Bitcoin, paras valuutta vuonna 2012?

Sen lisäksi, että nyt on hyvä aika käydä läpi Bitcoinin saavutuksia vuodelta 2012, on myös aika julistaa Bitcoinin viides vuosi alkaneeksi. Bitcoin-verkko sai alkunsa 3.1.2009, jolloin luotiin niin sanottu alkulohko (genesis block). Bitcoin on siis nyt neljän vuoden ikäinen!

Bitcoin lähti aikanaan kirjaimellisesti nollasta liikkeelle. Sillä ei ollut kuin muutama käyttäjä, bitcoinit olivat arvottomia, ja harva uskoi siihen ylipäätään. Nykyään Bitcoinilla on vähintään 100 000 käyttäjää ympäri maailman ja yksi bitcoin on noussut jopa 10 euron arvoiseksi. Vastaavasti kaikkien bitcoinien yhteisarvo on noussut muutamassa vuodessa nollasta peräti 100 miljoonaan euroon.

Bitcoinin ympärillä on tapahtunut kaikenlaista vuosien varrella, ja jos kävisimme kaiken läpi, lukisit tätä artikkelia vielä huomennakin. Aiomme perehtyä vuoden 2012 tapahtumiin, ja antaa Bitcoinista kiinnostuneille selkeän yleiskuvan siitä mitä Bitcoin-maailmassa on tapahtunut viime aikoina. Käymme kaikki merkittävät tapahtumat läpi, hyvässä ja pahassa.

Paras valuutta vuonna 2012?

Onko Bitcoin paras valuutta vuonna 2012? Siihen ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä se riippuu siitä mitä valuutan ominaisuuksia arvostamme. Jos mittaamme Bitcoinin hyväksyntää vaihdonvälineenä, ei se suinkaan ole paras valuutta. Bitcoineilla ei voi vielä maksaa lähikaupassa, joten se ei ole yhtä laajalti hyväksytty valuutta kuin vaikkapa Euro. Voidaan kuitenkin väittää, että Bitcoin on nopeiten kasvava valuutta vuonna 2012, joka on melko pätevä väite.

Jos käytämme mittarina valuutan arvon säilymistä tai kehitystä, Bitcoin on ylivoimaisesti paras valuutta. Bitcoinien vaihtokurssi suhteessa dollareihin oli 1.1.2012 $4,72, ja 1.1.2013 vaihtokurssi oli peräti $13,40. Tämä tarkoittaa sitä, että bitcoinien arvo nousi vuonna 2012 kunnioitettavat 183%. Bitcoineihin alkuvuonna sijoittanut henkilö on lähes kolminkertaistanut sijoituksensa arvon.

Itseasiassa bitcoinien arvo on noussut valtavasti myös suhteessa kultaan. Kulta menetti vuonna 2012 arvostaan 63 prosenttia suhteessa bitcoineihin.

Bitcoin on ollut arvonkehitykseltään paras valuutta jo monta vuotta, ja bitcoinien arvo kehittyi vielä hurjemmin vuonna 2011. Monet Bitcoinia sivusta seuraavat saattavat ihmetellä mihin tämä arvonnousu perustuu, ja tässä artikkelissa pyrimme vastaamaan kysymykseen ainakin osittain, käymällä läpi mitä kaikkea Bitcoin-maailmassa on tapahtunut vuonna 2012.

Tammikuu 2012 (vaihtokurssi 1.1 = 4,72 USD / 3,55 EUR) 

5.1 – Vuoden 2011 lopulla perustettu BitMit alkoi saamaan uutisnäkyvyyttä. BitMit on Bitcoin-maailman eBay, joka löi läpi vuonna 2012. BitMitissä on nykyään yli 5 000 myynti-ilmoitusta.

15.1 – Good Wife lakisarjan jakso “Bitcoin for Dummies” näytettiin Yhdysvalloissa. Jakson pääteemana oli Bitcoinin alkuperäisen luojan Satoshi Nakamoton mysteerinen identiteetti. Bitcoin sai vuoden aikana paljon huomiota tämän jakson ansiosta, ja se näytettiin elokuussa myös Suomessa.

Helmikuu 2012 (vaihtokurssi 1.2 = 5,50 USD / 4,25 EUR)

1.2 – Bitcoinista uutisoidaan Yahoossa otsikolla “Bitcoin May Be The Currency Of The Future”.

12.2 – USA:n St. Louisissa sijaitseva ravintolaruoan kuljetusketju GrubGo otti bitcoinit käyttöön. GrubGo:ssa oli tällöin mukana 16 ravintolaa, nykyään se on jo paljon isompi, ja ottaa edelleen vastaan bitcoineja.

13.2 – TradeHill, joka oli näihin aikoihin Bitcoin-talouden toisiksi suurin vaihtopörssi, ilmoitti lopettavan toimintansa. TradeHill oli USA:ssa toimiva pörssi, jolla oli muun muassa merkittäviä sääntelyyn liittyviä ongelmia. Asiakkaiden rahat palautettiin.  

Maaliskuu 2012 (vaihtokurssi 1.3 = 4,86 USD / 3,71 EUR)

1.3 – Useita Linoden webhosting-palvelussa ylläpidettyjä Bitcoin-palveluja hakkeroitiin, joista isoin oli spekulatiivinen vaihtopörssi Bitcoinica. Hakkerit saivat varastettua yhteensä 46 000 bitcoinia, joista 43 000 kuului Bitcoinica-palvelulle. Hakkeroitujen bitcoinien arvo oli yli 200 000 dollaria. Bitcoineja menettäneet palvelut lupautuivat korvaamaan tappiot omista taskuistaan, eikä palveluiden asiakkaille tiettävästi koitunut haittaa.


Kuvan lähde: Bitcoin Magazine.

12.3 – Forbesissa julkaistiin blogi, jonka aiheena oli aivolompakko (brainwallet). Se on uniikki ja nerokas tapa säilyttää bitcoineja pelkästään omassa muistissa.

17.3 – Yhteiskunnallisiin asioihin kantaa ottava Juice Rap News aloitti Bitcoinin tukemisen ottamalla vastaan bitcoin-lahjoituksia. He ovat luvanneet tehdä Bitcoin-aiheisen videon tulevaisuudessa.

19.3 – Vahvasti kantaa ottava ja ajatuksia herättävä artikkeli “Could Bitcoin Become the Currency of System D?” näki päivänvalon.

21.3 – Bitcoinin potentiaalista Afrikassa uutisoitiin otsikolla “Bitcoin Seeks New Life in Africa”.

24.3 – Mobiilimaksujen uudesta tulemisesta oli näihin aikoihin paljon puhetta, mutta monet mobiilimaksuratkaisut vaativat jonkinlaisen lisäpalikan liittämistä kännykkään. Forbesin artikkelissa todettiin, että Bitcoinin kanssa se ei ole tarpeellista.

28.3P2P Foundation julkaisi tiedotteen, jossa he ilmoittivat maksavansa palkat osittain bitcoineissa.

Huhtikuu 2012 (vaihtokurssi 1.4 = 4,91 USD / 3,73 EUR)

2.4 – Reuters julkaisi laadukkaan artikkelin “Bitcoin, the City traders’ anarchic new toy”. Reuters on yksi maailman suurimmista uutislähteistä, joten tämä oli yksi koko vuoden merkittävimmistä artikkeleista.

7.4CoinDL, Bitcoin-maailman iTunes, perustettiin. CoinDL on digitaalisten hyödykkeiden kauppapaikka, jossa voi ostaa musiikkia, kuvia, e-kirjoja ym. CoinDL:ssä on nykyään yli 500 tuotetta myynnissä.

13.4 – “Bitcoin – The Libertarian Introduction” julkaistiin. Tämä on edelleen yksi parhaista Bitcoin-esittelyistä, joskin se on libertaareille suunnattu.

23.4 – Bitcoin-startup CoinLab sai riskisijoittajilta 500 000 dollarin rahoituksen.

26.4 – Bittirahan keskustelupalsta julkaistiin. Nykyään palstalla on lähes 300 jäsentä ja viestejä on kirjoitettu noin 2 500.

29.4Redditin “Girls Gone Bitcoin” niminen palsta alkaa saada huomiota. Girls Gone Bitcoin on palsta, johon laitetaan alastonkuvia, ja pyydetään tippejä. Tipit maksetaan bitcoineissa. Palstalla on nykyään yli 2 000 seuraajaa ja kesäkuussa mainitsimme tästä myös suomenkielisessä artikkelissa.

Toukokuu 2012 (vaihtokurssi 1.5 = 4,95 USD / 3,83 EUR)

2.5Bitcoin Magazinen ensimmäinen numero julkaistiin. Bitcoin Magazinea on tullut jo puolen kymmentä numeroa ja niitä voi ostaa myös Suomessa.

9.5 – Mediassa uutisoidaan FBI:n julkaisemasta Bitcoin-raportista. Raportissaan FBI paljastaa olevansa huolissaan Bitcoinin potentiaalista laittomassa toiminnassa, varsinkin jos Bitcoin kasvaa paljon.

12.5 – Spekulatiivinen Bitcoin-pörssi Bitcoinica hakkeroidaan taas. Tällä kertaa menetys oli 18 000 bitcoinia, joka oli arvoltaan 87 000 dollaria. Hakkerointi oli pelkkää rahallista menetystä pahempi, sillä hakkeri onnistui poistamaan Bitcoinican tietokannan eikä heillä ollut kunnollisia varmuuskopioita. Bitcoinica oli tässä vaiheessa pahoissa ongelmissa.

22.5 – Bittiraha.fi julkaistiin. Bittiraha on Suomen suurin Bitcoin-sivusto, jolla on ollut tähän mennessä lähes 35 000 uniikkia kävijää. Sivustolla käy nykyisin noin 5 000 uniikkia kävijää kuukaudessa.

23.5BitInstant vavisutti Bitcoin-maailmaa julkaisemalla tiedotteen, jossa he ilmoittivat tarjoavansa bitcoinien ostoon käteistalletusmahdollisuutta jopa 700 000 uuteen kohteeseen, mm. USA:n kaikkiin Walmarteihin ja 7-11 kioskeihin. BitInstant tarjoaa edelleen tätä palvelua, ja on yksi menestyneimmistä Bitcoin-yrityksistä.

30.5IEEE julkaisi artikkelin “Bitcoin: The Cryptoanarchists’ Answer to Cash“. Tämä on yksi parhaista Bitcoin-artikkeleista kautta aikojen.

30.5 – Bitcoinista keskusteltiin Radio Rockin korporaatiossa. Bitcoinista puhumassa oli yksi Bittirahan perustajista, Henry Brade.

Kesäkuu 2012 (vaihtokurssi 1.6 = 5,20 USD / 4,16 EUR)

7.6LocalBitcoins avattiin. LocalBitcoins on yksi merkittävimmistä vuonna 2012 alkunsa saaneista Bitcoin-palveluista. Sen avulla tehdään käteisvaihtoa paikallisista valuutoista bitcoineiksi (ja toisin päin). Nykyään sillä on käyttäjiä yli 90:ssä maassa ja yli 600:ssa kaupungissa.

8.6 – Bitcoinista julkaistiin artikkeli Helsingin Sanomien NYT-liitteessä.


(Klikkaa suurentaaksesi)

16.6 – Bitcoin-vaihdannan lisääntymisestä Euroopassa uutisoitiin näihin aikoihin laajalti.

25.6 – Detlev Schlichterin artikkeli “Rahajärjestelmän romahdus on tulossa, mutta mitä sen jälkeen?” oli ensimmäisiä merkkejä siitä, että Bitcoin on huomattu kultaintoilijoiden keskuudessa.

29.6 – Forbesissa julkaistiin kantaa ottava artikkeli liittyen Wikipedian päätökseen olla vastaanottamatta Bitcoin-lahjoituksia. Bitcoin-yhteisön painostus Wikipedian suuntaan on ollut merkittävää tähän päivään saakka, mutta Wikipedia ei ole vielä taipunut.

29.6Coinbase, joka profiloi itsensä Bitcoin-maailman PayPaliksi, aloitti toimintansa. Coinbase on merkittävä Bitcoin-startup, joka on saanut yli 600 000 dollaria rahoitusta. Coinbasella on tätä nykyä noin 30 000 käyttäjää.

Heinäkuu 2012 (vaihtokurssi 1.7 = 6,69 USD / 5,34 EUR)

5.7 – Bitcoin-esittely “A Business Primer on the Bitcoin Ecosystem” julkaistiin. Tämä on kattava Bitcoin-esittely bisnesnäkökulmasta, ja on edelleen melko pätevä.

16.7 – Bitcoin-pörssi Bitcoinica hakkeroitiin jo kolmannen kerran samana vuonna. Tällä kertaa syynä oli erityinen typeryys ylläpitäjien toimesta, ja menetykset olivat karmivia. 40 000 bitcoinia ja 40 000 dollaria menetettiin, arvoltaan yhteensä 350 000 dollaria. Tämä oli Bitcoinican arkun viimeinen niitti, eikä palvelu ole ollut toiminnassa sen jälkeen.

16.7Bitcoin Magazine sai tehtyä diilin USA:n Barnes & Noble kirjakauppaketjun kanssa. Bitcoin Magazineja saa edelleen Barnes & Noble:sta.

21.7Vegemesta otti bitcoinit käyttöön. Vegemesta on ensimmäinen ravintola Suomessa, jossa voi maksaa bitcoineilla. Nykyään myös Turun Vegemestassa käy bitcoinit.

23.7Wikispeed julkaisi tiedotteen, jossa he ilmoittivat ottavansa bitcoinit käyttöön. Wikispeed on uuden sukupolven autovalmistaja, ja samalla ensimmäinen bitcoinit hyväksyvä autovalmistaja koko maailmassa.

22.7 – Kansainvälinen Bitcoin-keskustelupalsta Bitcointalk saavutti miljoonan viestin rajapyykin. Bitcointalk avattiin 22.11.2009, joten se on kasvanut miljoonaan viestiin melko nopeassa tahdissa.

Elokuu 2012 (vaihtokurssi 1.8 = 9,35 USD / 7,50 EUR)

2.8 – Bitcoin sai Suomessa merkittävää näkyvyyttä vuosittaisessa Assembly-tapahtumassa. Bittiraha.fi oli yksi tapahtuman sponsoreista.

7.8Tutkimus julkaistiin, jossa oli tutkittu bitcoineilla toimivaa anonyymiä kauppapaikkaa, Silk Roadia. Tutkimuksen mukaan Silk Road oli puolessa vuodessa kasvanut tuplasti suuremmaksi ja perinteisessä rahassa mitattuna kaupankäynnin arvo oli tutkimuksen julkaisuhetkellä noin 2 miljoonaa dollaria kuukaudessa. Silk Road on tutkimuksen jälkeen kasvanut entisestään.

14.8 – Bitcoin sai tähän mennessä suurimman medianäkyvyytensä Suomessa. Aiheesta oli osio Ajankohtaisessa Kakkosessa.

20.8 – Forbesissa julkaistiin artikkeli “WikiLeaks Bypasses Financial Blockade With Bitcoin“, jossa annetaan voimakas esimerkki siitä mitä Bitcoinin avulla on mahdollista tehdä. WikiLeaks on tähän mennessä vastaanottanut yli 3 600 bitcoinia (arvoltaan 36 000 euroa) pelkästään julkiseen Bitcoin-osoitteeseensa, ja kuka tahansa voi pyytää heiltä yksityisen osoitteen, joiden osalta ei tiedetä mitään.

21.8 – BitInstant julkaisi aikeensa toteuttaa Bitcoin Debit-kortti. Kortin julkaisu on myöhästynyt, mutta se on BitInstantin mukaan edelleen tulossa. Lisäksi ranskalainen Bitcoin-Central aikoo toteuttaa oman Debit-korttinsa.

