5 merkittävintä kryptovaluuttatrendiä sijoittajille vuodelle 2021

kryptovaluuttatrendit-2021-sijoittajille

Vuoden 2021 kuusi ensimmäistä kuukautta ovat olleet erittäin tapahtumarikkaita. COVID-19 -rokotteita jaetaan ympäri maailmaa, ja tämä saattaa tuoda pandemian lopun näköpiiriin. Myös finanssimaailmassa vuoden 2021 ensimmäinen ja toinen neljännes ovat olleet tapahtumarikkaita. Kryptovaluutoille tämän vuoden kuusi ensimmäistä kuukautta ovat olleet historiallisia ja siitä inspiroituneena olemme koonneet yhteen tämän vuoden tähänastiset kryptotrendit.

#1: DeFi:n räjähdysmäinen kasvu — kryptovaluuttatrendit 2021

Hajautetun talouden (DeFi, Decentralized Finance) esiinmarssi alkoi vuoden 2020 kesäkuukausina. Kesäkuun, heinäkuun ja elokuun aikana joidenkin DeFi-tokenien hinnat nousivat prosentuaalisesti jopa kolminumeroisia summia. Kesän 2020 DeFi-voitot eivät kuitenkaan olleet mitään verrattuna siihen mitä vuoden 2021 ensimmäinen neljännes toi mukanaan.

Vuoden alusta alkaen DeFi-protokolliin sidotun ja lukitun pääoman kokonaisarvo (TVL, Total Value Locked) oli arviolta 16 miljardia Yhdysvaltain dollaria. 25. maaliskuuta 2021 arvo oli kasvanut jo 38 miljardiin – liki 140 % kasvu.

kryptovaluuttatrendit-2021-sijoittajille-defi-min
Lähde: https://defipulse.com/

Miksi DeFi on vetänyt näin paljon uutta rahaa puoleensa? Tarkat syyt eivät ole selvillä. On kuitenkin selvää, että mahdollisuudet passiiviseen tuloon DeFi-alustoilla ovat yksi erittäin merkittävä tekijä. Staking, yield farming ja lainapalvelut ovat vain muutamia muista sijoituskohteista, joiden DeFi-rahakkeet ovat saavuttaneet erinomaisia tuottoja sijoittajilleen.

DeFi:n ympärillä kiertävästä hypestä huolimatta (tai ehkä juuri sen ansiosta) kriitikot ovat vertailleet DeFi:ä vuoden 2017 ICO-kolikkoantibuumiin (Initial Coin Offering). DeFi-kannattajien mukaan ICO:illa ja DeFi-aikakaudella on kuitenkin merkittäviä eroavaisuuksia. DeFi on erityisesti auttanut luomaan laadukkaita projekteja, parempia käyttökohteita lohkoketjuteknologialle sekä vankemman sijoituspohjan.

DeFi kasvaa niin nopeasti, että monet kehittäjät ovat alkaneet etsimään vaihtoehtoisia ratkaisuita DeFi-teollisuuden alkuperäiselle “selkärangalle”, Ethereumille. Tämä on aiheuttanut kiinnostuksen kasvua muita älysopimuksia tukevia lohkoketjuja, kuten Polkadotia (DOT) ja Binance Smart Chainia (BNB) kohtaan. 

#2: NFT-o-Rama: yksilölliset rahakkeet ovat täällä

Yksi DeFi:n kasvuun suuresti vaikuttaneista tekijöistä ovat yksilölliset rahakkeet, eli NTF-rahakkeet. 

Mikäli et ole niistä vielä kuullut, ovat kyseessä digitaaliset keräilyesineet. Aivan kuten ainutlaatuinen maalaus tai erittäin harvinainen, ainoa laatuaan oleva Pokemon-kortti “oikeassa maailmassa”, eivät kaksi NTF-rahaketta vastaa toisiaan. Tätä yksilöllisyys, tai “fungibiliteetti”, tarkoittaa: omaisuutta, jota ei voida vaihtaa keskenään toisen vastaavan kanssa. NFT:t ovat olleet olemassa jo useamman vuoden ajan, mutta vuonna 2021 ne näyttävät viimein saaneen paikkansa parrasvaloissa. Maaliskuussa suuri määrä nimekkäitä artisteja ja julkisuuden henkilöitä ansaitsi miljoonia dollareita omilla NFT-myynneillään. Kanadalaismuusikko Grimes tienasi kuun alussa 6,6 miljoonaa dollaria NFT-kaupalla. Yhdysvaltalainen kuvataiteilija Beeple tienasi yhden NFT:n myynnistä 69 miljoonaa dollaria. Jopa John Cleese pääsi mukaan hauskanpitoon.

kryptotrendit-2021-nft-min
ohn Cleesen NFT-mestariteos. Lähde: NYTimes

Kaikki NFT:n puoleensa vetämä huomio on myös saanut konseptia kritisoivat liikkeelle. Tämä kritiikki ei kuitenkaan ole täysin aiheetonta. Kun väärennetty Banksy-NFT myytiin lähes miljoonalla yhdysvaltain dollarilla, pienemmät taiteilijat jakoivat tarinoita siitä, kuinka heidän teoksiaan varastettiin ja myytiin NFT-rahakkeina.

Jotkut taiteilijat ovat huolissaan NFT-rahakkeiden ympäristövaikutuksista, vaikka NFT:n luomisen hiilijalanjäljestä ei ole saatu yhteisymmärrystä.  Kiistasta huolimatta monet analyytikot näyttävät olevan samaa mieltä siitä, että NFT:t eivät tule katoamaan lähiaikoina mihinkään. 

#3: Institutionaaliset sijoittajat näkevät bitcoinin suojana inflaatiota vastaan

COVID-19 -pandemian jatkuessa vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä hallitukset ympäri maailmaa etsivät yhä keinoja torjua taloudellista taantumaa (tai jopa lamaa).Tämän seurauksena rahatulostimet jatkavat hyrräämistään, kuten monet kryptovaluuttoja puolustavat tykkäävät sanoa. Toisin sanoen määrällinen keventäminen on jatkunut – erityisesti Yhdysvalloissa. Tämä on muovannut yhden vuoden 2021 krypto trendeistä.

bitcoin-chart-2021-q1-min
Lähde: https://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/

Monet talousanalyytikot ovat ennustaneet, että dollarien inflaatio voi olla tapetilla seuraavien vuosien aikana, sillä liikkeessä olevien dollarien määrä kasvaa nopeasti. Nämä huolet fiat-rahan inflaatiosta ovat saaneet monet sijoittajat ja varainhoitajat etsimään omaisuusluokkia, joilla on inflaatiota estäviä ominaisuuksia. Joidenkin kohdalla tämä on johtanut kultavarantojen kasvattamiseen, toisten kohdalla tie on päätynyt bitcoiniin. Monet korkean profiilin institutionaaliset sijoittajat ja yritykset ovat lisänneet bitcoinin niiden taseeseen tänä vuonna: Micro Strategy, Tesla, Square ja Stoneridge vain muutamia mainitaksemme. Paul Tudor Jones kuvaili bitcoinia “nopeimmaksi hevoseksi” kilvassa inflaatiota vastaan.

#4: Keskuspankkien digitaaliset valuutat (CBDC)

Keskuspankkien digitaaliset valuutat, tai CBDC:t eivät ole uusi konsepti krypto maailmassa. Jotkut analyytikot ovat kuitenkin sanoneet, että tänä vuonna markkinoille saattavat saapua myös ensimmäiset suuren mittakaavan CBDC:t. 

Koko vuoden 2020 ajan CBDC-tutkimuksia aloittaneiden maiden ja ylikansallisten tahojen lista kasvoi huomattavasti. Remitanon maaliskuussa 2021 julkaisemien tietojen mukaan yli 40 maata ovat “tutustumassa” CBDC-kehitykseen, ja näihin maihin lukeutuvat myös Yhdysvallat ja Iso-Britannia. Kaksitoista maata oli lisäksi siirtynyt pilottivaiheeseen. 

Miten CBDC:t voisivat vaikuttaa krypto markkinoihin? Se on epäselvää. Kuitenkin Apifinyn Roxen liiketoiminnan kehitysjohtaja Thomas Trepanier sanoi marraskuussa 2020 uskovansa, että “CBDC:n omaksuminen auttaa hajottamaan fobiat ja esteet, joita monilla on kryptovaluuttoja kohtaan”.

#5: Piensijoittajien nousu & kryptovaluuttatrendit 2021

Jos pitäisi valita yksi merkittävä muutos, jonka vuosi 2021 on tuonut mukanaan, on se piensijoittajien voiman tunnustaminen. 

Kaikki alkoi helmikuussa, kun r/WallStreetBetsin sijoittajaryhmä kokoontui “puristamaan” Wall Streetin hedge-rahastoja. Kaupankävijät alkoivat pumppaamaan miljoonia dollareita GameStopiin (NYSE:GME) ja muihin “meemiosakkeisiin”. Pian sen jälkeen he löysivät Dogecoinin (DOGE).

Tällöin piensijoittajat huomasivat kuinka paljon voimaa heillä on sekä kryptovaluuttamarkkinoilla että muuallakin. Ja loppu on historiaa.

Kryptovaluuttatrendit 2021

Tämä vuosineljännes on todellakin ollut tapahtumarikas kryptovaluuttojen alalla. Vuosi on kuitenkin vasta alussa. Pysy kuulolla – Coinmotion on aina valmiina auttamaan sinutkin mukaan vuoden 2021 kuumimpiin kryptovaluuttatrendeihin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *