Viikkokatsaus 23: Bitcoin näyttää toipuvan kohdatuista haasteista

Kuluneella viikolla Bitcoin-uutisissa on ollut mm. Bitcoinin kohtaamat haasteet, Mt. Gox ja Bitcoin-automaatit. Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bittirahan Henry Brade oli keskustelemassa Bitcoinista Ylen Mikä Maksaa? -ohjelmassa. Ohjelman voit kuunnella Yle Areenasta.

Osuuspankki teki jutun Bitcoinista aiheella “Bitcoin-rahan omistaminen on perusoikeus”. Juttuun on haastateltu Finanssivalvonnan toimistopäällikköä ja kokenutta Bitcoin-käyttäjää.

Bitcoinin kohtaama haaste on hälvenemässä

Viime viikkoina etenkin Bitcoin-palveluiden toimintaa vaikeuttaneet ongelmat alkavat hälvetä. Ongelma on lähinnä aiheuttanut hitautta tai jopa väliaikaista seisahdusta Bitcoin-palveluissa, mutta Bitcoin-menetyksiä ongelma ei aiheuttane. Jotkut palvelut ovat tosin saattaneet menettää bitcoinejaan, mikäli ne ovat toteuttaneet järjestelmänsä erityisen ongelmallisella tavalla. Aiheesta voi lukea tarkemmin täältä.

Mt. Goxin tilanne edelleen epäselvä

Bitcoinin kohtaamat haasteet vahingoittivat eniten Mt. Gox -pörssiä, jonka ilmoituksen siivittämänä ongelma lähti leviämään muualle. Mt. Goxin viimeisimmässä, 20.2. julkaistussa tiedotteessa, pörssi kertoo työskentelevänsä Bitcoin-tilitysten korjaamisen parissa, mitä vaikeuttaa erilaiset turvallisuus- ja tekniikkaongelmat.

Mt. Gox on tähän mennessä vastannut haasteeseen huonosti, ja esimerkiksi Redditin keskustelupalstalta löytyy ihmisiä, jotka eivät usko Mt. Goxin pystyvän selättämään ongelmiaan. Mt. Goxin Bitcoin-kurssi on romahtanut tapahtuneen johdosta, kun taas muissa suurimmissa pörsseissä lasku oli lievempää.

Toisaalta huhuja on ollut jo liikkeellä siitä, että Mt. Gox olisi tekemässä edistystä korjauksen suhteen, joka on tänään nostanut Mt. Goxin Bitcoin-kurssia. Aika näyttää miten käy.

Bitcoin-vaihdantaa halutaan tuoda yhä enemmän “oikeaan maailmaan”

Jokin siinä Bitcoinin tuomisessa fyysiseen maailmaan kiinnostaa erityisesti, sillä Bitcoin-automaatteja julkaistaan ympäri maailmaa tiuhaan tahtiin. Nyt Localbitcoins on julkaissut oman automaattinsa, joka toimii sekä ostoon että myyntiin, ja joita on tulossa myös Suomeen.

Helsingin Rautatieasemalle ja Pasilan asemalle on myös ilmestynyt uusia Bitcoin-automaatteja, valitettavasti niistä ei tällä erää ole tarkempaa tietoa. Raportoimme lisää, kun saamme niistä enemmän infoa.

Yhdysvallat on saanut ensimmäisen Bitcoin-automaattinsa vasta nyt. Lamassun valmistama automaatti on asennettu sikaribaariin Albuquerquessa, New Mexicossa. Yhdysvalloissa Bitcoin-automaattien käyttöönottoa on hidastanut pakko maksunvälittäjäksi rekisteröitymiestä, mikä ei kuitenkaan ole tarpeellista New Mexicon osavaltiossa. Pian ensimmäisen automaatin julkaisun jälkeen, toinen automaatti otettiin käyttöön Bostonissa. Bostonin automaatti sijaitsee juna-asemalla, jonka läpi kulkee automaatin ylläpitäjien mukaan 25 miljoonaa ihmistä vuodessa.

Lontoossa ovensa avasi kivijalkakauppa Azteco, jossa myydään Bitcoin-kuponkeja. Asiakas saa haluamansa Bitcoin-määrän kuponkina, jonka voi lunastaa käyttöönsä Aztecon nettisivuilla.

Bitcoinien kivijalkakauppa Azteco (lähde: CoinDesk)

Tiedejulkaisuja bitcoineilla

Suomalaisen Peerage of Sciencen julkaisema vertaisarvioitu lehti ProcPoS hyväksyy bitcoineja. Lehden kommenttiartikkelit ovat luettavina ilmaiseksi, mutta artikkelin käyttöön vaadittava lisenssi on ostettava haluamallaan summalla, minkä voi tehdä bitcoineilla.

Bitcoinin tilanne ulkomailla

Viron näkemys bitcoinista on sekava, kuten tilanne on monessa muussakin maassa. Virolainen Bitcoin-pörssi BTC.ee on pysäyttänyt toimintansa sillä sivuston ylläpitäjän täytyisi olla valmis toimittamaan asiakkaidensa tietoja viranomaisille ja todistaa toimivansa rahanpesun ja terrorismin vastaisten vaatimusten mukaan sekä todistaa olevansa rekisteröitynyt valuutanvaihtajaksi.

Ukrainan keskuspankin ohjeistuksen mukaan Bitcoin-maksujärjestelmien ja -maksupalveluinfrastruktuurin yritysten on rekisteröidyttävä maksunvälittäjiksi ja toimittava nykyisten elektroniseen rahaan liittyvien lainsäädösten kanssa.

Thaimaassa on sekavaa tietoa bitcoin-palveluiden lainmukaisuudesta. Ensiksi Bitcoin-palveluiden toiminta luokiteltiin laittomaksi, mutta tilanteeseen tuli thaimaalaisen Bitcoin Co Ltd -pörssin mukaan muutos Thaimaan keskuspankin toimesta. Ovensa sulkenut Bitcoin Co Ltd aloitti toimintansa uudelleen, mutta nyt toimintaa ollaan ehkä sittenkin kieltämässä. Suurimpana ongelmana on Bitcoiniin sopivan lain puute. Ongelman aiheuttaa mahdollisuus vaihtaa pörssistä ostettuja bitcoineja muihin valuuttoihin kuin bahtiin, vaikka itse pörssissä tämä ei ole mahdollista.

Brasilian ja Unkarin keskuspankit sekä Israelin keskuspankki ja valtiovarainministeriö ovat julkaisseet varoitukset Bitcoinin riskeistä. Iso-Britanniassa maksupalveluiden toimintaa valvova Payments Council taas suhtautuu Bitcoiniin neutraalisti, ja virtuaalirahoille nähdään mahdollisuuksia ja niiden kehitystä seurataan.

Italiassa vaaditaan heinäkuun alusta lähtien 20%:n veroa ulkomailta tulleista yksityisille pankkitileille maksetuista kansainvälisistä tilisiirroista. Vaikka jotkut saattaisivat kuvitella tämän kannustavan bitcoinin käyttöön, todellisuudessa verolla voi olla negatiivisia vaikutuksia myös Bitcoin-vaihdantaa tekeville, sillä ulkomaalaisista pörsseistä tehdyt siirrot saattavat olla verotuksen alaisia.

Bitcoin Foundationin hallituspaikka vapaana

Bitcoinin kehitystä tukeva Bitcoin Foundation hakee uutta Industry seat -jäsentä eli haussa on yritysjäsenille varattu hallituspaikka. Äänestys alkaa huhtikuussa, ja äänensä saa antaa jokainen Industry-tason jäsen.