Bitcoin tekee historiaa

Keskiviikkona 28.11.2012, noin klo 18:30 Suomen aikaa, Bitcoin tekee historiaa. Silloin tapahtuu niin sanottu lohkopalkkion puolittuminen, joka on ensimmäistä kertaa tapahtuva monumentaalinen muutos uusien bitcoinien luontiin. Tapahtuma on luonteeltaan ainutlaatuinen kaikkien rahojen historiassa, joita ihmiset ovat tähän mennessä käyttäneet.

Tällä hetkellä uusia bitcoineja syntyy 7 200 päivässä. Huomisen jälkeen uusia bitcoineja syntyy vain 3 600 päivässä. Tämä muutos tapahtuu kerran neljässä vuodessa, aina 210 000 lohkon välein. Louhinnasta ja lohkoista voit lukea lisää täältä. Ensimmäisen puolittumisen arvioidun ajankohdan voit tarkistaa klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Hetkinen, mitä nyt on siis tapahtumassa?

Perinteisen rahan kanssa olemme tottuneet siihen, että uutta rahaa luodaan mielin määrin keskuspankkien ja liikepankkien toimesta. Ennen Bitcoinia ei ole ollut mahdollista luoda keinotekoista rahaa, jonka määrälle on todellinen katto olemassa. Edes kulta ei pysty tähän, koska kultaa löytyy edelleen ja tulee löytymään jatkossakin – ainakin avaruudesta jos ei maapallolta.

Bitcoineja ei tule koskaan olemaan enempää kuin 21 miljoonaa kappaletta. Tämä on toteutettu täysin automaattisella mekanismilla, joka on ollut osa Bitcoinin lähdekoodia alusta saakka. Uusi lohko syntyy Bitcoinin lohkoketjuun keskimäärin 10 minuutin välein ja 210 000 lohkon välein (noin 4 vuotta) niin sanottu lohkopalkkio puolittuu itsestään. 

Vaikutukset uuden rahan luontiin

Tähän asti Bitcoinin rahavaranto eli olemassa olevien bitcoinien määrä on kasvanut yli 30% vuodessa. Tämän muutoksen jälkeen Bitcoinin inflaatio putoaa 12,5 prosenttiin. Vuoden 2016 lopulla on odotettavissa seuraava puolitus, joka vie inflaation samankaltaisiin lukemiin kuin perinteisillä paperirahoilla kuten eurolla.

Vuonna 2020 Bitcoinin inflaatio tulee olemaan pienempi kuin paperirahojen nykyinen inflaatio. Vuonna 2040 on luotu 99,9% kaikista bitcoineista, jolloin uusia bitcoineja syntyy enää hyvin pieniä määriä. Lopulta jatkuva puolittuminen johtaa siihen, että matemaattinen tarkkuus ei enää riitä puolittamaan lohkopalkkiota, jolloin uusien bitcoinien luominen loppuu kokonaan. Tämä tapahtuu noin vuonna 2140.

Minkä takia Bitcoinissa on tälläinen mekanismi?

Bitcoin on vaihtoehtoraha, jonka voisi sanoa perustuvan osittain itävaltalaiseen taloustieteeseen. Siinä kritisoidaan keskuspankkijärjestelmää ja todetaan, että keskuspankit ovat rahataloudellisia keskussuunnittelijoita, jotka pyrkivät luomaan hyvinvointia hallitsemalla rahaa. Talouskasvu ja korkea kulutustaso nähdään tärkeinä asioina, joten talouslaskun aikaan keskuspankkien rahapolitiikkaan kuuluu alhaiset korot (jotta lainaa saa halvalla) ja uuden rahan lisääntyvä printtaaminen.

Itävaltalaiset näkevät rahan keskussuunnittelun törmäävän täsmälleen samoihin ongelmiin kuin sosialistiset valtiotkin, eli keskussuunnittelu ei yksinkertaisesti toimi. Suurin riski tässä yhteydessä on hyperinflaatio, jonka riski on eurollekin täysin todellinen. Laman pitkittyessä keskuspankit eivät välttämättä näe muuta ratkaisua kuin printata lisää rahaa.

Toisin kuin yleisesti kuvitellaan, hyvinvointia ja vaurautta ei synny lisäämällä käytössä olevan rahan määrää. Hyvinvointi ja vauraus syntyvät kehittämällä uutta teknologiaa, uusia innovaatioita ja tehostamalla nykyisiä tuotantokoneistoja. Sitä kautta tarvitsemamme asiat halventuvat ja saamme samalla rahamäärällä enemmän.

21 miljoonaa bitcoinia riittäisi itseasiassa koko maailman kaikkiin rahantarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa, koska jokainen bitcoin jakautuu 100 miljoonaan satoshiin, joka on kutsumanimi pienimmälle Bitcoin-yksikölle. Bitcoin on avoimen lähdekoodin ohjelma, jota kehitetään jatkuvasti, joten tämäkään raja ei ole kiveen hakattu. Desimaaleja voidaan siis tarvittaessa lisätä.

Bitcoinissa ideana on se, että meidän ihmisten, eli markkinoiden, täytyy saada päättää rahan arvo. Sen pitää määrittyä vapaasti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Meillä ei myöskään ole mitään syytä yrittää luoda keinotekoista talouskasvua heikentämällä nykyisen rahan arvoa ja lisäämällä kulutusta. Rahan arvon heikentäminen on myös niin sanottu inflaatiovero eli rahaa säästäviltä ihmisiltä siirtyy rahaa ihmisille, joilla on velkaa.

Tuoreimmat arviot Euroopan taloustilanteesta ennustavat hintainflaation nousevan yli viiteen prosenttiin lähivuosina, ja tämä kuvastaa pelkästään tilastollista inflaatiota. Jos seuraa tuotteiden hintoja ruokakaupoissa, huomaa todellisuuden olevan jo nyt aivan jotain muuta kuin viralliset arviot.

Tämän kehityksen valossa on aivan mullistavaa, että on olemassa valuutta, jossa ei ole kasvavaa inflaatiota, tai edes tasaista inflaatiota, vaan takuuvarmasti vähenevä inflaatio. Itseasiassa on taattua, että mitä heikommin paperirahoilla menee, sitä paremmin Bitcoinilla menee.

Kritiikkinä Bitcoinin talousmallille on esitetty, että se voisi johtaa deflaatioon. Tähän mennessähän Bitcoin on kokenut hurjaa hintadeflaatiota ja samanaikaisesti se on kasvanut valtavasti. Deflaatio ei ole Bitcoinin kaltaiselle rahalle ongelma vaan itseasiassa pieni deflaatio on tässä yhteydessä merkki terveestä taloudesta. Bitcoinista ja deflaatiosta voi lukea lisää täältä.

Lohkopalkkion puolittumisen vaikutus bitcoinien arvoon

Tämän muutoksen merkitys on niin suuri, että se on aiheuttanut paljon spekulointia Bitcoinin arvokehityksestä. Bitcoinien arvohan määrittyy vapaasti kysynnän ja tarjonnan pohjalta. Tämän muutoksen seurauksena tarjonta kiistämättä vähenee, ja sillä voi olla arvoa nostava vaikutus. Toisaalta tämä muutos on ollut tiedossa siitä lähtien, kun Bitcoin syntyi, joten markkinat ovat saattaneet ottaa sen pitkälti laskuihin nykyisessä hinnassa.

Muutos ei myöskään ole arvon kannalta yksiselitteisesti positiivinen. Tuhansien Bitcoin-louhintaan osallistuvien ihmisten louhinnan kannattavuus puolittuu tämän muutoksen seurauksena. Vaikka monet Bitcoin-yhteisössä aikovatkin juhlia tämän kunniaksi, kaikki Bitcoin-louhijat eivät ole iloisia.

Odotus ei ole pitkä. Keskiviikkoiltana näemme toimiiko Bitcoin niin kuin on tarkoitus. Samalla näemme myös markkinoiden reagoinnin tähän muutokseen, eli onko muutos jo hinnassa mukana vai ei?

Kohti valoisaa tulevaisuutta

Keskiviikkona Bitcoin todistaa olevansa ainoa valuutta ihmiskunnan historiassa, johon on pystytty keinotekoisesti luomaan todellista niukkuutta. Samalla se on ainoa valuutta koskaan, jossa on täydellinen niukkuus.

Mielestämme louhijoidenkaan ei kannata synkistellä vaan juhlia tätä mullistavaa muutosta. Ottaen huomioon Bitcoinin tähän astisen kasvun ja kehityksen, vain taivas on rajana kun ajatellaan vuotta 2016, jolloin tapahtuu seuraava puolitus. 

Nostetaan malja tulevaisuuden rahalle!