Viikkokatsaus 27/2014: Newegg, Euroopan pankkiviranomaisen raportti ja Bitcoin-huutokaupan tulos

Tällä viikolla aiheina mm. elektroniikkajätti Newegg, Euroopan pankkiviranomaisen näkemys Bitcoinista, Yhdysvaltojen kauppaamat bitcoinit ja suomalainen kryptovaluuttaprojekti. Viime viikon katsauksen voit lukea tästä.

Yksi maailman suurimmista verkkokaupoista hyväksyy bitcoineja

Merkittävä 2,5 miljardin dollarin liikevaihdolla pyörivä yhdysvaltalainen elektroniikan verkkokauppa Newegg ilmoitti tällä viikolla hyväksyvänsä bitcoinin maksutavaksi. Maksuvälittäjäksi se valitsi BitPayn, jota myös Bittiraha edustaa täällä Suomessa. Neweggin verkkokaupassa on yli 25 miljoonaa rekisteröitynyttä asiakasta ja yli 10 miljoonaa myynnissä olevaa tuotetta.

Elektroniikkajätti Newegg hyväksyy bitcoineja

Toinen suuri yritys, Expedia, on yllättynyt bitcoin-maksujen suosiosta. Se lisäsi bitcoinin maksutavaksi hotellimajoittumisiin viime kuussa. Mitään tarkkoja lukuja Expedia ei paljasta, mutta yritys kertoo kuitenkin odotusten ylittyneen.

Myös Etelä-Koreassa päästään kohta maksamaan laajemmin bitcoineilla, sillä yksi maan suurimmista maksuvälittäjistä Galaxia Communications ilmoitti ottavansa ne käyttöön. Se välittää maksuja yli kymmenelle tuhannelle nettisivustolle ja on maan johtava mobiililahjakorttien myyjä.

Euroopan pankkiviranomainen vaatii Bitcoin-säädöksiä

Euroopan pankkiviranomainen, EBA, haluaa Euroopan Unionin luomaan säädökset virtuaalivaluutoille. EBA:n mukaan virtuaalivaluuttojen riskit ovat hyötyjä suuremmat, mistä Euroopan Unioni ei EBA:n mukaan ole tarpeeksi tietoinen. Riskien minimoimiseksi Euroopan Unionin tulisi laatia mittavia säädöksiä, joista tärkeimpänä EBA näkee virtuaalivaluuttajärjestelmiä hallinnoivien tahojen luomisen, jotka olisivat vastuussa tietyn virtuaalivaluutan toiminnasta.

EBA toivoo kansallisten valvontaviranomaisten kehottavan säädösten puuttuessa rahoituslaitoksia olemaan myymättä, ostamatta ja säilyttämättä virtuaalivaluuttoja. EBA ei halua kieltää virtuaalivaluuttajärjestelmien kehittymistä rahoitusalan ulkopuolella, ja rahoituslaitokset saavat ylläpitää nykyisiä asiakassuhteita virtuaalivaluuttojen parissa toimivien yritysten kanssa.  

Myös rahanpesun vastainen asiantuntijaryhmä FAFT on laatinut raportin Bitcoinista. Bitcoin tarjoaa aivan uudenlaisen liiketoimintamallin, joten tahot ympäri maailmaa eivät tiedä, miten tähän uuteen maksujärjestelmään tulisi suhtautua. Raportilla pyritään luomaan kokonaiskuva, jonka toivotaan avustavan lainsäädännön luomisessa.

Yksi taho nappasi Yhdysvaltojen myymät bitcoinit

Yhdysvaltojen kauppaamat Silk Road -kauppapaikasta takavarikoidut bitcoinit voitti yksi taho. Vajaan 30 000 bitcoinin potti (artikkelin kirjoitushetkellä arvoltaan n. 14 miljoonaa euroa) meni pääomasijoittaja Tim Draperille (kuvassa). Rahoitusalan yrityksille Bitcoin-palveluita tarjoava Vaurum kertoi yritykseen sijoittaneen Draperin käyttävän bitcoineja yhteistyössä Vaurumin kanssa Bitcoin-markkinoiden likviditeettiä ja luottamusta lisääviin palveluihin. Yksi yhteistyön tavoitteista on parantaa Bitcoinin asemaa kehittyvillä markkinoilla.

Huutokaupattujen bitcoinien hinta ei ole tullut vielä ilmi, vaikka se luonnollisesti kiinnostaa ihmisiä hyvin paljon. Huutokaupan järjestäneet viranomaiset ja sen voittanut Draper ovat olleet hiljaa asiasta ja nähtäväksi jää, saadaanko hintaa ikinä tietää. Hinnan voidaan olettaa olevan kohtalaisen korkea, koska kaikki huutokaupatut bitcoinit menivät yhdelle taholle.

Suomalainen kryptovaluuttaprojekti on saanut hyvän alun

Suomalainen kryptovaluuttaprojekti FIMKRYPTO otti ison harppauksen eteenpäin, kun kehitykseen onnistuttiin keräämään yli 500 bitcoinia. FIMK on NXT-kryptovaluuttaan pohjautuva ja sen kehitystä varten on perustettu Krypto Fin ry, jonka tarkoituksena on myöhemmin tänä vuonna alkaa jakamaan FIMKejä perustulon kaltaisesti suomalaisille.

Kehitystyö on vielä kesken, ja vielä ei voi tietää tuleeko tämä projekti toimimaan edeltäjiään paremmin. FIMK-projektia edeltäneet projektit kuten Islannin Auroracoin eivät ole olleet menestyksiä ja altcoinien menestymisprosentti ei muutenkaan ole kovin korkea. Aika näyttää miten FIMK-projektille käy.

Venäjän näkemys Bitcoinista muuttunut positiivisemmaksi

Venäjän keskuspankin varajohtaja Georgy Luntovsky kertoi Pietarissa pankkikonferenssissa, että keskuspankki ja valtio ovat keskustelleet Bitcoinin asemasta. Hänen mukaansa voisi olla kannattavaa luoda sääntelyä virtuaalivaluutoille eikä suinkaan kieltää niitä. Tällä hetkellä Venäjällä ollaan kuitenkin odottavalla kannalla ja katsotaan, mihin tilanne lähtee kehittymään. Aiemmin Venäjällä on ollut puhetta jopa Bitcoinin täydellisestä kieltämisestä.

Irlannin keskuspankin Gareth Murphyn näkemys Bitcoinista

Irlannin keskuspankin markkinoiden valvonnan johtaja Gareth Murphy puhui Bitcoinista Bitcoin Finance 2014 -konferenssissa. Keskuspankit ovat monopolisoineet rahoitusalan toiminnan, ja Bitcoin aiheuttaa keskuspankeille uusia haasteita, jotta pankin valvomia ja ylläpitämiä talouteen vaikuttavia osa-alueita voidaan hallita. Myös valtion kyky hallita mm. veroja, maksujärjestelmien ylläpitoa, kuluttajansuojan toteutumista ja rahanpesun vastaisia toimia voisi vaikeutua, jos virtuaalivaluuttaan perustuva talous nousisi eurotalouden rinnalle.

Murphy uskoo, että Bitcoin ei tule jäämään nykyisten lakien säätelemäksi, vaan uusia Bitcoiniin vaikuttavia lakeja tullaan kehittämään. Murphyn mielestä rahoituslaitosten on otettava uudet teknologiat tosissaan, sillä digitaaliset valuutat vaikuttavat varmasti niiden toimintaan.

Litecoinin hinta laskussa

Vielä jokin aika sitten Litecoin seurasi varsin tarkkaan Bitcoinin hintakehitystä. Keväällä alkanut Bitcoinin vahvistuminen ei ole kuitenkaan näkynyt Litecoinin hinnassa, vaan se on ollut laskusuhdanteessa. Tällä viikolla kurssia romahdutti vielä entisestään yli 200 000 litecoinin yhtäkkinen myynti. Alla hintakehitystä esittelevät kaaviot (klikkaa isommaksi).

Yllä bitcoinin hintakehitys viimeisen 180 päivän ajalta (Lähde: Coinmarketcap)

Yllä litecoinin hintakehitys viimeisen 180 päivän ajalta (Lähde: Coinmarketcap)

Kehitteillä salasanat poistava todentamisprotokolla

Bitcoin-maksupalvelu BitPay kehittää kryptografiaan perustuvaa hajautettua todentamisprotokollaa. BitAuth-nimellä kulkevalla protokollalla halutaan päästä eroon palveluiden palvelimilla sijaitsevien salasanojen käytöstä, jossa väärät tahot voivat päästä salasanoihin käsiksi. BitAuthissa käyttäjä allekirjoittaa toimintansa yksityisavaimella, jonka palveluntarjoaja varmistaa julkisella avaimella.

Joukkorahoituspalvelu Lighthouse sai 40 000 dollarin avustuksen

Bitcoin-kehittäjä Mike Hearn (kuvassa) on ollut huolissaan Bitcoin-verkon kehityksen tasosta, mutta nyt hän pääsee huokaisemaan helpotuksesta ainakin hetkeksi. Hearnin visioima Lighthouse-joukkorahoituspalvelu sai bitcoin-miljonääri Olivier Jassensilta 40 000 dollarin palkkion. Lighthousen tarkoituksena on mahdollistaa Bitcoinin kehityksen turvaaminen joukkorahoituksen avulla. Lisäksi Jassens lupasi antaa 50 000 dollaria ensimmäiseen Lighthousen kautta rahoitettavaksi tulevaan Bitcoin Core -projektiin.

MasterCardin patenttihakemukseen maininta Bitcoinista

MasterCard on lisännyt Bitcoinin patenttihakemukseensa. MasterCardin kehittämään maailmanlaajuisen verkkokauppa-ohjelman patenttiin yritetään saada mukaan Bitcoin. MasterCardin edustajan mukaan yritys ei kuitenkaan halua esittää tukeaan Bitcoinille: Bitcoin halutaan lisätä patenttiin vain “immateriaalioikeuksien suojelemiseksi”.