Lohkopalkkioiden puoliintuminen nostaa bitcoinin kurssia – Viikkokatsaus 47

Tällä viikolla valtamediaa on puhuttanut OneCoin-huijaus Ylen julkaistua asiaa koskevan dokumentin. Kuten tietäjät tietävät, niin OneCoinhan on yksi törkeimmistä ja härskeimmistä kryptovaluuttoihin liittyvistä huijauksista. Siinä ei todellisuudessa edes ollut mitään aitoa kryptovaluuttaa, vaan se ainoastaan ratsasti kryptovaluuttojen ja ennen kaikkea Bitcoinin maineella. Valitettavasti myös oikeat kryptot joutuivat kärsimään tästä. Tällä viikolla tsekkaamme, mistä OneCoinissa oikein on kyse.

Lisäksi käsittelemme muun muassa tulevaa lohkoketjupalkkioiden puoliintumista. Mikäli talouden peruslainalaisuudet, kuten kysynnän ja tarjonnan laki, pätevät, tullee puoliintuminen todennäköisesti nostamaan bitcoinin kurssia samaan tapaan kuin se on tehnyt molempina aikaisempina puoliintumisina.

Muissa uutisissa meillä on muun muassa Moneroon kohdistunut hyökkäys, Bitcoin-automaattien määrän huomattava kasvu sekä Lamborghinit lohkoketjussa.

Jos taas bitcoinin kurssikehitys kiinnostaa, niin kannattaa ehdottomasti lukea Toni Kososen tuorein tekninen analyysi. Jos ei muuta, niin se saattaa ainakin tuoda muutamia uusia ajatuksia sekä näkemyksiä kurssien kehitykselle.

Viime viikon katsaus on luettavissa täältä.

Bitcoinin puoliintumisen lähestyessä voi olla entistä fiksumpaa pistää ainakin muutama euro kryptovaluuttojen kuninkaaseen.

OneCoin-huijaukseen haksahtanut jopa 20 000 suomalaista

Ylen saamien dokumenttien mukaan ainakin 20 000 suomalaista on joutunut virtuaalivaluuttaa esittävän OneCoin-hankkeen huijauksen kohteeksi. Yhteensä suomalaiset ovat menettäneet jopa 40 miljoonan euron edestä rahojaan OneCoinille.

OneCoin-huijaus toimi klassisen pyramidihuijauksen tavoin. Uhreille myytiin “koulutuspaketteja”, joiden ostaminen oli välttämätöntä, jotta uhrit saivat oikeuden “sijoittaa” OneCoiniin. Lisäksi uhreja kannustettiin hankkimaan lisää uhreja lupaamalla heille tuloja jokaisesta uudesta verkostoonsa hankkimasta jäsenestä. Todellisuudessa mitään virtuaalivaluuttaa ei ollut, eivätkä OneCoinin lupaamat pörssit koskaan auenneet.

OneCoinin perustajan, oikeustieteen tohtori Ruja Ignatovan veli ja toinen OneCoin-huijauksen päätekijöistä, Konstantin Ignatov, on Yhdysvalloissa syytteessä lukuisista rikoksista, jotka vaihtelevat petoksesta rahanpesuun. Ignatov on myöntänyt syyllisyytensä ja allekirjoittanut tunnustuksen, jonka mukaan OneCoin oli huijaus. Jos Ignatov tuomitaan, häntä voi kohdata jopa 90 vuoden vankeustuomio. Ruja Ignatova puolestaan on kadonnut.

Maailmanlaajuisesti OneCoin-huijaus on saanut huijattua miljardien edestä rahaa. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan huijauksella on tehty maailmanlaajuisesti noin 4 miljardin dollarin edestä rahaa. Ylen lähteiden mukaan todellinen summa on kuitenkin lähempänä 15 miljardia.

Konstantin Ignatov voi saada jopa 90 vuoden vankeustuomion. (KUVA: OneLife)

Bitcoinista on tulossa kultaa harvinaisempi

Muun muassa Bittiraha.fi:tä ja Coinmotionia ylläpitävän Prasos Oy:n hallituksen puheenjohtaja Henry Brade on ollut Helsingin Sanomien sijoitusekstran haastattelussa. Haastattelussa Brade kertoo tulevasta lohkoketjupalkkioiden puoliintumisesta, joka on tapahtumassa ensi keväänä.

“Ensi vuoden jälkeen Bitcoin on jo kultaakin niukempi hyödyke. Valuutan louhinta on puolitettu aiemmin kahteen otteeseen ja molempia kertoja on seurannut voimakas kurssinousu. Niin saattaa käydä nytkin,” Brade kertoo.

Lohkopalkkion puoliintuminen tarkoittaa, että uusien syntyvien bitcoinien määrä laskee puolella. Puoliintuminen tapahtuu kerran noin neljässä vuodessa ja se on rakennettu sisään bitcoinin algoritmiin. Tämä taas tarkoittaa bitcoinien tarjonnan huomattavaa laskemista.

Mikäli bitcoinien kysyntä pysyy samana tai ei ainakaan laske merkittävästi, seuraa lohkopalkkioiden puoliintumisesta todennäköisesti bitcoinin arvon huomattava nouseminen.

Henry Brade uskoo, että historia toistaa itseään ja lohkopalkkioiden puoliintuminen nostaa bitcoinin kurssia.

Bitcoin-automaatteja on jo yli 6 000

Bitcoin-automaattien määrä on rikkonut 6 000 kappaleen rajan. Bitcoin-automaatteja kartoittavan Coin ATM Radarin mukaan Bitcoin-automaatteja on kirjoitushetkellä 6 036. Todellinen määrä on vielä suurempi, sillä Coin ATM Radar ei näytä aivan kaikkia maailman automaatteja.

Tällä hetkellä Bitcoin-automaatteja löytyy 75 eri maasta. Ylivertaisesti eniten automaatteja löytyy Yhdysvalloista, jossa on 4 154 automaattia. Seuraavina tulevat Kanada, jossa on 730 automaattia, sekä Iso-Britannia, jossa on 295 automaattia.

Suomessa automaatteja on 12 kappaletta. Suurin suomalainen Bitcoin-automaattien tarjoaja on Prasos Oy:n Bittimaatti-verkosto, johon kuuluu 10 kappaletta automaatteja. Uusia lokaatioita Bittimaatin automaateille etsitään jatkuvasti.

Bitcoin-automaattien määrän kasvu on erittäin hyödyllistä Bitcoinin käytön kasvulle. Automaattien avulla kuka tahansa voi helposti ja halvalla siirtää rahoja maasta toiseen. Vastaanottaja voi nostaa bitcoinina siirretyt varat paikallisena fiat-valuuttana.

Bittimaatti on Suomen ylivertaisesti suurin Bitcoin-automaattien verkko.

Moneron virallinen asiakasohjelma vaarantui

Anonyymin kryptovaluutta Moneron virallinen nettisivu on joutunut hakkereiden kohteeksi. Hyökkäyksen ansiosta virallisilta sivuilta ladattava Monero-asiakasohjelma oli saastutettu siten, että se pystyi varastamaan käyttäjien kryptovaluuttoja. Virtuaalivaluutan kehittäjätiimi kertoi asiasta 19. päivä tätä kuuta.

“Voin varmistaa, että vihamielinen koodi varasti valuuttoja. Noin 9 tuntia sen jälkeen, kun asensin ohjelman, yksittäinen transaktio tyhjensi lompakon,” kertoi Serhack-nimellä toimiva kryptotutkija.

Monero on tehty nimenomaan mahdollisimman anonyymejä siirtoja ja kryptokäyttöä varten. Tämän vuoksi vaikuttaa epätodennäköiseltä, että hakkerit ja varastetut varat tultaisiin löytämään.

Saastutetun ohjelman löytymisen jälkeen se poistettiin jaosta ja tilalle laitettiin aito, puhdas ohjelma. Jos käyttäjä epäilee Monero-asiakasohjelmansa olevan saastutettu, häntä suositellaan lataamaan ohjelma uudestaan.

Monero on yksi kaikista anonyymeimmistä kryptovaluutoista, joilla on myös oikeaa käyttöä.

Tor Project ottaa vastaan Bitcoinin Salamaverkko-siirtoja

Maailman suosituin salatun Internetin selaimen, Tor Browserin, tarjoaja Tor Project Inc. on alkanut ottaa vastaan Salamaverkolla tehtäviä bitcoin-lahjoituksia. Tor Browser on Firefoxista kehitetty selain, jonka avulla käyttäjä voi helposti päästä käsiksi salattuun ja anonyymiin Tor-verkkoon.

Salamaverkko puolestaan on Bitcoinin päälle rakennettu toisen kerroksen ratkaisu, jonka tarkoituksena on ratkaista Bitcoinin skaalautumisongelmia. Salamaverkko on vasta testausvaiheessa, mutta sen uskotaan voivan nostaa Bitcoinin siirtonopeudet jopa tuhansia kertoja nopeammaksi. Lisäksi Salamaverkolla on potentiaalia lisätä Bitcoin-käytön yksityisyyttä.

Bitcoinin lisäksi Tor Project Inc. ottaa vastaan monia muitakin kryptovaluuttoja, kuten Litecoinia, Moneroa sekä Dogecoinia. Ensisijaisesti sen rahoitus kuitenkin tulee Yhdysvaltain hallitukselta.

Tor-verkko ja Bitcoin ovat kulkeneet käsikkäin jo vuosien ajan. Ennen kuin Bitcoinista tuli yleisemmin tunnettu, suuri osa sen käytöstä tapahtui Tor-verkossa.

Tor ja Bitcoin ovat monella tavalla vastaavia projekteja. Molempien ensisijaisena tarkoituksena on lisätä kansalaisten henkilökohtaista vapautta ja suojata sitä ulkopuolista puuttumista vastaan.

Tor-verkossa liikenne salataan kerroksittain samaan malliin kuin sipuli on muodostunut.

Tulevaisuuden Lambot kirjataan lohkoketjuun

Superautovalmistaja Lamborghini on julkaissut uuden projektin, jonka tarkoituksena on käyttää lohkoketjuteknologiaa varmistamaan käytettynä myytyjen Lamborghinien aitous. Lohkoketjulla on tarkoitus helpottaa niitä monimutkaisia prosesseja, jotka liittyvät huippuautojen myymiseen.

“Kun Lamborghini myydään eteenpäin käytettynä, tulee sen käydä läpi kahdeksastasadasta tuhanteen erilaista varmistustarkastusta, jotka tehdään Lamborghinin pääkonttorilla Sant’Agatassa Italiassa,” Lamborghini kertoo.

Näihin tarkastuksiin liittyy jokaisen osan aitouden varmistaminen, erilaisten huoltokertomusten dokumentointi ja useita valokuvauksia. Lohkoketjun avulla monet näistä varmistuksista voitaisiin automatisoida ja erilaisten virheiden mahdollisuus minimoida.

“Tulevaisuudessa jokainen auto kirjataan muuttumattomaan rekisteriin, johon kirjataan erilaiset huollot, aikaisemmat omistukset ja muut tiedot. Jokainen tuleva auto aseistetaan väärentämistä vastaan,” kertoi lohkoketjua työstävä Salesforce-yritys.

Lamborghini on saanut kryptopiireissä jopa meemin aseman. Oman “Lambon” hankkimista pidetään – enemmän tai vähemmän huumorilla – kryptosijoittajien tavoitteena.

Lamborghini on noussut kryptomeemittelyssä menestyneen bitcoin-sijoittamisen symboliksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *