Bitcoin-käyttäjät saivat joululahjaksi kurssiennätyksiä – Viikkokatsaus 51/2020

Joulu on ovella ja me Bitcoin-piireissä olemmekin saaneet mitä mainioimmat joululahjan bitcoinin rikkoessa päivä toisensa perään uusia all-time high -ennätyksiä. Kryptovaluuttojen kuningas tykittelee kuin ei toista päivää, vaikka samaan aikaan koko muu maailma kamppailee koronan aiheuttamassa talouskriisissä ja pelkää tulevaisuutta.

Tulevaisuudessa on toki asioita, joista kannattaakin olla huolissaan, mutta bitcoinin hinta ei näyttäisi olevan yksi niistä. Jos homma jatkuu tällä tavalla, on tänä vuonna bitcoineja ostaneille ihmisille muutaman vuoden aikajänteellä tiedossa melko muikeat joululahjat.

Tässä viikkarissa tsekkaamme Italian pankkiyhdistyksen kokeilua luoda uusi digieuro. Lisäksi huomioimme Ripplen kohtaaman oikeudellisen ongelman, joka iski krypton hinnan murskaksi ja saattaa osoittautua vielä oletettuakin pahemmaksi asiaksi Ripplen haaveille. Muissa uutisissa Afrikan kryptoadaptaatiota, jalkapallojoukkueiden krypto-onnistumiset ja sen sellaista.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Lopuksi vielä toivotamme hyvää joulua Bittirahan toimitukselta ja Coinmotionin koko henkilökunnalta! Muistakaa syödä riisipuuroa kanelilla. Se tekee hyvää keholle ja mielelle.

Hyvää joulua!

Italian pankit kehittävät digitaalista euroa

Yli 700 italialaisesta pankista koostuva Italian pankkiyhdistys on aloittanut kokeilut “digieurolla”, joka pohjautuu hajautetun kirjanpidon teknologioihin. Pankki myös tutkii, mitä uusia arvoa luovia mahdollisuuksia teknologia voisi tarjota.

“Hankkeen tarkoituksena on edistää asiaa koskevaa julkista keskustelua ja tukea italialaisia pankkeja niiden valmistautuessa tulevaisuuteen,” pankkiyhdistys kertoi.

Pankkiyhdistyksen kokeilut jakautuvat kahteen osaan. Toisessa kokeilussa tutkitaan erilaisia teknologisia mahdollisuuksia ja niiden soveltuvuutta. Toisessa taas tutkitaan, miten hajautetut järjestelmät ja niiden ohjelmoitava luonne voivat tarjota mahdollisuuksia, joita aikaisemmat sähköiset maksujärjestelmät eivät tarjoa.

Marraskuussa Euroopan keskuspankin puheenjohtaja Christine Lagarde kertoi, että hän uskoo Euroopan talouspäättäjien julkaisevan digitaalisen version eurosta seuraavien 2-4 vuoden kuluessa.

On käytännössä varmaa, että tulemme näkemään digitaalisen euron, vaikkakaan sen yksityiskohdista ei voi vielä sanoa mitään.

Lisää merkittäviä louhijoita panostaa uuteen laitteistoon

Bitcoinin kurssin huomattava nousu on saanut yhä useammat louhintayritykset tekemään uusia merkittäviä investointeja. Viimeisimpinä uusia laitteita ovat hankkimassa louhintayritykset Riot Blockchain ja Bitfarms.

Riot Blockchain on tehnyt louhintalaitevalmistaja Bitmainin kanssa 35 miljoonan dollarin sopimuksen, jonka myötä se hankkii 15 000 uutta Antminer-louhintalaitetta. Riot Blockchain uskoo, että uudet laitteet tulevat kasvattamaan sen kokonaislouhintatehoa jopa 65%.

Bitfarmsin hankinnat ovat paljon vähäisempiä, vaikkakin edelleen merkittäviä. Bitfarms on ilmoittanut käynnistäneensä 1 000 uutta Whatsminer-louhintalaitetta. Lisäksi se kertoi käynnistävänsä 3 000 louhintalaitetta lisää ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Bitfarmsin, Riot Blockchainin ja muiden louhintayritysten hankintojen uskotaan nostavan Bitcoinin kokonaisen louhintatehon kokonaan uusiin korkeuksiin. Louhinta on tärkeää Bitcoinin infrastruktuurille, sillä se on pääasiallinen tapa, jolla lohkoketju pidetään turvallisena.

Suurten louhintakeskusten ansiosta Bitcoinista tulee entistä kestävämpi ja turvallisempi. (KUVA: Marko Ahtisaari)

Merkittävät pörssit ovat poistaneet XRP:n valikoimistaan

XRP-virtuaalivaluutta on ongelmissa. Lukuisat merkittävät pörssit ovat alkaneet poistaa tai ovat jo poistaneet Ripple-lohkoketjun XRP-valuuttan tarjoamisen palveluistaan sen jälkeen, kun Yhdysvaltain Securities and Exchange Commissionin oikeusjuttu Rippleä vastaan tuli ilmi. Oikeusjutun julkituomisen jälkeen XRP:n kurssi tippui vuorokaudessa jopa 24%.

Securities and Exchange Commissionin lakijutussa on kyse siitä, pidetäänkö XRP:tä tavanomaisena kryptovaluuttana vai jonkinlaisena osakkeena. Kryptoalaan perehtyneiden lakimiesten mukaan jokainen XRP:tä vaihtava pörssi voi olla vaarassa, mikäli tuomioistuimet katsovat XRP:n osakkeeksi.