24.8 – Bitcoin sai näkyvyyttä USA:n televisiossa. Jutun aiheena “Chomping at the Bitcoin – The Ups And Downs Of Cyber Money”.

24.8 – American Banker julkaisi positiivisen artikkelin Bitcoinista otsikolla “Lightning Fast, Dirt Cheap: Bitcoin Shows What Banking Could Be”.

25.8Meidänklinikka otti maailman ensimmäisenä hammaslääkäriasemana bitcoinit käyttöön. Meidänklinikka toimii Helsingissä ja hyväksyy edelleen bitcoinit.

27.8 – Bitcoin-yhteisössä yli puoli vuotta esillä ollut “Bitcoin Savings & Trust” sijoitusrahasto paljastui megaluokan pyramidihuijaukseksi. Rahasto, jota ylläpiti “pirateat40” nimimerkillä toiminut henkilö, sulkeutui, eikä kukaan ole saanut rahojaan takaisin tähän päivään mennessä. Kyseessä oli Bitcoin-historian suurin huijaus, “sijoituksia” saattoi olla jopa yli 100 000 bitcoinin verran. Pirateat40 väitti sijoitusten määrän olleen jopa 500 000 bitcoinia, mutta sitä väitettä useimmat pitävät pahasti liioiteltuna.

31.8Mt. Gox, Bitcoin-talouden suurin vaihtopörssi, julkaisi raportin, jonka mukaan heillä on lähes 200 000 käyttäjätiliä. Nykyään lukema on jo huomattavasti suurempi.

Syyskuu 2012 (vaihtokurssi 1.9 = 10,20 USD / 8,10 EUR)

5.9 – Bitcoin-pörssi BitFloor hakkeroitiin. Menetys oli yhteensä 24 000 bitcoinia, tapahtumahetkellä arvoltaan 200 000 euroa. BitFloor jatkoi toimintaansa hakkeroinnin jälkeen ja on edelleen toiminnassa. Pörssin ylläpitäjä korvaa kaikki menetykset omasta taskustaan.

7.9 – Mitt Romneytä kiristettiin veroilmoitustiedoilla. Varkaat uhkasivat paljastaa ne ja he pyysivät miljoonan dollarin lunnaat. Varkaat vaativat maksun bitcoineissa. Koko juttu paljastui lopulta huijaukseksi, mutta se toi Bitcoinille huomattavan suurta mediahuomiota.

11.9 – Johtava Bitcoin-maksujärjestelmien tarjoaja BitPay ilmoitti, että heillä on asiakkainaan yli 1 000 kauppiasta. Tänä päivänä BitPayllä on jo yli 2 000 kauppiasta.

15.9 – Vuoden 2012 Bitcoin-konferenssi pidettiin Lontoossa.

18.9Ogrr yhdistyi MMOExchangen kanssa ja nosti käyttäjämääränsä yli 20 000 käyttäjään. Ogrr on suurin Bitcoinia käyttävä tietokonepelien virtuaaliesineiden vaihtopalsta.

27.9 – Bitcoin-säätiö perustettiin. Säätiö on mallinnettu Linux-säätiön mukaan. Säätiö järjestää vuoden 2013 Bitcoin-konferenssin, joka pidetään toukokuussa USA:n San Josessa.

Lokakuu 2012 (vaihtokurssi 1.10 = 12,40 USD / 9,64 EUR)

4.10 – Forbesissa julkaistiin artikkeli “Bitcoin Prevents Monetary Tyranny“, joka on vahva esimerkki Bitcoinin potentiaalista.

8.10 – Scientific American julkaisi yhden vuoden parhaista Bitcoin-artikkeleista. Otsikkona “3 Years in, Bitcoin Digital Money Gains Momentum”.

16.10 – InfinitiPoker julkaisi suunnitelmansa perustaa uusi Bitcoin-pokeriin keskittyvä pokerisivusto. InfinitiPoker aloittaa näillä näkymin tammikuussa 2013. Bitcoin-pokeri on ollut merkittävässä kasvussa vuonna 2012, johtava pokerisivusto on Seals With Clubs.

20.10 – Bitcoin oli esillä ensimmäistä kertaa pidettävässä WÄRK-festissä.

29.10 – Euroopan keskuspankki julkaisi virtuaalirahoihin perehtyvän raportin, jossa Bitcoin oli vahvasti esillä. Tämä raportti on tähän mennessä merkittävin Bitcoiniin liittyvä “virallinen julkaisu”.  

Marraskuu 2012 (vaihtokurssi 1.11 = 11,20 USD / 8,60 EUR)

9.11 – Järjestettiin ensimmäinen Bitcoin-perjantai. Bitcoin-perjantain ideana oli näyttää, että bitcoineilla voi ostaa nykyään vaikka mitä. Kaikki tempaukseen osallistuvat kauppiaat antoivat hyviä alennuksia. Tapahtuma oli menestys ja se järjestetään varmasti myös vuonna 2013.

12.11 – Reddit mainitsi harkitsevansa Bitcoinin käyttöönottoa. Reddit on yksi suosituimmista sosiaalisen median palveluista, joka kasvaa hurjaa vauhtia.

14.11 – Berliinistä on tulossa maailman Bitcoin-kaupunki. Artikkelin jälkeen Berliiniin on tullut uusiakin kauppiaita, ja nykyään Graefekiezin alueella on jo 5 bitcoinit hyväksyvää kivijalkaliikettä.

16.11WordPress, maailman suurin nettisivujen julkaisualusta, otti bitcoinit käyttöön. WordPress on tähän mennessä suurin yritys, joka käyttää Bitcoinia. Tämä oli koko vuoden isoimpia uutisia, ja tulee aina olemaan merkittävä virstanpylväs Bitcoinin historiassa.

28.11 – Bitcoinin niin sanottu lohkopalkkio puolittui ensimmäistä kertaa. Tämä oli teknisestä näkökulmasta monumentaalinen tapahtuma, joka todisti Bitcoinin rahanluontimallin toimivan juuri niin kuin on alunperin suunniteltu.

29.11 – Ranskan suurin lehti Le Monde uutisoi Bitcoinista. Tämä oli merkki siitä, että Bitcoin on vihdoin alkanut saada näkyvyyttä myös eurooppalaisessa valtavirtamediassa.

29.11 – Bitcoinin kasvusta Iranissa uutisoitiin Business Weekissä. Bitcoinin avulla voidaan teoriassa ohittaa kauppasaartoja, joskin on liioiteltua väittää että Bitcoin olisi valtavirtaa Iranissa, ainakaan toistaiseksi. Kasvua on kuitenkin tapahtunut.

30.11 – Macaussa kiinnostuttiin Bitcoinista. Macau on Aasian suurin kasinokaupunki, ja on itseasiassa ohittanut Las Vegasin merkittävimpänä kasinokaupunkina koko maailmassa.

Joulukuu 2012 (vaihtokurssi 1.12 = 12,56 USD / 9,65 EUR)

7.12 – Bitcoin-pörssi Bitcoin-Central sai kumppaneidensa kautta hankittua osittaisen pankkilisenssin. Bitcoin-Central on ensimmäinen pörssi, jonka eurotalletukset ovat talletussuojan piirissä. Tämä oli yksi eniten mediahuomiota saaneista Bitcoin-uutisista vuonna 2012.

13.124chan otti bitcoinit käyttöön. 4chan on yksi Internetin vanhimmista ja suosituimmista kuvapalstoista.

15.12Blockchain Wallet ylitti 50 000 käyttäjätilin rajapyykin. Blockchain Wallet on yksi suosituimmista Bitcoin-lompakoista, jonka suosio tuntuu vain kiihtyvän. Äskettäin palvelu ylitti 80 000 käyttäjätilin rajan.

27.12 – Ars Technica nimesi Bitcoinin yhdeksi kuudesta bisneksen menestystarinasta vuonna 2012.