Viikkokatsaus 9/2017: Yhden bitcoinin arvo ylitti kultaunssin arvon

Johan pomppas, sano Johan ku pomppas. Bitcoinin kurssi on jatkanut kuluneella viikolla nousua ja uusia ennätyksiä on rikottu päivittäin. Milloin miljardit ovat paukkuneet, milloin taas uudet kaikkien aikojen korkeimmat kurssit on rikottu ja niin edelleen. Bitcoinin kasvu ja kehitys on saavuttanut pisteen, jossa yhden bitcoinin arvo on korkeammalla kuin kultaunssin. Bitcoin on siis ohittanut mineraalisen esikuvansa ainakin tässä suhteessa. Viikkokatsaus kertoo, missä mennään.

Eikä bitcoin ole tietenkään ainoa digivaluutta, jolle on löytynyt kysyntää. Koko ala itsessään on kasvussa yhä uusien toimijoiden huomatessa, että kyseessä ei ole mikään ohimenevä höpöjuttu, vaan mullistava teknologinen keksintö, joka voi muuttaa kokonaan sen, mitä ajattelemme sellaisista asioista kuten kenellä on oikeus painaa rahaa ja mitä omistaminen ylipäätään todellisuudessa merkitsee.

Kurssinousun lisäksi viikkokatsauksessa perehdymme Amerikan kaksijakoiseen suhtautumiseen bitcoiniin. Toisaalta osa osavaltioista asettaa niin tiukat sääntelyt, että yritykset joutuvat kokonaan lopettamaan toimintansa. Toisaalta taas osa osavaltioista uskoo, että rahaahan se on bitcoinikin, minkä vuoksi bitcoin-omaisuutta tulisi kohdella enemmän kuin muuta omaisuutta.

Katsauksessa puhutaan myös Kiinan pörssien bitcoin-nostojen tilanteesta, ja SegWIt-päivityksen uudesta vaihtoehtoisesta aktivointitavasta.

Bittiraha.fi järjestää maaliskuussa bitcoin-sijoitusiltoja Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä. Tapahtumat ovat ilmaisia, mutta niihin on rajattu määrä lippuja. Lipun voit varata täältä

Kurssinousun keskellä Toni Kosonen miettii teknisessä analyysissä, mihin suuntaan kurssi voi tästä seuraavaksi mennä.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Yksi bitcoin on arvokkaampi kuin kultaunssi

Bitcoinin positiivinen kurssikehitys ei näytä hidastumisen merkkejä. Kaikkien aikojen ennätyksen särkyvät lähes päivittäin bitcoinin kurssin pyöriessä yli 1 200 dollarin ja jopa lähestyessä 1 300 dollarin rajaa. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on noin 1 260 dollaria. Kaikkien bitcoinien yhteenlaskettu arvo on rikkonut yli 20 miljardin dollarin rajan.

Yksi merkittävä raja meni rikki helmikuun toinen päivä, jolloin yksittäisen bitcoinin hinta nousi korkeammalle kuin kultaunssin. Kultaunssin kurssi liikkuu parhaillaan noin 1 240 dollarissa. Vuonna 2016 bitcoin suoriutui kultaa selvästi paremmin.

Bitcoin-markkinat eivät näytä toistaiseksi hidastumisen merkkejä. Nouseva kurssi, sen ruokkima uutisointi ja Bitcoinin käytön kasvu sekä perinteisten sijoittajien että kehittyvien talouksien keskuudessa näyttäisivät edelleen vetävän kurssia ylöspäin.

Yhtenä syynä aivan viime aikaiselle kurssinousulle on pidetty spekulaatiota ensimmäisen pörssinoteeratun bitcoin-rahaston kohtalosta. Winklevossin veljesten COIN-rahastosta tulee SEC-viranomaisen päätös 13.3. mennessä, ja se päätös voi vaikuttaa kurssikehitykseen merkittävästi. Arviot hyväksynnälle ovat tällä hetkellä noin 50 / 50.

Digitaalinen kulta, bitcoin, on tarjonnut kultaa vahvempaa arvokehitystä nyt jo vuosia. (KUVA: Rob Lavinsky)

Kiinan pörssit avaamassa bitcoin-nostoja

Kiinan Bitcoin-yhteisö on osoittamassa toipumisen merkkejä yhden Kiinan pörsseistä mahdollistaessa uudestaan bitcoinien nostamisen ulos pörssistä. Vaikka kyseessä on pienempi Bter-pörssi, on sen aktivoituminen hyvä ennusmerkki myös muiden Kiinan pörssien suhteen.

Kiinan suurimmat bitcoin-pörssit joutuivat alkuvuodesta Kiinan keskuspankin viranomaisten hampaisiin, minkä seurauksena isot pörssit rajoitti nopeasti bitcoin-vaihdantaansa muun muassa vaihtokuluilla ja rajoittamalla bitcoinien nostamista. Osa pienemmistä pörsseistä seurasi nopeasti perässä.

Vielä ei ole varmaa, milloin muut Kiinan pörssit antavat jälleen mahdollisuuden nostaa bitcoineja. Kiinan merkittävimpiin lukeutuva BTCC-pörssi on ilmoittanut asiakaskirjeessään avaavansa bitcoin-nostot 15. maaliskuuta.

Bter on ensimmäisiä kiinalaisia pörssejä, jotka ovat ilmoittaneet avaavansa bitcoin-nostot uudestaan Kiinan keskuspankin tutkimuksien jälkeen. (KUVA: Bter)

Teksasiin halutaan perustuslaillinen suoja digivaluutoille

Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Matt Schaefer on tehnyt lakialoitteen, joka takaisi bitcoinille ja muille digivaluutoille samanlaisen perustuslaillisen suojan kuin muulle omaisuudelle. Schaefer ehdottaa Teksasin perustuslain ensimmäisen artiklan muuttamista siten, että se suojaisi kaikkea “vapaaehtoista vaihdantaa”.

Ehdotuksen mukaan Teksasin perustuslakiin lisättäisiin “kansalaisille oikeus omistaa ja käyttää mitä tahansa vaihdon välinettä, mukaan lukien käteistä, kolikoita, kultaa ja digivaluuttoja, vapaasti vaihtokaupassa”. Lisäksi perustuslakiin lisättäisiin lause, joka estäisi valtiota kieltämästä tai haittaamasta digivaluuttojen käyttöä ja vaihdantaa.

Mikäli aloite hyväksytään, tullaan se altistamaan marraskuussa kansanäänestykselle, joka määrää lakialoitteen kohtalon.

Teksasilainen kulttuuri on aina taipunut liberaaliin suuntaan, minkä vuoksi sääntelijöiden halu suojata myös digitaalista omaisuutta ei ole yllätys. (KUVA: Daniel Mayer)

Yhdysvaltain epävarma sääntely jatkuu

Yhdysvallat on yksi maailman merkittävimmistä digivaluuttoja käyttävistä valtioista, mutta yhdysvaltalainen lainsäädäntö on herättänyt toistuvasti kummastusta. Yhdysvaltalaisilta lainsäätäjiltä tuntuu puuttuvan kokonaan yhtenäinen kuva siitä, miten bitcoinia tulisi säännellä.

Pohjois-Dakotan edustajainhuone hylkäsi uuden bitcoinia ja muita digivaluuttoja koskevan lain. Lain tarkoituksena oli antaa sääntelijöille enemmän kykyjä tutkia bitcoinia ja laatia tätä ja muita digivaluuttoja koskevia toimintaohjeita ja normistoa. Digivaluuttojen sääntely ja asema pysyy Pohjois-Dakotassa epäselvänä.

Samaan aikaan hongkongilainen bitcoin-pörssi Bitfinex on ilmoittanut lopettavansa toimintansa Washingtonin osavaltiossa. Bitfinex on ilmoittanut toiminnan lopettamisen syyksi Washingtonin osavaltion vaatimat lisenssit, jotka tekevät Bitfinexin mukaan toiminnasta sekä yrityksen että asiakkaiden kannalta kohtuutonta.

USA:n digivaluuttasääntelyä on moitittu raskaaksi ja epämääräiseksi. Kuvassa newyorkilaisen Coin Cafe -yrityksen hakemus saada BitLicence-toimintalupa. (Coin Cafe)

Vaihtoehtoinen tapa ottaa SegWit-päivitys käyttöön kiehtoo

Pitkään jatkunut Bitcoinin skaalauskiista on saanut uuden käänteen, kun shaolinfry -nimimerkillä kulkeva Litecoin-kehittäjä aloitti keskustelun uudenlaisesta tavasta ottaa Bitcoin-protokollan SegWit-päivitys käyttöön.

Uuden menetelmän lyhenne on UASF ja se tulee sanoista User Activated Soft Fork. Siinä perusidea on se, että protokollapäivityksen aktivoi Bitcoin-verkon käyttäjät, eikä niinkään louhijat. Tämä idea on tuotu pöydälle mitä ilmeisemmin sen takia, että SegWit-päivityksen louhijavetoinen aktivointi on edennyt hitaasti. Sitä tukee tällä hetkellä noin 27 % louhijoista.

UASF-aktivointi tapahtuu niin, että käyttäjät asettavat tietyn päivämäärän, jonka jälkeen protokollapäivitys aktivoituu, ja sen jälkeen käyttäjien Bitcoin-ohjelmistot validoivat lohkoketjun siirtoja uusien sääntöjen mukaan. Soft forkin siitä tekee se, että päivittämättömät Bitcoin-ohjelmistot pystyvät yhä käyttämään Bitcoinia, eli päivitys on taaksepäin yhteensopiva.

Riskejä tässä päivitystavassa on, sillä mikäli kaikki louhijat eivät suostu tähän päivitykseen, he voisivat aiheuttaa ongelmia splittaamalla verkon kahteen ketjuun. Se aiheuttaisi ongelmia lähinnä päivittämättömille käyttäjille, joiden pitäisi odottaa merkittävästi normaalia enemmän vahvistuksia vastaanottaessaan Bitcoin-siirtoja.

UASF-aktivointimekanismin tutkimus, kehitys ja testaus on vasta alkuvaiheessa. Sitä tuskin ollaan vielä pitkään aikaan oikeasti käyttämässä, mutta se on mielenkiintoinen potentiaalinen vaihtoehto mikäli louhijat jatkavat hidasteluaan SegWit-päivityksen käyttöönotossa.

Arvioiden mukaan Bitcoin-käyttäjistä ja -palveluista reilu valtaosa kannattaa SegWit-päivityksen käyttöönottoa, minkä nähdään parantavan Bitcoinin kapasiteettia ja edistävän sen skaalausta merkittävästi.

Fed-pomo: “Valtiolliset digivaluutat voisivat hidastaa kehitystä”

Yhdysvaltain keskuspankin Federal Reserven johtokunnan Jerome Powell on antanut kriittisiä kommentteja koskien valtioiden pyrkimyksiä kehittää omia digitaalisia valuuttojaan. Yalen yliopistossa pidetyssä finanssimarkkinoiden tulevaisuutta koskevassa paneelissa Powell huomautti, että keskuspankkien digivaluutat voisivat vahingoittaa yksityisen raha- ja finanssiteknologiasektorin kehittymistä.

“Yksityisen sektorin järjestelmät tarjoavat mielestäni keskuspankkeja enemmän ominaisuuksia, kuten nopeampia maksuja, koska ne kilpailevat asiakkaista ja käyttäjistä. Keskuspankkien digivaluutta tulisi kilpailemaan näiden ja muiden innovatiivisten yksityisen sektorin palvelujen ja tuotteiden kanssa. Tämä voisi pitkällä tähtäimellä hidastaa kehitystä”, Powell kommentoi.

Powell ehdottaa, että keskuspankit voisivat loppupeleissä miettiä myös yksityisiä fintech- ja digivaluuttavaihtoehtoja.

Useat valtiot ovat jo kehittämässä tai tutkimassa erilaisia tapoja kehittää valtiollinen digivaluutta. Muun muassa Ruotsi, Tanska, Kiina ja Venäjä ovat kehittämässä tai tutkimassa mahdollisuuksia luoda bitcoinin kaltainen lohkoketjuun pohjautuva digivaluutta.

Jerome Powellin mukaan keskuspankeilla ei ole samanlaista insentiiviä luoda parasta mahdollista digivaluuttaa tai maksumenetelmiä kuin yksityisellä sektorilla. (KUVA: Bipartisan Policy Center)

Ether ja Dash pärjänneet hyvin

Bitcoin ei ole ainoa digivaluutta, joka on viime aikoina pärjännyt erinomaisesti. Myös muutamat sen merkittävimmistä sisaruksista, hajautettujen lohkoketjusovellusten alusta Ethereum ja anonymiteettiin keskittyvä digivaluutta Dash, ovat rikkoneet ennätyksiä tai lähennelleet niitä.

Ethereumin rahayksikön etherin kurssi on ensimmäistä kertaa noussut lähelle sen kurssiennätyksiä. Etherin kurssi oli parhaimmillaan 20,78 dollaria, ennen nopeaa romahdusta 12 dollarin tienoille hajautetun organisaation The DAO:n jouduttua hakkerin varkauden kohteeksi. Kirjoitushetkellä etherin kurssi on noin 18,5 dollaria.

Yksityisyyteen keskittynyt kryptovaluutta Dash puolestaan on saavuttanut kaikkien aikojen korkeimman kurssinsa. Kirjoitushetkellä dashin kurssi on noin 40 dollaria. Vuoden alussa dashin kurssi liikkui 11 dollarin tienoilla. Pelkästään vuoden 2017 ensimmäisinä kuukausina Dashin kurssi nousi yli 300%.

Bitcoinin kova kurssi ja menestys ovat herättäneet jälleen kiinnostusta myös muihin digivaluuttoihin. (KUVA: Ethereum Foundation)

Wannabe-Satoshi haluaa patentoida Bitcoinin

Craig Wright, australialainen liikemies, joka nousi median valokeilaan väitettyään julkisesti olevansa Bitcoinin kehittäjä Satoshi Nakamoto, on jälleen otsikoissa. Kansainvälisen uutispalvelun Reutersin julkaiseman jutun mukaan Wright on jättänyt kanadalaisen uhkapeliyrittäjä Calvin Ayren kanssa noin 400 Bitcoiniin ja lohkoketjuun liittyvää patenttihakemusta.

Vuoden 2015 loppupuolella Craig Wright tuli julkisuuteen väittäessään olevansa Satoshi Nakamoto. Valtamedia nieli nopeasti koukun, mutta Bitcoin-media oli alusta saakka hyvin epäileväinen Wrightin väitteitä kohtaan. Pian nousikin pinnalle todisteita, jotka osoittivat, että Wrightin väitteet eivät pitäneet paikkaansa.

Reuters suhtautuu kriittisesti Wrightin patentoimispyrkimyksiin. Lehden mukaan Wrightin tarkoituksena on lähinnä pyrkiä nopeasti patentoimaan kaikki mahdollinen ennen kuin kukaan muu ehtii edelle.

On epävarmaa, uskooko Craig Wright itse Bitcoin-juttuihinsa, mutta ainakaan monet muut eivät usko. (KUVA: Craig Wright)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].