Viikkokatsaus 37/2014: Overstockin kansainvälistyminen ja PayPalin Bitcoin-kokeilu

Kuluneen viikon katsaus Bitcoin-aiheisiin uutisiin on täällä. Viikon aiheina mm. Overstock.comin maailmanlaajuiset Bitcoin-maksut, Braintreen Bitcoin-implementaatio ja Satoshi Nakamoton hakkeroidut tilit. Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Overstock.com: Bitcoin-maksut nyt myös Suomessa

Verkkokauppa Overstock.com on laajentanut Bitcoin-maksut maailmanlaajuiseksi vaihtoehdoksi. Overstock.com alkoi hyväksymään bitcoineja tämän vuoden alussa ja tulokset ylittivät odotukset. Myyntiä on tullut 12 000 – 15 000 dollarin arvosta päivittäin. Yrityksen toimitusjohtaja Patrick Byrne uskoo bitcoinin auttavan kansainvälistymisessä, mikä on ollut haastavaa Overstockille.

Overstock.com on sekatavarakauppa, jossa myydään kaikkea mahdollista. Tarjolla on muun muassa huonekaluja, sisustustarvikkeita, elektroniikkaa, vaatteita, koruja ja reilun kaupan käsitöitä.

Overstock.com hyväksyy Bitcoin-maksut myös Suomesta

Muita Bitcoin-hyväksyjiä

Overstock.comin lisäksi kannattaa tsekata myös suomalaiset bitcoineja hyväksyvät liikkeet. Bittirahan karttapalvelu on juuri päivitetty, ja se on nyt yhteydessä kansainväliseen Coinmappiin, joka näyttää kaikki bitcoineja hyväksyvät kivijalkaliikkeet ympäri Suomea ja maapalloa. Sivuilla voi selata myös suomalaisia bitcoineja hyväksyviä verkkokauppoja.

Huhut toteutuivat: Braintreehin lisätään Bitcoin

PayPalin omistamaan mobiili- ja online-maksualustaan Braintreehin ollaan integroimassa Bitcoinia. Coinbasen kanssa yhteistyössä tehtävän Bitcoin-integraation yksityiskohtia ei ole vielä julkistettu, mutta sen kerrotaan olevan tulossa lähikuukausien aikana.

Kaikki Braintreetä käyttävät kauppiaat saavat mahdollisuuden lisätä Bitcoin-maksut omaan käyttöönsä, ja bitcoinit voi halutessaan vaihtaa samantien fiat-rahaan. Braintreen asiakkaita ovat mm. Uber, Airbnb ja Dropbox. Bitcoin-integraatiosta huhuttiin jo kuukausi sitten.

Tämä on PayPalin tuorein sukellus Bitcoin-maailman syövereihin. PayPalin ja PayPalin emoyhtiön eBayn presidentit ovat puhuneet positiivisesti Bitcoinista moneen otteeseen. PayPalin kanssa läheisessä yhteistyössä toimivan Braintreen Bitcoin-integrointi saattaa olla merkki siitä, että Bitcoin-integrointi PayPaliin itseensä on väistämättä tulossa.

Huhut Braintreen Bitcoin-integraatiosta kävivät toteen

FlyHi-lentolippuvälittäjä hyväksyy bitcoinit

Lentolippujen ostaminen bitcoineilla helpottuu entisestään. Nyt on käynyt ilmi, että FlyHi-sivusto hyväksyy bitcoinit. Kyseinen palvelu kilpailee hinnalla eli lentolippujen hinnat ovat lentolippuvälittäjien vertailussa halvimmasta päästä.

Äskettäin myös baltian lentoyhtiöt Air Baltic ja Air Lituanica otti suoraan Bitcoinin käyttöön. Lentolippuvälittäjistä mm. CheapAir on jo pitkään hyväksynyt bitcoinit.

Satoshin tilejä hakkeroitiin: Paljastuuko henkilöllisyys?

Bitcoinin kehittäjän Satoshi Nakamoton sähköposti ja muita tilejä on luultavasti hakkeroitu, ja nimellä “Jeffrey” esittäytynyt hakkeroija (tai hakkeriryhmä) on uhannut paljastaa Satoshin oikean henkilöllisyyden. Jeffrey lupasi paljastaa Satoshin tietoja, jos hänelle lähetettäisiin 25 bitcoinia.

Jeffrey väitti päässeensä [email protected]-sähköpostiin käsiksi tähän liitetyn toisen sähköpostin kautta. Satoshin gmx-tilin kautta hän pääsi käsiksi myös Bitcoinin kehityksessä käytettyihin P2P Foundationin ja Sourceforgen tileihin. Jeffrey väittää mm. saaneen tiedon Satoshin oikeasta IP:stä huolimattoman Tor-käytön takia.

On kuitenkin mahdollista, että Satoshin sähköposti olisi vanhentunut käyttämättömyyden takia, minkä jälkeen kuka tahansa pystyi rekisteröimään tilin itselleen. Bitcointalk.orgin ylläpitäjä Michael Marquardt kertoi hakkeroijan lähettäneen hänelle pätkän Satoshin kanssa käymästään keskustelusta, mikä Marquardtin mukaan todistaa sähköpostin kuitenkin olevan hakkeroijan käsissä.

Muun muassa tämän kuvan väitetään olevan Satoshin sähköpostista (lähde)

Motherboard-sivuston Patrick McGuire väittää keskustelleensa hakkeroijan kanssa, joka paljasti neuvottelevansa tilanteesta Satoshin kanssa. Hakkeroija halusi McGuiren mukaan löytää Satoshin omistamat bitcoinit, joita huhutaan olevan n. miljoona, mutta tilit eivät ilmeisesti ole johtaneet Bitcoin-kätköille. Hakkeri ei ole ainakaan vielä paljastanut Satoshin henkilöllisyyttä.

Yhdysvaltalainen Coinbase laajensi Eurooppaan

Yhdysvaltalainen Bitcoin-yritys Coinbase on laajentanut toimintansa Eurooppaan, mukaan lukien Suomeen. Coinbase tarjoaa asiakkailleen Bitcoin-vaihdantaa ja kauppiaille Bitcoin-maksujärjestelmän. Palvelu on aluksi käytettävissä Betana, jossa vaihdantaa voi tehdä päivässä 500 euroon asti. Coinbasea on voinut käyttää Euroopassa jo aiemminkin bitcoinien siirtämiseen ja säilytykseen.

Englannin keskuspankki julkaisi raportin virtuaalivaluutoista

Bank of Englandin julkaisemassa virtuaalivaluuttaraportissa todetaan, että virtuaalivaluutat eivät uhkaa Yhdistyneen kuningaskunnan rahatalouden ja rahoitusjärjestelmän vakautta. Virtuaalivaluutat toimivat tällä hetkellä rahana vain pienen yhteisön sisällä, vaikka teoriassa ne voisivat toimia rahana suuremmassakin mittakaavassa, ja ne eivät kaikissa tilanteissa täytä kaikkia rahalta vaadittuja ominaisuuksia.

Raportin mukaan virtuaalivaluuttojen taloustieteelliset ominaisuudet estävät sen laajemman käyttöönoton. Koska virtuaalivaluuttojen louhintaa tehdään vain tiettyyn rajaan asti (Bitcoinilla 21 miljoonaan bitcoiniin), verkon ylläpidon kustannustannuksia on tulevaisuudessa otettava siirtomaksuina. Jotta siirtomaksut eivät kasva liian isoiksi, siirtomaksuja jakavien louhijoiden määrän on laskettava, mikä uhkaisi verkon toimintaa liiallisella keskittymisellä. Rajoitettu ja ennaltamäärätty rahavaranto on ongelmallinen, sillä se ei anna minkäänlaista valtaa rahavarannon määrittämiseen tilanteen niin vaatiessa.

Raportissa todetaan virtuaalivaluutoilla olevan potentiaalia nykyistä laajempaan käyttöönottoon, etenkin jos luotto perinteiseen rahaan romahtaa. Raportissa pohditaan myös mm. voisiko virtuaalivaluuttaan pohjautuva pankkijärjestelmä olla mahdollinen.

OKPay joutui siirtämään asiakkaidensa varoja Mt. Goxiin

Maksunvälittäjä OKPay määrättiin maksamaan 6,1 miljoonan dollarin (n. 4,7 miljoonaa euroa) verran asiakkaidensa varoja Mt. Goxin konkurssipesään. OKPay oli siirtämässä asiakkaidensa varoja Mt. Goxiin tämän sulkemisen hetkellä, ja pörssin sulkemisen jälkeen OKPayn oli tarkoitus palauttaa jumiin jääneet rahat takaisin siirtoja tehneille asiakkailleen. Varat olivat jumissa Mt. Goxin omistamalla OKPay-tilillä, ja Brittiläisten Neitsytsaarten (jossa OKPay on rekisteröityneenä) oikeudessa päätettiin, että rahat kuuluvat Mt. Goxin konkurssipesään.

Bitcoinin asema Alankomaissa ja Venäjällä

Alankomaissa pyritään saamaan Bitcoinille rahan määritelmä kampanjassa “Bitcoin on rahaa”. Tuomari oli päättänyt oikeudessa, että bitcoin ei ole rahaa, ja nyt tämä näkemys halutaan viedä korkeampaan oikeuteen. Bitcoinin määritelmä pelkkänä “vaihdannanvälineenä” on kampanjan mukaan ongelmallinen sekä yrityksille että yksityishenkilöille. Kampanjalla halutaan tuoda esille näiden kahden aseman eroavaisuudet ja näyttää, että yhteneväinen näkökulma Bitcoiniin ja muihin rahoihin tehostaisi lainsäädäntöä. Kampanja kerää lahjoituksia, joilla on tarkoitus hankkia lakimiehiä ja muita asiantuntijoita tukemaan projektia, ja tämän artikkelin kirjoitushetkellä kerätyksi on saatu vajaat 40 bitcoinia.

Venäjällä puhutaan taas Bitcoinin kieltämisestä. Venäjän apulaisvaltiovarainministeri kertoi virtuaalivaluutat kieltävän lain olevan käsittelyssä, ja laki halutaan voimaanpanna viimeistään keväällä. Virtuaalivaluutankäyttäjiä kohtaan aiotaan tehdä rikostutkinta, ja käyttöä aiotaan vaikkeuttaa kieltämällä internet-liikennettä vaihtopörsseihin ja virtuaalivaluuttoja hyväksyviin verkkokauppohin. Myös virtuaalivaluuttojen louhinta on kieltolistalla. Virtuaalivaluuttojen kieltäminen on ollut kehitteillä jo pitkään Venäjällä, ja aika näyttää, kuinka hyvin kieltoa pystytään valvomaan.

Näkemyksiä Bitcoinista

Muun muassa PayPalia perustanut yrittäjä Peter Thiel pitää Bitcoinin maksujärjestelmää vajavaisena. Hän kertoo PayPalin luoneen maksujärjestelmän, mutta epäonnistuneen “uuden maailmanvaluutan” luomisessa, joka oli PayPalin alkuperäinen idea. Bitcoinin hän näkee luoneen maailmanvaluutan, mutta sen maksujärjestelmä on puutteellinen. Thiel kertoi satsaavansa Bitcoiniin enemmän, jos hän näkee Bitcoin-maksujen määrän nousevan huomattavasti.

Peter Thiel (lähde: TechCrunch)

Amagi Metalsin toimitusjohtaja Stephen Macaskill uskoo Bitcoinin tai jonkin muun kryptovaluutan korvaavan dollarin hänen elinaikanaan. Hänen mielestään Bitcoin on vakaa valuutta, joka on alkanut ottaa jalansijaa ympäri maailmaa. Amagi Metals yllätti Bitcoin-yhteisön ilmoittamalla kuukausi sitten, että fiat-raha ei käy maksutapana heillä enää vuoden 2016 jälkeen.

Tim Draper uskoo Bitcoinin nousevan 10 000 dollarin arvoon kolmen vuoden sisään. Tim Draperin, joka osti Silk Roadista takavarioidut vajaat 30 000 bitcoinia, mukaan hänen arvionsa saattavat olla jopa pessimistisiä. Draper sanoo markkinoiden näkevän Bitcoinin eri tavalla kuin hän. Hän kannustaa sijoittajia ostamaan ja käyttämään bitcoineja. Bitcoin on hyödyllinen pitkällä aikavälillä ja sen verkon siirtokulut ovat pienet. Esimerkiksi kaikki Western Unionia käyttäneet tietävät, kuinka paljon Bitcoinia käyttämällä voi säästää.

Tim Draper (lähde)

Richard Branson puhuu taas bitcoinista. Tämän kovan luokan bisnesmieshen mukaan “Bitcoin toimii” jo nyt. Bitcoinin ympärillä pyörii iso talous, ja monet ovat tehneet bitcoineilla omaisuuksia — ja osa on menettänyt rahaa. Branson pitää bitcoinin arvonheilahtelua jopa positiivisena, sillä se mahdollistaa rahanteon bitcoinilla. Nämä mielipiteet on jo kuultu Bransonin suusta useaan otteeseen, mutta bitcoinille ei ole pahitteeksi, että tämän luokan henkilö puhuu Bitcoinin puolesta.