ASIC-louhinta ja Butterfly Labs

ASIC-buumi on käynyt kuumana siitä lähtien, kun Butterfly Labs julkaisi uuden sukupolven ASIC-laitteensa kesäkuussa 2012, ja kiihtyi huomattavasti kun ensimmäinen kuluttajille suunnattu ASIC-laite näki päivänvalon.

Nyt ASIC-buumi alkaa olla kuumimmillaan. Massiivista ASIC-projektia ylläpitävän ASICMinerin laitteet edustavat kolmasosaa koko Bitcoin-verkon laskentatehosta. Avalonin laitteita on ehditty toimittaa suuria määriä. Butterfly Labsin laitteita on saatu toimitettua vihdoin ja viimein, ja niitä on tulossa linjoille hyvin suurissa määrin. ASIC-markkinoille on tulossa muitakin pelaajia, kuten tuoreesta blogistamme on nähtävissä.


Butterfly Labsin 500 gigahashin ASIC-hirmu, Minirig.

Palataan ensin muutama askel taaksepäin. Mitä louhinta edes on, ja mitä tarkoittaa ASIC? Osalle teistä nämä eivät välttämättä ole tuttuja asioita, joten ne on hyvä käydä läpi.

 

Louhinta, mitä se on?

Louhinta on prosessi, jolla ylläpidetään Bitcoin-verkkoa. Ilman louhintaa, ei ole Bitcoinia. Louhinnan päätarkoituksena on luoda uusia Bitcoin-lohkoja, joiden avulla Bitcoin-siirrot verifioidaan. Verifioinnin ansiosta Bitcoin-käyttäjät voivat vastaanottaa bitcoineja turvallisesti. Raaka laskentateho toimii Bitcoinin varmistusmekanismina, ja Bitcoin-verkon massiivinen laskentateho suojaa Bitcoin-siirtoja tehokkaasti väärennyksiltä.

Louhintaan voi osallistua millä tahansa tietokoneella, mutta millä tahansa tietokoneella siihen ei kannata osallistua. Louhinta kuitenkin vaatii tietotekniikkaa, vie sähköä, ja kuluttaa niitä laitteita, joten siitä täytyy saada jotain myös takaisin. Bitcoinissa tämä ratkaistiin nerokkaasti yhdistämällä rahavarannon luonti tähän ylläpitoprosessiin. Jokaisen uuden lohkon yhteydessä luodaan 25 uutta bitcoinia, jotka louhija saa palkkionaan.

Lohkoja voi kuitenkin tulla vain tasaisin väliajoin, eli keskimäärin kerran 10 minuutissa. Aina kun verkon laskentateho kasvaa, lohkoja alkaa löytyä useammin kuin kerran 10 minuutissa, jonka jälkeen järjestelmä automaattisesti vaikeuttaa niihin liittyvää matemaattista pulmaa. Siten lohkojen määrä pysyy aina tasaisena, ja uusia bitcoineja syntyy tasaisesti.

 

ASIC-louhinta

Mistä sitten on kyse ASIC-buumissa? Jatkuva kilpailu ja aggressiivinen innovaatio ovat vieneet Bitcoin-louhintaa kokoajan eteenpäin. Vuosina 2009-2010 kannattavaan louhintaan riitti tavallisen PC:n prosessori. Vuosina 2011-2012 louhintaa tehtiin PC-pelaamiseen tarkoitetuilla näytönohjaimilla, ja CPU-louhinta jäi kannattamattomaksi. Nyt ollaan saavuttamassa seuraava, ja viimeinen askel.

ASIC tulee sanoista Application-Specific Integrated Circuit. Kyse on sovelluskohtaisesta mikropiiristä. Piiristä, joka on kehitetty vain ja ainoastaan yhtä tarkoitusta varten. Avalonin, ASICMinerin ja Butterfly Labsin ASIC-piirit ovat alunperin suunniteltu Bitcoin-louhintaa varten, toisin kuin ne piirit, joilla louhintaa aiemmin tehtiin.


Butterfly Labsin “Jalapenon” prototyyppi

Tämän kehityksen ansiosta laitteet ovat kustannus- ja sähkötehokkuudeltaan aivan toisissa sfääreissä verrattuna tehottomiin PC-prosessoreihin tai näytönohjaimiin. Korkean tehokkuuden takia ne tulevat tekemään myös näytönohjaimilla louhimisen täysin kannattamattomaksi. ASIC-piireilläkään louhiminen ei ole automaattisesti kannattavaa, se riippuu siitä kuinka paljon ASIC-louhijoita liittyy verkkoon lähikuukausina.

 

Butterfly Labsin Jalapeno-louhija

Bittirahan tiimi tilasi Butterfly Labsin ASIC-laitteita heinäkuussa 2012. BFL:llä on ollut paljon vastoinkäymisiä, ja laitteiden toimitus alkoi vasta tämän vuoden keväällä. Saimme kuitenkin ensimmäiset laitteet viime viikolla, ja laitan tähän laite-esittelyn kuvien kera!

Jalapeno on BFL:n tuotesarjan pienin ja edullisin laite. Sen luvataan yltävän 5 gigahashin nopeuteen. Hashit ovat mittari, jolla louhinnan nopeutta mitataan. Vertailuna voidaan todeta, että nopeimmat näytönohjaimet kykenevät noin 600-700 megahashin nopeuteen. Yksi Jalapeno on siis 8 kertaa nopeampi kuin Radeon 7970, ja kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä.

Jalapenon paketista löytyy neliön muotoinen, noin 10cm x 10cm x 10cm Jalapeno-laite, jenkkimallinen virtakaapeli, ja USB-kaapeli. Meillä oli käytössämme tätä artikkelia varten kolme Jalapeno-laitetta. Kuvissa näkyy vain kaksi, mutta se johtuu siitä että en ollut vielä ehtinyt viritellä kolmatta.


Pakkauksen sisältö


Jalapeno-louhija


Jalapeno edestä


Jalapenon takaa löytyy tuuletusaukko, USB-portti ja virtapiuhan kytkentä

 

Laitteen asennus oli suhteellisen yksinkertaista. Päätin laittaa sen kiinni Windows-pöytäkoneeseeni, enkä onnistunut asentamaan sitä täysin ongelmitta. USB-ajurit nihkeilivät jotain, mutta sain sen korjattua asentamalla täällä mainitut USB-ajurit. Sen jälkeen, kun Windows tunnisti laitteet oikein, oli homma hyvin helppoa.

Päädyin käyttämään BFL:n omaa Easyminer-ohjelmistoa. Kokeneet louhijat varmaankin nauravat sille, mutta tosiasia on, että minulla oli vaikeuksia saada Jalapenoja toimimaan muilla ohjelmilla (kokeilin mm. cgmineria). Easyminerilla homma onnistui hyvin helposti. Asensin ohjelman, syötin Bitcoin-osoitteeni, ja painoin start mining. Se oli siinä. Vakiona Easyminer louhii EclipseMC -louhintapooliin, ja varapoolina on Eligius.

Jalapenojen nopeudeksi osoittautui noin 5,5 gigahashia per laite. Kolmen Jalapenon yhteisnopeus on siis 16,5 ghash. Nyt odottelemme milloin tilaamamme Single toimitetaan. Single on BFL:n keskisarjan ASIC-laite, jonka luvattu nopeus on 50 gigahashia. Kunhan saamme Singlen käsiimme, siitä tulee oma esittelynsä!

 


16,6 gigahashia taulussa!