Bitcoin-säätiö on perustettu

Forbes uutisoi tänään Bitcoin-säätiön perustamisesta. Usean kuukauden kehitystyön seurauksena perustetun Bitcoin Foundationin tarkoituksena on kiihdyttää Bitcoinin globaalia kasvua standardien, suojausten ja promootion avulla. Bitcoin Foundation on voittoa tavoittelematon yritys, joka mahdollistaa neutraalin foorumin kansainväliselle yhteistyölle. Bitcoin-säätiö seuraa Linux-säätiön ja Tor-projektin mallia.

Bitcoin on jo kolmivuotisen historiansa aikana kokenut uskomatonta kasvua. Bitcoinin rahavaranto on tällä hetkellä arvoltaan noin 100 miljoonaa euroa. Transaktioiden määrä on kasvanut 219 siirrosta (2009) noin 5 miljoonaan siirtoon vuonna 2012 (tähän mennessä). Vuosittain siirrettyjen bitcoinien arvo on noussut 35 biljoonasta bitcoinista 60 000 biljoonaan bitcoiniin. Bitcoin-verkon laskentateho on noussut 0,008 gigahashista (joulukuu 2009) 19 284 gigahashiin (syyskuu 2012), joka tekee siitä suurimman hajautetun laskentatehon projektin koko maailmassa. (Lähde: State of the Coin 2012)

Bitcoinin kasvaessa näin kovaa vauhtia on tärkeää, että Bitcoiniin otetaan käyttöön standardeja ja koko kehitysprosessia aletaan kehittämään vakaampaan ja turvallisempaan suuntaan. Vuodesta 2009 lähtien Bitcoin.org on ollut Bitcoinin avoimen kehityksen keskipiste, mutta Bitcoin-säätiön kehittyessä paljon tulee muuttumaan. 

Bitcoin Foundationin tehtäväksi tulee sponsoroida taloudellisesti Bitcoinin ydinkehittäjätiimiä ja rahoittaa ydininfrastruktuuria kuten Bitcoinin testiverkkoa, julkistaa ohjeita ja käytäntöjä Bitcoinin käyttöönottoon, koordinoida median ja liikemaailman yhteydenottoja, ja organisoida vuosittainen Bitcoin-konferenssi. Ensimmäinen konferenssi pidetään Kalifornian Piilaaksossa.

Henkilökohtaisen jäsenyyden lisäksi Bitcoin Foundationiin voi hankkia myös yritysjäsenyyden, joka on keino minkä tahansa alan yritykselle osallistua Bitcoin-verkon kehittämiseen. Bitcoin Foundationin tarkoituksena on luoda jäsenyyteen ja yhteisöön perustuva alusta. Säätiön hallitus ja säätiön päätäntämekanismit heijastavat tätä. Suurissa päätöksissä kuten hallituksen valinnassa säätiön henkilöjäsenet äänestävät kaksi jäsentä, yritysjäsenet myös kaksi jäsentä, ja perustajajäsenet yhden hallituksen jäsenen.

Vuosittainen henkilökohtainen jäsenyys on 2.5 BTC, ikuinen jäsenyys on 25 BTC. Yrityksille on hopea, kulta ja platinajäsenyydet, joiden hinnat ovat 500, 2 500 ja 10 000 BTC. Liittyä voi tästä. Säätiön toimintaan voi myös lahjoittaa suoraan täältä.

Alkuvaiheessa säätiön hallitukseen kuuluvat Gavin Andresen (Bitcoinin pääkehittäjä), Mark Karpeles (Mt. Goxin toimitusjohtaja), Jon Matonis (rahatieteilijä ja kryptoekonomisti), Patrick Murck (lakiasiantuntija), Charlie Shrem (BitInstantin toimitusjohtaja) ja Peter Vessenes (CoinLabin toimitusjohtaja).

Toimituksen kommentti: Tämä on iso askel eteenpäin! Bitcoin tarvitsee vakaita organisaatioita tukemaan sen kehitystä, ja luotettavia standardeja.