Viikkokatsaus 37/2017: Turbulenssia bitcoin-markkinoilla

Mennyt viikko on jatkanut samaa rataa kuin sitä edellinenkin viikko, eli se on ollut yhtä sekavaa kuin liikenne Helsingin keskustassa perjantaina vartin yli neljä. Kiinalaiset Bitcoin-pörssit ovat ryhtyneet sulkemaan oviaan Kiinan viranomaisten huomautettua, että ne toimivat ilman virallisia lupia tai lisenssejä. Tämä on saanut jo aikaisemmin Kiinan ICO-kiellon sekoittamat markkinat hämmentymään entisestään ja bitcoinin kurssi veti tiukan piikin alas, lähteäkseen sitten korjautumaan takaisin ylös. Bitcoin-vaihdanta näyttäisi hajautuneen entistä tasaisemmin globaalisti eikä Kiinan kaltaisen yksittäisen valtion toiminta vaikuttaisi voivan halvaannuttaa sitä.

Koska kurssi ja meno on niin hurjaa, niin me täällä Prasosilla ei enää oikein pärjätä yksin. Tämän vuoksi olemmekin alkaneet hakea talousjohtajaa vastaamaan firman taloudesta ja rahoituksesta ja antamaan meille lisää ruista ranteeseen kehittää yrityksestämme entistäkin parempi ja toimivampi kokonaisvaltainen lohkoketjuteknologian ja kryptovaluutan asiantuntijapalvelu. Jos sinusta tuntuu siltä, että olet oikea henkilö tai tunnet sellaisen, niin kannattaa ottaa yhteyttä.

Kiinan keskuspankki ei ole ainoa rahoitusalan asiantuntija, joka on osoittanut viime aikoina penseyttä Bitcoinia kohtaan. Amerikassa JPMorganin toimitusjohtaja on vahvistanut, että bitcoin todellakin on huijaus ja että se suljetaan kohta. Intian keskuspankki taas tuntee olonsa Bitcoinin kanssa epämukavaksi ja aikoo kehittää oman kryptovaluuttansa.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoinia pidempään seuranneet ovat nähneet bitcoinin kurssin nousevan ja laskevan – ja kryptorahan aina palautuvan väliaikaisista vastoinkäymisistä. (KUVA: Redditin syöverit)

Kiinalaiset pörssit sulkevat palvelujaan

Kiinalaiset bitcoin-pörssit ovat saaneet Kiinan viranomaisilta ohjeet, joiden mukaan niiden tulee “vapaaehtoisesti” lopettaa vaihtopalvelunsa. Tieto perustuu Internetiin vuotaneisiin dokumentteihin ja kiinalaisten palveluntarjoajien anonyymisti antaneisiin kommentteihin. Tietojen mukaan kiinalaiset viranomaiset ovat suullisesti vaatineet vaihtopalveluja lopettamaan toimintansa, koska ne toimivat ilman virallista lupaa.

Viranomaisten ohjeiden mukaan kiinalaisten pörssien oli laadittava suunnitelma toimintojensa alasajamiseksi perjantaihin 15. päivä mennessä. Ohjeiden mukaan pörssien tulee toimia viranomaisten kanssa yhteistyössä varojen siirtämisessä asiakkaille sekä asiakas- että vaihtotietojen toimittamisessa viranomaisille. Osa kiinalaisista pörsseistä on jo kertonut lopettavansa bitcoin-vaihdannan, merkittävimpänä yksi Kiinan suurimmista pörsseistä, BTCChina.

Viime viikolla Kiinan viranomaiset asettivat kiellon koskien ICO-vaihdantaa. Kiellon mukaan ICO-rahoitus rikkoo Kiinan rahankeräystä koskevia lakeja, eikä niitä saa laillisesti vaihtaa bitcoineihin.

Kiinan viranomaiset eivät ole antaneet suoraa tiedotetta bitcoin-kiellon tilanteesta ja sitä koskevat tiedot perustuvat usein toisen tai kolmannen käden tietoihin. Tilanne elää ja on epäselvä. Kiinalaiset kuitenkin uskovat bitcoin-pörssejä ja ICO-vaihdantaa koskevien rajoitusten olevan väliaikaisia.

Kiinan valtiollisen tutkimuslaitoksen Institute of Finance and Bankingin tutkija Hu Bingin mukaan bitcoin ja ICO-kiellot on vain väliaikaisia ja Kiinan valtio sallii ne tulevaisuudessa, mutta säädeltynä ja valvottuna. Kiinan kansallisen Internet-finanssijärjestön puheenjohtaja ja Kiinan keskuspankin entinen puheenjohtaja Li Lihuin mukaan Kiinan viranomaisten ja lainsäätäjien on tehtävä yhteistyötä uusien kryptorahavalvontamekanismien luomiseksi. Lihuin mukaan kryptorahat voivat olla hyödyllisiä oikealla valvonnalla.

Myös Kiinan suurimpiin kuuluvan louhintayrityksen, Bitmainin, perustajan mukaan Kiinan valtio on siirtymässä kohti tiukempaa sääntelyä eikä kieltoa. Hänen mukaansa pörssit voivat jatkaa toimintaansa, jos ne hankkivat viralliset toimintaluvat.

Vaikka mitään varmaa tietoa lopullisesta sääntelystä ei vielä ole, monet sijoittajat ja pörssit ovat tulkinneet lopun tulleen kiinalaiselle Bitcoin-teollisuudelle. (KUVA: Shoop elokuvasta District 9)

Kiina heilutti bitcoin-kurssia

Bitcoinin kurssi on heitellyt viikolla enemmän kuin aikoihin Kiinasta kantautuneiden uutisten lietsoessa paniikkia ja epämääräisten huhujen katkoessa heikkoja käsiä markkinoilta. Viikon aikana bitcoin on käynyt alhaimmillaan kuukausiin, liikkuen jopa 3 000 dollarin alhaisemmalla puolella.

Ensimmäisen kerran kurssi lähti laskuun alkuviikosta, kun Kiinan viranomaiset kielsivät bitcoinien vaihtamisen yritysten ICO-poletteihin. ICO-sijoittaminen on ollut merkittävä tekijä kryptovaluuttojen ja lohkoketjuteknologian viimeaikaisessa kasvussa, minkä vuoksi tieto sai bitcoinin kurssin laskemaan jopa satoja euroja 3 500 dollarin kieppeille, josta kurssi kuitenkin lähti nousuun.

Pian ICO-kiellon jälkeen kansainväliset mediat alkoivat uutisoida, että Kiinan viranomaiset tulevat kieltämään bitcoin-pörssien toiminnan maassa. Uutiset saivat aikaiseksi markkinapaniikin, jonka seurauksena bitcoinin kurssi romahti alimmilleen kuukausiin käyden 3 000 dollarissa.

Markkinatilanne ja paniikki kuitenkin alkoivat pian näyttää laantumisen merkkejä uutisten ja tietojen tarkentuessa. Käytyään pohjalukemissa bitcoinin kurssi lähti kovaan nousuun, korjaten nopeasti romahduksen aiheuttaman markkina-arvon laskun. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on hiukan alle 3 800 dollaria.

Vaikka Kiinan uutiset onnistuivatkin väliaikaisesti iskemään kiilan bitcoinin vuoden mittaiselle runsaalle kurssikasvulle, näyttäisi nopea palautuminen osoittavan jälleen kerran Bitcoinin kestäväksi erilaisia ongelmia vastaan. Bitcoin-vaihdanta ja -käyttäminen on entistä hajautuneempaa eivätkä yksittäiset maat tai niiden ongelmat pysty enää radikaalisti vahingoittamaan bitcoinia ainakaan pidemmällä tähtäimellä. Siitä voidaan kuitenkin olla melko varmoja, että Kiinan kehittyvä tilanne tulee vaikuttamaan kurssiin.

Autenttista dokumentaarikuvaa edellisestä kerrasta, kun Kiina kielsi Bitcoinin. (KUVA: South Park ja 4chan)

Bitcoinin kurssi heittelee eniten Intiassa

Intian keskuspankin toimitusjohtaja Sudarshan Senin mukaan Intian keskuspankki kokee bitcoinin “epämukavaksi”. Senin mukaan Intian keskuspankki tutkii parhaillaan keinoja luoda oma valtiollinen fiat-kryptovaluutta, joka olisi Intian keskuspankin takaama.

Intian keskuspankin viranomaiset ovat aktivoituneet bitcoinin ja kryptovaluuttojen vaaroista varoittamisen saralla kuluneena vuonna. Keskuspankin mukaan kaikki kryptorahojen vaihtajat, käyttäjät ja sijoittajat käyttävät kryptovaluuttoja omalla vastuullaan, eivätkä bitcoin tai muut kryptorahat nauti lain turvaa.

Intialaiset bitcoin-pörssit ovat raportoineet bitcoinin kurssin heitelleen Intiassa paljon rajummin kuin muualla maailmassa johtuen muun muassa keskuspankin suhtautumisesta. Intian ensimmäisen bitcoin-pörssin perustaneen ZebPayn tilastojen mukaan bitcoinin kurssi on tippunut Intiassa edellisen puolen kuun aikana jopa 50%, siinä missä muualla maailmassa pudotus on ollut maltillisempaa myös Kiinan epäselvyyksien jälkeen.

Bitcoinin kurssiheilunta ja viranomaisten vihamielisyys eivät ahdista Zebpayn perustaja Sandeep Goenkaa. Hänen mukaansa kyse on vain tavallisista kasvukivuista, kun viranomaiset ja yhteiskunta mukautuvat bitcoiniin. Goenka muistuttaa, että kurssilaskusta huolimatta kurssi on silti edelleen huomattavasti korkeammalla kuin muutama kuukausi sitten.

Zebpay uskoo, että Intian hallituksen varovaisuus bitcoinia ja kryptovaluuttoja kohtaan on vain pieni kuoppa lohkoketjun kehityksen tiellä. (KUVA: Zebpay)

JPMorganin toimitusjohtaja: Bitcoin pahempi kuin tulppaanit

Maailman suurimpiin kuuluvan finanssialan konsernin JPMorganin toimitusjohtaja Jamie Dimon on esittänyt CNBC:llä huolensa bitcoinista. Dimonin mukaan kryptovaluutat ovat pelkkä “huijaus”. Hänen mukaansa bitcoin ei ole “todellinen asia ja se tullaan lopulta sulkemaan”. Tällaisille kannanotoille perinteiseen tapaan Dimon viittasi 1600-luvun ensimmäisellä puolikkaalla tapahtuneeseen Hollannin tulppaanimaniaan, mutta varoitti, että bitcoin on vielä pahempi ja että lopulta “joku tulee kuolemaan”. Dimonin mukaan hän erottaisi välittömästi työntekijän, joka vaihtaisi bitcoineja, koska “se on sääntöjen vastaista ja he ovat tyhmiä”.

Dimonin kannanotot saivat luonnollisesti bitcoinista kiinnostuneemmat tahot vastaamaan toimitusjohtajan kannanottoihin. Maailman suurimpiin kuuluvan tietoturvayhtiö McAfeen perustaja John McAfee käänsi kritiikin koskemaan JPMorgania ja perinteistä rahajärjestelmää.

“Mielestäsi Bitcoin on huijaus. Minä louhin bitcoineja. Me luomme bitcoineja. Yhden bitcoinin luominen maksaa yli 1 000 dollaria. Minkä verran maksaa yhden Yhdysvaltojen dollarin luominen? Kumpikohan näistä on huijaus? Koska dollarin luominen maksaa saman verran kuin paperi, mutta minulle ja muille louhijoille bitcoinin luominen maksaa yli 1 000 dollaria per kolikko. Se todistaa, että rahan takana on aitoa työtä”, McAfee kommentoi. Hän myös viittasi Bitcoin-louhijoiden käyttämään laskentakapasiteettiin, joka varmistaa verkon turvallisuuden ja puolueettomuuden.

“Bitcoinia käytetään koko ajan enemmän ja enemmän ja sen arvo kasvaa suuremmaksi ja suuremmaksi. Luulisi, että se kertoo jotain. Tietysti siinä on ylä- ja alamäkiä, mutta niin on kaikkien uusien teknologioiden kanssa. Tästä huolimatta se ei ole missään nimessä huijaus”, McAfee kertoi.

Huomionarvoista on myös, että Dimonin itsensä edustama JPMorgan on tunnustanut Bitcoinin taustateknologian, lohkoketjun, hyödyt. JPMorgan tutkii parhaillaan erilaisia keinoja, miten hyödyntää lohkoketjua esimerkiksi rahansiirroissa ja kirjanpidossa. Dimon myös paljastaa, että hänen oma tyttärensä on ostanut bitcoineja ja tehnyt niillä voittoa.

Jamie Dimonin mukaan Bitcoin on huijaus, vaikka hänen oma instituutionsa pyrkii hyödyntämään sen teknologiaa ja vaikka hänen tyttärensä on tehnyt Bitcoinilla voittoja. (KUVA: WEF)

Bitcoin-teollisuus nousee Kiinan ulkopuolella

Samaan aikaan kun Kiina pyrkii rajoittamaan ja kontrolloimaan maassa tapahtuvaa kryptorahateollisuutta ja -vaihdantaa, muut Aasian maat ovat ottamassa kiriä ja pyrkimässä kukin kontollaan maanosan uudeksi bittirahakuninkaaksi. Kiinan ja Intian ulkopuolisesta Aasiasta on kantautunut viime viikoilla lähinnä positiivisia uutisia.

Thaimaan sijoitusviranomaiset ovat antaneet virallisen lausunnon, jonka mukaan ICO-tokenit voivat täyttää lain määrittämät arvopaperien ja sijoituksien kriteerit. Sijoitusviranomaisten mukaan tämä tarkoittaa, että niihin voitaisiin soveltaa nykyisiä lakeja. Viranomaiset myös kannustavat uusiin ja innovatiivisiin varainhankintakeinoihin, kuten ICO:iden käyttöön.

“Thaimaan sijoitusviranomaiset ymmärtävät ICO:n mahdollisuudet vastata aloittelevien korkean teknologian yritysten tarpeisiin”, viranomaiset kertovat.

Viranomaisten mukaan säätäjien ja valvojien on pyrittävä tasapainoon, jossa ne kannustavat digitaaliseen innovaatioon, mutta myös suojaavat sijoittajia potentiaalisilta ICO-huijauksilta. Viranomaiset myös pyytävät sijoittajilta, yrittäjiltä ja käyttäjiltä kommentteja siitä, miten Thaimaan tulisi lopulta suhtautua ICO:ihin.

Etelä-Koreassa puolestaan on avattu maan ensimmäinen (ja yksi maailman ensimmäisistä) fyysisistä bitcoin-pörsseistä. Korean kolmanneksi suurin pörssi Coinone avasi fyysisen pörssinsä Seouliin. Pörssissä voi muun muassa ostaa bitcoineja ja muita digivaluuttoja fyysisesti, käyttää Bitcoin-automaatteja, seurata kurssikäyriä ja saada vastaavia neuvontapalveluja kuin perinteisissä pörsseissä.

Coinonen mukaan sen uudet fyysiset pörssit ovat “maailman ensimmäisiä 4D-lohkoketjualueita”, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. Coinone aikoo avata fyysisiä pörssejä myös muualle Etelä-Koreaan.

Japanilainen digitaalipalveluyritys GMO taas on paljastanut uusia yksityiskohtia sen tulevasta bitcoin- ja kryptovaluuttalouhintakeskuksesta, joka on tarkoitus rakentaa Eurooppaan. GMO on saanut kerättyä louhintakeskusta varten noin 90 miljoonan dollarin rahoituksen. Yritys on käyttänyt jo 3 miljoonaa dollaria ryhtyäkseen kehittämään uusia louhintasiruja sekä rakentamaan infrastruktuuria louhintakeskukselle.

Louhintakeskuksen on arviolta tarkoitus valmistua tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa. GMO:n mukaan louhinta alkaisi ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Myös japanilainen nettivähittäismyyntijätti DMM on kertonut aikeistaan ryhtyä louhintabisnekseen. GMO on kertonut ryhtyvänsä testaamaan omia louhintajärjestelmiään lokakuussa ja aloittavansa louhintalaitteiston tuottamisen mahdollisesti jo kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Coinonen uusi kivijalkapörssi muistuttaa perinteisiä pörssejä niin ulkonäöltään kuin palveluiltaankin. (KUVA: Coinone)

Floyd Mayweather ja Gene Simmons käyttävät bitcoinia

Yksi merkeistä, että Bitcoin alkaa olla lähellä murtautua valtavirtaan, ovat yhä uudet kuuluisuudet, jotka ovat ryhtyneet suhtautumaan julkisesti positiivisesti bitcoiniin. Julkkikset tuovat bitcoinille ja kryptovaluutoille paljon näkyvyyttä sekä eräänlaista mainstream-validaatiota, joka laskee kynnystä ryhtyä itse kokeilemaan kryptorahojen käyttöä.

Maailman parhaimpina pidettyihin ammattinyrkeilijöihin lukeutuva Floyd Mayweather kannattaa julkisesti häpeilemättä digivaluuttavallankumousta sekä lohkoketjun muita mahdollisuuksia. Mayweather on promonnut kryptorahoja lähiaikoina yhteistyössä Crypto Media Group -markkinointifirman kanssa. Nyt Floyd on julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa hän poseeraa ylpeänä kryptorahaluottokorttinsa kanssa ja kertoo käyttävänsä bitcoinia, ethereumia sekä muita kryptovaluuttoja.

Mayweather on aktiivinen kryptorahojen ja ICO:n mainostaja.

Myös toinen maailmanluokan tähti, KISS-rokkari Gene Simmons, on kertonut bitcoin-suhteestaan. TheStreetille antamassaan haastattelussa Simmons kertoo olevansa bitcoinin fani. Simmonsin mukaan hän on kiinnostunut bitcoinista sijoituksena ja palasena palapelissä, joka on hänen sijoituslaukkunsa. Simmonsin mukaan bitcoinin kaltainen hyödyke on hyvä tapa hajauttaa sijoituksia.

Simmonsilta myös kysyttiin, olisiko hän valmis lähtemään omaan “Kiss Coiniin” tai muutoin promotoimaan kryptorahoja samaan tapaan kuin Floyd Mayweather.

“Kiss Coineja? Toki voisit houkutella minut sellaiseen!” Simmons vastasi.

KISSin basisti Gene Simmonsin mukaan bitcoin on osa järkevästi hajautettua sijoitussalkkua – ja kukapa ei luottaisi tältä näyttävän miehen talousneuvoihin. (KUVA: Alberto Cabello)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].