Viikkokatsaus 39/2014: PayPal, Bittimaatit, Simpsonit, Greenpeace ja Bitcoin-kansanedustaja

Kuluneella viikolla Bitcoin-uutisista merkittävin oli PayPalin Bitcoin-tuen laajentaminen. Muita uutisia olivat mm. Simpsonien Bitcoin-maininta, Greenpeacen Bitcoin-lahjoitukset ja maailman ensimmäinen “Bitcoin-kansanedustaja”.

Kolme uutta Bittimaattia julkaistaan nyt keskiviikkona Suomessa, ja jokaisella Bittimaatti-paikkakunnalla tullaan antamaan tietoa Bitcoinista ja Bittimaatin käytöstä. Edellisviikon katsauksen voit lukea tästä.

PayPal laajentaa Bitcoin-tukea

Maksunvälittäjä PayPal on taas lisännyt Bitcoin-tuen yhteen palveluistaan. PayPal lisäsi Bitcoin-tuen PayPal Payments Hubia käyttäville kauppiailleen Pohjois-Amerikassa. Bitcoin-tuki on tehty yhteistyössä johtavien Bitcoin-maksunvälittäjien BitPayn, Coinbasen ja GoCoinin kanssa. PayPal kertoo seuraavansa Bitcoinin toimivuutta ja kehitystä ja laajentavansa tukea mikäli kehitys on hyvää. PayPalin omistamaan Braintreehin lisättiin Bitcoin-tuki aiemmin tässä kuussa.

Bittimaatti-verkosto kasvaa

Bittiraha.fi on julkaisemassa Suomeen kolme uutta Bittimaattia keskiviikkona 1.10. Uudet Bittimaatit sijaitsevat Helsingin GoFitness-myymälässä, Tampereen Vegemestassa ja Turun ATK-Huoltopalvelussa.

Jokaisessa Bittimaatin sijainnissa järjestetään infotilaisuus, jonne voi tulla kokeilemaan Bittimaattia opastuksella tai ihan vaan kyselemään Bitcoinista. Infotilaisuus järjestetään myös aikaisemmin asennettujen Bittimaattien sijainneissa, eli Helsingin Asematunnelin Levykauppa-Äxässä, Jyväskylän Vegemestassa ja Toivalan Ostosmarketissa.

Sijainneissa tarjotaan myös maksutapa-alennuksia bitcoineilla maksaville, joten nyt jos koskaan on hyvä aika kokeilla bitcoineilla maksamista kivijalkaliikkeessä. Lue lisää Bittirahan tuoreesta uutiskirjeestä!

Myös Bittimaatin omat nettisivut julkaistaan keskiviikkona. Sivusto tulee näkymään osoitteessa Bittimaatti.fi. Uudelta sivustolta löytyy Bittimaattien tarjoama vaihtokurssi reaaliajassa, kartta ja listaus josta löytää kaikki Bittimaatit, kattavat ohjeet Bittimaatin käyttöön ja paljon muuta!

Greenpeace hyväksyy bitcoinit

Yksi maailman tunnetuimmista ympäristöjärjestöistä, Greenpeace, on ottanut bitcoin-lahjoitukset käyttöön, tosin toistaiseksi vain Yhdysvaltojen jaostossa. Greenpeace, kuten monet muutkin hyväntekeväisyysjärjestöt, kärsivät lahjoitusten osalta siitä, että usein lahjoitustapojen prosessointiin kuluu merkittävä osuus lahjoituksen summasta. Bitcoinin suhteen tätä ongelmaa ei ole, vaan järjestö voi käyttää koko lahjoitussumman toimintansa tukemiseen. Tämän motivoimana Greenpeace kiinnostui bitcoin-lahjoituksista.


Greenpeace hyväksyy Bitcoin-lahjoituksia (lähde)

Bitcoin mukana Simpsonien uusimman kauden introssa

Yhdysvalloissa alkanut Simpsonien uusi kausi sisälsi merkittävän Bitcoin-maininnan. Se on mukana sarjan uusimman kauden introssa, joka näytetään joka jakson alussa.


Bitcoin esillä Simpsoneissa

Butterfly Labsin toiminta keskeytetty

Yhdysvaltain kilpailu- ja kuluttajavirasto US Federal Trade Commission on saanut luvan sulkea Bitcoin-louhintalaitteidenvalmistajan Butterfly Labsin ja jäädyttää tämän varat. Buttefly Labsin myöhästyneet laitetoimitukset ja puutteelliset korvaukset ovat johtaneet lähes kolmeensataan kuluttajavirastolle tehtyyn valitukseen. Kuluttajaviraston mukaan Butterfly Labs on johdattanut asiakkaita harhaan markkinoimalla tuotteita ja palveluita, vaikka yrityksen on ollut mahdotonta toimittaa lupaamaansa. Oikeuden antama lupa toiminnan pysäyttämiseen estää kuluttajaviraston mukaan Butterfly Labsia jatkamasta kuluttajien vahingoittamista.

Butterfly Labsin julkaisemassa tiedotteessa kritisoidaan oikeuden ja kuluttajaviraston päätöstä, jota se nimittää sodaksi Bitcoinia vastaan. Butterfly Labs ei saanut puolustaa itseään ennen oikeuden päätöstä. Butterfly Labs väittää toimittaneensa tuotteita 33 miljoonan dollarin edestä, maksaneen korvauksia asiakkaille 17 miljoonaa dollaria ja olleen juuri aikeissa toimittaa tuotteita ja korvauksia miljoonien dollarien arvosta. Yritystä kuullaan asian tiimoilta nyt maanantaina (29.9.), jolloin selvitetään pidetäänkö yrityksen varat jäädytettynä.

Bitcoin-poliitikko Ruotsin eduskuntaan

Yksi Ruotsin eduskuntavaaleissa läpipäässeistä ehdokkaista oli Mathias Sundin (Folkpartiet), joka hyväksyi vaalikampanjansa lahjoituksiksi vain ja ainoastaan bitcoineja. Tulevalla nelivuotiskaudella Sundin aikoo pitää huolta, että bitcoinin lisäksi myös muut disruptiiviset teknologiat pääsevät leviämään. Sundinin (kuvassa) ajattelumaailmaan voi tutustua hänen blogissaan, josta löytyy myös Bitcoin-lahjoitusosoite.

Myös Ruotsin keskuspankki on kiinnostunut Bitcoinista. Se julkaisi raportin, jossa käydään läpi bitcoinin toimintaa, käyttöä ja hintakehitystä. Raportissa päädytään melko vähättelevään kuvaan Bitcoinin tämän hetken tilanteesta Ruotsissa, mutta siinä myös tunnistetaan Bitcoinin hyvät puolet tehokkaasti toimivana valuuttana. Myös erilaisia riskejä on esitelty, kuten tällaisissa papereissa on tapana tehdä.

Sveitsin tiedustelupalvelu on harkinnut bitcoinien käyttämistä

Korruptiotutkinnassa julkitulleiden tietojen mukaan Sveitsin tiedustelupalvelu FIS on harkinnut bitcoineja mahdollisuutena maksaa ulkomaisille tietolähteille – juuri siksi, että se on helppo, halpa ja maksujäljet voidaan hävittää tehokkaasti. Väitökset siitä, että huumediilerit olisivat ainoita bitcoinin anonyymiydesta kiinnostuneita, ei siis pidä paikkaansa. Anonyymiys on hyödyllinen myös arkielämän yksityisyyttä arvostaville yksityishenkilöille.

Avioliitto lohkoketjuun

Bitcoinin lohkoketjun hyödyntämistä on mietitty moniin muihinkin tarkoituksiin kuin vain valuutan siirtoon. David Mondrus ja Joyce Bayo aikovat ikuistaa avioliittonsa lohkoketjuun Floridassa järjestettävän bitcoin-seminaarin aikana.

Lohkoketjua voi käyttää vaikka mihin. Aiemmin tässä kuussa Nicosian yliopiston Virtuaalivaluuttoja käsittelevän kurssin suorittaneista laitettiin tieto lohkoketjuun.

Usealle japanilaiselle nettikaupalle Bitcoin-tuki

Japanilainen maksuvälittäjä GMO Payment Gateway aikoo ottaa bitcoin-maksamisen valikoimiinsa marraskuussa. Tällä hetkellä GMO-PG:n asiakkaina on lähes 50 000 japanilaista nettikauppaa. Sen emoyhtiö GMO Internet on perustettu 1991 ja se tarjoaa useita erilaisia palveluita nettibisneksen pyörittämiseen liittyen.

GMO-PG toteuttaa bitcoin-maksut yhteistyössä japanilaisen bitcoin-pörssin bitFlyerin kanssa.

Bitcoinin kurssikehityksestä

Coindesk julkaisi analyysin Kiinan ja länsimaiden roolista Bitcoinin vaihdantamarkkinoilla. Kiinan päivittäinen Bitcoin-vaihtovolyymi on suurempaa. Kiinalaisia vaihtopörssejä on kritisoitu läpinäkyvyydestä, ja osan pörssien ilmoittamista vaihtovolyymeista uskotaan olevan keinotekoisia. Kiinalainen vaihtopörssi OkCoin teki historiaa, kun se oli ensimmäinen kiinalainen pörssi, joka oli hetkellisesti maailman vilkkain pörssi 24-tunnin ajan.

Henri Heinonen aloitti Bittiraha.fi:ssä blogisarjan, jossa tarkastellaan viikon aikana tapahtunutta kurssikehitystä. Ensimmäisen kirjoituksen voi lukea täältä.


Kuluneen viikon kurssikehitys