Viikkokatsaus 26/2014: Yhdysvaltojen myymät bitcoinit puhuttavat

Tällä viikolla suurimpana puheenaiheena on ollut Yhdysvaltojen huutokauppaamat vajaat 30 000 bitcoinia. Näistä Silk Roadista takavarikoiduista bitcoineista on huudettu perjantaina (27.6.), ja huutokaupan voittajat selviävät maanantaina 30.6. Huutokaupan vaikutus Bitcoiniin on kysymysmerkki, ja vielä ei tiedetä, kuinka paljon tietoa huutokaupasta tulee julkisesti tietoon.

Muina aiheina tällä viikolla on mm. Western Union, Bitcoinin kehitys ja Bitcoinin asema maailmalla. Viime viikon katsauksen voit lukea tästä.

Yhdysvaltojen Bitcoin-huutokaupan vaikutusten arviointia

Yhdysvaltojen huutokauppaamat bitcoinit jaetaan voittajille ensi viikolla, ja Bitcoin-yhteisöä on kiinnostanut huutokaupan vaikutus Bitcoiniin, ja etenkin tämän kurssiin.


Lähde: Coindesk.

Coindesk haastatteli useita eri toimijoita, mutta mitään varmaa kurssista ei osaa kukaan vielä sanoa. Hinnan suurta heilahtelua on luonnollisesti arveltu, mutta toisaalta, Yhdysvaltain hallinnon omistama merkittävä bitcoin-määrä on myös luonut epävarmuutta markkinoille. Nyt kun osa omistuksesta myydään, epätietoisuus kolikoiden kohtalosta vähentyy. Toisaalta jäljelle jää vielä Silk Roadia ylläpitäneeltä Ross Ulbrichtilta takavarikoidut 144 000 bitcoinia, joiden myynnistä ei ole mitään tietoa.

Myös Citi julkaisi oman arvionsa, jossa se piti huutokauppaamista huonona keinona. Sen mukaan parempi olisi myydä bitcoinit pikkuhiljaa pois, jolloin niistä saatava hinta olisi suurempi. Huutokaupassa ne menevät luultavasti markkinahintaa alemmalla.

Maanantaina 30.6. selviää huutokaupan tulokset. Bittirahan Facebookin ja Twitterin kautta voit seurata tilanteen kehitystä. Raportoimme asiasta heti, kun tietoa tulee julki.

Western Union valmis käyttämään bitcoineja

Western Unionin toimitusjohtaja Hikmet Ersek puhui Bloombergin haastattelussa mahdollisesta Bitcoinin käyttöönotosta. Western Unionin toimiala on erittäin säädelty, joten yritys voisi käyttää Bitcoinia, jos se olisi säädelty valuutta. Jos käyttäjät tämän lisäksi toivoisivat Bitcoinia Western Unionin valikoimaan, Ersek ei näe syytä miksi Bitcoinia ei otettaisi käyttöön.

Jersey haluaa olla edelläkävijä Bitcoin-lainsäädännössä

Englannin kanaalissa sijaitsevalla Jerseyn saarella on kiinnostusta luoda hyvät puitteet Bitcoinin käytölle. Bitcoinin puolesta kampanjoiva ryhmä Bit.coin.je on saanut innostumaan sekä paikallisia yrittäjiä että hallinnon edustajia kryptovaluutan eduista. Esimerkiksi valtiovarainministeri Philip Ozouf on ilmoittanut näkevänsä Bitcoinissa merkittäviä mahdollisuuksia Jerseylle.

Bitcoin-lahjoituksia salametsästystä vastaan

Salametsästystä vastaan taisteleva hyväntekeväisyysjärjestö International Anti-Poaching Foundation (IAPF) hyväksyy Bitcoin-lahjoituksia. IAPF käyttää sotilaallisia taktiikoita ja ratkaisuja salametsästäjien kiinnisaamiseksi, ja yksi organisaation pääkohteista onkin näiden taitojen kouluttaminen paikallisista kootuille yksiköille. IAPF on tunnettu etenkin Afrikassa suojelemistaan sarvikuonoista, joiden sarvia salametsästäjät leikkaavat eläimen hyvinvoinnista piittaamatta.

IAPF kouluttaa paikallisia salametsästyksen vastaisiksi vartijoiksi (lähde: IAPF)

Bitcoin lailliseksi maksuvälineeksi Kaliforniassa

Kalifornian osavaltiossa on hyväksytty lakiesitys, jossa Bitcoinin käyttö maksuvälineenä julistetaan lailliseksi. Kaliforniassa on aiemmin ollut laki, joka kieltää kaikkien muiden maksuvälineiden käytön paitsi niiden, jotka ovat Yhdysvalloissa “laillisia”. Uusi laki koskee Bitcoinin lisäksi mm. yhteisöllisiä paikallisvaluuttoja. Bitcoinia on käytetty Kaliforniassa aiemminkin, koska vanhaa lakia ei ole tiukasti valvottu. Uuden lakiesityksen myötä Kalifornian konservatiivisemmat suuret yrityksetkin voivat aloittaa Bitcoinin käytön, mikä on suuri edistysaskel.

Mt. Goxin Mark Karpelesin haastattelu

Mt. Goxin toimitusjohtaja Mark Karpeles päätti vihdoin yhtiön ongelmien paljastumisesta alkaneen mediahiljaisuutensa ja antoi haastattelun Wall Street Journalille. Kuten ihmiset ovatkin epäilleet, yhtiö kasvoi Karpelesin mukaan liian nopeasti, jotta hän olisi pystynyt hallinnoimaan sitä kunnolla. Hän ei vieläkään paljasta, mitä kadonneille bitcoineille täsmälleen ottaen tapahtui ja mihin ne joutuivat, mutta kuulemma lisää ei tulla löytämään tällä hetkellä tiedossa olevien varojen lisäksi.

Bitcoin lakiin Kanadassa

Kanadassa on säädetty laki, jonka mukaan virtuaalivaluuttoja käsittelevät yritykset lasketaan maksupalveluyrityksiksi, joita koskevia lakeja ja säädöksiä on noudatettava. Yritysten on rekisteröidyttävä maksupalveluyrityksiksi ja rekisteröidyttävä rahoitustietoja keräävän ja analysoivan FINTRAC:n kanssa. Laki jättää avoimeksi, mitä “virtuaalivaluuttoja käsittelevällä yrityksellä” (dealing in vitual currencies) tarkoitetaan, joten lain laajuus on vielä hieman epäselvä. Kanadaan tai kanadalaisille Bitcoin-palveluita tarjoavien ulkomaalaisten yritysten on myös toimittava lain mukaan, ja pankit eivät saa tarjota pankkipalveluita Bitcoin-palveluille, jotka eivät ole rekisteröityneet FINTRAC:iin.

Sveitsissä tarkennusta Bitcoin-liiketoimintaan

Sveitsin liittoneuvosto on julkaissut kattavan raportin Bitcoinista. Raportti kertoo hallituksen näkemyksen Bitcoinista, mutta se ei ole oikeudellisesti sitova. Sveitsin Bitcoin-ammattilaiset ovat tyytyväisiä raportin sisältöön, sillä raportti kertoo Bitcoinin kuuluvan nykyisen lainsäädännön pariin, eikä lakiin ole odotettavissa muutoksia pariin vuoteen. Tämä on heidän mukaan positiivista Bitcoinin kehityksen kannalta.

Sveitsin rahoitusmarkkinoiden valvontaviranomainen FINMA julkaisi myös raportin, jonka mukaan Bitcoinia välittävien yritysten on rekisteröidyttävä rahanpesun vastaisten säädösten mukaisesti ja asiakkaiden Bitcoineja säilövien yritysten on hankittava pankkilaitostoimilupa.

Italialainen lehti hyväksyy bitcoinit maksuvälineenä

Italialainen uutislehti Il Giornale on alkanut hyväksymään bitcoineja maksuvälineeksi digitaalisiin lehtitilauksiin. Lehden artikkeleita voi lukea netissä 0,45 euron päiväkustannuksella, jonka voi nyt maksaa bitcoineilla. Il Giornale on Euroopan ensimmäinen merkittävä uutislehti, joka hyväksyy bitcoinit. USA:ssa Chicago Sun-Times on hyväksynyt bitcoineja jo jonkin aikaa.

Skyhook-automaatti hyvässä vauhdissa

Avoimen lähdekoodin Bitcoin-automaatteja valmistava Skyhook on paljastanut toimittaneensa jo 150 automaattia toukokuisen lanseerauksensa jälkeen.

Tämä yhdysvaltalainen firma tähtää tuhanteen automaattiin ennen vuoden loppua.

 
 
Bitcoin-kehityksen tasoa kritisoidaan

Bitcoin-kehittäjä Mike Hearn valittelee tuoreessa haastattelussa, miten huonolla pohjalla Bitcoinin kehittäminen on. Bitcoin Foundation maksaa palkkaa kolmelle ihmiselle, joista käytännössä vain yksi työskentelee protokollan parissa. Jos kehitys halutaan saada vastaamaan kunnolla tulevaisuuden haasteisiin, täytyy keksiä uudenlaisia tapoja rahoittaa sitä. Hearn toivoo Lighthouse-joukkorahoituspalvelun muodostuvan sellaiseksi. Sen kautta kehittäjät voivat pyytää ensin alustavia lupauksia rahoittamisesta, ennen kuin varsinainen rahankeräys alkaa. Siten on mahdollista saada käsitys rahoituspotentiaalista, jolloin on helpompi tehdä päätös rahankeräyksen aloittamisesta.

Myös Bitcoin-nodejen määrä on ollut huolestuttavasti laskussa viime aikoina. Ongelman ratkaisemiseksi Or Weinberger kehitti Adopt a Node -projektin, jonka kautta kuka tahansa voi kantaa oman kortensa kekoon Bitcoinin toiminnan tukemiseksi. Monetkaan eivät viitsi pitää Bitcoin Corea käynnissä sen raskauden takia omalla koneellaan, joten Fullnode.co tarjoaa mahdollisuutta rahoittaa oma node pikkusummalla kuukausittain. Yhden noden rahoittaminen kuukaudeksi maksaa 10 dollaria eli n. 7 euroa.