Bitcoiniin virtaa kymmeniä tuhansia uusia käyttäjiä – Viikkokatsaus 28/2021

bittiraha krypto viikkokatsaus vk28 2021

Bitcoin on viime aikoina näyttänyt varsin vähäeleiseltä etenkin verrattuna vuoden alkupuoliskolle ja viime vuoden loppuun, jolloin kryptokolikot yleisesti kasvattivat markkinaosuuksiaan miljardeilla. Kurssi on lähinnä vääntänyt sivuttaista liikettä ja lyhytjänteisempiä on alkanut jopa ärsyttää, että eikö tämä olekaan ihan sellaista vuoristorataa kuin minulle luvattiin. Olisinpa mennyt Lintsille.

Laajemmassa mittakaavassa ja kulissien takana tapahtuu kuitenkin jatkuvasti. Muutamien viime viikkojen aikana Bitcoin on saanut jopa satoja tuhansia uusia käyttäjiä ja käyttäjien määrä näyttäisi olevan edelleen kasvussa. Samaan aikaan suurten instituutioiden kiinnostus ei ole kadonnut mihinkään, vaan yhä useammat tahot – tällä kertaa IMF, Maailmanpankki ja Bank of America – pohtivat vakavissaan kryptojen ja digivaluuttojen mullistavaa potentiaalia.

Tässä viikkarissa tsekkaamme näitä ilmiöitä. Lisäksi käsittelemme EU:n uutta ideaa asettaa entistä tiukempaa valvontaa kryptoyrityksille ja -käyttäjille, tälläkin kertaa rahanpesun ja terrorismin varjolla. Muissa uutisissa esittelemme muun muassa maailman ensimmäisen kirjaimellisen shitcoinin.

Viime viikon katsaus löytyy täältä.

Bitcoinin lohkoketjuun tulee jatkuvasti uusia entiteettejä hyödyntämään kryptovaluuttojen mullistavia mahdollisuuksia.

EU kaavailee lisää kryptovalvontaa

Uutistoimisto Reuters on saanut haltuunsa vuotaneita asiakirjoja, joiden mukaan Euroopan komissio on aikeissa perustaa uuden viranomaisen valvomaan rahanpesua ja laittomia rahan liikkeitä. Viranomainen toimisi “keskuksena” kansallisille viranomaisille ja säätelijöille rahanpesun valvonnassa.

EU on joutunut paineeseen sen jälkeen, kun paljastui, että Tanskan suurimman pankin, Danske Bankin, kautta on tehty vuosien 2007 ja 2015 välillä yli 200 miljardin euron edestä epäilyttäviä rahansiirtoja. Uuden viranomaisen perustaminen näyttäisi olevan ainakin osaltaan vastareaktio tälle tapaukselle.

Vaikka rahanpesu ja kyseenalaiset siirrot tapahtuivatkin perinteisen finanssimaailman kautta ja euroilla, on EU aikeissa kiristää myös kryptomaailmaa koskevaa sääntelyä. Raportin mukaan kryptovaluutat eivät ole toistaiseksi tarpeeksi hyvin EU:n valvonnan alaisia.

“Kryptovaluuttoja ja -hyödykkeitä koskevien puutteellisten sääntöjen vuoksi kryptojen omistajat ovat vaarassa altistua rahanpesulle ja terrorismille,” vuodetuissa asiakirjoissa todetaan.

Asiakirjojen mukaan lainsäätäjät ovat jo kehittämässä uutta sääntelyä, joka asettaisi entistä kovempia vaatimuksia kryptopalvelujen tarjoajille kerätä ja jakaa tietoja viranomaisille.

Euroopan Unioni on aikeissa asettaa entistä tiukempaa valvontaa kryptoille, koska sen komissio kokee valtioliiton olevan liian kädetön nykyisten instrumenttiensa kanssa.

Finanssijätit uskovat digivaluutan parantavan taloutta

Maailmanpankki, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Kansainvälinen järjestelypankki ovat julkaisseet uuden tutkimuspaperin, jonka mukaan keskuspankkien omat digivaluutat hyödyttäisivät maailman taloudellista kehitystä.

Finanssijättien mukaan keskuspankkien digivaluutat voisivat tarjota helpotusta yhteen nykyisen talousjärjestelmän suurista ongelmista, nimittäin rahansiirtojen hitauteen ja hintaan. Nykyään kansainväliset rahansiirrot ovat hitaita ja maksavat paljon muun muassa erilaisten varmistusjärjestelmien vuoksi.

“Nopeammat, halvemmat, läpinäkyvämmät ja osallistavammat kansainväliset maksut ja rahansiirrot antaisivat hyötyjä niin kansalaisille, yrityksille kuin talousalueillekin koko maailmassa,” kommentoi Maailmanpankin varajohtaja Indermit Gill.

Nykyään rahan siirtäminen maasta toiseen voi kestää jopa päiviä ja siirron koosta riippuen maksaa satoja tai jopa tuhansia dollareita. Jos keskuspankit ottaisivat käyttöön Bitcoinin kaltaisia digivaluuttoja, voitaisiin siirtojen kesto ja hinta tiputtaa vain murto-osaan nykyisistä. Esimerkiksi Bitcoinilla voidaan siirtää miljardeja minne tahansa päin maailmaa alle tunnissa vain muutamien dollarien hinnalla.

IMF ja muut suurimmat taloudelliset instituutiot uskovat, että digitaalisilla innovaatioilla voidaan korjata yksi nykyjärjestelmän suurimmista heikkouksista.

Bitcoin.org joutui massiivisen palvelunestohyökkäyksen kohteeksi

Bitcoin.orgin ongelmat jatkuvat. Vain viikko sen jälkeen, kun Satoshi-wannabe Craig Wright sai Iso-Britannian oikeudesta ulos Bitcoin.orgin vastaisen tuomion, on sivusto joutunut massiivisen DDoS-hyökkäyksen kohteeksi.

DDoS-hyökkäys, eli hajautettu palvelunestohyökkäys, tarkoittaa tietoverkkohyökkäystä, jossa sivustolle tai palvelulle lähetetään niin massiivinen määrä tietopyyntöjä ja -liikennettä, että se ei pysty vastaamaan niihin ja se muuttuu käyttökelvottomiksi. Periaate on sama kuin jos tuhannet ja taas tuhannet käyttäjät menisivät sivustolle ja alkaisivat hakata uudelleenlatausta.

Bitcoin.orgia vastaan hyökänneen tahon identiteetistä ei ole toistaiseksi mitään tietoa. Hyökkääjä kuitenkin vaatii Bitcoin.orgin omistaja Cøbralta 0,5 bitcoinin lunnaita, jotta hän lopettaisi hyökkäyksen.

Bitcoin.org on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tarkoituksena on tarjota tietoa ja resursseja Bitcoin-käyttäjille. Aikaisemmin se tarjosi muun muassa Satoshi Nakamoton alkuperäistä Bitcoinin esittelypaperia sekä Bitcoin Core -referenssiohjelmaa. Voittoa tavoittelemattomiin järjestöihin kohdistuneet hyökkäykset tässä skaalassa ovat yleensä varsin harvinaisia.

“En usko, että olen ollut näin pahasti loukkaantunut aikoihin. Kiittämätön saasta,” Cøbra kommentoi hyökkäystä.

Hajautetussa palvelunestohyökkäyksessä hyökkääjä käyttää usein laajoja bottiverkkoja, joiden avulla hän tekee uhrin palveluista käyttökelvottomia. (KUVA: Nasanbuyn – CC-A-SA 4.0)

Bitcoinin lohkoketjuun virtaa uusia käyttäjiä

Vaikka bitcoinin kurssi on viime viikkoina sahannut melko paikoillaan ja monet analyytikot ovat veikkailleet karhumarkkinoita, näyttäisi tunnelin päässä olevan valoa. Lohkoketjuanalyytikko William Clementen mukaan uusia Bitcoin-käyttäjiä tulee jatkuvasti.

“Uusien käyttäjien kasvu näyttäisi olevan lähellä kaikkien aikojen huippua. Lohkoketjuun ilmestyy yli 50 000 uutta entiteettiä joka päivä,” Clemente kommentoi.

Myös uusia valaita, eli suuria bitcoin-määriä hallitsevia käyttäjiä tai instituutioita, on syntynyt viime aikoina. Kuluneen viikon aikana uusia valaita on tullut lohkoketjuun ainakin 17 kappaletta.

Samaan aikaan, kun uudet käyttäjät ovat alkaneet käyttää lohkoketjua, on erilaisten kryptopörssien hallussa olevien bitcoinien määrä laskenut. Pelkästään viime viikon aikana lähes 18 000 bitcoinia on siirtynyt pois pörssien lompakoilta.

Bitcoinin hintakäytöksestä huolimatta uusia käyttäjiä virtaa lohkoketjuun, mikä voi olla merkki tulevasta hintapyrähdyksestä.

Bank of America viimeisin kryptoista kiinnostunut megainstituutio

Instituutiot ovat viime vuosina kiinnostuneet kasvavissa määrin kryptovaluutoista ja lohkoketjusta. Amerikan toisiksi suurin pankki, Bank of America, on viimeisin merkittävä finanssi-instituutio, joka on hypännyt kehityksen kelkkaan. Sisäisen muistion mukaan Bank of America on perustanut tutkimusryhmän, joka on keskittynyt kryptovaluuttoihin.

“Kryptovaluutat ja digitaaliset hyödykkeet ovat yksi kaikista nopeimmin kasvavista teknologisista ekosysteemeistä. Vahvan analyysiosaamisemme, markkina-asemamme ja lohkoketjuasiantuntemuksemme vuoksi meillä on ainutlaatuinen asema osoittaa johtajuutta tällä alalla,” kommentoi Bank of American kansainvälisen tutkimuksen johtaja Candace Browning mustiossa.

Bank of American muistio arvioi kryptovaluuttasektorin olevan arvoltaan noin 2 biljoonaa dollaria ja kasvussa. Uusien pörssien noteraamien hydykkeiden yhteenlasketuksi arvoksi se arvioi 50 miljardia.

Bank of America on aikaisemmin ollut kiinnostunut lohkoketjusta ja pyrkinyt patentoimaan useita siihen liittyviä teknologioita. Se on kuitenkin ollut aikaisemmin varsin varovainen suoraan kryptovaluuttoihin liittyvissä asioissa.

Bank of America uskoo, että sillä olisi mahdollisuuksia jopa eräänlaiseen johtoasemaan kryptoteollisuudessa. (KUVA: MoneyBlogNewz)

Kakkakolikoista tuli todellisuutta

Kryptopiireissä käytetään sanaa “shitcoin” halventavasti puhuttaessa erilaisista vaihtoehtokryptoista, altcoineista, joilla ei näyttäisi olevan mitään todellista arvoa tai käyttöä. Nyt korealainen professori on päättänyt tehdä käsitteestä kirjaimellisempaa totta.

Etelä-Korealaisen Ulsanin yliopiston professori Cho Jae-weon on kehittänyt ekologisen vessajärjestelmän, joka tekee ihmisten jätöksistä sekä lannoitteita että puhdasta energiaa. Järjestelmää käytetään jo tuottamaan polttoainetta ja energiaa esimerkiksi yliopiston helloille ja lämmityslaitteille.

“Jos ajattelemme laatikon ulkopuolella, niin ihmisten jätökset ovat arvokkaita energian ja lannoitteiden tuottamiseksi. Minun oli laitettava tämä hyöty ekologisesti kiertoon,” Jae-weon kommentoi.

Professori Jae-weonin järjestelmä käyttää omaa natiivia digivaluuttaansa, Ggoolia, jonka tarkoituksena on insentivoida ekologisen vessajärjestelmän käyttöä. Opiskelijat voivat tienata 10 Ggoolia päivässä, jos he käyttävät vessajärjestelmää. Ggooleilla he voivat puolestaan ostaa kahvia, banaaneja ja kirjoja yliopistolta.

“Shitcoin” ei ole ehkä tulevaisuudessa pelkkä negatiivinen termi, vaan ekologinen brändi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *