Viikkokatsaus 16/2015: Mt. Goxiin menetetyistä rahoista on nyt mahdollista saada osa takaisin

Kuluneen viikon Bitcoin-uutisissa mm. vihdoinkin etenevästä Mt.Goxin tapauksesta, MIT-yliopiston Bitcoin-avustuksesta ja Overstock.comin Bitcoiniin pohjautuvista osakkeista. Viime viikon katsaus on luettavissa täältä.

Viime viikolla kysyimme teiltä “Mikä kuvaa Bitcoinia parhaiten?” Useiden vastausvaihtoehtojen joukosta kannatetuimmaksi nousivat “valuutta” (37%) ja “maksutapa” (23%).

Toni Kososen kurssianalyysi on luettavissa täältä.

Bitcoineja hyväksyvä jyväskyläläinen pubi Lucky Baldwin’s oli haastattelussamme, lue haastattelu täältä!

Asiakkaat voivat tehdä vaatimuksia Mt. Goxiin hävinneistä rahoista

Konkurssiin joutuneen japanilaisen Bitcoin-pörssi Mt. Goxin asiakkaat voivat vihdoin esittää vaatimuksia pörssiin jääneistä varoista. Korvauksia voi hakea sekä suoraan konkurssipesää hoitavalta asianajajalta tai Krakenilta, joka auttaa pesää bitcoinien käytössä. Vaatimuksia konkurssipesään jääneistä bitcoineista ja fiat-rahasta on mahdollista tehdä 29.5. asti.

Vielä ei ole varmaa, voiko konkurssipesä palauttaa bitcoineja vai tehdäänkö kaikki palautukset jeneissä. Konkurssipesänhoitajan mukaan yrityksellä on omaisuutta 1,376 miljardin jenin arvosta (10,6 miljoonaa euroa) ja bitcoineja 200 000 kappaletta (artikkelin kirjoitushetkellä arvoltaan n. 42 miljoonaa euroa). Lisäksi konkurssipesänhaltija kertoo toimitusjohtaja Mark Karpelesin olevan velkaa yritykselle 136,17 miljoonaa dollaria (n. 124 miljoonaa euroa). Vaatimuksia tehneet velkojat saavat syksyllä lisää tietoa mahdollisista saatavistaan.

GBTC-rahaston kaupankäynnin odotetaan alkavan pian

Bitcoin Investment Trust (GBTC) on saanut osuuksiensa myymiseen liittyvän paperityön tehtyä, minkä ansiosta sen osuuksia voi nyt laittaa myyntiin OTCQX-pörssiin. Rahastoa hallinnoiva Grayscale ilmoitti asiasta perjantaina.

Ostotarjouksia GBTC:n osakkeista on pystynyt tekemään jo pitkän aikaa. Äskettäin pörssiin laitettiin ostotarjous 50 000 GBTC:n osakkeesta. Mielenkiintoisinta on se, että tämä tarjous on tehty hintaan $35 per osake, joka vastaa siis 1,7 miljoonaa dollaria. Yksi GBTC:n osake vastaa 0,1 bitcoinia eli GBTC:n osuuksista tarjotaan nyt reilusti enemmän kuin mikä on bitcoinien yleinen markkinahinta.

Nyt odotetaan sitä, että ensimmäinen GBTC:n osakas pääsee laittamaan oman myyntitarjouksensa sisään, ja tietysti sitä että ensimmäinen kauppa toteutuu. Tämä voi olla Bitcoinin kannalta historiallinen hetki.

MIT palkkasi Bitcoin Coren keskeiset kehittäjät

Massachusetts Institute of Technology (MIT) on ottanut suojiinsa kolme Bitcoin core -kehittäjää – mm. Gavin Andresenin – jotka ovat tähän asti toimineet Bitcoin Foundationin palkkalistoilla. Säätiön jouduttua taloudellisiin vaikeuksiin bitcoin-kehityksen rahoitus on ollut avoin kysymys, sillä säätiö toimi usean kehittäjän palkkaajana. Bitcoin Coren kehitys luultavasti hidastuisi mikäli sitä jouduttaisiin tekemään täysin vapaaehtoisvoimin, joten MIT:n mukaantulo on on erittäin positiivista. Bitcoin Foundationin johtaja Bruce Fenton kertoi, ettei säätiöllä ole enää suunnitelmissa osallistua kehityksen rahoitukseen, vaikka tällaisesta oli aiemmin puhetta.

Lisähuomiona, että Bitcoin Coresta on julkaistu uusi versio, jossa koodiin on tehty pieniä parannuksia.

Overstock.com haki lupaa Bitcoiniin perustuviin osakkeisiin

Verkkokauppa Overstock.com on jo pidemmän aikaa suunnitellut lohkoketjuun perustuvien osakkeiden jakamista, ja nyt yritys on hakenut lupaa niiden liikkeelle laskemiseen. Arvopaperimarkkinoita valvovalle SEC:lle jätetty hakemus ei itsessään takaa mitään, mutta Overstockin toimitusjohtaja Patrick Byrne vakuuttaa tehneensä hakemuksen tositarkoitusta varten.

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen tutkii Bitcoinia

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen ESMA kertoo seuranneensa virtuaalivaluuttasijoituksia viimeisten kuuden kuukauden ajan ja pyytää nyt myös yleisöltä palautetta aiheesta. ESMAn julkaisemassa raportissa analysoidaan virtuaalivaluuttojen markkinakehitystä, hyötyjä ja riskejä, markkinoiden eheyttä ja vakautta ja vaikutusta EU:n toimintaan. Palautetta pyydetään erilaisista virtuaalivaluuttaan ja lohkoketjuteknologiaan liittyvistä sijoituksista ja käyttötavoista.

Rand Paul avasi näkemyksiään Bitcoinista

Yhdysvaltain presidentinvaalien republikaanien ehdokkaaksi hakeva Rand Paul avasi näkemyksiään Bitcoinista. Hän oli puhumassa varainkeruutapahtumassaan, jossa pääpaino oli Bitcoin-lahjoitusten keräämisessä. Paul kertoo olevansa avoin uudelle teknologialle, vaikka ei olekaan mikään asiantuntija Bitcoinin suhteen. Hän otti kantaa nykyiseen sääntelyä vaativaan ilmapiiriin sanomalla, että nykyinen maailma olisi erilainen, jos Internetille olisi vaadittu sääntelyä 25 vuotta sitten. Häntä kiehtoo Bitcoinissa eniten kulujen leikkaaminen rahansiirroissa ja ostosten tekemisessä.  

Rand Paul puhuu innovaatioiden ja vapauden puolesta

Venäjällä taistellaan Bitcoin-sensuuria vastaan

Venäläiset Bitcoin-sivustot taistelevat oikeudessa nettisensuuria vastaan. Vuoden alussa venäläisiä Bitcoin-sivustoja blokattiin käytöstä, mikä on sivustojen ylläpitäjien mielestä väärin, sillä Bitcoin ei huhuista riippumatta ole vielä kielletty Venäjällä ja blokkauksiin ei ole annettu pätevää syytä. Oikeudessa mukana olevan BTCsec.com-sivuston perustaja Ivan Tikhonov uskoo oikeuden asettuvan heidän puolelleen.

Bittirahan rahoituskierros on käynnissä

Rahoituskierroksemme minimitavoitteesta on nyt kasassa 47%, ja vielä on 22 päivää aikaa osallistua. Mukaan pääsee pienimmillään vain 335 euron sijoituksella, lisätietoja löytyy täältä!