Viikkokatsaus 33/2016: Kauan odotettu skaalauspäivitys lähestyy

Vaikka monet valtiot ja hallitukset ovat jo tunnustaneet digivaluutan ja lohkoketjun ehdottomat edut perinteisiin järjestelmiin nähden, ovat puolestaan toiset olleet joko epäileväisiä tai avoimen vihamielisiä. Tämä on näkynyt etenkin joidenkin maiden sääntelyssä, jossa Bitcoinia on rajoitettu tai se on suoraan kielletty — perusteella terrorismi, huumeet sekä järjestäytynyt rikollisuus.

Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että yhdet merkittävimmistä rajoittajista ovat muuttamassa mielipiteitään. Venäjällä Bitcoin-käyttäjiä ollaan pitkään uhkailtu jopa vankilatuomioilla, mutta nyt maan valtionvarainministeriö ja keskuspankki ovat tehneet täyskäännöksen ja aikovat esitellä Bitcoinit sallivaa lainsäädäntöä presidentti Vladimir Putinille. Kaliforniassa puolestaan pelätty Bitcoin-lisenssilaki on jälleen kerran joutunut tauolle lainsäätäjien ottaessa vuoden mittaisen hengähdystauon.

Muutenkin olisi positiivisia uutisia: Finanssiteknologiaan on sijoitettu ennätyssummia. Etenkin Kiinassa raha on menossa rahateknologian luokse, mutta myös muualla maailmassa finanssiteknologia saa satoja miljoonia tai jopa miljardeja sijoituksissa. Bitcoin taas on kehittymässä kohti uutta versiota, joka ottaa ensimmäistä kertaa osakseen paljon odotetun Bitcoin-verkkoa nopeuttavan segwit-ominaisuuden. Bitcoin.org-sivustolle on kuitenkin ilmestynyt varoitus uudesta päivityksestä.

Toni Kososen kurssianalyysissä pohditaan, miten bitcoinin kurssi tulee kehittymään pidemmällä aikavälillä.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

SegWit-skaalautuspäivitys tulossa pian Bitcoiniin

Bitcoinin referenssiohjelma Bitcoin Coreen ollaan julkaisemassa lähitulevaisuudessa päivitys, joka tuo ensimmäistä kertaa Bitcoinin koodiin Segregated Witness -protokollan. Segregated Witnessin, tai “SegWitin”, tarkoituksena on nopeuttaa Bitcoin-verkon toimintaa sekä auttaa Bitcoinia skaalautumaan suuremmalle määrälle käyttäjiä sekä siirtoja.

Vaikka uuteen päivitykseen (0.13) onkin lisätty Segregated Witnessin koodi, ei protokollaa oteta vielä toistaiseksi käyttöön. Ennen käyttöönottoa SegWitiä on tarkoitus testata perinpohjaisesti. Segwit otetaan käyttöön todennäköisesti sitä seuraavassa versiossa (0.13.1). Nyt julkaistava uusi Bitcoin-versio on siis 0.13.0, ja Bitcoin Coren julkaisusääntöjen mukaisesti protokollamuutoksia ei julkaista koskaan tasaversioissa. Segwit on tulossa arvioiden mukaan versiossa 0.13.1, minkä jälkeen louhijat voivat aloittaa sen käyttöönoton.

SegWit on yksi odotetuimpia päivityksiä Bitcoiniin pitkään aikaan, ja sen uskotaan olevan laajalti käytössä jouluun mennessä. Segwitiä pidetään erinomaisena lisänä Bitcoin-järjestelmään ja sen uskotaan lievittävän huomattavasti Bitcoin-yhteisöä huolestuttanutta kysymystä siitä, miten Bitcoin-järjestelmä ehtii skaalautua räjähdysmäisen kysynnän alla.

Segregated Witness lisää Bitcoin-verkon kapasiteettia jopa 80 %, ja sisältää tärkeitä muutoksia jotka ovat vaatimuksia laajemman skaalauksen mahdollistavan salamaverkon (lightning network) toiminnalle. Lisäksi päivitys korjaa Bitcoinia vuosia piinanneen “transaction malleability” -ongelman.

Segregated Witness -päivitys nopeuttaa Bitcoin-siirtojen käsittelyä sekä tekee verkosta tehokkaamman. (KUVA: Bitcoin Magazine)

Bitcoin.org varoittaa “valtiollisesta hyökkääjästä”

Maailman merkittävin Bitcoin-portaali Bitcoin.org on julkaissut varoituksen, jossa kehotetaan eritoten louhijoita olemaan varuillaan seuraavan Bitcoin-ohjelman version lataamisen kanssa.

Varoituksen mukaan on syytä epäillä, että jokin “valtiollinen toimija” on aikeissa hyökätä Bitcoin-verkkoa vastaan istuttamalla epätoivottavaa koodia uuteen Bitcoin-julkaisuun. Varoituksen mukaan sivusto pelkää, että valtiollinen toimija ujuttaa kehittämänsä muokatun Bitcoin-ohjelman version Bitcoin-ohjelmaa lataavien tahojen laitteille man-in-the-middle -hyökkäyksenä. Varoitus on kohdistettu erityisesti kiinalaisille louhijoille, joiden ylläpitämät louhintapoolit muodostavat suurimman osan Bitcoin-verkon laskentatehosta.

Varoitus on herättänyt huomiota Bitcoin-yhteisössä monien miettiessä, onko Bitcoin.org hakkeroitu tai mikä taho tämä viitattu “valtiollinen toimija” olisi. Bitcoin-referenssiohjelma Bitcoin Coren kehittäjien mukaan varoitus on julkaistu Bitcoin.orgissa ilman normaalia vertaisarviointia ja syytä huoleen ei ole. Heidän mukaansa ei ole mitään, mikä viittaisi siihen, että Bitcoin Coren uutta versiota vastaan yritettäisiin hyökätä.

“Bitcoin Coressa ei ole mitään sellaista, jota vastaan valtiolliset toimijat olisivat hyökänneet”, kertoi Bitcoin Coren kehittäjiin kuuluva Eric Lombrozo. Bitcoin-ohjelmaa käyttävien tahojen kannattaa varmistaa, että heidän lataamansa versio on oikea Bitcoin Coren julkaisema versio.

Bitcoin.org varoittaa etenkin kiinalaista Bitcoin-yhteisöä olemaan huolellinen uuden Bitcoin Core -julkaisun kanssa. Bitcoin Coren kehittäjätiimin mukaan syytä huoleen ei ole.

Venäjä ei aio enää rankaista Bitcoinista

Venäjän viranomaiset ovat lopettamassa aikeensa kieltää Bitcoinin käyttö Venäjällä. Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän valtionvarainministeriö, Venäjän keskuspankki sekä muut asiaankuuluvat valtiolliset elimet ovat kääntyneet entistä vahvemmin Bitcoiniin sallivammin suhtautuvalle kannalle. Interfaxin mukaan valtionvarainministeriö, keskuspankki ja joukko muita virastoja aikoo suositella Bitcoinin kriminalisointiaikeista luopumista virallisesti presidentti Vladimir Putinille jo tämän vuoden aikana.

Aikaisemmin Venäjällä on mietitty sakkorangaistuksia ja jopa pakkotyötä Bitcoin käytöstä tai virtuaalivaluuttojen myynnistä. Sittemmin viranomaiset ovat kuitenkin alkaneet suhtautua digivaluuttoihin suopeammin ja esimerkiksi varavaltionvarainministeri Alexei Moiseev on jopa ehdottanut bitcoinin rinnastamista lainsäädännössä ulkomaisiin valuuttoihin. Mikäli valtionvarainministeriö ja keskuspankki antavat suosituksensa, tulee se käytännössä turvaamaan bitcoinin ja Bitcoin-käyttäjien aseman Venäjällä.

Samaan aikaan kun positiiviset uutiset Venäjältä leviävät maailmalle, Moskovassa on avattu ensimmäinen toimiva bitcoin-vaihtopalvelu. BTC24pro tarjoaa moskovalaisille vuorokauden ympäri mahdollisuutta myydä bitcoinejaan. Venäjän toistaiseksi vielä epäselvän lainsäädännön vuoksi yritys toimii kivijalkaliikkeenä ja sen toiminnot ovat rajoittuneita; asiakkaat voivat myydä bitcoineja, mutta eivät ostaa niitä. Bitcoinin aseman selkiytyessä BTC24pro aikoo laajentaa palvelujaan kaksisuuntaiseksi.

Suhtautuminen Bitcoiniin on muuttunut Venäjällä kielteisestä jopa niin sallivaksi, että se haluttaisiin tunnustaa valuuttana. (KUVA: Bitcoinist)

Saksalainen tutkimus: Bitcoin on tunnettu ja sen käyttö kasvaa

Uuden Saksassa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan Bitcoinin käyttö ja tunnettavuus Saksassa on kasvussa. Tutkimukseen vastanneista saksalaisista 72% on aikaisemmin kuullut digitaalisista maksujärjestelmistä. Bitcoinin osalta luku oli vielä parempi, sillä 80% tutkimukseen vastanneista joko tiesi, mikä Bitcoin on, tai oli käyttänyt sitä.

Noin puolet kyselyyn vastanneista uskovat, että digivaluuttojen kehitys on menossa oikeaan suuntaan. 52% vastanneista puolestaan ilmoitti, että he aikovat käyttää Bitcoinia tai jotain muuta digivaluuttaa lähitulevaisuudessa.

Tutkimus katsoo, että vaikka digivaluuttojen käyttö on vielä erittäin vähäistä verrattuna muihin maksujärjestelmiin, kuten PayPaliin tai luottokortteihin, tulevaisuus näyttää lupaavalta. Bitcoin ja digivaluutat ovat vielä lapsenkengissä, mutta kasvava käyttö ja tunnettavuus osoittavat, että valuutoilla on paljon kasvupotentiaalia.

Bitcoin on aina ollut iso juttu Saksassa, mutta tutkimuksen mukaan sen käyttö näyttäisi olevan kasvussa. (KUVA: Bitcoin Magazine)

Kalifornia pistää Bitcoin-lisenssinsä jäihin

Kalifornian osavaltio on virallisesti lykännyt aikeitaan säätää paljon kritiikkiä saanut digivaluuttalaki, joka rajoittaisi Bitcoin-yrityksien toimintaa osavaltiossa. Osavaltio ei aio saattaa lakia voimaan ainakaan tänä vuonna. Laki palaa käsiteltäväksi aikaisintaan ensi vuonna, jolloin lainsäätäjät voivat halutessaan tehdä siihen muutoksia ja palauttaa sen käsittelyyn.

Mikäli laki olisi tullut voimaan, se olisi asettanut rajoituksia ja vaatimuksia osavaltiossa toimiville Bitcoin- ja digivaluuttayrityksille. Yrityksiä olisi muun muassa vaadittu pitämään kattavaa rekisteriä asiakkaistaan terrorismin ja rahanpesun varalta. Yrityksiltä olisi myös vaadittu toiminnanharjoittamislupaa, jonka kustannukset olisivat liikkuneet tuhansissa dollareissa.

Lakia on kritisoitu sen mahdollisista innovaatioita ja kehitystä rajoittavista vaikutuksista. Jo ennen nykyistä käsittelyä laki pysyi vuoden jäädytettynä päättäjien miettiessä sen kohtaloa. Uuden lykkäyksen myötä lain voimaantulo näyttää epätodennäköisemmältä.

Kalifornian ehdotettua Bitcoin-sääntelyä on vastustettu hartaasti ja nyt laki on jälleen jäissä. (KUVA: Say no to the California Bitcoin Licence)

Finanssiteknologiaan sijoitettu ennätyssummia

Sijoitukset finanssiteknologiayrityksiin ovat saavuttaneet uuden ennätyksen. Vuoden 2016 toisella vuosineljänneksellä finanssiteknologiaan sijoitettiin 8,2 miljardia dollaria, mikä oli yli kaksi kertaa enemmän kuin ensimmäisellä vuosineljänneksellä, jolloin finanssiteknologiaan sijoitettiin noin 4 miljardia dollaria. Yhteensä viimeisen 12 kuukauden aikana finanssiteknologiayrityksiin on sijoitettu liki 23 miljardia, eli kaksinkertaisesti kuin vuosi sitä ennen.

Merkittävin osa uusista sijoituksista on kohdistunut Aasiaan ja etenkin Kiinaan. Kiinalaisiin finanssiteknologiayrityksiin on sijoitettu koko vuoden aikana 7,22 miljardia dollaria. Kiina on ollut jo pitkään finanssiteknologian edelläkävijä ja monet Bitcoin- ja digivaluutta-alan merkittävimmistä yrityksistä ovat kiinalaisia.

Pohjois-Amerikan finanssiteknologiayrityksiin on sijoitettu kuluneen vuoden aikana melkein 2 miljardia, Etelä-Amerikkaan puolestaan hiukan alle 200 miljoonaa. Eurooppalaisiin fintech-yrityksiin on sijoitettu vuonna 2016 noin miljardi. Lohkoketjualan yrityksiin on sijoitettu alkuvuodesta noin 200 miljoonaa euroa, mikä on noin 45 prosenttia kasvua vuoden 2015 lopun lukemista.

Finanssiteknologian suosio rahoituspiireissä on vakaassa kasvussa.

Lohkoketjupelikortti myyty tuhansilla dollareilla

Lohkoketjuun perustuva keräilykorttipeli Spells of Genesis on saavuttanut uuden virstanpylvään ja ottanut askeleen kohti perinteisempiä keräilykorttipelejä. Peliin julkaistava harvinainen SatoshiCard on myyty ennakkomyynnissä 3 700 dollarilla, vaikka sitä ei ole vielä edes julkaistu.

Perinteisissä keräilykorttipeleissä tuhansien dollarien korttikaupat ovat normaaleja ja kalleimmat kortit voivat olla arvoltaan kymmeniäkin tuhansia. Esimerkiksi maailman suosituimman keräilykorttipeli Magic: The Gatheringin arvokkaimman kortin, Black Lotuksen, hinnaksi on arvioitu jopa 27 000 dollaria. Spells of Genesiksen korttikauppa on osoitus siitä, että myös lohkoketjuun pohjautuvilla keräilykorttipeleillä on potentiaalia samanlaiseen.

Aikaisemmin Internetin digitaalisissa keräilykorttipeleissä on ollut ongelmana kysymys korttien todellisesta omistamisesta. Korttien omistussuhteet ovat olleet kirjattuina keskitetylle serverille, jonne pelaajat ovat voineet kirjautua sisään, mutta lopullinen valta korttien yli on ollut ylläpitäjällä. Spells of Genesis käyttää lohkoketjua ratkaisemaan tämän ongelman. Lohkoketjun avulla korttien omistussuhteet voidaan selvittää ilman keskitettyä ratkaisua eikä mikään yksittäinen taho voi päättää pelaajien puolesta, miten he korttejaan vaihtavat. Keräilykorttipeli toimii erinomaisena käytännön esimerkkinä lohkoketjun mahdollisuuksista luoda aitoa digitaalista omistajuutta.

Spells of Genesis on ensimmäinen lohkoketjuun pohjautuva keräilykorttipeli. (KUVA: Spells of Genesis)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].