Bitcoinia hodlataan enemmän kuin pitkään aikaan – Viikkokatsaus 33/2020

Bitcoinin kova kasvu tänäkin vuonna koronan repimässä maailmassa ei ole jäänyt huomiotta sijoittajilta. Viime viikolla uutisoimme, miten NASDAQiin listautunut miljoonayritys on ottanut bitcoinin omaksi reservivaluutakseen. Nyt puolestaan tilastot näyttäisivät osoittavan, että sijoittajat valmistautuvat entistä aktiivisemmin hodlaamaan, eli sijoittamaan bitcoiniin pitkällä tähtäimellä.

Bitcoineja on viimeksi hodlattu yhtä paljon vuonna 2018. Sen jälkeen markkinat ovat heiluneet ja monet ovat pitäneet massinsa helposti vaihdettavissa pörssien tileillä. Nyt yhä useammat ovat siirtämässä kolikoitaan omiin lompakkoihinsa, mikä implikoi yleensä tarkoitusta säilöä niitä pitkän kaavan kautta.

Muissa uutisissa puhumme altcoinista, joka ylitti arvossaan bitcoinin, sekä bitcoinien avaruussiirroista. Lisäksi luonnollisesti paljon muuta mukavaa.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Markkinoiden myrskytessä jotkut vain hodlaavat.

Hodlaajien määrä on kasvanut

Vaihtopalveluissa olevien bitcoinien määrä on laskenut matalimmilleen 21 kuukauteen, kertoo lohkoketjuanalyysiyritys GlassNode. Pörsseissä oli viime maanantaina runsaat 2 610 000 bitcoinia, mikä on alhaisin taso sitten vuoden 2018 marraskuun.

Sijoittajilla on tapana siirtää bitcoineja pörsseihin, kun he valmistautuvat myymään niitä. Yleensä tämä on merkkinä siitä, että sijoittajat uskovat bitcoinin kurssin laskevan lähitulevaisuudessa.

Toisaalta kun usko kurssiin on vahva, sijoittajilla on tapana siirtää bitcoineja omiin lompakkoihinsa, joissa ne ovat usein paremmassa turvassa kuin pörsseissä. Viime viikolla pörsseissä säilytettyjen bitcoinien määrä on laskenut 1,4%. Viime kuusta määrä on laskenut jopa 3%.

Hodlaus on ollut historiallisesti kannattava sijoitusstrategia.

Avaruudessa lähetettiin bitcoineja

Ensimmäinen kosmisen tason siirto Bitcoin-verkossa on suoritettu onnistuneesti. Isobritannialainen lohkoketjuyritys SpaceChain kertoi siirtäneensä onnistuneesti bitcoineja Kansainvälisellä avaruusasemalla olevasta Bitcoin-lompakosta.

Transaktion varmisti SpaceChainin tekninen johtaja ja perustaja Jeff Garzik. Garzikin mukaan siirto on askel kohti SpaceChainin päämäärää luoda turvallinen satelliittien varaan rakennettu lohkoketjujärjestelmä.

SpaceChain toimii yhteistyössä Euroopan avaruusviraston kanssa, minkä ansiosta sillä on mahdollisuus saada käyttöönsä tutkimusresursseja, kuten ISS:n laitteistoa. Bitcoin-lompakko toimitettiin Kansainväliselle avaruusasemalle viime vuoden lopulla.

Bitcoin on nyt myös kirjaimellisesti liikkunut avaruudessa.

Bitcoin pian yhtä suuri kuin PayPal

Bitcoin kilpailee markkina-arvossaan samoilla tasoilla kuin PayPal, Bank of America ja Uuden-Seelannin dollari. Viime tiistaina kaikkien yhteenlaskettujen bitcoinien markkina-arvo jopa ylitti Bank of American ja Uuden-Seelannin dollarin bitcoinin rikkoessa kuluvan vuoden hintaennätyksensä ja noustessa 12 470 dollariin per kolikko.

Bank of American markkina-arvo on noin 224,4 miljardia dollaria. PayPalin puolestaan 230 miljardia dollaria. Kirjoitushetkellä kaikkien bitcoinien yhteenlaskettu markkina-arvo on noin 218 miljardia dollaria.

Bitcoinin nousua suhteessa fiat-valuuttoihin voidaan selittää uusilla sijoittajilla. Koronapandemia ja valtioiden reagointi siihen erilaisilla elvytysohjelmilla ja uuden rahan luomisella on saanut yhä uudet sijoittajat näkemään bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen potentiaalin.

Mikäli bitcoinin kurssi nousee kuluvan vuoden aikana pysyvämmin uudelle tasolle, tulee bitcoin ohittamaan helposti Bank of American ja PayPalin markkina-arvon.

Bitcoin ja PayPal lähestyvät toisiaan paitsi yhteistyön myös markkina-arvon osalta.

Bitcoinin louhintateho ennätyksellisen korkealla

Bitcoin-verkon louhintateho on rikkonut uuden ennätyksen. Blockchain.comin tietojen mukaan Bitcoinin louhintateho saavutti uuden seitsemän päivän huippukeskiarvonsa 15. päivä kuluvaa kuuta, jolloin keskimääräinen louhintateho kipusi 129,075 terahashiin sekuntilta.

Louhintatehon kasvu antaa ymmärtää, että ainakin louhijat uskovat bitcoinin kurssin joko kasvavan tai vähintään pysyvän nykyisillä korkeilla tasoilla. Louhintatehon ja bitcoinin kurssin välillä onkin usein korrelaatiota.

Viimeksi Bitcoinin louhintateho rikkoi ennätyksensä heinäkuun 28. päivä, minkä jälkeen se lähti maltilliseen laskuun. Mitä korkeampi Bitcoin-verkon louhintateho on, sitä turvallisempi Bitcoin-verkko on ja sitä vaikeampi siirtoja on häiritä.

Bitcoin-louhinta ylläpitää verkkoa ja pitää sen turvallisena.

Coinmotion ei tue FXRP:tä

Suositusta Ripple-lohkoketjuprojektista on forkattu uusi lohkoketjuhyödyke, niin sanottu XRP Spark tai FSXRP. XRP Sparkin tarkoituksena on yhdistää Flare-verkosto Ripplen verkostoon ja mahdollistaa älysopimusten käyttäminen Ripplessä.

Flaren Spark-polettia on sidottu XRP:n määriin ja sitä jaetaan aluksi XRP:n omistajille eräänlaisella ilmapudotusmallilla, jossa jokainen omassa lompakossaan XRP:tä säilyttävä voi saada vastaavan määrän FXRP:tä.

Bittiraha.fi:n sisarpalvelu Coinmotion ei aio ottaa FXRP:n tukea käyttöön ainakaan toistaiseksi. Erilaisia forkkikryptoja syntyy nykyään pilvin pimein ja hyvin suuri osa niistä on tavalla tai toisella huijauksia tai muuten ongelmallisia.

Kaikkien uusien forkkipolettien implementointi toisi minimaalista hyötyä käyttäjille, sillä hyvin harvalla niistä on mitään merkityksellistä tulevaisuutta. Toistaiseksi FXRP vaikuttaa tällaiselta hankkeelta.

Coinmotion tarjoaa valikoimassaan Ripplen XRP-polettia, mutta ei tue FXRP:tä.

YFI nousi hinnassaan bitcoinin yli

YFI-kryptopoletista on tullut ensimmäinen merkittävä kryptovaluutta, jonka hinta on noussut korkeammalle kuin bitcoinin. Kirjoitushetkellä YFI:n kurssi on yli 14 630 dollaria. Bitcoinin kurssi puolestaan on noin 11 820 dollaria.

Aikaisemmin bitcoinin kurssin ovat ohittaneet ainoastaan marginaaliset kryptovaluutat, joilla ei ole ollut todellista vaihdantaa ja jotka ovat usein liittyneet erilaisiin pump-and-dump-huijauksiin. YFI:ä taas vaihdetaan yli 176 miljoonan dollarin edestä päivittäin.

YFI on Yearn.finance-protokollan natiivi kryptopoletti. Yearnin väitetään olevan ensimmäinen Ethereum-lohkoketjussa toimiva protokolla, joka on kokonaan poletin haltijoiden käsissä.

“Yearnia voi pitää älypankkitilinä, joka automaattisesti sijoittaa käyttäjän varoja useisiin matalan riskin investointistrategioihin, jotka toteutetaan Ethereumin lohkoketjussa,” kertoo kryptotutkija Hasu.

YFI:n korkeasta kappalehinnasta huolimatta se on vielä hyvin pieni verrattuna Bitcoiniin. Bitcoinia käytetään huimasti enemmän ja YFI:n 437 miljoonan markkina-arvo on vain murto-osa bitcoinien markkina-arvosta.

Vaikka Bitcoin onkin kryptojen kuningas, voi altcoinien joukosta löytyä lupaavia projekteja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *