Viikkokatsaus 30/2017: Kuunvaihde tarjoaa jännittäviä käänteitä

Vaikka uutiskesä Suomessa on ollut viime aikoina Putinin vierailua lukuunottamatta kohtuullisen hiljainen, Bitcoinissa asia on ollut kokonaan toisin. Kesän aikana ollaan saatu varmuus siihen, että Bitcoinin skaalauskiista saadaan ratkaistua ja Bitcoinin moottori päivitettyä nykyaikaan. Tämä on luonnollisesti tehnyt hyvää Bitcoinille, sillä ainakaan digivaluutan adoptio ei jää kiinni siitä, etteikö jotain tehtäisi.

Vastaansanojia tietenkin löytyy. Joukko Bitcoin-käyttäjiä, joita skaalauspäivitys SegWit ei miellytä, onkin aikeissa julkaista oman vaihtoehtoisen vaihtoehtovaluuttansa Bitcoinin pohjalta. Viikon katsauksessa tarkastelemme sekä SegWitin tilannetta että myös tätä uutta altcoinia. Bittirahan sisarpalvelu Coinmotion on myös julkaissut asiasta tiedotteen.

Bitcoinin ja lohkoketjun vääjäämätön kulku kohti valtavirtaa näyttäisi saavan yhä enemmän tukea. Tällä kertaa vuorossa on pieni eurooppalainen Maltan valtio, joka aikoo laillistaa bitcoin-uhkapelaamisen. Koostaan huolimatta Malta haluaa nousta suureksi tekijäksi bitcoin-bisneksessä.

Bitcoinin, digivaluuttojen ja lohkoketjujen kehitys näyttäisi vain kiihtyvän. Bitcoin-tietopalvelu CoinDesk on tutkinut Yhdysvaltain patenttitoimistolle jätettyjä hakemuksia ja huomannut, että yhä useammat keksijät, yritykset ja innovaattorit kehittävät Bitcoiniin ja lohkoketjuun liittyviä ideoita ja teknologioita. Bitcoin ja lohkoketju eivät ole jääneet vain haihattelevaksi abstraktioksi, vaan niille on jatkuvasti enemmän käytännön sovelluksia ja palveluita.

Viime viikon katsauksen voit lukea tästä.

Segregated Witness näyttäisi lähes varmalta

Bitcoinin skaalauspäivitys Segregated Witness on päässyt uuteen vaiheeseen. Jos vähintään 95 % Bitcoin-louhijoista signaloivat kannattavansa SegWit-päivitys, päivitys astuu voimaan 8.8. Tämän hetkisellä lukitusjaksolla 100 % louhituista lohkoista on signaloinut SegWitin puolesta ja näyttäisi siltä, että louhijat eivät enää aio muuttaa kantaansa.

Segregated Witness tulee parantamaan tapaa, jolla Bitcoin-protokolla varmistaa siirtoja. Päivitys muun muassa poistaa Bitcoinissa alusta lähtien olleen heikkouden, jonka avulla hyökkääjä pystyy muuntelemaan varmistamattomia Bitcoin-transaktioita. Lisäksi Segregated Witness lisää Bitcoin-verkon kapasiteettia ja nopeuttaa bitcoin-siirtoja.

Siirtojen tehostamisen lisäksi SegWit-päivitys mahdollistaa monien uusien ominaisuuksien kehittämisen Bitcoinin protokollan päälle. Yksi tällainen paljon huomiota saanut ominaisuus on niin sanottu salamaverkko, joka moninkertaistaa Bitcoinin siirtokapasiteetin.

Segregated Witnessin aktivoituminen on ratkaisu vuosia Bitcoin-yhteisöä vaivanneeseen kysymykseen siitä, miten Bitcoin saadaan skaalattua vastaamaan räjähdysmäisesti kasvaneeseen kysyntään. Segregated Witness on aikaisemmin päivitetty Bitcoinin pikkusiskoon, Litecoiniin. Päivityksestä ei aiheutunut ongelmia ja se sai Litecoinin kurssin nopeaan kasvuun.

Segregated Witness tulee nopeuttamaan Bitcoin-verkon toimintaa ja mahdollistaa vielä sitäkin tehokkaampien skaalaussovellusten rakentamisen.

Bitcoin-louhijat kehittävät omaa altcoinia

Vaikka ylivoimainen enemmistö Bitcoin-käyttäjistä on ottanut Segregated Witnessin vastaan riemulla, joukko louhijoita on ryhtynyt kapinaan SegWit-päivitystä vastaan. Joukko aikoo tehdä oman vaihtoehtoisen lohkoketjupoletin Bitcoinin pohjalta. Uusi Bitcoin Cashiksi nimetty altcoin on tarkoitus aktivoida 1.8.

Bitcoin Cash eli Bcash on Bitcoinin lohkoketjusta halkeava toinen kryptoraha, joka käyttää pohjanaan Bitcoinin koodia ja sen siirtohistoriaa. Bcash eroaa Bitcoinista siten, että se nostaa lohkoketjun lohkojen maksimikoon 8 megaan ja poistaa Segregated Witness -skaalauspäivityksen koodin.

Bcashin kehittäjät kertovat motiiveikseen epäluulon, että Segregated Witnessiä tukevat louhijat ja kehittäjät noudattaisivat lupauksiaan kaksinkertaistaa Bitcoinin lohkokoon. Bcashin merkittävin tukija on kiinalainen louhintayritys ViaBTC, joka edustaa noin 4 % Bitcoinin nykyisestä louhintatehosta.

Koska Bcashin lohkoketju on kopioitu Bitcoinin lohkoketjusta, on Bitcoin-käyttäjillä automaattisesti poletteja Bcashin lohkoketjussa. Jos käyttäjä haluaa pitää sekä bitcoineja että bcash-poletteja, hänen on suositeltavaa pitää Bitcoinin yksityisavaimet itsellään. Muutoin Bcash ei vaikuta Bitcoinin käyttäjiin tai Bitcoiniin mitenkään, mutta Bcashin kanssa toimiessa täytyy pitää huoli siitä, että samoilla yksityisavaimilla toimivat Bitcoinit eivät vaarannu.

Muun muassa Bittiraha.fi:tä ja Coinmotionia tarjoava Prasos Oy katsoo, että Bitcoin Cash on Bitcoinin pohjalta kehitetty altcoin, eivätkä Prasos Oy:n palvelut tule tällä erää tukemaan sitä. Jos Bcash tulee ennakko-oletuksista poiketen saamaan merkittävän aseman, Prasos Oy miettii kantaansa uudestaan. Suosittelemme varovaisuutta Bcashin kanssa toimiessa.

Bitcoinin pohjalta rakennettuja muita, vähemmän käytettyjä digivaluuttoja kutsutaan altcoineiksi, vaihtoehtokolikoiksi.

BTC-e:n perustaja pidätetty

Kreikassa pidätettiin venäläinen 38-vuotias Alexander Vinnik epäiltynä Bitcoiniin liittyvistä rahanpesurikoksista. Pian pidätyksen jälkeen paljastui, että pidätetty toimi ylläpitäjänä maailman suurimpiin kuuluvassa bitcoin-pörssissä BTC-e:ssä.

BTC-e sulki sivunsa muutama päivä ennen pidätystä “odottamattomien huoltotoimenpiteiden vuoksi”, minkä johdosta monien pörssin asiakkaiden varat jäivät jumiin pörssiin. Pörssi ilmoitti myöhemmin Twitter-tilillään, että se tulee palauttamaan palvelunsa toimintaan 5-10 päivän kuluessa. BTC-e ei ole kommentoinut, liittyykö palvelujen sulkeutuminen Vinnikin pidätykseen.

Pian Vinnikin pidättämisen jälkeen tapauksessa kävi odottamaton käänne. Raporttien mukaan viranomaiset saivat käsiinsä dokumentteja, jotka vihjaavat Vinnikillä olleen suuria määriä Mt.Goxilta kadonneita varoja. Raporttien mukaan viranomaisilla olisi todisteita, jotka osoittaisivat Mt.Goxilta kadonneiden varojen viranneen muun muassa BTC-e:hen. Mt.Goxin bitcoinien liikkeitä tutkinut WizSec julkaisi raportin Vinnikin siteistä Mt.Goxiin.

Yhdysvallat syyttävät Vinnikiä rahanpesusta, muun muassa siksi, että yritys toimi Yhdysvalloissa ilman tarvittavia lisenssejä, ja maan rahanpesulakeja valvova FinCEN on antanut BTC-e:lle 110 miljoonan dollarin rangaistuksen rahanpesusta.

Mt.Gox oli aikoinaan maailman suurin bitcoin-pörssi, joka kaatui kadotettuaan asiakkaidensa bitcoineja. Mt.Goxin toimitusjohtaja Mark Karpelesta syytetään asiakkaidensa varojen kavaltamisesta.

Viranomaisten saamat tiedot viittaavat, että Alexander Vinnik saattaa liittyä Mt.Gox-varkauksiin. (KUVA: Reuters)

Malta haluaa laillistaa bitcoin-uhkapelaamisen

Maltan hallitus edistää pyrkimyksiään laillistaa bitcoinilla tapahtuva uhkapelaaminen maassa. Malta on jo pitkään ollut keskus Internet-uhkapelaamiselle ja nyt se on aikeissa laajentaa maassa tapahtuvan pelaamisen mahdollisuuksia ottamalla virallisesti huomioon bitcoinit ja muut digivaluutat.

