Viikkokatsaus 28/2015: Bitcoin-yrityksiin tehdyt sijoitukset kasvavat

Kuluneen viikon Bitcoin-uutisissa kerrotaan muun muassa Bitcoin-yrityksiin tehtyjen sijoitusten kasvusta, Bitcoin-vaihdon arvonlisäverosta Euroopan Unionissa, Vladimir Putinin kannanotosta ja Latinalaisen Amerikan kasvavasta Bitcoin-käytöstä. Viime viikon katsaus löytyy täältä.

Viimeisin Toni Kososen kurssianalyysi on luettavissa täältä.

Tällä viikolla tiedotetuista Bittirahan vaihtopalveluiden uudistuksista on tietoa täällä.

Bitcoin-yrityksiin tehdyt sijoitukset kasvavat

Bitcoin-startupeihin tehdyt sijoitukset ovat nopeassa kasvussa. Sijoitusyritys Redpointin analyysin mukaan Bitcoin-startupeihin tehdyt sijoitukset ovat kasvaneet vuoden 2012 puolivälistä 151%. Analyysin mukaan Bitcoin-startupien saamat sijoitukset ovat nopeammassa kasvussa kuin minkään toisen alan.

Sijoitukset Bitcoin-startupeihin ovat nopeimmassa kasvussa (lähde)

Bitcoin kasvussa Latinalaisessa Amerikassa 

Argentiinalaisten bitcoinia käyttävien yritysten määrä on kaksinkertaistunut viime vuodesta. Syynä kasvulle on Argentiinaan kohdistuvat taloudelliset rajoitukset sekä niiden aiheuttama taloudellinen epävakaus ja epävarmuus. Bitcoinin avulla yritykset voivat välttää näitä rajoituksia. Bitcoinia voi käyttää Argentiinassa yli 150 hotellissa, baarissa, kaupassa ja muussa liikkeessä.

Bitcoin-maksunvälittäjä BitPay ilmoitti Latinalaisen Amerikan transaktiomäärien kasvaneen 510 % viime vuodesta, mikä lyö kertaheitolla Euroopassa tapahtuneen 70 % kasvun. Pankkipalveluiden huono saatavuus, inflaatio ja maiden valuuttojen heikkeneminen saa monet alueen asukkaat etsimään vaihtoehtoja perinteisille pankkipalveluille.

EU:n tuomioistuin haluaa bitcoin-vaihdon ALV-vapaaksi

Euroopan unionin tuomioistuinten julkisasiamies Juliane Kokottin mukaan bitcoin-vaihdon tulisi olla ALV-vapaata. Kokottin kannanotto syntyi vastauksena Ruotsin valtiolle, joka pyysi EU:n tuomioistuimilta lausuntoa Bitcoinin asemasta verotuksessa.

Kannanotto ei sellaisenaan sido EU:n jäsenvaltioita, vaan ne voivat itse edelleen päättää bitcoin-vaihdon verotuksesta. Kannanotto on kuitenkin huomattava askel eteenpäin bitcoinin verotuskohtelun yhdenmukaistumisessa ja selkeytymisessä. Suomen kanta on ollut sama kuin Kokottilla.

EU:n tuomioistuimen dokumentti tukee Suomen verottajan alv-päätöstä (lähde)

Putin on ottanut kantaa Bitcoinin laillisuuteen

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ottanut ensimmäistä kertaa kantaa sähköiseen valuuttaan, kuten Bitcoiniin. Putinin mukaan sähköisissä valuutoissa on ongelmia, mutta niitä voitaisiin ehkä käyttää hyväksi esimerkiksi uudenlaisissa kirjanpitomenetelmissä. Suurimpana ongelmana Putin näkee sen, että Bitcoinia ei takaa mikään taho ja se ei ole sidoksissa mihinkään.

Bitcoin-yrittäjien mukaan Putinin kannanottoa voidaan pitää toistaiseksi merkittävimpänä osoituksena bitcoinin kehittyvästä laillisesta asemasta Venäjällä. Aikaisemmin Venäjä on ollut erittäin bitcoin-vastainen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin otti kantaa Bitcoiniin (lähde)

Merkittävä ilmoitussivusto on ottanut bitcoinit käyttöön

Internetin yksi suurimmista ilmoitussivustoista Backpage.com on ottanut bitcoinit käyttöön käteisen rinnalle. Backpage.comin päätös syntyi, kun Visa ja MasterCard kieltäytyivät käsittelemästä Backpage.comin maksuja, koska katsoivat Backpage.comin toiminnan olevan moraalitonta ja vahingoittavan luottokorttiyhtiöiden brändejä. 

Backpage.com on sivusto, jonne käyttäjät voivat jättää ilmoituksia haluamistaan asioista. Sivusto poikkeaa muista yleisistä ilmoitussivustoista siten, että siellä voi myydä ja ostaa vapaasti muun muassa aikuisten seksuaalisia palveluita. Sivusto on yksi merkittävimmistä alallaan, joten kyse ei ole mistään pienestä promosta Bitcoinille.

Gates Foundation promoaa Bitcoinia Afrikassa

Bill & Melinda Gates Foundation on antanut 100 000 dollarin tutkimusapurahan kenialaiselle bitcoin-startupille. Bitsoko-niminen yritys tarjoaa bitcoin-vaihtopalveluja ja ylläpitää helposti käytettäviä bitcoin-lompakoita afrikkalaisille. Yritys on aikeissa laajentaa bitcoin-maksumahdollisuuksia Zimbabween ja Sierra Leoneen. Mikäli projekti onnistuu, Bill & Melinda Gates Foundation tulee tarjoamaan vielä miljoona dollaria lisää tutkimusapurahaa.

Bitcoin Coren kehittäjä ehdottaa 2 megan lohkokokoa

Bitcoin Coren kehittäjä Jeff Garzik on ehdottanut Bitcoinin lohkokoon kaksinkertaistamista yhdestä megasta kahteen megaan. Garzikin ehdotuksen on tarkoitus olla väliaikainen ratkaisu nykyisen lohkokoon aiheuttamaan transaktioiden maksimimäärään. Mikäli Garzikin ehdotus otetaan käyttöön, kestää nykyistä paljon pidempään, että Bitcoin-verkossa tapahtuvien siirtojen maksimimäärä tulee täyteen. Garzik kuitenkin painottaa, että ratkaisun ei ole tarkoitus olla lopullinen, vaan väliaikainen. Hän myös uskoo, että pysyvämpi ratkaisu tullaan saavuttamaan. Aikaisemmin ehdotuksissa on ollut 20 megan ja 8 megan lohkot.

Luettavaa
Coindeskin katsaus Bitcoiniin

Coindesk on julkaissut Bitcoinin tilannetta tarkastelevan neljännesvuosikatsauksensa. State of Bitcoin Q2 2015 -raporttiin voi tutustua täällä.

Kansainvälistä bitcoin-lakia käsittelevä kirja

10 lakimiestä ja akateemikkoa on julkaissut kirjan, joka käsittelee bitcoinin kansainvälisoikeudellista asemaa. The Law of Bitcoin -niminen kirja käsittelee bitcoinia koskevaa lainsäädäntöä Kanadassa, USA:ssa, Iso-Britanniassa sekä Saksassa ja sen on tarkoitus olla kattava teos koskien bitcoinin juridista asemaa kansainvälisesti.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].