Viikkokatsaus 8/2017: Bitcoin teki kaikkien aikojen kurssiennätyksen

Nyt on kyllä mahoton paikka! Bitcoin on saavuttanut kaikkien aikojen ennätyskurssin. Tämä antaa aihetta juhlia, mutta ei todellakaan ennen kuin tämä Viikkokatsaus on kirjoitettu teille, arvon lukijat.

Ennätyksellinen kurssi kertoo ensisijaisesti siitä, että Bitcoiniin luotetaan yhä enemmän ja enemmän. Povatut ongelmat on ratkaistu joka kerta, kurssiheilahduksista on selvitty ja teknologiset esteet on korjattu. Mitä paremmin Bitcoin on suoriutunut, sitä paremmin sen uskotaan suoriutuvan tulevaisuudessakin.

Ja hyvältä näyttää! Kurssiennätyksen lisäksi Bitcoinin arvo on ollut ennätyksellisen vakaasti yli 1 000 dollarin yläpuolella kuukauden ajan. Myös maailman Bitcoin-automaattien määrä on saavuttanut maagisen tonnin, ja Oulukin sai tällä viikolla ensimmäisen Bitcoin-automaattinsa.

Kurssiennätyksen lisäksi viikkokatsauksessa käsitellään muun muassa Euroopan parlamentin suopeaa suhtautumista Bitcoinia ja sen lohkoketjua kohtaan, Winklevossien ETF-rahaston kyseenalaista hard fork -pykälää sekä arvaillaan, mitä jekkuja Tanskan poliisi on keksinyt.

Viime viikon katsaukseen voi tutustua täältä.

Bitcoin saavutti kaikkien aikojen huipun

Bitcoinin kurssi on saavuttanut kaikkien aikojen huippulukeman. Aikaisempi huippu oli vuonna 2013, jolloin bitcoinin kurssi kävi 1 163 – 1 175 dollarissa, riippuen minkä pörssin kursseja katsotaan. Kurssi ponkaisi nyt perjantain vastaisena yönä yli 1 220 dollarin rajan, mutta siitä ollaan laskeuduttu kirjoitushetkellä 1 170 dollarin tienoille.

Ennätyksellisen kurssin lisäksi myös bitcoinin vakaus on lisääntynyt. Bitcoinin kurssi on pysynyt yli tuhannessa dollarissa yli kuukauden ajanhuolimatta Bitcoin-maailmaan vaikuttaneista uutisista.

Kurssinousulle on useita erilaisia syitä. Esimerkiksi luottamus Bitcoiniin on kasvanut maailman valtioiden ja pankkien ryhdyttyä avoimesti liputtamaan lohkoketjun puolesta. Bitcoinin käyttö on myös kasvanut huomattavasti ympäri maailman, etenkin kehittyvillä talousalueilla.

Bitcoinin kurssikäyrä koko bitcoinin olemassaolon ajalta

Bitcoin-automaatteja yli 1000 kappaletta

Maailmassa olevien Bitcoin-automaattien määrä on ylittänyt 1 000 kappaletta, kertoo Bitcoin- ja digivaluutta-automaattien sijainteja seuraava CoinATMRadar. CoinATMRadarin mukaan maailmassa on tällä hetkellä 1002 Bitcoin-automaattia ja lisää avataan koko ajan.

Maailman johtavat maat Bitcoin-automaattien määrällä mitattuna ovat Yhdysvallat ja Kanada. Etelä-Afrikassa on CoinATMRadarin mukaan vain yksi Bitcoin-automaatti.

Bitcoin-automaatit ovat automaattisia vaihtopalveluita, joissa asiakkaat voivat ostaa käteisellä helposti ja nopeasti bitcoineja. Monet automaatit toimivat myös kaksisuuntaisesti, eli niistä voi myös vaihtaa bitcoineja valtiolliseen valuuttaan.

