Viikkokatsaus 24/2018: Pankit voisivat hyötyä kryptoista

Pankit ja Bitcoin, Bitcoin ja pankit, siinäpä vasta vihaisen rakastunut viha-rakkaus-suhde. Suuret pankit ympäri maailmaa ovat yleensä varsin vastahakoisia Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja kohtaan. Esimerkiksi meillä Pohjoismaissa pankit koittavat pitää kryptovaluuttayritykset poissa markkinoilta eväämällä pankkipalveluja. Nordea on mennyt jopa niin pitkälle, että se on kieltänyt työntekijöitään sijoittamasta bitcoineihin – liittojen vastalauseista huolimatta.

Pankit näkevät Bitcoinissa valtavan potentiaalin. Samaan aikaan kuin ne yrittävät rajoittaa Bitcoinin ja kryptovaluuttojen adaptaatiota, ne näkevät kryptojen lohkoketjuteknologian ylivoimaisuuden perinteisiin pankkijärjestelmiin verrattuna. Jos lohkoketju onnistuu lunastamaan lupauksensa, se voi tehdä nykyisillä toimintamalleilla operoivista pankeista pian hyödyttömiä.

Jotkin pankit ovat toisia rohkeampia. Ne haluavat ottaa osaa kehittyville kryptovaluuttamarkkinoille. Kryptovaluutoissa ja lohkoketjussa on kiinni globaalisti miljardeja ja potentiaalia on vielä monien, monien miljardien kasvulle. Kaikesta hypestä huolimatta kryptovaluutat ovat vasta kehittymässä ja ottamassa tuulta alleen. Ne ovat kaikkea muuta kuin valmiita.

Tässä viikkokatsauksessa perehdymme muutamiin tapauksiin, joissa institutionaalinen raha on ottamassa rohkeasti ponnistusta kryptovaluuttaan; etunenässä kaksi Venäjän suurimmista pankeista. Lisäksi tutustumme muun muassa Bitcoinin uuteen päivitykseen ja arvostetun geopolitiikan asiantuntijan ajatuksiin siitä, voisiko tulevaisuuden teknologia murtaa lohkoketjujen salaukset.

Tässä viikkokatsauksessa on mukana myös Kurt Russell.

Viime viikon katsaus on tämän linkin takana.

Vaikka bitcoinin kurssi on nähnyt viime viikolla heittelyä, yhä useampi ja useampi taho – mukaan lukien perinteisen finanssimaailman suuret toimijat – on ryhtynyt syleilemään sitä. (KUVA: Duncan Rawlinson)

Bitcoin Coresta uusi versio

Bitcoinin referenssiohjelma Bitcoin Coresta on julkaistu uusi 0.16.1.-versio. Uusi versio korjaa lukuisia pieniä bugeja, parantaa ohjelman suorituskykyä ja tekee siitä vakaamman. Lisäksi uusi versio muuttaa tapaa, jolla louhijat kontrolloivat käsittelemiensä lohkojen maksimikokoa.

Yksi merkittävä seikka päivityksessä on, että uusien 0.16- ja myöhempien versioiden alla luodut Bitcoin-lompakot eivät ole enää yhteensopivia vanhempien versioiden kanssa. Uusia Bitcoin Core -lompakoita ei siis voi enää siirtää vanhempiin Bitcoin Core -asiakasohjelmiin. Toiseen suuntaan siirto luonnollisesti toimii.

Referenssiohjelma tarkoittaa, että Bitcoin Core toimii eräänlaisena käsikirjana tai perustana, johon muut kehittäjät voivat verrata omia sovelluksiaan varmistaakseen, että ne ovat yhteensopivia Bitcoin-verkon kanssa. Koska muut koodaajat perustavat työnsä Bitcoin Coren ympärille, Bitcoin Coren päivitykset tarkoittavat keskimäärin parempaa suoritusta koko Bitcoin-verkolta.

Tämä referenssiohjelman asema tarkoittaa myös, että mikäli peruskäyttäjä ei käytä nimenomaisesti Bitcoin Corea, hänen ei yleisesti tarvitse tehdä mitään hyötyäkseen Bitcoin Coren päivityksistä.

Bitcoin Coren parantuminen parantaa keskimäärin koko Bitcoin-verkon laatua.

Suuret venäläiset pankit tarjoamaan kryptosalkkuja

Venäläisen Kommersant-lehden mukaan kaksi Venäjän suurimmista pankeista, Sberbank ja Alfa Bank, ovat saaneet luvan ryhtyä sijoittamaan kryptovaluuttoihin asiakkaidensa puolesta. Sijoittaminen tapahtuu Venäjän keskuspankin valvonnassa.

“Haluamme tarjota asiakkaillemme läpinäkyvän tavan sijoittaa kryptovaluuttoihin samalla noudattaen kaikkia lakeja,” sanoi Sberbankin yksityispankkitoiminnan johtaja Ana Ivanchuk.

Pankit tulevat tarjoamaan asiakkailleen kuudesta eri kryptovaluutasta koostuvaa sijoitussalkkua. Salkun kryptoihin kuuluvat muun muassa Bitcoin ja Ethereum. Automatisoitu algoritmi säätelee eri kryptojen omistussuhteita asiakkaiden puolesta pyrkien minimoimaan riskin ja maksimoimaan tuoton.

Pankit eivät ole vielä ilmoittaneet tarkalleen, milloin ne ryhtyvät tarjoamaan palveluja. Ne ovat kuitenkin kertoneet, että järjestelmien ja käytäntöjen testaamisessa menee noin yksi ja puoli kuukautta.

Sberbank ja Alfa Bank kuuluvat Venäjän suurimpiin ja ne toimivat keskuspankin valvovan silmän alla. Tämä tarkoittaa, että sijoittaja voinee turvallisin mielin sijoittaa kryptoihin pelkäämättä viranomaisten kostoa.

Paikallispankki New Yorkissa moninkertaisti tuottonsa krypton avulla

Newyorkilainen paikallispankki Metropolitan Commercial Bank on kertonut käsittelevänsä jo miljoonien edestä asiakkaidensa kryptovaluuttasijoituksia. Metropolitan Bankin kautta kulki ensimmäisenä vuosineljänneksenä 3,4 miljoonan dollarin edestä kryptoja. Kryptobisnes oli yksi tekijöistä, joiden avulla pieni paikallispankki onnistui kasvattamaan tulojaan jopa 300 prosenttia edellisestä vuodesta.

Suuret pankit ovat yleisesti ottaen haluttomia käsittelemään kryptovaluuttoja. Kryptovaluutta- ja lohkoketjuyritykset joutuvat usein taistelemaan saadakseen peruspankkipalveluja. Myöskään tavalliset kuluttajat eivät voi käyttää pankkeja kryptovaluuttasijoittamiseen samaan tapaan kuin perinteisten osakkeiden kohdalla. Lähinnä pienemmät pankit uskaltavat tarjota kryptovaluuttoihin liittyviä palveluja.

“Tilanne on äärimmäisen vaikea. Kannabisbisneksellä on paljon helpompaa kuin kryptovaluutta-asiakkaillamme,” Metropolitanille laillista konsultaatiota tarjoavan BitAMin puheenjohtaja Joe Ciccolo kertoi.

Pankkien yleinen Bitcoin- ja kryptorahavastaisuus johtuu näiden uusien teknologioiden asemasta pankkien haastajana, sekä uusien lohkoketjusovellusten usein epämääräisestä juridisesta asemasta. Ciccolo uskoo, että haasteista huolimatta pankkien kannattaisi harkita kryptovaluuttoja.

“Se tarjoaisi pankeille kaksinkertaista hyötyä. Pankit saisivat kokonaan uusia bisnesmalleja, joiden avulla ne voisivat lähestyä uusia asiakkaita. Lisäksi se tarjoaisi pankeille mahdollisuuden tarkkailla sitä teknologista kehitystä, joka voi vaikuttaa pankkien perinteiseen finanssimaailmaan,” Ciccolo tuumaili.

Vaikka pankin käsittelemät summat ovat pieniä verrattuna finassimaailman megatoimijoihin, on krypto ollut merkittävä tekijä Metropolitanille itselleen.

CNBC:n Cramer: “Nuoret uskovat teknologian haastavan pankkeja”

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve on ilmoittanut nostavansa korkoja tänä vuonna neljä kertaa aikaisemman kolmen sijasta. Liikkeen tarkoituksena on laskea dollarin saatavuutta. Taloustieteilijöiden aikaisempien ennustusten mukaan liike tulisi nostamaan pankkien osakkeiden kursseja, sillä se tekisi kuluttamisesta kalliimpaa ja säästämisestä kannattavampaa. Osakekurssit eivät kuitenkaan nousseet odotetusti.

CNBC:n Mad Money -ohjelman analyytikko Jim Cramer uskoo, että syynä tähän ovat pankkien rinnalle nousseet kilpailevat teknologiat; ennen kaikkea PayPal ja Bitcoin. Cramerin mukaan nuoret kokevat uuden teknologian houkuttelevammaksi ja luotettavammaksi kuin pankit, eivätkä pankit pysty pysymään kehityksessä mukana.

“PayPal on pankkitoiminnan Amazon.com. Se on nettipankki, joka toimii kaikkialla maailmassa. Se on tuonut mahdollisuuden pankkipalveluihin noin miljoonalle heikko-osaisemmalle”, Cramer perusteli.

“Tämän lisäksi pankkeja kohtaavat eksistentiaaliset kriisit, jotka uhkaavat niiden koko olemassaoloa, kuten lohkoketju, jonka uskotaan lopettavan pankkien osakemarkkinahegemonian, sekä kryptovaluutat, nuo lohkoketjumaailman populistiset kapinalliset,” Cramer jatkoi.

“En väitä, ettäkö tämä olisi todellisuus, mutta näin monet nuoremmat sijoittajat todellakin näkevät asian – ja he näyttäisivät olevan voitolla, ainakin pankkien näkökulmasta,” Cramer kuittasi.

Mitä enemmän ihmiset käyttävät PayPalia, Bitcoinia ja muita vaihtoehtoja pankeille, sitä tukalampaan tilanteeseen pankit joutuvat.

Geopoliittinen analyytikko: “Lohkoketjun kryptografia voidaan murtaa tulevaisuudessa”

Tunnustettu geopoliittinen analyytikko George Friedman kertoi CNBC:lle, että hän uskoo Bitcoinin ja sen taustateknologia lohkoketjun muuttuvan tulevaisuudessa vanhentuneiksi. Friedman uskoo, että tulevaisuuden teknologia pystyy murtamaan useimpien lohkoketjusovellusten salausmenetelmät.

“En ole koskaan nähnyt salausta, jota ei murrettaisi. Epäilen, etteivätkö Venäjän, Kiinan ja Yhdysvaltain turvallisuuspalvelut saisi lohkoketjun salausta purettua,” Friedman perusteli.

Tulevaisuuden kehittyvä teknologia todellakin voi aiheuttaa vaaraa Bitcoinille ja muille lohkoketjusovelluksille. Esimerkiksi kvanttitietokoneiden uskotaan pystyvän murtamaan nykyisiä salausmenetelmiä helposti.

Toisaalta teknologinen kehitys on aina arvaamatonta. Myös lohkoketju kehittyy ja useat tutkijat tekevät parhaillaan työtä kehittääkseen erilaisia salausmenetelmiä, joita kvanttitietokoneet eivät pysty murtamaan.

Oli teknologian tulevaisuus millainen hyvänsä, ainakaan toistaiseksi tällaisia teorisoituja, lohkoketjujen salaukset murtavia kvanttitietokoneita ei ole olemassa.

George Friedman uskoo, että joskus tulevaisuudessa kryptovaluuttojen salauksia pystytään murtamaan. (KUVA: SorenKierkegraad)

Hollywoodista ensimmäinen kryptoleffa

Hollywoodissa ollaan parhaillaan valmistamassa ensimmäistä kryptografiaan keskittyvää suurten tähtien elokuvaa. Elokuvan rooleissa nähdään muun muassa Gilmore Girlsistä tunnettu Alexis Bledel, Westworldin Luke Hemsworth sekä Hollywood-veteraani Kurt Russell.

Elokuvan juoni keskittyy agenttiin, joka lähetetään tutkimaan kotikaupungissaan rehottavaa korruptiota. Pian agentti löytää itsensä alamaailmasta, jossa taidevarkauksista saatuja tuottoja pestään kryptovaluuttojen avulla. Elokuvan työnimenä on parhaillaan yksinkertaisesti Crypto.

“Kryptovaluutta on herättänyt kuluttajien ja sijoittajien mielenkiinnon ja mielikuvituksen ympäri maailman, mutta aihetta ei ole koskaan aikaisemmin käsitelty näin syvällisesti elokuvassa,” elokuvan tuottajiin kuuluva Jordan Levine kertoi Hollywood Reporterille.

Elokuvan tekijätiimi ei ole vielä ilmoittanut elokuvan julkaisupäivämäärää, mutta sen kuvaukset ovat jo alkaneet.

Uutta elokuvaa tähdittää muun muassa aina ihana Kurt Russell. (KUVA: Gage Skidmore)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].