Bitcoin on saavuttanut uuden kurssiennätyksen – Viikkokatsaus 50/2020

Bitcoin on lyönyt kuluneella viikolla täysin uudenlaisia kurssiennätyksiä. Kuluneen viikon torstaina bitcoin rikkoi useissa pörsseissä jopa 23 800 dollarin rajan, minkä jälkeen se on pysytellyt tasaisesti yli 23 000 dollarissa. Analyytikot ja asiantuntijat myös uskovat, että tämä on vasta alkua ja ensi vuonna tulemme näkemään vielä tätäkin huomattavasti korkeampia hintoja.

Kurssinousulle on lukuisia syitä. Alkupuoliskolla kulunutta vuotta Bitcoinin lohkopalkkiot puoliintuivat, mikä rajoitti huomattavasti uusien bitcoinien tuloa markkinoille. Samaan aikaan useat merkittävät yritykset, kuten PayPal, ovat implementoineet Bitcoinin ja muita kryptovaluuttoja käyttöönsä, minkä seurauksena bitcoineilla voi nykyään maksaa merkittävässä osassa kaikkia Internetin palveluja.

Samaan aikaan institutionaaliset sijoittajat, kuten rahastot, vakuutusyhtiöt ja vastaavat, ovat heränneet ymmärtämään Bitcoinin potentiaalin ja sijoittaneet kryptovaluuttoihin satoja miljoonia. Kaikki myös viittaa siihen, että yhä useammat institutionaaliset sijoittajat tulevat seuraamaan jo mukaan lähteneitä yrityksiä.

Kysyntä siis on huomattavassa kasvussa samaan aikaan, kun tarjonta on laskussa. Taloustieteen lainalaisuudet määräävät, että tällaisessa tilanteessa on olemassa vain yksi suunta, nimittäin ylös.

On melko varmaa, että tämänkin huimaavan nousun jälkeen tulemme näkemään korjausliikkeitä, jotka saattavat olla dramaattisiakin. Näistä korjausliikkeistä huolimatta kaikki näyttäisi viittaavan siihen, että kurssi ei ole vielä saavuttanut huippuaan.

Tässä viikkarissa luonnollisesti käsittelemme kurssiennätykseen liittyviä uutisia, kuten kasvanutta huomiota, kasvanutta louhintaa ja Bitcoinin kykyä nostaa myös muita kryptovaluuttoja. Muissa uutisissa innovatiivinen idea, jolla kryptovaluutat voisivat ruokkia koulutusta läpi maailman, sekä Viron päätös pistää jarrua maan orastavalle kryptoteollisuudelle.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Kaikki merkittävät kryptovaluutat ovat nousussa, kuten oli odotettua jo koko vuoden. (KUVA: QuoteInspector – CC-BY-A)

Bitcoin nostaa myös muita kryptovaluuttoja

Bitcoinin kurssinousu on vaikuttanut myös pienempien kryptovaluuttojen hintaan. Merkittävät vaihtoehtoiset kryptovaluutat, kuten XRP, litecoin ja dogecoin ovat nostaneet kurssiaan huomattavasti bitcoinin kurssinousun yhteydessä.

Pienempien kryptojen kurssivaihtelut ovat kuitenkin yleensä huomattavasti suurempia kuin bitcoinin johtuen pienemmästä markkina-arvosta ja käyttäjämäärästä. Esimerkiksi litecoinin kurssi nousi kuluneella viikolla yli 57%. Samalla aikajänteellä bitcoinin kurssi nousi 34%.

Bitcoinin hinta on historiallisesti ollut yhteydessä pienempiin kryptovaluuttoihin. Jos bitcoinin hinta nousee, saa se sijoittajat yleensä kiinnostumaan myös muista kryptovaluutoista, mikä puolestaan nostaa niiden hintaa. Sama ilmiö näyttäisi toistuvan tälläkin kertaa.

Bitcoinin nousulla on tapana nostaa myös muiden kryptovaluuttojen arvoa.

Kryptojen louhinta on kasvussa

Bitcoinin nousun ansiosta kryptolouhinta vaikuttaa aikaisempaa tuottavammalta teollisuudenalalta. Yhdysvaltalainen lohkoketju- ja AI-yritys Core Scientific on päättänyt kolminkertaistaa louhintalaitteistonsa.

Core Scientific kertoi viime torstaina saaneensa haltuunsa noin 55 000 Bitmainin Antminer-louhintalaitetta. Tämä nostaa Core Scientificin louhintalaitteiden määrän yli 77 000, minkä seurauksena siitä tulee yksi suurimmista Kiinan ulkopuolisista louhintakeskuksista.

Core Scientific ei ole ainoa suuren luokan louhintayritys, joka on lisännyt tai lisäämässä louhintakapasiteettiaan. Core Scientificin kilpailija Marathon Patent Group on kertonut tehneensä 10 000 louhintalaitteen tilauksen Bitmainille.

Kun nämä laitteet saadaan käyttöön ja toimimaan täydellä teholla, näyttää varmalta, että myös Bitcoinin lohkoketjun laskentateho tulee nousemaan huomattavasti. Tämä puolestaan lisää Bitcoinin turvallisuutta entisestään.

Tilatut louhintalaitteet ovat Bitmainin suosittuja Antminereita.

Sosiaalinen media kertoo, että Bitcoin kiinnostaa kuluttajia

Bitcoinin valtava kurssinousu ja siihen liittyvä kiinnostus kryptovaluuttoja kohtaan näkyvät sosiaalisessa mediassa. Bitcoinia koskevien viestien määrä nousi Twitterissä korkeimmilleen sitten vuoden 2018 puolivälin.

Sosiaalisen median ja kryptodatan yhteyksiä analysoivan The TIE:n mukaan pelkästään viime keskiviikkona lähetettiin yli 92 000 bitcoinia koskevaa twiittiä. Edellisellä kerralla twiittien korkea määrä johtui silloisesta kurssiromahduksesta, mutta tällä kertaa ajavana tekijänä näyttää olevan kurssinousu.

Twitter-viestien määrä indikoi, että vaikka nykyisiä härkämarkkinoita pidetäänkin pitkälti institutionaalisten sijoittajien tulolla markkinoille, ajaa sitä myös tavallisten kansalaisten kiinnostus Bitcoiniin ja kryptovaluuttoihin.

“Instituutiot näyttäisivät vetävän tätä nousua, mutta tavalliset kuluttajat eivät todellakaan ole jääneet katsomoon istumaan,” kryptoanalyytikko Ryan Watkins kommentoi.

Sosiaalinen media osoittaa, että tavalliset kuluttajat ovat ennennäkemättömän kiinnostuneita Bitcoinin noususta.

Viro kitkee kryptoyrityksiä

Noin kolmannes virolaisista kryptoyrityksistä ovat menettäneet toimintalupansa. Viron finanssivalvontavirasto on lakkauttanut toimintaluvan noin 70% Viron kryptoyrityksistä ja loput vielä toimintalupansa säilyttänet yritykset ovat joutuneet viranomaisten tarkkailun alaiseksi.

“Meidän on tarkkailtava uusien teknologioiden kehitystä ja hallittava niihin liittyviä rahanpesuriskejä,” kertoi valtiollisen rahanpesun vastaisen komitean johtaja Veiko Tali.

Virolaisen Postimees-lehden mukaan noin 400 kryptoihin liittyvää yritystä ovat saaneet säilyttää toimintalupansa. Viime vuonna maassa oli lehden mukaan noin 900 kryptoalan toimijaa.

Tapaus on vastaus viime kesäkuussa Viroa ravisuttaneelle rahanpesuskandaalille, jolloin virolaisten yritysten kautta onnistuttiin pesemään jopa 220 miljardin dollarin edestä rahaa. Rahanpesuskandaali ei koskettanut pelkästään kryptoyrityksiä, vaan myös perinteisempien alojen yrityksiä.

Viroa on aikaisemmin pidetty yhtenä kryptomyönteisimmistä valtioista Euroopan Unionissa. Lupien menettäminen onkin suuri isku virolaiselle kryptoalalle.

Nähtäväksi jää, miten Viron kryptoteollisuus tulee palautumaan tästä takapakista. (KUVA: Marieke Kujjer – CC-A-SA-2.0 G)

Kryptovaluutalla voisi kouluttaa maailman

Amerikkalainen pankkiiri ja yksi Yhdysvaltain merkittävimmistä pankkisektorin sääntelijöistä Brian Brooks on esitellyt idean, jonka hän uskoo auttavan koko maailmaa ja vähentävän kehittyneiden valtioiden ja kehitysmaiden välisiä hyvinvointieroja.

Brooksin ideana on luoda kryptovaluutta, jota hän kutsuu “country coiniksi”. Valtiot, yliopistot ja muut voisivat sitten järjestää Internetissä kursseja, tenttejä ja muita, joita suorittamalla ihmiset voisivat tienata tätä virtuaalivaluuttaa.

Tämä virtuaalivaluutta edustaisi eräänlaista rahastoa, joka olisi sidottu valtion nouseviin verotuloihin ja bruttokansantuotteeseen. Mitä koulutetumpi kansa on, keskimäärin sitä paremmin se pärjää taloudellisesti. Virtuaalivaluutalla kansalaisia siis insentivoitaisiin kehittämään itseään ja tuosta itsensä kehittämisestä heitä palkittaisiin maksamalla heille osa valtion kasvavista tuotoista.

“Tällä tavalla voisimme kasvattaa tasa-arvoa ja taloudellista kasvua nostamatta veroja ja asettamatta rikkaita ja köyhiä vastakkain,” Brooks kertoi.

Brooks itse pitää ideaansa erinomaisena ja on kutsunut sitä vaatimattomasti jopa Nobelin arvoiseksi ideaksi.

Brian Brooksin mukaan kryptovaluuttapohjainen insentiivi opiskella lisäisi koko maailman tuottavuutta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *