Viikkokatsaus 20/2014: eBay harkitsee tosissaan Bitcoinia

Bittirahan ja BTC Storen tiimi ovat paraikaa mukana Amsterdamin Bitcoin 2014 -tapahtumassa. Tapahtumassa tullaan varmasti kuulemaan uusista Bitcoin-projekteista ja -tuotteista, joten mielenkiintoisia uutisia on luvassa. Katsastetaan nyt kuitenkin uutisia kuluneelta viikolta.

eBay harkitsemassa Bitcoinin käyttöönottoa PayPalin kanssa

eBay:n toimitusjohtaja John Donahoe on vuotuisessa osakkaiden tapaamisessa todennut, että yritys on aktiivisesti harkitsemassa Bitcoinin käyttöönottoa yhteistyössä PayPalin kanssa. Donahoen mielestä Bitcoin tulee olemaan merkittävässä roolissa tulevaisuudessa. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun vastaavia kommentteja on kuultu, mutta väitteet vaikuttavat entistä vahvemmilta eikä niissä viitata enää vain Donahoen henkilökohtaisiin mielipiteisiin.  

Bitcoineilla kaikki urheiluun tarvittava

Helsingissä sijaitseva urheiluliike Gofitness hyväksyy bitcoineja. Gofitnessin laajasta tuotevalikoimasta löytyy varmasti jotain omasta liikuntamuodosta riippumatta. Myöhemmin bitcoinit tulevat käyttöön myös liikkeen nettikauppaan.

GoFitnessin myymälästä kuntoluintoa bitcoineilla! (lähde)

Bitcoin-maksutapa leviää maailmalla

Suuri hollantilainen maksupalveluntarjoaja Mollie on lisännyt bitcoinit maksutapoihinsa, mikä mahdollistaa Bitcoin-maksujen vastaanottamisen yli kymmenelletuhannelle yrityksen verkkokauppa-asiakkaalle. Mollie on yksi Alankomaiden, Belgian ja Luxemburgin merkittävimmistä maksupalveluntarjoajista.

Elektroniikkafirma Toshiba aikoo lisätä Bitcoinit kosketusnäytöllä toimivaan kassajärjestelmäänsä VisualTouchiin. VisualTouch on käytössä ympäri maailmaa yli 6 000 kauppiaalla mm. ravintola-alalla ja vähittäiskaupoissa.

Bitcoin Foundation hallituspaikka aiheutti kritiikkiä

Bitcoin Foundationin hallituksen uusiksi jäseniksi on valittu BTC Chinan toimitusjohtaja Bobby Lee ja useampaan Bitcoin-firmaan sijoittanut Brock Pierce (kuvassa). Piercen valinta aiheutti kovaa kriitiikkiä, sillä Piercen mahdollinen osallisuus alaikäisten hyväksikäyttötapauksiin reilut kymmenen vuotta sitten nousi esille.

Hyväksikäyttötapaukset yhdistettynä Bitcoin Foundationin hallituksesta eronneiden jäsenten, Charlie Shremin ja Mark Karpelesin, sotkuihin sai useat Bitcoin Foundationin jäsenet eroamaan säätiöstä. Eronneet haluavat tukea Bitcoinia, mutta eivät säätiötä, jonka hallituksen jäsenet ovat tuoneet huonoa mainetta Bitcoinille omien skandaaliensa takia. Lee ja Pierce liittyvät säätiön hallitukseen 1. kesäkuuta, jos valinnat hyväksytään  hallituksen toimesta.

Palkkoja ei saa maksaa bitcoineilla Sveitsissä

Sveitsissä julkaistu raportti Bitcoinista väittää, ettei bitcoineja voi käyttää palkkojen maksamiseen Sveitsin työlainsäädännön vuoksi. Lain mukaan palkat saa maksaa vain sellaisella valuutalla, jonka arvo ei ole liian epävakaa Sveitsin frangin suhteen. Palkkojen pitää säilyttää arvonsa yhden kuukauden ajan maksun jälkeen, ja Bitcoinin arvo ei ole riittävän vakaa tähän. Ylimääräiset bonukset saa kuitenkin maksaa bitcoineilla, sillä laki koskee vain peruspalkkaa.

Raportin julkaisi Sveitsin Sosialistisen puolueen jäsen Jean Christophe Schwaab, joka vastusti myös palkkojen maksamista euroissa vuonna 2011, joten raportiin kannattaa suhtautua varauksella.

Japanissa syynätään Bitcoinia

Japanin viranomaiset aikovat seurata laittomia Bitcoinilla tehtyjä rahasiirtoja, mutta Bitcoin-vaihtopörssien sääntelyä ei ole suunniteilla ainakaan heti. Viranomaiset aikovat kehittää perusohjeet rahasiirtojen valvontaan, sillä rikollisorganisaatioiden pelätään käyttävän Bitcoinia. Jotkut ovat kuitenkin sitä mieltä, että Bitcoinista täytyisi ottaa kaikki irti ja pelkäävät regulaation heikentävän mahdollisuutta tehdä niin. Liberaalidemokraattisen puolueen komitean mukaan virtuaalivaluutoilla voitaisiin lisätä ulkomailta tulevia investointeja.

Japanilainen Shinsei-pankki aikoo estää kaikki kansainväliset varojensiirrot, joiden se epäilee liittyvän Bitcoiniin. Päätös on tehty jo helmikuussa, ja kyse on pankin omasta harkinnasta. Varsinaisia syitä ei ole paljastettu, ja esto on voimassa toistaiseksi. Muut japanilaiset pankit eivät ole ryhtyneet vastaaviin toimenpiteisiin.

Puolaan on perustettu Bitcoin-suurlähetystö

Puolaan on perustettu “Bitcoinin suurlähetystö”, jolla halutaan edistää Bitcoinia ja innovaatiota maassa. Varsovassa sijaitseva lähetystö on Euroopan ensimmäinen ja sen halutaan toimivan kohtaamispaikkana Bitcoin-harrastajille ja Bitcoinista kiinnostuneille kyselijöille. Lähetystössä aiotaan pitää mm. koulutustilaisuuksia ja kokouksia ja myydään louhintalaitteita.

Varsovan Bitcoin-suurlähetystö (lähde)

Pankeille suurin Bitcoinin ongelma on likviditeetin puute

Saxo-pankin toimitusjohtaja Lars Christensenin mukaan Bitcoinin likviditeettiongelmat ajavat pankit pois Bitcoinin luota. Suurien Bitcoin-volyymien vaihdot eivät vain ole tarpeeksi käytännöllisiä tällä hetkellä. Christensen kertoo pankkien, kuten Saxo-pankin, kuitenkin olevan kiinnostuneita Bitcoinista ja seuraavan alan kehitystä. Christensen on henkilökohtaisesti sijoittanut Bitcoiniin ja uskookin että pankkien ottama riski kasvaa, jos Bitcoinin sivuuttaa.

Bitcoin-talous Kiinassa

Yhdysvaltojen Kiinan taloutta tutkivan komission mukaan kiinalaisten tarkka regulointi Bitcoin-markkinoilla voi muodostua uhaksi Bitcoin-taloudelle. Jos regulaatiolla käytännössä estetään käyttäjiä saamasta bitcoineja, se voi johtaa jatkuvaan kurssin laskuun ja heikentään Bitcoinin uskottavuutta. Raportissa todetaan myös, ettei Kiinan regulaation suunnasta voida olla kovin varmoja. Kiinan keskuspankki välillä julkisesti väittää, ettei Bitcoinia voida kieltää, mutta samalla painostaa pankkeja ja Bitcoin-yrityksiä.

Bitcoin joutui viime viikolla sensoroinnin kohteeksi Kiinan mediassa. Kiinan mediaa pyydettiin valtion viranomaisten toimesta olemaan kirjoittamasta viikonloppuna Pekingissä pidetystä Global Bitcoin Summit -tapahtumasta.

Fyysiset lompakkoratkaisut yleistymässä

Fyysisisiä Bitcoin-lompakoita on saatu odottaa jo kauan, mutta lähiaikoina markkinoille on lopulta tulossa kaksi tuotetta: SatoshiLabsin Trezor ja ja Harbitin lompakko. Fyysisten lompakoiden suurin etu on turvallisuus, sillä ne eivät ole yhteydessä Internetiin.

Trezor-lompakoita pystyi ennakkotilaamaan joukkorahoituskampanjan avulla jo viime vuoden kesäkuusta lähtien 1-3 bitcoinin hinnalla mallista riippuen. Bitcoinin hinta oli tuolloin n. 100 dollaria. Laitteiden piti valmistua jo lokakuussa, mutta viivästyi laitteistovalmistajan ongelmien vuoksi. Hardbitin lompakot tuodaan markkinoille aluksi Kiinassa, eikä niiden hintaa ole vielä julkistettu.

Fyysinen Trezor-lompakko (lähde)

Dogecoineja varastettu ainakin 90 000 dollarin edestä

Dogecoinien säilytystä tarjoava DogeVault.com on joutunut hakkeroinnin kohteeksi. DogeVault ilmoitti hakkeroijien pääseen heidän järjestelmiinsä, joten sivusto on suljettu. Hakkeroinnissa varastettiin 280 miljoonaa dogecoinia (artikkelin kirjoitushetkellä arvoltaan n. 90 000 euroa), jonka palvelu yrittää saada korvatuksi kokonaisuudessaan. Palvelun jatkosta ei ole annettu lisätietoa.

Louhijafirmalta vaadittu jo miljoonan dollarin korvauksia

Yksi ensimmäisiä ja tunnetuimpia Bitcoin-louhijoita kehittäneitä firmoja, Butterfly Labsia (BFL), kohtaan on nostettu valtava määrä kanteita. Puolentoista vuoden aikana BFL:ia kohtaan on nostettu melkein 300 kannetta, joissa vaaditaan korvauksia yli miljoonan dollarin arvosta. Firmaa kohtaan on nostettu myös 30 miljoonan dollarin kanne petoksesta syytettynä. Kanteita on tullut ympäri maailmaa, ja ongelmana ovat olleet toimittamattomat tai vialliset tuotteet ja hyvityspyyntöjen puutteellinen käsittely.