Bitcoin uusissa huippulukemissa- Viikkokatsaus 45/2021

Heipä hei ja mainiota marraskuuta, arvon kryptokonkarit ja –kokeilijat. Vuoden toiseksi viimeinen kuukausi on alkanut varsin voitokkaasti bitcoinille, joka on alkuviikosta kohonnut historiallisiin huippulukemiin yli 68 000 dollarissa. Myös laajemmat kryptomarkkinat ovat kiitäneet kohti ennätyksiä kokonaismarkkina-arvon lähestyessä ennennäkemätöntä kolmen biljoonan dollarin rajapyykkiä. Elämme siis mielenkiintoisia aikoja ja seilaamme kartoittamattomia vesiä.

Tällä viikolla kerromme kurssipyrähdysten ohella lainsäätäjistä, jotka lobbaavat laajempaa bitcoin ETF:ää Yhdysvalloissa. Lisäksi New Yorkin virkaan astuva pormestari on päättänyt ottaa ensimmäiset kolme palkkashekkiänsä kryptovaluuttana. Toisaalla taas Kazakstanin valtio on alkanut rajoittaa kansalaisten kryptokauppaa samalla kun El Salvador käyttää valtion kassan bitcoin-voittoja koulujen ja sairaaloiden rakentamiseen.

Bitcoinin kurssi nousi uuteen huippuun

Bitcoinin kurssi on noussut uusiin huippulukemiin yli 68 000 dollarissa. Euroissa laskettuna summa on noin 58 600, joka on myös bitcoinin eurokohtainen kurssiennätys. Samalla kaikkien kryptovaluuttojen kokonaismarkkina-arvo hipoo myös omaa ennätystään lähestyen kolmen biljoonan dollarin virstanpylvästä.

Lokakuun loppupuolella alkanut ja marraskuussa vahvistunut nousupyrähdys vaikuttaa olleen seurausta pitkään odotetusta uutisesta ensimmäisen Bitcoin-futuurien ETF:n hyväksymisestä. Lisäksi odotukset USA:n sääntelijöiden myönteisemmästä asenteesta kryptoja kohtaan sekä suursijoittajien kiinnostus ovat myös antaneet polttoainetta kryptoraketille.

Bitcoinin kurssi on nousujen välissä osoittanut tasaantumisen merkkejä, mutta pysytellyt silloinkin 60 000 dollarin paremmalla puolella. Huomionarvoista on myös, että kurssi on noussut yli 50% syyskuun 44 000 dollarin lukemista. Samalla kaikkien kryptojen markkina-arvo on noussut liki biljoonalla dollarilla. Asiantuntijat ovat yleensä pitäneet vastaavia lukuja vahvoina merkkeinä meneillään olevasta härkämarkkinasta.

”Hintakehityksen huomioiden uskomme, että bitcoin voi helposti nousta 100 000 dollariin vuoden loppuun mennessä”, totesi AvaTraden johtava markkina-analyytikko Naeem Aslam.

Bitcoinilla voi olla edessään perinteistä vuoristorataa hurjine nousuineen ja välilaskuineen.

Lainsäätäjät lobbaavat laajempaa Bitcoin ETF:ää

Yhdysvaltain edustajainhuoneen edustajat Tom Emmer ja Darren Soto ovat lähettäneet bitcoinia koskevan kirjeen maan arvopaperi – ja pörssikomissio SEC:n puheenjohtaja Gary Genslerille. Emmer on republikaanien Minnesotan osavaltion edustaja ja Soto demokraattien Floridasta, joten kirjeen takana näyttäisi olevan molempien valtapuolueiden yhteistyö.

Voimakkaasti muotoillussa kirjeessä edustajat kyseenalaistavat, miksi SEC sallii johdannaisiin perustuvan bitcoin ETF:n mutta ei spot-hintaista ETF:ää. Emmerin ja Soton näkemysten mukaan spot- eli markkinahintainen bitcoin ETF perustuisi suoraan sijoituskohteeseen ja tarjoaisi sijoittajille jopa enemmän turvaa kuin johdannaisiin perustuvat futuuri-tuotteet.

”Emme väitä, että yksi sijoitustuote olisi toista parempi. Toteamme vain, että jollei toisella ole selkeitä ja todistettavia sijoittajansuojaan liittyviä hyötyjä, niin sijoittajilla tulisi olla vapaus valita kumpi tuote sopii heidän sijoitustavoitteisiin parhaiten,” lainsäätäjät kirjoittivat.

SEC ei toistaiseksi ole ainakaan julkisesti vastannut kirjeessä esitettyihin kysymyksiin. Viime viikolla omaa bitcoin-futuurirahastoa valmistelevan Valkyrie Fundsin sijoituspäällikkö Steven McClurg puolestaan arveli, että SEC ei luultavasti tule sallimaan varsinaista markkinahintaan pohjautuvaa bitcoin ETF:ää ennen vuotta 2022.

White House Bitcoin
USA:ssa saatetaan ensi vuonna nähdä entistä laajempaa hyväksyntää bitcoin-rahastoille.

New Yorkin uusi pormestari ottaa palkkansa bitcoinina

New Yorkin kaupungin vastavalittu pormestari Eric Adams on ilmoittanut ottavansa ensimmäiset kolme palkkashekkiänsä bitcoinina. Tammikuussa virkaan astuva Adams kertoi asiasta viime viikon torstaina.

”New Yorkissa ajattelemme aina isosti, joten aion pormestarina ottaa ensimmäiset kolme palkkashekkiäni bitcoinina. NYC tulee olemaan keskus kryptovaluuttateollisuudelle ja muille nopeasti kasvaville innovaatioille,” Adams twiittasi.

Eläköitynyt poliisipäällikkö ja Brooklynin kaupunginosan virkaatekevä presidentti Adams on aiemminkin ollut kryptomyönteinen voittoon johtaneen kampanjansa aikana. Tuki on huomattavaa, sillä New Yorkilla on käytössä USA:n tiukimpia kryptovaluuttoja koskevia sääntöjä. Säännöt vaativat muun muassa lisenssin useimmille kryptosiirroille.

Adams ei ole ensimmäinen politiikko, joka aikoo ottaa palkkansa bitcoinina. Aiemmin viikolla Miamin uudelle kaudelle valittu pormestari Francis Suarez lupasi ottaa seuraavan palkkashekkinsä bitcoinina. Adamsin vastauksena ilmoittamat suunnitelmat pistävät siis paremmaksi kolminkertaisesti.

Politiikot ovat alkaneet taskuttaa palkkojaan bitcoinina.

Kazakstan rajoittaa kansalaisten kryptokauppaa

Kazakstanin valtio on päättänyt alkaa rajoittaa piensijoittajien kaupankäyntiä kryptovaluutoilla. Paikallinen uutissivusto Kapital.kz raportoi asiasta viime keskiviikkona.

Uusien rajoitusten myötä piensijoittajat voivat sijoittaa korkeintaan 10% vuosittaisista tuloistaan tai 5% kaikista omistuksistaan poislukien pääasunnon. Summa voi kasvaa korkeintaan 100 000 dollariin vuodessa, kunhan sijoittajat pystyvät todistamaan taloustietonsa viranomaisille. Ilman taloustietojen raportointia korkeintaan 1000 dollarin kuukausittaiset sijoitukset sallitaan.

Uusien lokakuun 26. päivä voimaan astuneiden rajoitusten takana on Kazakstanin talousviranomainen AFSA. Viranomaisen mukaan rajoitukset on otettu käyttöön, jotta piensijoittajia voidaan suojella kryptovaluuttoihin liittyviltä riskeiltä, joihin voi kuulua koko pääoman menettäminen. AFSA on myös luonut tiekartan Kazakstanin kryptoteollisuuden kehittämiseksi. Suunnitelman mukaan kryptopörssit voivat alkaa toimia maassa vuoden 2021 loppuun mennessä.

Kazakstaniin on lisäksi siirtynyt suuri määrä kryptolouhijoita naapurimaa Kiinan aiemmin tänä vuonna julistaman kieltopolitiikan myötä. Louhijoiden väitetään myös osittain olevan vastuussa maata vaivanneista sähkökatkoksista, minkä myötä valtio suunnittelee rajoituksia myös kryptolouhijoiden sähkönkäyttöön.  

Kazakstaniin on valunut suuri määrä louhintatehoa naapurimaa Kiinasta.

El Salvador rakentaa kouluja bitcoin-voitoilla

El Salvadorin valtio on päättänyt alkaa rakentaa kouluja valtion kassan bitcoin-voitoilla. Hallitus aikoo käyttää projektiin ylijäämää bitcoin-rahastostaan, joka tällä hetkellä sisältää 1 120 bitcoinia.

Presidentti Nayib Bukelen mukaan valtion bitcoin-voittoja aiotaan kanavoida 20 uuden koulun rakentamiseen. Presidentin edustaja totesi, että voitot aiotaan käyttää kansan hyödyksi ilman, että maan verovaroja käytetään projektiin. Lisäksi presidentti ilmoitti viime kuussa, että hallitus tulee käyttämään 4 miljoonaa dollaria bitcoin-rahastotililtä uuden eläinsairaalan rakentamiseen maan pääkaupungissa San Salvadorissa.

El Salvadorin kiistanalainen Bitcoin-laki astui virallisesti voimaan syyskuun 7. päivä. Lain myötä bitcoinista tuli virallinen maksuväline maassa. Kansalaisille lanseeratun Chivo-kryptolompakon lisäksi valtio on myös haalinut omaan kirstuunsa bitcoineja useassa erässä. Nykyisellä kurssihinnalla bitcoin-rahaston arvo on jo yli 70 miljoonaa dollaria. Samalla valtion kansalaisille heinäkuussa jakamat 30 dollarin bitcoin-tuet ovat nykyään arvoltaan liki 40 dollaria.

El Salvadorin valtiollinen kryptokokeilu on toistaiseksi ollut menestys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *