Kiinalaiset louhijat tippuivat lohkoketjusta – Viikkokatsaus 27/2021

vk27-2021-bittiraha-uutiset-krypto-viikkokatsaus

Moi, bittikaverukset. Kryptomaailmassa on tapahtunut melkoinen mullistus, kun suuri joukko kiinalaisia louhijoita tippuivat veke globaalista kryptopoolista. Tämä sekä laski historiallisesti louhinnan vaikeusastetta että teki kryptolouhinnasta entistä hajautetumpaa ja jäljelle jääneille louhijoille entistä tuottoisampaa. Muun muassa tästä puhumme viikkarissa.

Muissa uutisissa käsittelemme sellaisia asioita kuin kryptojen kasvanutta luonnonmukaisuutta. Nimittäin jo noin puolet kaikesta kryptolouhinnasta tehdään kestävästi uusiutuvilla energianlähteillä, jotka eivät kuormita ympäristöä. Kryptolouhinta on itse asiassa yksi maailman luonnonmukaisimmista teollisuudenaloista.

Muissa uutisissa käsittelemme muun muassa kryptopioneeri John McAfeen kuolemaa, Craig Wrightin kettuilua kryptokommuunille sekä Intian kryptokäytön kasvua valtion touhuista huolimatta.

bitcoin-louhinta-mining

Bitcoin-verkon louhinnan vaikeusaste

Lauantaina 3.7. Bitcoin-verkon louhinnan vaikeusaste koki suurimman laskunsa koko verkon historiassa. Louhinnan vaikeusaste tippui lauantaina lähes 28%. Tippumisen syynä näyttäisi olevan Kiinan valtion toimet vähentää radikaalisti maassa tapahtuvaa kryptolouhintaa.

Bitcoiniin on sisäänrakennettu mekanismi, joka säätää automaattisesti louhinnan vaikeusastetta siten, että riippumatta verkossa olevasta louhintakapasiteetista, uusia lohkoja luodaan lohkoketjuun aina keskimäärin kymmenen minuutin välein. Kiinalaisten louhijoiden merkittävä vähentyminen tarkoitti vastaavaa tiputusta louhinnan vaikeusasteessa.

Vaikka Kiina muodostikin merkittävän osan kaikesta Bitcoin-louhinnasta, ei radikaali pudotus kiinalaisten louhijoiden louhintatehossa siltikään heikentänyt merkittävästi Bitcoinin turvallisuutta. Bitcoin on edelleen tehokkain hajautetun laskennan projekti ihmiskunnan historiassa.

Kiinalaisten louhijoiden louhintatehon laskulla on myös etuja Bitcoinille. Aikaisemmin Kiinan louhijoilla on ollut jopa suhteettoman suuri asema kaikesta louhinnasta, mutta nyt kiinalaisten louhijoiden vähentyminen on ollut omiaan muuttamaan verkkoa entistä hajautetummaksi.

Bitcoinin louhinta uusiutuvan energian tuotannossa

Kryptovaluuttalouhijoiden kansainvälinen vapaaehtoisjärjestö The Blockchain Mining Council on kertonut uudessa lehdistötiedotteessa, että uusiutuvilla energialähteillä toteutettu Bitcoin-louhinta muodostaa jo yli puolet kaikesta Bitcoin-louhinnasta. BMC:n mukaan uusiutuvien energianlähteiden käyttö bitcoinin louhinnassa on kasvanut kuluneen vuoden toisella vuosineljänneksellä jo yli 56 prosenttiin kaikesta louhinnasta.

“Uusiutuvien energianlähteiden käytön määrä tekee Bitcoin-louhinnasta yhden maailman kestävimmistä teollisuudenaloista,” BMC kertoi tiedotteessaan.

BMC:n omien jäsenten ja vapaaehtoisesti kyselyyn vastannaiden kohdalla luku on vielä korkeampi. BMC:n mukaan sen jäsenistön ja kyselyyn vapaaehtoisesti vastannaiden kohdalla Bitcoin-louhinnasta jopa 67% toteutetaan uusiutuvilla energianlähteillä.

Muiden louhijoiden luvut BMC arvioi louhijoiden tuottamien hiilidioksidipäästöjen ja niiden käyttämien kestämättömien energianlähteiden määrän pohjalta vertaamalla sitä omiin tietoihinsa.

BMC:n tarkkoja lukuja voidaan perustellusti kritisoida, mutta trendi näyttäisi kulkevan selkeästi kohti uusiutuvia energianlähteitä. BMC:n omana tarkoituksena on leikata kryptolouhinnan aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä globaalisti.

bitcoin-ohjelmisto-software

Bitcoin.org estää pääsyn Bitcoin-ohjelmistojen lataamiseen Isossa-Britanniassa

Bitcoin.org on palvellut vuosikaudet yhtenä pääasiallisista lähteistä Bitcoin-ohjelmistojen ja -tiedon saamiselle. Nyt sivuston ylläpitäjä on poistanut Iso-Britannian asukkailta mahdollisuuden ladata Bitcoinin referenssiohjelma Bitcoin Coren sivustolta. Aikaisemmin Bitcoin.orgista poistettiin Satoshi Nakamoton laatima alkuperäinen Bitcoinin kehityspaperi.

“Bitcoinin kehityspaperi on lohkoketjussa ja se on mahdollista tuoda sieltä erilaisilla ohjelmoilla. Minulla ei ole oikeutta jakaa sitä bitcoin.orgissa tai millään muulla tavoilla. Meidän on noudatettava lakia,” Bitcoin.orgin ylläpitäjä, nimimerkki Cøbra kertoi.

Kehitys liittyy itseään Satoshi Nakamotoksi väittävän Craig Wrightin oikeudelliseen vääntöön saada Bitcoin hallintaansa ja saada muut tunnustamaan hänen olevan itse Satoshi. Iso-britannialainen oikeuslaitos tuomitsi aikaisemmin kehityspaperin tekijänoikeuden Craig Wrightille. Syynä eivät kuitenkaan olleet Wrightin esittämät todisteet, vaan Cøbran päätös olla ryhtymättä oikeustaisteluun.

Vaikka Wright on jo vuosia väittänyt olevansa Satoshi Nakamoto, hän ei ole toistaiseksi voinut esittää yhtäkään luotettavaa todistetta väitteilleen. Mikäli Wright oikeasti olisi Nakamoto, hän voisi todistaa tämän siirtämällä bitcoineja Satoshi Nakamoton hallussa tiedettävästi olevista osoitteista. Tällaista ei kuitenkaan ole toistaiseksi tapahtunut eivätkä Wrightin väitteet vaikuta uskottavilta.

John McAfee löydettiin kuolleena sellistään Espanjassa

Kryptopioneeri ja tietoturvallisuusyrittäjä John McAfeen kuolema 23.6. on herättänyt erilaisia salaliittoteorioita. Salaliittoteorioiden ytimessä on ajatus, että McAfee ei olisi tappanut itseään, vaan hänen kuolemansa olisi joko lavastettu itsemurhaksi tai hänet olisi jollain tavalla painostettu tekemään itsemurha.

Salaliittoteoreetikkojen todisteina ovat McAfeen lukuisat viestit, joissa hän kertoi, että hän ei ole tappamassa itseään. McAfee kommentoi jo vuonna 2019, että jos hänet löydetään kuolleena, kyseessä on murha. Teknoguru myös tatuoi ranteeseensa termin “WHACKD”, jolla hän implikoi, että kuolemansa tulisi olemaan murha.

McAfeen vaimo Janice McAfee antoi lisää pökköä pesään haastattelulla, jossa hän kertoi tavanneensa Johnin vain muutamia tunteja ennen Johnin kuolemaa. Janicen mukaan John ei ollut lainkaan itsetuhoinen ja John kertoi hänelle pelkäävänsä, että viranomaiset ovat aikeissa tappaa hänet.

“Yhdysvaltain viranomaiset ovat määrätietoisesti päättäneet, että John kuolee vankilassa,” Janice kommentoi.

Espanjan viranomaisten mukaan McAfee oli kuitenkin yrittänyt itsemurhaa jo aikaisemmin vankilassa. Mitään lopullisia todisteita ei ole vielä esitetty, että McAfeen kuolema ei olisi ollut itsemurha. Mikä ikinä totuus onkaan, on selvää, että näin korkean profiilin kryptopioneerin ja kryptoanarkistin kuolemalla on merkittävä vaikutus koko kryptomaailmalle.

intia-sijoitaa-bitcoiniin

Miljoonat intialaiset sijoittavat bitcoiniin

Miljoonat intialaiset sijoittavat bitcoineihin huolimatta siitä, että maassa on käytössä yksi maailman tiukimmista kryptovaluuttojen vaihdantaa koskevista sääntelyistä, kertoo lohkoketjuanalyysiyritys Chainalysiksen data. Datan mukaan intialaisen kryptokaupan arvo kasvoi kuluneen vuoden sisällä noin 200 miljoonasta dollarista 40 miljardiin dollariin.

Vuonna 2018 Intia ryhtyi rajoittamaan kryptovaihdantaa kovalla sääntelyllä. Pankkeja määrättiin sulkemaan niiden asiakkaiden tilejä, jotka tukivat kryptovaihdantaa tai harjoittivat sitä. Lisäksi vaihdannasta tai kryptojen omistamista kiinni jääneille määrättiin sakkoja.

Vuonna 2020 korkein oikeus kumosi pankkeja koskevat määräykset, mutta viranomaiset ovat silti määrätietoisesti pyrkineet rajoittamaan kryptojen käyttöä maassa.

Vuonna 2021 Intia on laatinut vielä tiukemman lakiehdotuksen. Lakiehdotuksen on määrä mahdollistaa käytännössä kaikki kryptovaluuttojen käyttö, oli kyseessä sitten omistaminen, louhiminen, vaihtaminen tai jopa pelkät kryptovaluuttojen siirrot.

Tästä huolimatta kryptojen ja etenkin Bitcoinin käyttö vain kasvaa Intiassa. Chainalysiksen mukaan monet sijoittajat suosivat bitcoinia enemmän kuin kultaa, vaikka intialaiset ovat perinteisesti olleet yksiä maailman eniten kultaan sijoittavista kansoista. Chainalysiksen mukaan Intiassa on tällä hetkellä jo 15 miljoonaa kryptokäyttäjää ja määrä näyttäisi olevan kasvussa.

Koronarokotteita myynnissä pimeässä verkossa

Varastettuja koronarokotteita sekä väärennettyjä rokotustodisteita ja lääkäreiden lausuntoja on alettu myydä Internetin pimeillä markkinapaikoilla, kertoo lohkoketjuanalyysiyritys Coinfirm.

Rokotteita ja väärennöksiä myydään markkinapaikoilla useita eri kryptovaluuttoja vastaan. Coinfirmin mukaan bitcoinin lisäksi markkinoilla käytetään ainakin etheriä ja litecoinia sekä useita anonyymimpiä kryptovaluuttoja, kuten moneroa, dashia ja zcashia.

Väärennettyjen rokotustodistusten ja lääkärinlausuntojen uskotaan tulevan useista korruptoituneista lähteistä ympäri maailman. Väärennettyjen todistusten lisäksi rokotustietoja on syötetty luvattomasti eri maiden terveystietopalveluihin.

Coinfirmin mukaan ainakin hongkongilaiset myyjätahot myyvät rokotetodistuksia paljon itäisen Euroopan maihin. Tarkempia tietoja Coinfirm ei ole kertonut siitä, mistä maista on kyse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *