Nasdaqiin listattu firma muutti reservinsä bitcoiniksi – Viikkokatsaus 32/2020

Bitcoinin kurssi on pyörinyt viime päivinä melko mukavalla tasolla, eli turvallisesti yli 11 000 dollarin per pala. Viimeksi näin korkeista kursseista on saatu nauttia vuosia takaperin.

Vaikuttaisikin siltä, että Bitcoin on toistamassa historiaa samaan tapaan kuin viime kerroilla, kun lohkopalkkioiden koko on puoliintunut. Tällöinkin kurssi pyörähti heti puoliintumisen jälkeen hiukan alas, josta se otti uutta puhtia pyrähtääkseen kohti kokonaan uusia ennätyksiä. Myös tällä hetkellä tilanne näyttäisi noudattavan samaa kaavaa.

Osaltaan asiaan vaikuttaa varmasti myös koronaviruksen aiheuttama markkinakaaos, joka on saanut monet valtiot ottamaan velkaa ja rahaprintterit huutamaan “brrr”. Tällaisessa tilanteessa epäinflatorinen kryptovaluutta voi vaikuttaa mitä houkuttelevimmalta sijoituskohteelta.

Tässä viikkarissa tutustumme muun muassa suuryritykseen, joka päätti vaihtaa dollarit bitcoineiksi. Muissa uutisissa käsittelemme muun muassa Bitcoinin tulevaa päivitystä sekä Ethereumin nykyistä tilannetta.

Viime viikon katsaus löytyy tämän linkin takaa.

Bitcoinista on tullut yhä yleisempää niin instituutioiden kuin tavallisten sijoittajien keskuudessa.

MicroStrategy vaihtoi dollarin bitcoiniin

Maailman suurimpiin kuuluva bisnesanalytiikkayritys MicroStrategy on ostanut 250 miljoonan dollarin edestä bitcoineja ja tehnyt bitcoinista sen pääasiallisen reservihyödykkeen. MicroStrategy kertoi 11. päivä tiistaina ostaneensa 21 454 bitcoinia.

“Uskomme, että maailman käytetyimpänä kryptovaluuttana bitcoin on luotettava tapa säilöä arvoa ja houkutteleva sijoituskohde, jolla on enemmän kasvupotentiaalia kuin pelkästään pitämällä käteistä,” MicroStrategy kertoi lehdistötiedotteessaan.

Tapauksen uskotaan olevan merkittävä askel Bitcoin-adaptaatiolle. Luultavasti MicroStrategy ei tule olemaan ainoa bitcoinia haluava yritys, vaan muut yritykset tulevat sen perässä muuttamaan ainakin osan reserveistään bitcoiniksi.

MicroStrategy on yli 30 vuotta vanha yritys, joka on listautunut Nasdaq-pörssiin. Se työllistää noin 2 400 ihmistä ja sen liikevaihto liikkuu noin puolessa miljardissa dollarissa vuosittain.

MicroStrategy päätti, että lompakossa on parempi pitää bitcoinia kuin fiatia.

Bitcoinin uusi Taproot-päivitys skaalaa kryptovaluuttaa

Bitcoiniin kehitetty Taproot-päivitys alkaa olla kehityksensä loppuvaiheissa. Taproot on teknologia, joka mahdollistaa erilaisten älysopimusten piilottamisen perinteisten bitcoin-siirtojen sisään. Tämän teknologian uskotaan mahdollistavan useita uusia ominaisuuksia Bitcoiniin.

Yksi tällaisista ominaisuuksista on uusi “maksupooli”-menetelmä, joka voi olla yksi tapa vastata Bitcoinin jatkuvasti kasvavaan kysyntään ja käyttöön. Maksupoolissa käyttäjät lähettävät omat kolikkonsa yhteiseen pooliin, joka näkyy lohkoketjussa tavallisena Bitcoin-osoitteena.

Tästä osoitteesta käyttäjät voivat sitten lähettää bitcoineja eteenpäin. Etuna tässä menetelmässä on, että useita siirtoja voidaan yhdistää yhteen, minkä ansiosta lohkoketjuun tulee huomattavasti vähemmän rasitusta kuin perinteisissä menetelmissä.

Lisäksi Taprootin avulla toteutetut maksupoolit lisäävät käyttäjien yksityisyyttä, sillä pelkällä perinteisellä lohkoketjuanalyysillä ei ole enää mahdollista varmistaa, mitkä kolikot ovat kenenkin käyttäjän. Taprootin uskotaan olevan valmis lähitulevaisuudessa.

Mikäli Bitcoin-yhteisö hyväksyy Taprootin, voi se olla virtuaalivaluutan seuraava teknologinen mullistus. (KUVA: Forest Starr ja Kim Starr)

Hakkerit ovat varastaneet Tor-käyttäjien bitcoineja

Tuoreen tutkimuksen mukaan hakkerit ovat löytäneet heikkouden suositussa piilonettisovellus Tor Browserissa. Heikkouden avulla hyökkääjä on mahdollisesti pystynyt varastamaan bitcoineja Tor-käyttäjiltä.

Heikkouden avulla hyökkääjät ovat voineet ujuttaa käyttäjälle esimerkiksi valheellisia bitcoin-osoitteita. Kun käyttäjä on mennyt sivulle ja nähnyt siellä bitcoin-osoitteen, on hyökkääjä voinut vaihtaa tämän osoitteen omaksi osoitteekseen.

Heikkous on tiedossa ja se on mahdollista korjata, mutta valitettavasti monet piilopalvelujen ylläpitäjät eivät ole ottaneet sitä käyttöön sivuillaan. Toistaiseksi on epävarmaa, kuinka paljon bitcoineja hyökkääjät ovat saaneet varastettua.

Kuten kaikki arvokas, myös kryptovaluutat ovat houkutteleva kohde hakkereille.

Ethereum-siirrot ennätyskalliita

Ethereum-lohkoketjun siirtomaksujen hinnat ovat nousseet korkeimmilleen sitten vuoden 2015. Vaikka itse Ethereumin natiivipoletti etherin hinta on pysynyt suhteellisen vakaana, on lohkoketjun käyttö kasvanut valtavasti.

Syynä kasvaneelle käytölle ovat olleet ensisijaisesti Ethereumin lohkoketjua hyväksikäyttävät muut projektit. Tällaisia projekteja ovat esimerkiksi Ethereumin lohkoketjun pohjalle rakennetut muut kryptovaluutat, älysopimusjärjestelmät tai digitaaliset keräilykohteet.

Aikaisemmin Ethereumia on kaupiteltu Bitcoinin kilpailijaksi muun muassa edullisemmilla siirtokustannuksilla. Nyt siirtokustannukset ovat nousseet paikoittain jopa yli 10 dollarin, mikä on huomattavasti korkeampi kuin Bitcoin-lohkoketjussa tapahtuvissa siirroissa.

Ethereumin kehittäjät ovat huolissaan kehityksestä ja pyrkivät kehittämään uusia skaalauskeinoja pitääkseen Ethereumin lohkoketjun edelleen käyttökelpoisena. Uuden Ethereum 2.0 päivityksen uskotaan vähintään helpottavan ongelmaan, mutta sen ensimmäisen vaiheen julkaisupäivään on vielä ainakin yli kuukausi.

Ethereum 2.0 on herättänyt suuria odotuksia alustan tulevaisuudelle.

Ethereum-louhijoille hyvät tuotot

Ethereum-louhijoiden tuotot ovat kasvaneet korkeimmilleen yli kahteen vuoteen. Viimeksi louhijoiden tuoto olivat näin korkealla 27 kuukautta sitten.

Tällä hetkellä louhija voi tienata noin 3,27 dollaria per MH/s. Myös etherin kurssi on noussut huomattavasti. Viime viikkoina etherin kurssi on liikkunut 400 dollarin molemmin puolin.

Kurssinousun lisäksi louhijoiden tuotot ovat kasvaneet Ethereum-verkon siirtomaksujen myötä. Ethereumin siirtomaksut ovat korkeimmillaan vuosikausiin, mistä on luonnollisesti hyötyä siirtoja käsitteleville louhijoille.

Vaikka louhijoiden tuotot ovat kasvaneet, Ethereum-verkon laskukapasiteetti on huomattavasti matalampi kuin viimeksi tuottojen ollessa näin korkealla. Kaksi vuotta sitten laskuteho oli noin 270 petahashia sekunnissa, siinä missä se nykyään on vain 200 petahashia sekunnissa.

Ethereumin kurssin noustessa myös louhijoiden tuotot ovat kasvaneet.

Craig Wrightista tulossa huumorielokuva

Itseään Bitcoinin luojaksi väittäneestä Craig Wrightista ollaan tekemässä elokuva. Elokuva on Wrightin yhden tunnetuimman tukijan, Calvin Ayren, rahoittama ja sen tarkoituksena on toimia Wrightin biografiana.

Koska elokuva on Wrightin tukijoiden tuottama, tulee se luultavasti perustumaan enemmänkin Wrightin väitteisiin kuin totuuteen. Myöskään elokuvan genrestä ei ole tietoa, mutta Bittiraha.fi:n toimitus uskoo sen olevan jonkinlainen musta komedia.

Craig Wright ei ole vielä toistaiseksi voinut todistaa mitenkään olevansa Bitcoinin kehittäjä. Sen sijaan monet todisteet puhuvat tätä väitettä vastaan. Tästä huolimatta Wright pysyy tiukasti väitteessään.

Viime aikoina Wright on ollut oikeustaistelun keskiössä. Wrightin syytetään kavaltaneen miljoonien dollarien edestä bitcoineja entiseltä yhtiökumppaniltaan.

Craig Wrightin väitteet eivät ole vakuuttaneet monia, ja elokuva tuskin tuo tähän muutosta.

One thought on “Nasdaqiin listattu firma muutti reservinsä bitcoiniksi – Viikkokatsaus 32/2020

  1. nimimerkki says:

    uskon wrightia. ja mielestäni Bitcoin svn Hodlaaminen ei ole huono sijoitus muiden krytojen rinnalla. varsinkin kun kurssi on nyt matala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *