Bitcoin on turvasatama talouskriiseissä – Viikkokatsaus 48/2019

Se on sitten taas viikkokatsauksen paikka, sanoi esimies, kun toimittaja työpajalle asteli. Eipä siis muuta kuin tuumasta toimeen!

Firmamme oli viime viikolla Helsingissä Sijoitus Invest -messuilla, jossa sekä jaoimme oppia että opimme itse uusia asioita sijoittamisen ihmeellisestä maailmassa. Tässä viikkarissa kerromme, mitä toimitusjohtajamme päätti puhua runsaalle messuyleisölle.

Muissa uutisissa meillä on settiä muun muassa hakkereista. Uusi ikävä ohjelma on löytynyt, mutta hakkereiden ja muiden rikollisten tulot ovat silti suorastaan romahtaneet kuluneen syksyn aikana.

Euroopan keskuspankki on myös innostunut valmistelemaan omaa eurokryptoaan. Mitä sillä sitten tekee tai miten se olennaisesti eroaisi siitä, että keskitetyt eurovaluutat ovat jo nyt suurimmaksi osaksi lähinnä ykkösiä ja nollia pankkiserverin kiintolevyllä onkin oma kysymyksensä.

Tsekkaamme myös sitä, miten Google Trends on kääntynyt nousuun. Tämä on perinteisesti ollut hyvä indikaattori ihmisten kiinnostuksesta, sillä mitäpä tietoa ei nykyaikana haettaisi Googlen kautta.

Olemme myös omalta osaltamme mukana Black Fridayssä. Tarjoamme tämän viikon loppuun asti Denarium-tuotteitamme jopa -50% alennuksella. Kaikki tuotteet ovat vähintään -10% alennuksessa.

Viime viikon viikkarit löytyvät täältä.

Osta nyt halpoja Denarium-tuotteita, kun niitä vielä riittää!

Bitcoin toimii hyvänä turvasatamana talouskriiseissä

Helsingin Messukeskuksella järjestettiin rahaa, sijoittamista ja muita asiaan liittyviä asioita koskeva Sijoitus Invest -messu. Myös Bittiraha.fi:tä tarjoava Prasos Oy oli edustamassa messuilla.

Messuilla Prasos Oy:n toimitusjohtaja Heidi Hurskainen piti esityksen aiheesta, voiko Bitcoin toimia turvasatamana taloudellisesti epävarmoina aikoina.

Hurskaisen mukaan bitcoinilla on suuri potentiaali suojata käyttäjien varoja taloudellisilta ongelmilta. Bitcoin muun muassa korreloi heikosti muiden sijoituskohteiden kanssa. Jos esimerkiksi osakekurssit yleisesti laskevat, bitcoin saattaa nousta.

Bitcoin on myös immuuni valtioiden tai keskuspankkien ajamalle inflaatiolle. Bitcoineja on maksimissaan vain 21 miljoonaa kappaletta, eikä niitä voi koskaan syntyä sitä enempää. Todellisuudessa maksimimäärä on vielä pienempi, sillä osa bitcoineista on jo kadonnut ikuisiksi ajoiksi.

Bitcoinin asemaa turvasatamana parantavat myös sen sensuurille ja poliittiselle puuttumiselle resistantit ominaisuudet. Bitcoinia ei voi takavarikoida tai poistaa käyttäjän lompakolta vastoin käyttäjän tahtoa. Bitcoin-siirtoja ei myöskään voi estää.

Etenkin talouskriisit ovat osoittaneet bitcoinin vahvaksi turvasatamaksi. Hyvänä esimerkkinä tästä on Venezuela. Venezuelan talouspolitiikka on ajanut maan taloudelliseen kaaokseen ja hyperinflaatioon. Tämän seurauksena venezuelalaiset ovat kasvavissa määrin alkaneet siirtää omaisuuttaan bitcoineihin, jotka säilyttävät arvonsa erinomaisesti tai saattavat jopa kasvaa.

Heidi Hurskainen uskoo bitcoinin kaltaisen itsenäisen valuutan toimivan hyvänä turvasatamana kriiseissä.

Euroopan keskuspankki haluaa digitaalisen euron

Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Benoît Cœurén mukaan EKP harkitsee oman digitaalisen valuuttansa luomista vastauksena Facebookin Libralle. Asiasta kertoo muun muassa Helsingin Sanomat.

Cœuré ei kertonut, millaisen digitaalisen valuutan EKP olisi aikeissa luoda. Hänen mukaansa Euroopan keskuspankki selvittää parhaillaan oman digitaalisen valuutan hyötyjä ja haittoja.

Todennäköisesti digivaluutta tulisi kuitenkin olemaan jonkinlainen stablecoin, eli vakaakolikko. Sen arvo olisi luultavasti sidottu euroon.

Myöskään aikatauluista ei ole tarkempia tietoja. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan EKP saattaisi kuitenkin edetä suunnitelmissaan jo muutamien seuraavien kuukausien aikana.

Benoît Cœuré uskoo EKP:n ottavan oman digitaalisen euronsa käyttöön.

Bitcoinia koskevat haut ovat lisääntyneet Googlessa

Googlesta on etsitty entistä enemmän Bitcoiniin liittyvää tietoa, paljastavat Google Trendsin tilastot. Tilastojen mukaan Bitcoinia koskevat haut ovat korkeimmalla tasolla sitten viime lokakuun, jolloin bitcoinin kurssi lähenteli 10 000 dollaria.

Google Trends myös paljastaa, että Bitcoinin tuleva lohkopalkkion puoliintuminen on saanut vastaavaa huomiota. Myös hakutermin “Bitcoin halving” suosio on korkeimmillaan sitten viime lokakuun.

Lohkopalkkion puoliintuminen tapahtuu arviolta ensi toukokuussa. Puoliintuminen tarkoittaa, että uusien syntyvien bitcoinien määrä laskee nykyisestä puoleen. Tämän puolestaan uskotaan kasvattavan bitcoinin kurssia.

Eniten Bitcoinia koskevia hakuja näyttäisi tulevan Afrikasta. Nigeria, Etelä-Afrikka ja Ghana johtavat hakumäärissä. Näiden Afrikan maiden perässä tulevat Itävalta ja Sveitsi.

Google Trends osoittaa vahvaa kasvanutta kiinnostusta Bitcoin-asioita kohtaan.

Kryptoja louhiva haittaohjelma on saastuttanut 80 000 konetta

Microsoftin tietoturva-analyytikot ovat kertoneet uudesta kryptovaluuttoja varastavasta haittaohjelmasta nimeltään Dexphot. Analyytikkojen mukaan haittaohjelma on ollut aktiivinen ainakin viime vuoden lokakuusta ja viime kesäkuuhun mennessä se oli saastuttanut lähemmäs 80 000 tietokonetta.

“Dexphot ei ole niitä hyökkäyksiä, jotka saisivat paljon huomiota valtavirtamedialta, vaan se on yksi lukemattomista haittaohjelmakampanjoista, jotka ovat kulloinkin aktiivisina. Dexphotin päämäärä on hyvin yleinen kyberrikollisten piireissä. Se pyrkii asentamaan kryptovaluuttoja louhivan ohjelman, joka hiljalleen varastaa tietokoneen resursseja ja tuottaa tuloja hyökkääjille,” Microsoftin julkaisemassa raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan haittaohjelma osaa myös asennuttaa itsensä uudelleen. Kun Dexphot poistetaan, tietokoneen ajastetut tehtävät asennuttavat sen koneelle uudestaan.

Kryptovaluuttoja salaa hakkereille louhivat haittaohjelmat ovat yleistyneet kryptovaluuttojen arvon ja suosion kasvaessa. Käyttäjä ei välttämättä edes huomaa niitä, mutta varastamalla sähköä ja laskentatehoa ne heikentävät tietokoneen normaalia toimintaa ja voivat lyhentää sen käyttöikää.

Koneelle piilotettavat louhintaohjelmat kuuluvat tyypillisimpiin kryptorikollisuuden muotoihin.

Kryptovaluuttarikollisten tulot romahtivat syksyllä

Kyberturvallisuusyritys CipherTracen tuoreen raportin mukaan vuonna 2019 kryptovaluuttoihin liittyvät petokset ja varkaudet ovat aiheuttaneet käyttäjille noin 4,4 miljardin dollarin tappiot. Raportin mukaan kryptovaluuttoihin liittyvä rikollisuus on kuitenkin vähentynyt selkeästi.

“Vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä kyberrikolliset varastivat 6,5 miljoonan dollarin edestä kryptovaluuttoja pörsseistä. Puolestaan kryptohuijarit onnistuivat viemään 9 miljoonan dollarin edestä varoja exit- ja pyramidihuijauksilla. Yhteenlaskettuna tämä 15,5 miljoonan dollarin summa on matalin millään neljänneksellä useaan vuoteen.”

Vaikka kolmas vuosineljännes osoittikin kryptorikollisuuden selkeää laskua, aikaisemmin tänä vuonna kryptorikollisuus oli huomattavassa kasvussa. Vuonna 2018 kyberrikolliset saivat vain 2,7 miljardin dollarin edestä varoja. Vuonna 2019 rikolliset puolestaan ovat tähän mennessä saaneet 4,4 miljardia dollaria. CipherTracen mukaan syynä on rikollisten toiminnan kohdistuminen entistä varakkaampiin uhreihin.

CipherTrace myös tutki erilaisten kryptopörssien KYC-sääntöjen, eli rahanpesua ja muuta rikollisuutta vastaan suunnattujen Know Your Customer -sääntöjen implementointia. Analyysin mukaan 35% kryptopörsseistä on vahva KYC-politiikka. 41% pörsseistä puolestaan sai KYC-implementoinnistaan arvosanan “välttävä” ja 24% arvosanan “huono”.

Hakkerit ovat yrittäneet entistä suurempia saaliita, mutta syksyllä heidän tuloksensa jäi laihaksi.

Bitcoin Coresta uusi versio

Bitcoinin referenssiohjelma Bitcoin Coresta on julkaistu uusi 0.19.0-versio. Uusi versio tuo mukanaan lukuisia päivityksiä, jotka parantavat ohjelman ja järjestelmän toimivuutta.

Referenssiohjelma tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että Bitcoin Corea pidetään eräänlaisena mallina, jonka pohjalta muut Bitcoin-asiakasohjelmat rakennetaan. Muissa ohjelmissa voi olla omaa koodia, mutta pääasiallisesti kaikki ohjelmat koodataan siten, että ne toimivat yhteen Bitcoin Coren kanssa.

Uusina ominaisuuksina Bitcoin Coren graafisessa käyttöliittymässä on muun muassa oletuksena bech32-tyyppiset osoitteet. Bech32-formaatti tarkoittaa osoitteita, jotka alkavat bc1-merkkisarjalla.

Bech32 eroaa vanhoista 1:llä ja 3:lla alkavista osoitteista siten, että ne eivät erottele isoja ja pieniä kirjaimia. Tämä vähentää mahdollisuuksia kirjoitusvirheille ja muille virheille, jotka saattaisivat siirtää bitcoinit vääriin osoitteisiin.

Lisäksi uusin versio antaa mahdollisuuden pyörittää Bitcoin-solmua aikaisempaa pienemmällä kiintolevytilalla.

Bitcoin Core on yksi suosituimmista Bitcoin-asiakasohjelmista, vaikkakin sen ensisijaisena tarkoituksena on toimia referenssiohjelmana.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *