Viikkokatsaus 17/2015: Goldman Sachs sijoitti Bitcoin-yritykseen

Kuluneen viikon Bitcoin-uutisissa mm. Goldman Sachsin sijoituksesta, GBTC-rahaston kaupankäynnistä ja merkittävästä muutosehdotuksesta Bitcoiniin. Viime viikon katsaus on luettavissa täältä.

Goldman Sachs sijoitti Bitcoin-yritykseen

Rahoitusalan jätti Goldman Sachs on sijoittanut Bitcoin-yritykseen, Circleen. Circlen uuden rahoituskierroksen summa nousi huimaan 50 miljoonaan dollariin, mutta sitäkin enemmän keskustelua on käyty Goldman Sachsin mukaantulosta.

Goldman Sachs on yksi maailman suurimmista liikepankeista, mikä kertoo perinteisen pankkimaailman vähitellen tunnustavan bitcoinin taloudellisen merkityksen tulevaisuudessa. Toisena päärahoittajana kierroksella oli kiinalainen IDG Capital Partners, jonka avulla Circle pyrkii saamaan jalansijaa Kiinan markkinoilla, jossa on paljon Bitcoin-toimintaa.

GBTC-rahaston kaupankäynti alkoi

Viime viikolla kuhistiin GBTC-rahaston kaupankäynnin alkamisesta, ja tällä viikolla se vihdoin alkoi.

Ensimmäiset myyntitarjoukset laitettiin pörssiin, ja ensimmäinen kauppa toteutui hintaan 37,98 dollaria per osake. Osakkeen arvo on 0,1 bitcoinia (tämän artikkelin kirjoitushetkellä arvoltaan n. 23,7 dollaria), joten kauppaa käytiin markkinahintaa selvästä korkeammalla.

Pörssinoteerattu sertifikaatti Ruotsiin

Ruotsalainen XBT Provider AB julkisti tuovansa Tukholman Nasdaq-pörssiin Bitcoinin hintaa seuraavan pörssinoteeratun sertifikaatiin (engl. exchange traded note, ETN). Bitcoinin hinta otetaan kolmesta suuresta bitcoin-pörssistä dollareina ja muutetaan Ruotsin kruunuiksi. ETN:n hinta ei tosin riipu ainoastaan siihen sidotusta hyödykkeestä, vaan myös liikkeeseenlaskijan maksukyky on oleellinen tekijä. XBT Providerin emoyhtiö on louhintalaitteistostaan tunnettu KNC Group.

Bitcoin Tracker One tulee tarjolle 18.5. ja sen ostamisen pitäisi olla mahdollista myös suomalaisille esimerkiksi Nordnetin kautta. Näin myös sellaiset sijoittajat saavat salkkuunsa bitcoineja, jotka eivät itse syystä tai toisesta halua hankkia niitä suoraan omaan omistukseensa.

Huhuja 21 Incin suunnitelmista

FT Alphaville väittää saaneensa selville, mitä salaperäinen yli 100 miljoonan dollarin rahoituksen kerännyt Bitcoin-firma “21 Inc” aikoo tehdä. Tähän mennessä se ei ole paljastanut liiketoimintamalliaan muille kuin sijoittajilleen.

FT Alphavillen lähteiden mukaan 21 Inc on tuomassa markkinoille kaikenlaista kodin elektroniikkaa, joihin on upotettu bitcoin-louhintalaitteistoja. Yritys jakaisi laitteita asiakkaille jopa ilmaiseksi, ja asiakas saisi itselleen 25 % louhituista bitcoineista. Yritys pitäisi loput bitcoineista, eikä joutuisi maksamaan louhinnan vaatimasta sähkösta, jonka asiakas maksaa korvaukseksi laitteen käyttöoikeudesta. Tavallisen kodin elektroniikan lisäksi, 21 Incin kerrotaan keskittyvän vahvasti myös Teollisen internetin laitteisiin, mutta tarkempaa tietoa FT Alphavillellä ei ole.

Viikon Bitcoin-hyväksyjät

Helsingissä sijaitseva ravintola Pastis hyväksyy bitcoin-maksuja. Ravintola tarjoaa kuplivan edun bitcoineilla maksaville.

Elokuvayhtiö Lionsgate suunnittelee Bitcoin-maksujen hyväksymistä. Bitcoin-maksujärjestelmä GoCoinin kanssa aloitetun yhteistyön tarkoituksena olisi saada bitcoinit käyttöön yhtiön verkkokaupassa ja useissa tulevissa tapahtumissa. Lionsgate on Twilight-, Nälkäpeli- ja Outolintu-elokuvasarjojen takana.

Monet hyväntekeväisyysjärjestöt ympäri maailmaa vastaanottavat Bitcoin-lahjoituksia Nepalin maanjäristyksen uhrien avuksi. Coindesk esittelee niistä useita artikkelissaan. Muun muassa ChangeTip kertoi viime viikolla American Red Crossin saaneen heidän kautta 4500 dollarin arvosta bitcoin-lahjoituksia.

Punaisen ristin työntekijöitä Nepalissa (lähde)

Bittirahan osakeannin merkintäaikaa jäljellä vähän yli kaksi viikkoa

Rahoituskierroksemme minimitavoitteesta on nyt kasassa 53%, ja vielä on 16 päivää aikaa osallistua. Mukaan pääsee pienimmillään vain 335 euron sijoituksella, lisätietoja löytyy täältä.

Toimitusjohtaja Henry Brade kirjoitti englanninkielisen blogin Bittirahaan sijoittamisesta. Kirjoituksessa paljastetaan muun muassa se, että yhtiön neuvonantajaryhmään on liittymässä suomalaisen miljardiliikevaihdon omaavan suuryrityksen strateginen johtaja.

Kryptovaluutat kuumaa kamaa rahalähetysmarkkinoilla

Kansainvälisiin rahalähetyksiin keskittynyt startup-yritys TransferB on voittanut Deloitten järjestämän teknologiakilpailun Irlannissa. TransferB on kahden yliopisto-opiskelijan perustama yritys, joka haastaa perinteisiä maksunvälittäjiä kuten Western Unionia ja MoneyGramia käyttämällä hyväkseen Bitcoinia. Deloitte on yksi maailman suurimmista tilintarkastusorganisaatioista.

Myös itse Western Union selvittää kryptovaluuttojen tuomia mahdollisuuksia. Yritys kertoo suunnittelevansa pilotti-kokeilua Ripple Labsin kanssa, joka pyrkii valmistamaan kryptovaluuttaan perustuvia ratkaisuja rahoitusalan yrityksille. Western Unionin edustaja kertoi kuitenkin, että yhteistyökeskustelut ovat vielä alussa, eikä tarkempaa tietoa pilotista ole mahdollista antaa.

Bitcoinin tekninen kehitys: Lohkokoon kasvattaminen

Gavin Andresen, yksi tunnetuimmista ja arvostetuimmista Bitcoinin kehittäjistä, on tehnyt ehdotuksen Bitcoinin lohkokoon kasvattamisesta 20 megatavuun. Nykyinen 1 megatavun lohkokoko aiheuttaa välillä hitautta Bitcoin-verkon siirtojen vahvistumisessa, jos siirtoja tehdään enemmän kuin mitä yksittäiseen lohkoon mahtuu. Vaikka ongelma ei ole tällä hetkellä merkittävä, ja bitcoinien käyttäminen arkipäivän maksuissa ei välttämättä vaadi vahvistuksia, lohkokoko voi aiheuttaa ongelmia käyttäjämäärän kasvaessa.

Gavin Andresen julkaisi ehdotuksen lohkokoon kasvattamisesta (lähde)

Lohkokoon kasvattaminen sai aikaan valtaisan keskustelun, jossa sekä puolesta että vastaan puhujia riitti. Gavin Andresen selvitti blogissaan, miksi lohkokoon kasvattaminen nopealla aikataululla on erittäin tärkeää. Täydet lohkot voivat tulevaisuudessa aiheuttaa mm. useiden siirtojen putoamisen siirtojen jonosta, mikä tekisi verkosta epäluotettavan. Tämä ajaisi pois käyttäjiä.

Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että jokin ratkaisu täytyy kehittää, jotta Bitcoin-verkko skaalautuu paremmin käyttömäärien kasvaessa. Näin suuri muutos luo kuitenkin hard forkin, eli tilanteen, jossa uusi ja vanha Bitcoin-ohjelman versio eivät olisi yhteensopivia. Tämä voisi käytännössä aiheuttaa tilanteen, jossa Bitcoin-verkko jakautuisi kahdeksi omaksi erilliseksi verkoksi, jos kaikki eivät haluaisi siirtyä uuden “kiistellyn” version käyttöön.

Jotta ongelmia ei tulisi jakautumisen kanssa, merkittävän osan Bitcoin-verkon toimijoista on päästävä konsensukseen muutoksesta. Gavin Andresenin ehdotuksen mukaan lohkoketjua kasvattava Bitcoinin versio otettaisiin käyttöön 1.3.2016, joten konsensus on löydettävä siihen mennessä.

Myös Bitcoin-kehittäjä Mike Hearn julkaisi artikkelin aiheeseen liittyen, missä käsitellään sitä miksi tämä muutos on niin tärkeää tehdä.