Viikkokatsaus 31/2014: Wikipedialle voi nyt lahjoittaa bitcoineja!

Tämän viikon suurimpana uutisena Wikipedia on alkanut vastaanottamaan Bitcoin-lahjoituksia. Bitcoineja hyväksyvä Overstock on ollut uutisissa useammasta Bitcoiniin liittyvästä ilmoituksestaan, ja New Yorkin Bitcoin-lainsäädäntö kerää yhä kritiikkiä. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Uusia Bitcoin-hyväksyjiä

Wikipediaa ylläpitävä Wikimedia Foundation ilmoitti vihdoin ja viimein alkavansa hyväksymään bitcoin-lahjoituksia. Tätä on pyydetty jo pitkään, mutta vasta nyt organisaatio taipui käyttäjien tahtoon. Pientä valitusta on aiheuttanut se, että lahjoittajan täytyy ilmoittaa henkilötietonsa ennen lahjoittamista. Bitcoinhan soveltuisi nopeaan tippaamiseen QR-koodin avulla, joten tällainen lomakkeen täyttö nähdään turhana hidastuksena. Mahtavaa kuitenkin nähdä, että Wikimedia vihdoinkin näkee Bitcoinin potentiaalin!

Suomalainen kuivalihan myyntiin keskittyvä nettikauppa Kuivaliha.com avautui tällä viikolla. Yhtenä maksuvaihtoehtona on tietenkin bitcoin.

Matkailuala näyttää olevan bitcoin-hyväksyjien etujoukoissa. Tällä kertaa easyHotel Holland on ilmoittanut alkavansa ottamaan vastaan bitcoineja. Nämä hollantilaiset hotellit omistava emoyhtiö easyGroup harjoittaa hotellibisnestä myös muualla maailmassa, ja sen lisäksi se toimii myös muilla aloilla, kuten lentoliikenteessä ja autovuokrauksessa. On siis aivan mahdollista, että lähitulevaisuudessa Bitcoin alkaa käymään myös konsernin muissa yrityksissä.

Bitcoin-kiertueen nettisivut julkaistu

Kuten edellisessä viikkokatsauksessa kerroimmekin, tämän kesän Bitcoin-kiertueen nettisivut julkaistiin tällä viikolla. Sivuilta näet kiertueen aikataulun ja pysähdyspaikat. Mikäli oma paikkakuntasi sattuu reitin varrelle, tule ihmeessä moikkaamaan! Kiertue on myös hyvä tilaisuus tulla kyselemään aiheesta, jos Bitcoin on itselle vielä uusi asia. Toivomme paikalle myös yrittäjiä, jotka voisivat olla kiinnostuneita bitcoin-maksujen vastaanottamisesta.

Kiertueen pääjärjestäjänä toimii Bittiraha.fi, ja pääsponsoreina on Bittirahan lisäksi LocalBitcoins ja FIMKrypto.

Overstock pureutuu yhä syvemmälle Bitcoinin maailmaan

Nettikauppa Overstock on ollut tällä viikolla useampaan kertaan otsikoissa. Se alkoi hyväksymään bitcoineja jo jokin aika sitten, mutta ainoastaan yhdysvaltalaisille asiakkaille. Seuraavan reilun kuukauden aikana Bitcoin-maksut tulevat mahdollisiksi myös kansainvälisille asiakkaille.

Yritys aikoo myös ottaa vähitellen bitcoinit mukaan palkanmaksuun työntekijöille. Ensimmäisenä vaiheena on bonusten maksaminen bitcoineilla ensi vuoden alussa. Riippuen kokeilun onnistumisesta, myös koko palkan saaminen bitcoineissa tulee jossain vaiheessa vaihtoehdoksi.

Huomiota herättävin uutinen on kuitenkin toimitusjohtaja Patrick Byrnen kiinnostus lohkoketjuteknologian käytöstä myös muuhun kuin valuutta-ominaisuuteen. Overstockin wikiin on ilmestynyt artikkeli “krypto-osakkeista”, joilla voisi käydä kauppaa perinteisten pörssien ulkopuolella. CoinDeskin haastattelussa Byrne kertoo Wikin olevan mainio tapa tutkia asiaa – sen avulla voidaan joukkoistaa tutkimusta, ilman että tarvitsee maksaa miljoonia lakimiehille. Vaikka hän on erittäin innostunut aiheesta, hän epäilee sääntelyn muodostuvan ongelmaksi asiassa.

Bitcoin-maksupalvelut kehittyvät

Bittiraha.fi:n kanssa yhteistyössä oleva BitPay on ilmoittanut perustason palvelunsa muuttuvan maksuttomaksi. Peruspalvelu muuttuu täysin maksuttomaksi myös kaikille Bittirahan kautta aiemmin rekisteröityneille kauppiaille. Ilmaiseen palveluun kuuluu mahdollisuus vaihtaa bitcoinit automaattisesti euroiksi, eikä palvelussa ole minkäänlaisia volyymirajoja. Viimeistään nyt voi sanoa Bitcoinin olevan huomattavasti kilpailijoitaan edullisempi maksutapa.

Coinbase puolestaan teki palvelustaan ilmaisen yhdysvaltalaisille hyväntekeväisyysjärjestöille, joista yksi siis oli tällä viikolla Wikimedia Foundation. BitPay on tarjonnut palveluaan ilmaiseksi hyväntekeväisyysjärjestöille jo pitkän aikaa.

New Yorkin Bitcoin-sääntely saa rajua kritiikkiä

Yhdysvaltain edustajainhuoneen edustaja Steve Stockman sanoo Bitcoin-sääntelyn olevan aivan liian aggressiivista. Hänen mukaansa esimerkiksi New Yorkissa vastikään esitelty BitLicense on enemmänkin hyödyllinen niille tahoille, joiden valtaa Bitcoin tulee kaventamaan. Sääntely tuppaa olemaan pankkiiriystävällistä, eivätkä sen tekijät kykene tunnistamaan Bitcoinin mukanaan tuomia ainutlaatuisia mahdollisuuksia talouselämälle.

Steve Stockman pitää New Yorkin Bitcoin-sääntelyä liian aggressiivisena (lähde)

Stockman toivoo Bitcoinista piristysruiskettä Yhdysvaltain takkuilevalle taloudelle, mutta pelkää Bitcoin-yritysten lähtevän muualle, mikäli talouden ylisääntely tuhoaa yrittäjille avautuneet mahdollisuudet.

Venäjällä työstetään lakia Bitcoinin kieltämiseksi

Bitcoinin laillinen asema on ollut hämärän peitossa Venäjällä jo pidemmän aikaa, mutta nyt kehitteillä on laki, joka lopullisesti kieltäisi Bitcoinin käytön. Venäjän valtiovarainministeriö haluaa kieltää Bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen käyttämisen sekä liikkeelle laskemisen ja rajoittaa pääsyä Bitcoin-tietolähteisiin. Bitcoinin kieltävä laki tulisi näillä näkymin voimaan ensi vuonna. Venäjän keskuspankki varoitti Bitcoinin käytöstä jo helmikuussa ja huomautti, että valuutankorvikkeet ovat kiellettyjä venäjällä. Varsinaista Bitcoin-kieltoa ei kuitenkaan ole ollut voimassa, minkä pankki selvensi maaliskuussa.

Bitcoin kuitenkin kiinnostaa Venäjällä. Pietarissa järjestetään tulevana lauantaina 9.8. Bitcoin-tapahtuma First International and All-Russian Conference, jossa luodaan katsausta Bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen kehitysnäkymiin Venäjällä.

Tokion poliisi alkaa vihdoin etsimään Mt. Goxista kadonneita bitcoineja

Mt. Goxin kaaduttua suureksi mysteeriksi jäi mihin asiakkaiden bitcoinit oikeastaan katosivat. Toimitusjohtajana toiminut Mark Karpeles ei ole vieläkään valottanut asiaa.

Nyt Tokion poliisi on vihdoinkin kertonut ottavansa asian virallisesti tutkintaan. Ilmeisesti Mt. Gox on velkaa asiakkailleen 744 000 bitcoinia, joista sillä on oikeasti hallussaan 200 000. Poliisi kuitenkin epäilee vain 27 000 bitcoinin joutuneen varastetuksi, joten mystisesti kadonneena on edelleen yli puoli miljoonaa bitcoinia.

Bitcoin-automaattien levitys ei pelkkää ruusuilla tanssimista

Uusiseelantilainen bitcoin-automaattioperaattori Bitcoin Central on joutunut laittamaan lapun luukulle. Syynä on se, että paikalliset pankit eivät suostuneet tekemään yrityksen kanssa yhteistyötä. Yritys kertoo tehneensä kaiken, mitä laki vaatii, mutta siltikään pankit eivät olleet tyytyväisiä.

Ecuadorista tuli äskettäin ensimmäinen maa, jossa Bitcoinin käyttö on lailla kielletty. Tästä johtuen eräs Ecuadorilainen Bitcoin-aktivisti joutuu myymään uunituoreen Bitcoin-automaattinsa. Automaatti on samantyyppinen kuin Suomessakin käytössä olevat Bittimaatit.

Yhdysvaltain Arizonan ensimmäinen Bitcoin-automaatti tuhoutui, kun salama iski rakennukseen, jossa automaatti oli asennettuna. Onnettomuus olisi ollut estettävissä yksinkertaisilla varotoimilla, mutta nyt kävi näin. Tuhoutunut automaatti oli tyypiltään Skyhook.