Suomessa Bitcoin-automaatteja on CoinATMRadarin mukaan 20. Suomessa toimii muun muassa kattava Bittimaatti-verkosto.

Bittimaatti-verkoston uusin automaatti on juuri avattu Oulun keskustassa sijaitsevaan kauppakeskus Valkeaan. Automaatti on 2-suuntainen eli sen avulla voi sekä ostaa että myydä bitcoineja.

Suomen uusin Bitcoin-automaatti on Oulun kauppakeskus Valkeaan tällä viikolla avattu 2-suuntainen Bittimaatti.

Winklevossien ETF-rahaston säännöissä kyseenalainen pykälä

Winklevossien Coin ETF -rahaston sääntöihin lisättiin äskettäin uusi pykälä, joka koskee rahaston toimintatapoja tilanteessa, jossa Bitcoin-verkko splittaisi kahteen osaan. Tätä pykälää pidetään kyseenalaisena ja jopa vaarallisena.

Verkon splittaaminen kahteen osaan on lisääntynyt huolenaihe sen takia, että Bitcoin Unlimited ohjelmisto käyttää poikkeavia sääntöjä Bitcoin-verkossa, ja louhijoiden tuki Bitcoin Unlimitedille on kasvanut viime aikoina (tällä hetkellä se on vajaa 20 %). Mikäli louhijoista yli 50% tukisi Bitcoin Unlimitedia, olisi verkon jakautuminen kahteen periaatteessa mahdollista.

Ongelma on se, että louhijat eivät kontrolloi Bitcoinin sääntöjä, vaan säännöt päättää Bitcoin-ohjelmistoa ajavat node-ohjelmistot. Eli esimerkiksi kaikki käyttäjät ja palvelut, jotka käyttävät Bitcoin Corea. Jos he eivät ole louhijoiden kanssa ja keskenään vahvasti samaa mieltä, syntyy tälläisessä tilanteessa kaksi yhteensopimatonta Bitcoin-verkkoa.

Winklevossien Coin ETF -rahaston sääntöihin on määritetty, että heidän mielestään oikea Bitcoin on se, jolla on eniten laskentatehoa 48 tuntia potentiaalisen splitin jälkeen. Tämä on äärimmäisen kyseenalaista, sillä 48 tuntia on hyvin lyhyt aika. Bitcoin-verkon valtaamista yrittävän tahon on paljon helpompi ylläpitää enemmistöä 48 tuntia, kuin vaikkapa kuukauden.

Louhijoiden enemmistö siirtyisi ajan kanssa louhimaan sitä ketjua, jossa on eniten arvoa, joten ajan kanssa tilanne korjautuisi kuvastamaan käyttäjien ja Bitcoin-talouden kyseiselle lohkoketjulle antamaa arvoa. 48 tuntia ei ole riittävä, ja on vaarallinen, koska ETF:n valinta voi osaltaan vaikuttaa arvotukseen.

ETF:n säännöissä on kuitenkin mainittu, että he voivat tarvittaessa määrittää oikean Bitcoinin mielivaltaisesti, mikäli se on epäselvää tämän pääasiallisen säännön puitteissa.

Toinen iso epäkohta säännöissä on se, että splittitilanteessa kaikki siihen asti louhitut bitcoinit ovat olemassa molemmissa ketjuissa, ja niillä on molemmilla arvoa. Mikäli tämä tilanne jatkuu pidempiaikaisesti, kuten Ethereumin tapauksessa, on lopputulos kaksi itsenäistä kryptovaluuttaa. Winklevossien ETF:n säännöissä ei ole mainittu mitään siitä, mitä toisen ketjun kolikoille tehdään.

Toisessakin ketjussa voi olla paljon arvoa, joten se pitäisi realisoitua ETF:n omistajille jollain tapaa. ETF voisi esimerkiksi myydä ne coinit, ja ostaa sillä rahalla sitä coinia, jonka he määrittävät “oikeaksi Bitcoiniksi”. Pörssit esimerkiksi Ethereumin tapauksessa antoivat lähtökohtaisesti mahdollisuuden nostaa Ethereum Classicin coineja ulos, vaikka eivät olisi niiden treidausta sallineetkaan.

Tämä koko asia on kuitenkin teoreettista, koska mitään välitöntä uhkaa Bitcoinin splittaamiselle ei ole. Ja toivomme totisesti, että niin ei tapahdu, koska se olisi kaikinpuolin katastrofaalista. Olisi kuitenkin toivottavaa, että pörssinoteeratussa bitcoin-rahastossa olisi järkevät säännöt tälläisen poikkeustilanteen varalta.

Tanskan poliisilla uusia lohkoketjutyökaluja

Tanskan poliisi väittää kehittäneensä tapoja, jolla voidaan jäljittää rikollisia heidän Bitcoin-lohkoketjuun jättämänsä jäljen perusteella. Tanskalaisen Berlingske-lehden mukaan uusi työkalu on auttanut jo tanskalaisia viranomaisia digivaluuttaan liittyvissä tapauksissa. Uutta ohjelmistoa kuvaillaan “läpimurroksi” ja myös Interpolin sanotaan kiinnostuneen siitä.

Berlingsken mukaan tanskalaiset henkilöt olivat ostaneet suuria määriä muun muassa amfetamiinia ja kokaiinia Internetin mustilta markkinoilta. Viranomaiset olivat saaneet paketit postissa kiinni ja yhdistäneet postiosoitteet Bitcoin-transaktioihin.

“Olemme tällä hetkellä ainutlaatuisia koko maailmassa siinä, että olemme onnistuneet käyttämään lohkoketjuun jätettyjä jälkiä todisteina. Maailma katsoo Tanskaan ja keskustelemme monien maiden kanssa siitä, miten me voisimme entisestään kehittää näitä metodeja sekä miten me teemme sen täällä Tanskassa”, Tanskan poliisin kyberturvallisuusosaston päällikkö Kim Aarenstup kertoi Berlingskelle.

Julkisuudessa ei ole vielä esitetty Tanskan metodien yksityiskohtia. Aikaisemmin vastaavat tapaukset ovat paljastuneet pääasiallisesti tekijöiden oman huolimattomuuden vuoksi. Esimerkiksi Silk Roadin ylläpitäjä Ross Ulbricht jäi kiinni julkaistuaan vahingossa Gmail-osoitteensa. Onkin epävarmaa, kuinka paljon Tanskan metodeista liittyvät ihmisten huolimattomuuteen ja kuinka merkittäviä muutoksia poliisin metodeissa on aikaisempiin lohkoketjuanalyysimenetelmiin nähden.

Bitcoinia pidetään yleensä “pseudonyyminä”. Lohkoketjun tiedot ovat julkisia, mutta Bitcoin-lompakkoja ei voida yhdistää suorilta tiettyihin käyttäjiin. Anonymiteetin saavuttaminen vaatii kuitenkin äärimmäistä huolellisuutta. (KUVA: greyloc)

Bitcoinin siirtomaksut kasvaneet

Bitcoin-siirtojen siirtomaksut ovat kasvaneet kahdessa vuodessa yli 1200 %. Siirtomaksut olivat korkeimmillaan toukokuussa 2016, mutta ne pysyvät edelleen huomattavan korkeina.

Siirtomaksujen kasvu on seurausta koko Bitcoin-verkon ja sen käytön huomattavasta kasvusta. Bitcoinia käytetään yhä enemmän ja enemmän, mikä näkyy siirtomaksujen lisäksi virtuaalivaluutan nousevassa kurssissa sekä Bitcoinin lohkoketjun lohkojen kasvaneessa koossa.

Siirtomaksujen kasvua pidetään osoituksena Bitcoinin skaalautumisongelmista. Bitcoin-verkko on kasvanut nopeammin kuin kukaan olisi voinut kuvitella, mikä on johtanut erilaisiin ongelmiin. Näiden ongelmien ratkaisuksi on kehitetty monia erilaisia menetelmiä, kuten Segregated Witness sekä Lightning Network -päivitykset, joiden arvioidaan voivan ratkaista skaalautumisongelmat.

Kustannusten kasvusta huolimatta bitcoin-siirrot ovat edelleen kilpailukykyisiä siirto- ja maksutapoja. Nopean bitcoin-siirron hinta on kirjoitushetkellä noin 20 senttiä. Hitaampia siirtoja on mahdollista tehdä tätä pienemmillä kustannuksilla. Etenkin kansainvälisessä rahanvälityksessä bitcoin-siirrot ovat monissa tapauksissa huomattavasti edullisempia kuin esimerkiksi pankkisiirrot.

Bitcoin-siirtokustannusten noususta huolimatta Bitcoin on edelleen kilpailukykyinen tapa lähettää rahaa, etenkin kansainvälisesti. (KUVA: secretlondon123)

Euroopan parlamentti: Bitcoinin lohkoketju hyödynnettävissä

Euroopan parlamentti on julkaissut syvääluotaavan analyysin lohkoketjuteknologiasta. Parlamentin analyysi tutkii erilaisia tapoja hyödyntää lohkoketjuteknologiaa. Digivaluuttojen lisäksi raportti käsittelee muun muassa patenttijärjestelmiä, äänestystapoja sekä älysopimuksia.

Raportin mukaan Bitcoinin ylivallalla muihin lohkoketjuteknologioihin nähden voi olla laajempaa merkitystä siihen, miten lohkoketjuteknologiat kehittyvät. Raportin mukaan vaikka Bitcoinista ei seuraisikaan taloudellista vallankumousta, teknologia voi hyvin poikea muita hyödyllisiä sovelluksia.

“Koska muut sovellukset voivat käyttää hyväkseen Bitcoinin lohkoketjua, on mahdollista, että Bitcoinin merkittävimmät hyödyt löytyvät talouden ulkopuolelta”, raportissa kuvaillaan. Kirjoittajat myös ehdottavat halpoja ja helppoja tapoja kehittää esimerkiksi sähköisen äänestämisen sovelluksia, jotka toimisivat Bitcoinin lohkoketjun päällä.

Euroopan parlamentti näkee mahdollisuuden ratsastaa Bitcoinin lohkoketjulla. (KUVA: Rama)

Euroopan parlamentti haluaa vapauttaa digivaluutat geoblokkaukselta

Euroopan parlamentin komitea on ehdottanut tapoja kieltää geoblokkaus, eli sijaintiin perustuva estäminen. Komitean mukaan geoblokkausta pidetään yhtenä viimeisistä esteistä yhteisten eurooppalaisten digitaalisten markkinoiden luomiseksi. Komitean luonnoksen mukaan geoblokkauksen kieltäminen kohdistuisi myös digitaalisiin valuuttoihin, muihin lohkoketjuteknologian sovelluksiin ja e-lompakoihin.

Yhdysvalloissa geoblokkauksesta on tullut todellinen ongelma monille digirahan käyttäjille. Monet Monet Bitcoin-yritykset blokkaavat kategorisesti kaikki newyorkilaiset asiakkaat, jotta ne eivät vahingossa syyllistyisi rikkomaan New Yorkin BitLicense-lakeja.

Euroopan parlamentin ehdotusluonnoksen mukaan vastaavia ongelmia on myös muualla maailmassa. Euroopan parlamentin komitea kehottaa Euroopan komissiota miettimään, tulisiko Eurooppaan säätää lakeja, jotka kieltäisivät tämänkaltaiset geoblokkaustoimet.

Geoblokkaus on tuttua esimerkiksi YouTuben käyttäjille. (KUVA: YouTube.com)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].