Riippumatta oikeusjutun lopputuloksesta näyttäisi siltä, että yhä useammat pörssit tulevat poistamaan XRP:n valikoimistaan jo oikeusjuttuun liittyvien riskien vuoksi. Mikäli oikeusjutussa tuomitaan Rippleä vastaan, saattaa XRP kadota lähes kokonaan merkittäviltä vaihtopaikoilta.

Oikeusjuttu voi pahimmillaan tarkoittaa kuoliniskua Ripplen XRP:lle.

Bitcoin on kasvanut Afrikassa vuonna 2020

Bitcoinin ja kryptovaluuttojen käyttö on kasvanut valtavasti Afrikan mantereella vuoden 2020 aikana. Esimerkiksi Keniassa kryptovaluuttojen transaktiomäärät kasvoivat jopa 400% viime vuoteen verrattuna. Kesäkuussa digitaaliset P2P-markkinat olivat kasvaneet Afrikassa yli 54,8 miljoonan dollarin.

Kryptovaluuttojen nousulle ja suosiolle Afrikassa on lukuisia syitä, joista merkittävimpiin kuuluu maanosan suhteellisen kehittymätön finanssisektori. Afrikkalaiset pankit ja pankkeja koskevat lait ovat keskimäärin melko elitistisiä ja rajoittavia. Samaan aikaan afrikkalaisilla on huomattava tarve turvalliselle tavalle säilöä, käsitellä ja siirtää valuuttaa.

Kryptovaluuttojen suosion uskotaan kasvavan Afrikassa entisestään vuonna 2021. Maanosalla on tähän myös valtava potentiaali. Afrikassa asuu miljoonia ihmisiä, joilla ei ole todellista mahdollisuutta päästä käsiksi moderneihin talous- ja rahajärjestelmiin.

Bitcoin ja muut kryptovaluutat puolestaan tarjoavat tähän täydellisiä ratkaisuja. Pelkästään älypuhelimen omistamalla afrikkalaiset voivat saada käyttöönsä mahdollisuuden pankkipalveluille, rahansiirrolle ja muille taloudellisille mekanismeille, jotka olivat aikaisemmin heidän ulottumattomissaan.

Monet afrikkalaiset elävät oloissa, joissa heillä ei ole mahdollisuutta perinteisiin finanssipalveluihin. Kryptovaluutta voi korjata tätä ongelmaa. (KUVA: Stefan Macdalinski – CC-BY-2.0.)

Elon Musk twiittasi dogecoinin nousuun

Vaikka bitcoinia pidetään usein varsin ailahtelevana valuuttana, jonka arvo saattaa heitellä kymmeniäkin prosentteja päivän aikana, eivät sen heilahtelut ole paljon mitään verrattuna vaihtoehtoisten virtuaalivaluuttojen vastaaviin.

Teslasta tuttu miljardöörikehittäjä Elon Musk todisti tämän twiittaamalla Dogecoinista. Muskin twiitti oli yksinkertainen: “vain yksi sana: doge”. Twiitin jälkeen dogecoinin kurssi nousi jopa 20% ja se pääsi Twitterissä trendaavien aiheiden listalle.

Elon Musk sai dogecoinin nousuun yhdellä sanalla.

Dogecoin on Litecoinin pohjalta rakennettu “parodiakryptovaluutta”, jota käyttävät “shiba inut kaikkialla maailmassa”. Sen pääasiallisena antina on käyttää hyväkseen suosittua doge-meemiä. Vaikka dogecoin on lähtenyt vitsistä, on se vuosien aikana osoittautunut suosituksi ja kestäväksi kryptovaluutaksi.

Elon Musk voi pelkällä twiitillä nostaa kryptovaluuttojen kurssia. (KUVA: JD Lasica – CC-R-S-A)

Jalkapallojoukkueiden kryptopoletit ovat menestys

Kuluneena vuonna saimme nähdä useamman ammattiurheilujoukkueen kehittävän omia kryptopolettejaan. Nyt kahden merkittävän jalkapallojoukkueen, Paris Saint-Germainen ja Juventuksen, poletit ovat ottaneet tulta alleen ja nousseet vuorokauden sisällä 80%-160%.

Amattiurheilujoukkueiden poletit eroavat monista muista lohkoketjupoleteista siinä, että ne eivät yritä olla pelkästään rahaa, vaan niillä on pääsääntöisesti muitakin käyttötarkoituksia. Esimerkiksi Juventuksen poletin omistajat voivat käyttää sananvaltaa erilaisissa joukkueeseen liittyvissä asioissa ja päätöksissä.

Kahden joukkueen polettien kehityksestä vastaavat Chillz ja Socios.com uskovat, että näiden polettien menestys on ennakkotapaus ja osoitus polettien tulevaisuudesta.

“Tämä on meille merkittävä tapaus. Tämä voi olla osoitus uudesta trendistä, jossa maailman johtavat urheiluorganisaatiot voivat laittaa polettejaan maailman suurimpiin pörsseihin, jossa ne antavat joukkueille varallisuutta ja näkyvyyttä,” kertoi Chillzin ja Socios.comin toimitusjohtaja Alexandre Dreyfus.

Juventus oli ensimmäisiä omia kryptopolettejaan kehittäneitä joukkueita. (KUVA: Leandro Ceruti – CC-S-R-A-SA)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *