Zerocoin tekee Bitcoinista oikeasti anonyymin

Suuri yleisö pitää Bitcoinia anonyyminä tapana siirtää
varoja ja käydä kauppaa, mutta tämä on vain osa totuudesta. Vaikka Bitcoin on peruskäyttäjälle käytännössä täydellisen anonyymi, kenen tahansa on mahdollista nähdä bitcoinien koko siirtohistoria. Suurin osa käyttäjistä ei siirtohistoriasta paljoa hyödy. Bitcoin-lompakoita ei tunnisteta nimen perusteella, vaan henkilöön liittymättömän julkisen avaimen perusteella. Näitä julkisia avaimia taas voi olla joka lompakossa mielin määrin. Avoimesta siirtohistoriasta huolimatta Bitcoin-lompakkoja tai osoitteita ei voi yhdistää henkilöihin.

Kaikille tämä ei kuitenkaan riitä. Joukko John Hopkinsin yliopiston tutkijoita on kehittänyt Bitcoiniin lisäosan, joka mahdollistaa täyden nimettömyyden vaihdannassa. Sovellus nimeltään Zerocoin on bitcoin-asiakasohjelmiin lisättävä pätkä koodia, joka toimii Bitcoinin sisäisenä, hajautettuna rahanpesualustana. Zerocoin muuttaa Bitcoinin pseudonyymin anonymiteetin todelliseksi nimettömyydeksi ja jäljittämättömyydeksi.

Zerocoin toimii Bitcoinin kanssa rinnakkain

Yksi Zerocoinin pääkehittäjistä, professori Matthew Green kirjoittaa blogissaan “Zerocoinia ei ole tarkoitettu korvaamaan Bitcoinia. Se on itse asiassa erillinen anonyymi valuutta, joka on suunniteltu elämään Bitcoinin kanssa rinnakkain samassa lohkoketjussa. Zerocoinit ovat suoraan vaihdettavissa yksi yhteen suhteessa bitcoineihin, mikä (periaatteessa) tarkoittaisi, että niitä voisi käyttää olemassa olevien kauppiaiden kanssa.” Zerocoin on uniikki, väärentämätön ja jäljittämätön vastine Bitcoinille Bitcoinin omassa lohkoketjussa.

Zerocoinissa Bitcoin-käyttäjä voi vaihtaa haluamansa määrän bitcoineja vastaaviksi zerocoineiksi. Zerocoinit luodaan bitcoinin lohkoketjuun uusina coineina, jotka sekoittuvat kaikkien muiden Zerocoinin käyttäjien varojen kanssa. Käyttäjä voi vaihtaa milloin tahansa halutessaan zerocoininsa takaisin bitcoineiksi ja näiden rahojen alkuperää on hyvin vaikea selvittää. Zerocoinien lunastaminen antaa täysin eri bitcoinit kuin ne, jotka käyttäjä alunperin muutti zerocoineiksi. Kun käyttäjä muuttaa bitcoinit zerocoineiksi, on hyvin hankala sanoa, missä hän muutti ne takaisin bitcoineiksi.

Rahan anonymisointi ei ole uusi juttu

Internetissä on toiminut jo pitkään useita erilaisia “rahanpesupalveluja”. Näille palveluille on yhteistä se, että valuutan anonymisointi hoidetaan keskitetysti palvelun itsensä sisällä. Palvelut sekoittavat varoja keskenään siirtelemällä, jakamalla ja yhdistelemällä asiakkaiden bitcoineja sattumanvaraisesti. Palvelujen käyttäminen edellyttää, että asiakas luottaa palveluihin. Rahan anonymisoinnin sijasta palvelu voisi teoriassa jäljittää sinne syötettyjä bitcoineja tai yksinkertaisesti pölliä ne. Zerocoinissa varojen anonymisointi hoidetaan hajautetusti käyttäjien itsensä toimesta. “Zerocoin on maailman suurin pesula. Se selviää miljoonista käyttäjistä, siinä ei tarvitse luottaa ulkopuoliseen ja sen turvallisuus ei voi vaarantua.” 

Rahanpesu yhdistetään helposti rikolliseen toimintaan ja Bitcoin-maailman mustaan pörssiin, Silk Roadiin. Mahdollisuus anonymisoida Bitcoin-siirtoja ja pestä bitcoineja jäljentämättömiksi ei ole kuitenkaan hyödyllistä pelkästään pahiksille, vaan se on mielekästä myös peruskäyttäjälle. Sosiaalinen media rikastuu mainostuloilla. Esimerkiksi Facebook tarkkailee käyttäjiensä toimintaa ja kirjoituksia ja luo sen perusteella henkilökohtaisia, kohdistettuja mikromainoskampanjoita. Ei ole vaikea kuvitella, miten Bitcoinin käytön yleistyessä Facebookin kaltainen firma voisi hyötyä tiedosta, miten suurilla summilla käyttäjät ostavat miltäkin sivustolta. Zerocoinin mahdollistama anonymiteetti voi hyödyttää ketä tahansa, kuka ei katso hyvällä tietojaan urkkivia suuryrityksiä.

Jotta Zerocoin toimisi ihanteellisesti, mahdollisimman monen Bitcoin-käyttäjän olisi lisättävä Zerocoin Bitcoin-asiakasohjelmiinsa. Zerocoinin kehittäjät aikovat julkistaa Zerocoinin koodin toukokuussa IEEE:n Symposium on Security & Privacy -konferenssissa San Franciscossa.

Lähteet

Forbes – ‘Zerocoin’ Add-on For Bitcoin Could Make It Truly Anonymous And Untraceable

Professori Matthew Green – Zerocoin: making Bitcoin anonymous