Maltan peliviranomainen on aloittanut tutkimusprojektin, jonka tarkoituksena on selvittää, miten digivaluuttoja voidaan säännellä Internet-uhkapelaamisessa. Peliviranomaisen puheenjohtaja Joseph Cuschieri uskoo, että lohkoketjuteknologia ja digivaluutat ovat nousevia teknologioita, minkä vuoksi Maltan on pohdittava vakavasti, millaisia mahdollisuuksia ja muutoksia niistä seuraa uhkapelialalle.

“Digivaluuttoja koskevan lainsäädännön pääpiirteet ja runko tullaan julkaisemaan tulevaisuudessa, kunhan saamme tutkimustulokset”, kertoi peliviranomaisen puheenjohtaja Joseph Cuschieri.

Uhkapelaamisen lisäksi Maltalla on tarkoituksena ottaa digivaluutat ja lohkoketjuteknologia laajemminkin huomioon politiikassa. Malta uskoo, että sillä on potentiaalia nousta maailman johtavaksi lohkoketjuteknologioiden ja digivaluuttojen käyttäjävaltioista.

“Meidän tulee olla tämän mullistavan keksinnön eturintamassa, emmekä voi vain odottaa muiden ratkaisuja ja sitten matkia niitä. Meidän on oltava se, jota matkitaan”, Maltan pääministeri Joseph Muscat jyrisi hallituksen lohkoketjustrategian julkistamistilaisuudessa.

Bitcoineista pelaaminen on kasvava ajanviete maailmalla, ja Malta haluaa olla ensikädessä mukana antamassa kuluttajille, mitä he tahtovat. (KUVA: Antoine Taveneaux)

Lohkoketjupatenttien määrä kaksinkertaistunut

Digivaluuttoihin ja lohkoketjuun liittyvien patenttien määrä on lähestulkoon kaksinkertaistunut USA:ssa, kertoo USA:n patenttitoimiston tietokantaa analysoinut CoinDesk.

CoinDeskin mukaan kuluneen vuoden tammi- ja heinäkuun välillä patenttitoimistolle jätettiin 390 lohkoketjuun liittyvää patenttihakemusta. Tämä on 90% enemmän kuin samana ajanjaksona viime vuonna. Vuonna 2016 ajanjaksolla jätettiin 204 lohkoketjuun liittyvää patenttihakemusta.

Pidemmällä ajanjaksolla tarkasteltuna kasvu on vielä suurempaa. Vuonna 2012 jätettiin ainoastaan 71 lohkoketjuun liittyvää hakemusta. Vuonna 2016 hakemuksia jätettiin yhteensä 469. Loppuvuonna 2017 kasvu luultavasti jatkuu.

Bitcoinin, digivaluuttojen ja lohkoketjujen käyttö on ollut huimassa kasvussa viime vuosina, vaikka itse ala on vielä lapsenkengissä sen valtavaan potentiaaliin nähden. Alalla tarjotaan yhä enemmän palveluja ja erilaisia sovelluksia samaan aikaan, kun tieto Bitcoinista ja lohkoketjusta valtavirtaistuu.

Lohkoketjupatenttien määrä on kasvanut jyrkästi viimeisen viiden vuoden kuluessa. (KUVA: Coindesk)

Quebeciläinen elänyt 2 vuotta bitcoinilla

Catallaxy.com:n kryptovaluuttojen ja tutkimuksen johtaja Francis Pouliot kertoo, että hän on elänyt ilman pankkitiliä käyttämällä kryptovaluuttoja jo viimeiset kaksi vuotta. Pouliot kertoi asiasta Twitter-tilillään.

Pouliotin seuraajat kysyivät, miten tämä on mahdollista. Pouliot kertoo, että hänellä on käytössään luottokortti, jonka luottoa hän maksaa bitcoineilla. Pouliot myös vaihtaa tarvittaessa bitcoineja käteiseen.

Pouliotilta kysyttiin, että eivätkö bitcoinin siirtokulut tee tuosta vaikeaa. Pouliord vastasi, että siirtokulut eivät ole niin kalliita ja ne ovat ikään kuin vero, jota bitcoinin käytöstä maksetaan.

Yhtenä Bitcoinin parhaista ominaisuuksista pidetään sen kykyä leikata pois välikäsiä, kuten pankkeja. Bitcoinin avulla jokainen voi olla oma pankkinsa, eikä kenenkään tarvitse luottaa varojensa säilyttämisessä ulkopuolisiin. Etenkin kehitysmaissa, joissa pankkisektori ja julkinen valta ovat epävakaita, tämä tarjoaa suuria mahdollisuuksia.

Catallaxy on lohkoketjua ja digivaluuttoja konsultoiva yritys, jota tukee quebecin suurin itsenäinen tilintarkastusyritys Raymond Chabot Grant Thornton.

Digirahatutkija Francis Pouliot on elänyt Bitcoinin avulla ilman pankkitilejä jo kaksi vuotta. (KUVA: Francis Pouliot)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].