. februari under kommande åren.

Laszlo Hanyec med sina barn och pizzor skaffade med LN. 

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].