Viikkokatsaus 11: Avaruuslennolle Bitcoineilla

Tämä on katsaus kuluneen viikon Bitcoin-uutisiin. Aiheina mm. Bitcoin Black Friday, avaruuslento bitcoineilla ja jättikokoinen Bitcoin-siirto. Viime viikon katsaus on luettavissa täällä.

Bitcoin Black Friday tuo alennuksia kaikkialle!

Jokavuotinen Bitcoin-shoppailupäivä on perjantaina 29.11.2013. Nyt tapahtuma on liitetty Yhdysvaltojen suurimman shoppailupäivän, Black Fridayn, kylkeen, joten tapahtuma kulkee nimellä Bitcoin Black Friday. Bitcoin Black Fridayn aikana monet Bitcoin-kauppiaat tarjoavat alennuksia, joten nyt jos koskaan kannattaa selvittää mitä kaikkea bitcoineilla voikaan ostaa, ja ostaa vaikkapa joululahjoja. Bitcoin Black Fridayn sivuilla voit tutustua tapahtumaan ilmoittautuneisiin kauppiaisiin, ja kannattaa olla kuulolla sillä Bittirahakin aikoo osallistua…

Viikon Bitcoin-hyväksyjät

Avaruusturistilentoja järjestävä Virgin Galactic ottaa maksuja Bitcoineina. Virgin Galactic kertoo jo yhden tulevan astronautin maksaneen matkansa bitcoineilla. Uutinen sai suurta huomiota, kun maailman top-300 rikkaimpiin lukeutuva yrityksen nokkamies Richard Branson twiittasi aiheesta. Branson kertoi myös omistavansa bitcoineja.

Perinteisiä lentomatkoja tarjoava CheapAir hyväksyy myös bitcoineja. CheapAirin käyttöä on rajattu vain Pohjois-Amerikkaan, mutta lentomatkoja voi ostaa bitcoineilla muualtakin, kuten Btctrip.com:sta.

Kyprosilaisessa yliopistossa voi maksaa lukukausimaksut ja muut maksut bitcoinessa. Nicosian yliopisto on ensimmäinen luokkaansa, ja suunnitelmissa on käynnistää jopa virtuaalivaluutan maisterintutkinto-opinnot.

Alkoholia myyvä City Wine Cellar hyväksyy bitcoineja sekä verkkokaupassaan että New Yorkin kivijalkaliikkeessään. Liikkeen omistaja Ha kertoi Bitcoin-tilauksia tulleen useita, vaikka mainostamiseen ei oltu panostettu.

San Diegolainen luomu- ja fair trade -ruokaa myyvä Conscious Cookery hyväksyy bitcoineja. Liike antaa 15 % alennuksen Bitcoin-asiakkailleen, ja muutkin läheiset kauppiaat on saatu pohtimaan bitcoinin hyväksymistä.

Iso-Britannialainen ihmisoikeusjärjesto The Sri Lanka Campaign for Peace and Justice ottaa vastaan Bitcoin-lahjoituksia. Yritys markkinoi Bitcoinia anonyyminä lahjoitustapana, sillä monet srilankalaiset eivät halua lahjoittaa rahaa ihmisoikeusjärjestöille hallituksen vainon pelossa.

Nettifirma DataShell hyväksyy vain Bitcoin-maksuja. DataShell on Dropboxin kaltainen tiedostojen säilytyspalvelu, jonne voi tallentaa melkein rajattomasti tietoa pienellä vuosimaksulla. Palvelu avattiin vasta tässä kuussa, ja mikäli Bitcoin-asiakkaita ei tule tarpeeksi, yritys ottaa käyttöön lisäksi perinteiset maksutavat.

Puolalainen hammaslääkäri hyväksyy Bitcoin-maksuja ja antaa 10 % alennuksen sitä käyttäville. Euroopan (ja maailman) ensimmäinen bitcoineja hyväksyvä hammaslääkäri on kuitenkin helsinkiläinen MeidänKlinikka.

Yhdysvaltain senaatin Bitcoin-kuulustelu päättynyt

Yhdysvaltain senaatin Bitcoin-kuulustelun toisena päivänä keskustelemassa oli viranomaisten edustajia sekä lisää Bitcoin-yhteisön jäseniä. Keskustelu oli hieman kriittisempää kuin ensimmäisen päivän istunnossa. Bitcoin on vielä melko mysteerinen, ja sen ympärille toivottaisiinkin selkeämpää ohjeistusta ja lakeja. Uutisoimme senaatin istunnon ensimmäisestä päivästä viime viikon katsauksessa.

Bitpayn Anthony Gallippi Bitcoin-kuulustelussa (lähde: Andrew Harrer/Bloomberg/Getty)

Kuulustelut voit katsoa täältä: Ensimmäinen päivä. Toinen päivä.

Iso Bitcoin-siirto kutkuttanut

Iso Bitcoin-siirto sai Bitcoin-yhteisön villiksi viime viikolla. Tuntematon taho siirsi vajaat 200 000 BTC (siirtohetkellä n. 110 miljoonaa euroa) kertaheitolla toiseen osoitteeseen. Siirto näyttää miten nopeasti ja halvalla isotkin rahasummat siirtyvät bitcoinilla.

Bitcoin-rötöksiä

Bitcoin-maksuja välittävä BIPS joutui 1 200 BTC:n varkauden ja Ddos-hyökkäyksen kohteeksi. BIPS:n toimitusjohtajan mukaan asiakkaiden bitcoineja ei varastettu, vaan hävinneet bitcoinit kuuluvat palvelulle itselleen.

Bitcoineja varastettiin myös puolalaisen vaihtopörssi Bidextreme.pl:n hakkeroinnissa. Kaikki käyttäjien Bitcoin- ja Litecoin-lompakot tyhjennettiin hakkeroinnissa, mutta pörssi ei ole paljastanut kuinka suurista summista on kyse. Vielä on epävarmaa saadaanko rahat palautettua asiakkaille tai jatkaako pörssi toimintaansa.

Myös Bitcoin-huutokauppasivusto Bitmit hakkeroitiin. Sivuston hosting-palvelun työntekijä saattaa olla varkauden takana. Varas sai mukaansa 15 BTC, minkä johdosta sivusto suljetaan 20.12.2013.

E-sports Entertainment joutuu maksamaan 1 miljoonan dollarin sakot luvattomasta Bitcoin-louhinnasta. Yritys laittoi viime keväänä asiakkaiden tietokoneita louhimaan bitcoineja luvatta, ja sai näin kerättyä 29 bitcoinia, jotka tosin lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen. Yritys lopetti louhinnan lyhyeen, mutta yksi työntekijöistä oli jatkanut toimintaa luvatta.