Viikkokatsaus 25/2014: Suomalaisia koruja bitcoineilla

Tällä viikolla aiheina mm. suomalaisen korukaupan Bitcoin-käyttöönotto, amerikkalaisen jalkapallon Bitcoin-sponsorointi, Holiday Innin Bitcoin-kokeilu, Silk Road -bitcoinien myynti ja kansalaisuuden ostaminen bitcoineilla. Viime viikon katsauksen voi lukea tästä.

Bitcoiniin liittyviä verotusohjeita on kritisoitu tuoreessa opinnäytetyössä. Opinnäytetyö on ladattavissa Theseuksesta.

Suomalaisia koruja bitcoineilla

Suomalainen design-nettikauppa Nouseva Myrsky on alkanut ottaa vastaan bitcoineja. Nouseva Myrsky on vuonna 2012 perustettu erityisesti koruihin erikoistunut kauppa. Se myy tuotteita sekä Suomeen että maailmalle. Pohjana yrityksellä on omien sanojensa mukaan kestävät arvot sekä omintakeisuus, ja slogan kuuluukin: “Koruja omaa tietään kulkeville kaunottarille”. Nousevan Myrskyn Liisa kertoo blogissaan, miksi otti bitcoinit verkkokauppaansa.


Kuvassa esitellään Nousevan Myrskyn korumallistoa.

Amerikkalaisen jalkapallon tapahtuma sai Bitcoin-sponsoroinnin

Bitcoin-maksupalvelu BitPay sponsoroi amerikkalaisen jalkapallon ottelua St. Petersburg Bowlia vuoteen 2016 asti. Ottelu tullaan tuntemaan Bitcoin St. Petersburg Bowlina, ja vaikka kyseessä ei ole Super bowlin mittaluokan ottelu, ottelu näytetään merkittävän yhdysvaltalaisen televisioyhtiö ESPN:n kanavalla. 26. joulukuuta Floridassa pidettävän tapahtuman liput tulevat tottakai myyntiin myös bitcoineissa.

Silk Roadin bitcoineista kiinnostuneet vuotivat julkisuuteen

FBI:n Silk Roadista takavarikoimat bitcoinit huutokaupataan pian The US Marshals Servicen (USMS) toimesta, ja tähän mennessä mielenkiintoaan esittäneiden tahojen lista vuoti julkisuuteen. USMS:n lähettämä tilanneraportti lähetettiin vahingossa sähköpostikopiona jokaiselle huutokaupasta kiinnostuneelle taholle, joista joku vuoti vastaanottajien listan julkisuuteen. Huutokaupasta ovat tiedustelleet mm. SecondMarket, Coinbase ja DigitalBTC. Vuotaneiden nimien listan voi lukea kokonaisuudessaan täältä. Bitcoinit tullaan huutokauppaamaan maksimissaan kymmenessä erässä 27. kesäkuuta.

Holiday Inn -hotelli hyväksyy bitcoineja New Yorkissa

New Yorkissa sijaitseva Holiday Innin hotelli on ottanut bitcoinit käyttöön pilottitestauksena. Eurooppalaisia turisteja houkutteleva hotelli kokee Bitcoinin poistavan riskejä: eurooppalaisten maksukorttien kulut ja takaisinvelotuksen riski ovat korkeat. Jos pilotti onnistuu, muutkin ketjun hotellit saattavat ottaa Bitcoin-maksut käyttöön. Hotelli ottaa pääosan bitcoin-myynnistä dollareissa, mutta pitää osan voitostaan bitcoineina.

Saint Kittsin ja Nevisin kansalaisuus mahdollista ostaa bitcoineilla

Roger Verin perustama PassportsForBitcoin.com tarjoaa Saint Kitts ja Nevisin kansalaisuuden bitcoineilla. Tämä löysän verotuksen libertaari lomakohde on tarjonnut kansalaisuuttaan sijoittajille jo 80-luvulta asti. Verin mukaan Saint Kitts ja Nevis on oiva vaihtoehto Yhdysvaltojen kansalaisuudelle etenkin Bitcoiniin sijoittaneille. Yhdysvallat verottavat myös ulkomailla asuvia kansalaisiaan ja on vastikään alkanut vaatimaan myös ulkomailla sijaitsevien pankkitilien ilmoittamista, mikä on johtanut ennätysmäisiin kansalaisuudesta luopumisiin.


Kuvassa pitkän linjan Bitcoin-evankelistina tunnettu Roger Ver. Lähde: Bloomberg.

Virolainen pankki osoittaa kiinnostusta Bitcoiniin

Virolainen pankki LHV on ilmoittanut ryhtyvänsä tutkimaan Bitcoin-tekniikan ja muiden kryptovaluuttojen mahdollisuuksia ja laillisia puitteita, jotta pankki voisi tarjota lohkoketjuun perustuvia pankkipalveluita. Reguloituna pankkina LHV:n on noudatettava kaikkia lakeja ja ohjeistuksia tarkasti, joten pankin on perehdyttävä asiaan syvällisesti. LHV ei ainakaan vielä aio rakentaa palveluita Bitcoinin tai muiden kryptovaluuttojen käyttäjille, vaan pankki tutkii lohkoketjuun perustuvan maksujärjestelmän rakentamista.

Maailmalta kuuluu

Ruotsin keskuspankki on julkaissut raportin (eng/sve), jossa pohditaan Bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen vaikutusta vähittäismaksumarkkinoilla. Käyttö Ruotsissa on vielä vähäistä, ja  vaikka Bitcoinin käytöstä ja käyttäjämääristä kerätty tieto ei ole täysin luotettavaa, virtuaalivaluutat ovat vielä pieni tekijä isossa mittakaavassa. Bitcoin, kuten innovaatiot yleensäkin, on positiivinen asia, sillä se vastaa tietynlaisiin tarpeisiin. Maksujen tekeminen on halvempaa ja turvallisempaa: ulkomaille tehdyt siirrot ovat helpompia, nopeampia ja halvempia, pienten maksujen tekeminen voi olla helpompaa ja maksajan ei tarvitse antaa kauppiaalle yksityistä tietoa, kuten luottokortti- tai tilitietoja. 

Raportissa kerrotaan myös virtuaalivaluuttojen riskeistä, kuten olemattoman regulaation aiheuttamista epäselvyyksistä ja kurssiheilahtelusta, ja käyttäjiä kehotetaankin tutustumaan virtuaalivaluutan toimintaan ennen sen käyttöä.

Italian edustajainhuone on tavannut Bitcoin-harrastelijoita ja -ammattilaisia oppiakseen Bitcoinista. Tapahtumassa mukana olleen mukaan keskustelu oli neutraalia ja mukana olleet olivat osoittaneet halua ymmärtää Bitcoinia.

Japanin hallitseva liberaalidemokraattinen puolue on päättänyt olla reguloimatta Bitcoinia. Lainsäädäntöä voidaan kehittää vasta syvällisemmän tutkimisen ja Bitcoin-asiantuntijoiden kuulemisen jälkeen.

Bolivian keskuspankki on kieltänyt kaikenlaiset valuutat, jotka eivät ole hallituksen tai muun valtuutetun tahon liikkeellelaskemia, eli Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat keskuspankin mukaan kiellettyjä. Tämä lienee tällä hetkellä tiukin Bitcoinin vastainen linjaus koko maailmassa.

Opetusta bitcoineilla

New Yorkissa sijaitseva kristitty taidekorkeakoulu King’s College on uusin bitcoin-lukukausimaksuja hyväksyvä korkeakoulu. King’s Collegen tarjoamat neljä tutkintoa ovat liiketalouden tutkinto, rahoituksen tutkinto, median, kulttuurin ja taiteiden tutkinto, ja politiikan, filosofian ja taloustieteiden tutkinto. Korkeakoulun rehtori Gregory Thornbury pitää Bitcoinia yksilöitä voimaannuttavana teknologiana. Hänen mielestään jokaisen korkeakoulun pitäisi vakavissaan pohtia Bitcoinin käyttöönottoa.

Multi-sig -lompakkopalvelu sai vajaan 9 miljoonan euron rahoituksen

Multi-sig -lompakkopalvelua tarjoava BitGo on kerännyt 12 miljoonan dollarin rahoituksen (vajaa 9 milj. euroa).

Multi-sig eli multi-signature tarkoittaa Bitcoin-transaktiota, johon vaaditaan yhden digitaalisen allekirjoituksen sijaan useita digitaalisia allekirjoituksia. Normaalisti Bitcoin-siirron voi lähettää pelkästään yhdellä yksityisavaimella, joka on turvallisuusriski mikäli avainta hallitseva tietokone hakkeroidaan. Multi-sigin avulla turvallisuus parantuu huomattavasti, kun siirtoon voidaan vaatia useampi allekirjoitus. Silloin siirtoon vaaditaan useampi yksityisavain, jotka voivat olla joko eri henkilöillä tai laitteilla.

BitGon ratkaisu on tarjota yrityksille suunnattua helppokäyttöistä ja turvallista multi-sig lompakkopalvelua, jossa yksi avain on käyttäjällä, yksi palvelulla itsellään ja kolmas offline-holvissa, jota käytetään hätäpalautuksiin mikäli avain 1 tai 2 häviää.

Bitcoin-firma Australian pörssissä

Australialainen DigitalBTC on listautunut Australian Securities Exchange -pörssiin, ja näin ollen on ensimmäinen merkittävään pörssiin listautunut Bitcoin-yritys. Digital CC Limited -nimellä listautunut yritys lähti alunperin liikkeelle louhintayrityksen, mutta kehittää nykyään useita Bitcoiniin liittyviä palveluita. Listauksen johdosta DigitalBTC on joutunut ja joutuu raportoimaan toiminnastaan laajasti ja läpinäkyvästi, mikä yrityksen edustajan mukaan tekee siitä “kaikkein läpinäkyvimmän Bitcoin-yrityksen”. DigitalBTC oli jo aiemmin välillisesti listautuneena pörssiin sen omistaman Macro Energyn kautta.

Digital River lisännyt bitcoinit maksuvaihtoehdoksi kauppiaille

Verkkokaupparatkaisuja tarjoava Digital River on lisännyt Bitcoin-maksutavan SWREG-verkkokaupparatkaisuunsa. Digital Riverin mukaan Bitcoin on yksi varteenotettavimpia kansainvälisten maksujen vaihtoehtoja. Digital River käsitteli viime vuonna maksuja 30 miljardin dollarin edestä, ja yrityksen asiakkaisiin kuuluu useita merkittäviä brändejä, kuten Microsoft, Ubisoft, Spotify ja Logitech.