Viikkokatsaus 30/2016: Ethereum on haljennut kahtia

Ethereum, heti Bitcoinin jälkeen merkittävin lohkoketjuprojekti, on jakautunut kahtia; tai tarkemmin ottaen sen lohkoketju on jakautunut. Nykyään Ethereumia on kaksi kappaletta, sekä Ethereum Foundationin kehittämä “virallinen” Ethereum että Ethereumin alkuperäisellä koodilla pyörivä Ethereum Classic. Tämä viikkokatsaus kertoo tarkemmin, mistä tuossa asiassa on kyse ja miksi tähän on päädytty.

Samaan aikaan Visa Europe toteaa, että mitä pienet edessä, sitä isot perässä, ja lähtee Bitcoin-startupin kanssa yhteistyöhön kehittämään uusia Bitcoin-mikro-ostopalveluita. Entä miten Bitcoin vähentää seksityöntekijöiden kohtaamaa rikollisuutta ja väkivaltaa? Tyhmäähän se on esittää tällaisia retorisia kysymyksiä, sillä vastaus lukee kuitenkin suoraan tässä viikkokatsauksessa.

Tällä viikolla olemme myös saaneet iloksemme todeta, että Suomi on edelleen vahvasti mukana Bitcoin- ja lohkoketjuteknologiassa ja suomalaiset innovaatiot voivat toimia piristysruiskeena jopa koko Euroopan taloudelle. Nimittäin suomalaisomistuksessa oleva yritys on onnistunut kehittämään ensimmäisen eurooppalaisen Bitcoin-sijoitusinstrumentin!

Ja kuten yleensä, myös tällä kertaa tämän sivuston lukeminen avaa Sinulle taloudellisia mahdollisuuksia. Nimittäin tätäkin palvelua pyörittävä Prasos Oy hakee uutta full stack -ohjelmistokehittäjää. Jos katsot, että Sinulla on kiinnostusta kyseiseen tehtävään, kannattaa ehdottomasti hakea. Tarjoamme Sinulle mielenkiintoisia työtehtäviä vallankumouksellisen teknologian parissa sekä mitä erinomaisimman työympäristön mukavien ja yhteistyökykyisten työkavereiden parissa.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Ethereumin lohkoketju halkesi kahtia

Bitcoinin jälkeen käytetyimmän digivaluutan, älysopimuksiin keskittyneen Ethereumin lohkoketju on jakautunut kahtia. Tämä jakautuminen on seurausta pitkästä tapahtumien sarjasta, joka alkoi Ethereumin protokollan päälle luodun “hajautetun järjestön” The DAO:n jouduttua pahantahtoisen hakkerin kohteeksi. Hakkeri onnistui varastamaan miljoonien edestä varoja The DAO:lta, mikä aiheutti mielipiteiden kahtiajakoa koko Ethereum-yhteisössä.

Tämän mielipidemyrskyn ytimessä oli kysymys siitä, miten yhteisön tulisi reagoida hakkerointiin. Pääasialliset ratkaisumallit olivat, että joko yhteisö nielee tappionsa ja keskittyy tekemään tulevaisuudessa parempia hajautettuja organisaatioita tai vaihtoehtoisesti koko Ethereumin koodia muutetaan siten, että varastetut varat saadaan palautettua takaisin oikealle omistajalleen.

Ensimmäisen ratkaisumallin kannattajat perustelivat kantaansa lohkoketjun muuttamattomuudella; mikäli lohkoketjuun aletaan puuttua aina, kun ihmiset itse tekevät virheen koodissa, asettaa se lohkoketjun pysyvyyden, muuttumattomuuden ja luotettavuuden kyseenalaisiksi.

Toisen ratkaisumallin kannattajat puolestaan katsoivat, että The DAO on niin tärkeä projekti, että sen ei voi vain antaa tuhoutua. Lisäksi he ajattelivat, että oikeudenmukaisuus vaatii, että hakkeria rangaistaan. Tämä ratkaisu kuitenkin vaatii lohkoketjun haarauttamista, eli niin merkittäviä muutoksia Ethereumin koodiin, että järjestelmät, jotka eivät enää käytä tätä päivitettyä koodia eivät ole enää yhteensopivia vanhempien Ethereum-versioiden kanssa.

Jälkimmäinen ratkaisumalli voitti ja Ethereumin koodia muutettiin siten, että Ethereumin lohkoketju haarautui kahtia. Käytännössä tästä seurasi kaksi uutta lohkoketjua; alkuperäinen Ethereumin lohkoketju sekä uuden Ethereumin lohkoketju. Vanha Ethereumin lohkoketju ei kuollutkaan, vaan sitä ryhdyttiin louhimaan ja tukemaan omillaan. Uusi Ethereum jatkoi kulkemista Ethereum-nimellä, siinä missä alkuperäistä lohkoketjua alettiin kutsua Ethereum Classiciksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kryptovaluutassa tapahtuneen lohkoketjun jakautumisen jälkeen kumpikin lohkoketju on jatkanut elämäänsä vahvasti.

Ethereum Classic nousi nopeasti suurimpien digivaluuttojen joukkoon, ollen kirjoitushetkellä kuudeksi suurin digivaluutta. Sen kurssinousu on ollut nopeaa, noussen jopa kymmeniä prosentteja päivässä. Tällä hetkellä Ethereum Classicin kurssi on noin 1,75 dollaria. Samaan aikaan Ethereumin natiivivaluutta etherin kurssi on heilahdellut ylös ja alas.

Sekä Ethereumilla että Ethereum Classicilla näyttäisi olevan louhijoiden tuki. Ethereumin ja Ethereum Classicin välinen suhde ei myöskään näyttäisi olevan vihamielinen toisiaan kohtaan, vaan esimerkiksi Ethereumia alunperin kehittänyt Ethereum Foundation on ilmaissut, että mikäli käyttäjät tahtovat alkaa käyttää Ethereum Classicia, heillä on Ethereum Foundationin tuki. Nähtäväksi jää, miten uudet ja vanhat lohkoketjut tulevat selviämään, mutta näyttäisi varmalta, että mielenkiintoiset tuulet tulevat puhaltamaan.

Ethereum Classic on noussut nopeasti digivaluuttojen kärkikastiin. (klikkaa suuremmaksi, lähde Coinmarketcap.com)

Visa Europe haluaa Bitcoin-mikromaksuja

Bitcoin-mikromaksualusta SatoshiPay on lähtenyt yhteistyöhön Visa Europen kanssa kehittääkseen Visalle uutta järjestelmää, jonka tarkoituksena on “mahdollistaa turvallisempi tapa ostaa pieniä määriä bitcoineja käyttämällä luotto- tai debit-korttia”.

SatoshiPayn perustaja Meinhard Bennin mukaan Visalla on suunnitelmissa myös tutkia, miten SatoshiPayn teknologiaa voitaisiin käyttää hyväksi myös laitteiden välisessä kaupankäynnissä sekä Internet of Things -taloudessa. Lisäksi hankkeessa on tarkoitus tutkia, miten mikromaksuja voisi hyödyttää Internet-sisällön tuottamisessa.

Visa Europen innovaatioyksikkö Visa Europe Collab on myös aikaisemmin ollut kiinnostunut Bitcoiniin pohjautuvien sovellusten kehittämisessä. Aikaisemmin Visa Europe Collab on tutkinut yhteistyössä lohkoketjuyritys Epiphyten kanssa lohkoketjuun perustuvia rahanlähetyspalveluja.

Visa haluaa helpottaa bitcoinien ostamista sekä saada jalkansa Bitcoin-oven väliin.

Euroopan ensimmäisessä Bitcoin-ETP:ssä on sinivalkoista väriä

Puoliksi suomalaisomistuksessa oleva gibraltarilainen yritys Revoltura Limited on julkaissut uuden sijoitusinstrumentin, Bitcoin-ETP:n nimeltään BitcoinETI, joka mahdollistaa bitcoineihin sijoittamisen esimerkiksi eläkeyhtiöille, varainhoitajille ja yksityisille sijoittajille, joiden mandaatti rajoittaa reguloimattomaan bitcoiniin sijoittamisen. BitcoinETI:llä voi käydä kauppaa Saksan pörssin Xetra-markkinapaikalla.

Tavanomaisesti pörssinoteeratut rahastot, kuten esimerkiksi eläkerahastot, eivät ole voineet sijoittaa suoraan bitcoineihin, sillä rahastojen sijoittaminen on rajoitettua siten, että ne saavat sijoittaa ainoastaan julkisessa kaupankäynnissä oleviin sijoituskohteisiin. Uuden sijoitusinstrumentin avulla tämä on kuitenkin mahdollista. 

Sijoitusinstrumentissa on käytännössä kyse bitcoinien arvopaperistamisesta. Revoltura Limitedin tuote on julkisessa kaupankäynnissä oleva kohde, jonka arvo on suoraan sidottu bitcoinin kurssiin. Kun bitcoinin kurssi laskee, myös tuote muuttuu halvemmaksi, ja toisin päin. Tämän kiertotiesijoittamisen ansiosta bitcoiniin voivat sijoittaa nyt monet rahastot ympäri Euroopan Unionin.

“Sijoitusinstrumenttiamme ei ole vivutettu mitenkään, meillä on oikeasti bitcoinit Coinbasen holvissa”, kertoo yrityksen toinen omistaja Ransu Salovaara (kuvassa). 

Bitcoinin laskuteho on laskenut, mutta silti korkealla

Bitcoin-järjestelmän hash rate, eli laskuteho, on laskenut hiukan Bitcoinin lohkopalkkioiden puoliintumisen myötä. Bitcoin-protokollan louhijoille maksamat lohkopalkkiot – eli pähkinänkuoressa se nopeus, jolla uusia bitcoineja syntyy – puoliintuivat 9.7., minkä seurauksena Bitcoin-louhijoiden tekemät voitot laskivat hiukan. Tämä puolestaan on tarkoittanut, että osa louhijoista on joko lopettanut toimintansa tai sitten siirtynyt louhimaan jotain muuta digivaluuttaa, jonka he katsovat olevan kannattavampaa.

Puoliintumisen ajankohtana Bitcoin-verkon laskuteho oli hiukan yli 1,5 miljoonaa terahashia sekunnissa. Puoliintumisen jälkeen laskuteho on laskenut hiukan yli 1,4 miljoonaan terahashiin sekunnilta. Parhaimmillaan laskuteho oli 22.5., jolloin se oli miltei 1,8 terahashia per sekunti.

Laskutehon laskemisesta huolimatta Bitcoin-verkon laskuteho on edelleen huomattavasti suurempi kuin mitä se oli esimerkiksi vuoden alussa tai yhtenäkään vuotena tätä ennen. Vuoden alussa Bitcoin-verkon laskuteho oli ainoastaan hiukan alle 0,7 miljoonaa terahashia. Lisäksi näyttäisi todennäköiseltä, että laskuteho alkaa taas nousta bitcoinin kurssikehityksen sekä heikkojen toimijoiden tippumisen myötä.

Bitcoinin laskutehon laskemisesta huolimatta Bitcoin-verkko on edelleen ylivertaisesti tehokkain hajautetun laskennan projekti koko ihmiskunnan historiassa.

Bitcoinin hash rate on laskenut hiukan puoliintumisen jälkeen, mutta se on edelleen huomattavasti korkeammalla kuin vuoden alussa. (klikkaa suuremmaksi, lähde Blockchain.info)

Bitcoin vähentää seksityöläisten kohtaamaa väkivaltaa

Vaikka länsimaat ylpeilevät vapaudellaan, on myös meidän yhteiskunnassa monia perustavanlaatuisia tabuja, jotka saavat aikaiseksi vastaväitteitä ja nikottelua. Yksi sellainen on seksityö, jota rajoitetaan monissa länsimaisissa valtioissa erilaisin säännöksin ja kielloin huolimatta siitä, että monet seksityöntekijät sekä heidän etujärjestönsä katsovat, että päätös seksityöstä tulee olla ihmisen itsensä.

Kiitos Bitcoinin myös seksityöntekijöiden elämä on helpottunut. Britanniassa asuva australialainen miesseksityöläinen “Oz” on pitänyt Redditissä AMA-tapahtuman (“Ask Me Anything”), jossa hän otti vahvasti kantaa Bitcoinin puolesta.

Ozin mukaan seksityön rajoitukset ovat tehneet seksityöstä hankalaa ja usein vaarallistakin. Koska PayPal ja esimerkiksi monet pankit katsovat pahalla silmällä seksistä maksamista, joutuvat seksityöntekijät usein ottamaan vastaan ja säilyttämään suuria määriä käteistä. Tämä puolestaan tekee heistä oivia kohteita varkaille ja muille rikollisille.

“Pyrin välttämään pankkeja. Ja PayPaliakaan ei voi oikein käyttää, koska he jäädyttävät tilisi, mikäli päättelevät, että teet seksityötä”, Oz kertoo.

Ozin mukaan Bitcoin on antanut hänelle mahdollisuuden parantaa asemaansa. Bitcoinin avulla Oz ja muut seksityöntekijät voivat kiertää PayPalin harjoittaman taloudellisen sensuurin. Bitcoin vähentää tarvetta käyttää käteistä, mikä puolestaan tekee seksityöstä huomattavasti turvallisempaa ja vähentää vaaraa joutua ryöstön tai jopa väkivallan uhriksi.

Yksi Bitcoinin ehdottomista eduista on, että se ei tuomitse. Bitcoin ei katso aiheelliseksi ryhtyä kertomaan aikuisille ihmisille, mitä he saavat kehollaan tehdä, vaan sen sijaan se keskittyy yksipuolisesti parantamaan ihmisten asemaa ja antamaan heille uusia taloudellisia mahdollisuuksia. Seksityötä tulee aina olemaan, mutta Bitcoinin avulla siitä on mahdollista tehdä paljon turvallisempaa.

Vaikka esimerkiksi pornoa kulutetaan Euroopassa valtavia määriä, suhtaudutaan seksityöntekijöihin edelleen moralisoiden, minkä seurauksena alalla on paljon turvattomuutta sekä väkivaltaa. Bitcoin on parantamassa tätä tilannetta. (KUVA: Larry Knowles)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].