Bitcoinin kurssiennätys on ajanut muihin ennätyksiin – Viikkokatsaus 2/2021

Olemme eläneet kuluneen alkuvuoden mielenkiintoista aikaa. Parin päivän välein näemme uusia kaikkien aikojen huippuja kryptovaluuttojen kursseissa. Johtotähtenä on luonnollisesti Bitcoin, mutta myös muut kryptot ovat tehneet melkoisia loikkia. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta on Ethereum, joka on vahvistanut asemiaan toisiksi vahvimpana kryptoprojektina.

Tässä viikkarissa tutkimme kurssinousun myötä nousseita muita ilmiöitä. Tällaisia ovat muun muassa louhintavaikeusasteen kasvu, ennätykset todellisen arvon siirrossa, Bitcoinin nousu Facebookin ohi ja niin edelleen.

Muissa uutisissa Suomen tulli, joka on vihdoin päättänyt myydä douppikaupasta tienaamansa kryptot, sekä Ethereumin kiinnostus Google-käyttäjien keskuudessa.

Viime katsauksen voit lukea täältä.

Kryptovaluutat ovat olleet kovassa nousussa bitcoinin ennätyksellisten kurssihintojen myötä.

Suomen tulli myy bitcoininsa

Suomen tulli on kerryttänyt vuosien aikana mittavan bitcoin-omaisuuden. Yhteensä Tullilla on 1 981 bitcoinia, joiden arvo on noussut nykykurssilla jo 60 miljoonaan euroon. Nyt Tulli on päättänyt myydä bitcoininsa.

Suurin osa Tullin bitcoineista on peräisin vuodelta 2016, jolloin Tulli takavarikoi Douppikauppa-nimistä Internetin huumekauppaa pyörittäneen Lasse Kärkkäisen bitcoinit. Yhteensä Douppikaupalta saatiin 1 666 bitcoinia.

Tulli ei ole kuitenkaan vielä päättänyt bitcoin-myynnin yksityiskohtia. Tulli pelkää, että bitcoinien myynti saattaa johtaa niiden joutumiseen uudelleen rikolliseen toimintaan. Bitcoinien myynnistä saadut rahat tullaan antamaan valtion kassaan.

Suomen tulli on tienannut valtiolle miljoonia hodlaamalla. (KUVA: Paju~commonswiki – CC BY-SA 3.0)

Bitcoin on arvokkaampi kuin Facebook

Kaikkien yhteenlaskettujen bitcoinien markkina-arvo on noussut korkeammaksi kuin Facebookin. Tällä hetkellä bitcoin on arvokkaampi kuin kaikki muut, paitsi kuusi julkisessa osakemyynnissä olevaa yritystä.

Coinmarketcapin mukaan Bitcoinin kokonaisarvo on kirjoitushetkellä noin 755 miljardia dollaria. Markkina-arvossa mitattuna se seisoo tukevasti Facebookin ja Teslan välissä. Facebookin markkina-arvo on noin 752 miljardia dollaria, siinä missä Teslan arvo on noin 805 miljardia dollaria.

“On järkeenkäypää, että valuuttaverkosto on arvokkaampi kuin sosiaalinen verkosto,” kommentoi kryptomiljardööri Cameron Winklevoss.

Bitcoin on myös noussut yhdeksi maailman arvokkaimmista valuutoista. Viime päivien aikana bitcoin on ohittanut Thaimaan bahtin sekä Venäjän ruplan. Kirjoitushetkellä bitcoinien yhteenlaskettu markkina-arvo on hiukan vähemmän kuin Sveitsin frangilla.

Bitcoinilla on tätä menoa potentiaalia nousta jopa arvokkaammaksi kuin mikään yritys.

Bitcoin-louhinnan vaikeusaste nousi ennätyksellisen korkealle

Bitcoin-louhinnan vaikeusaste teki suurimman nousunsa lähes neljään kuukauteen, kun Bitcoin-verkko sääti vaikeusastetta 9.1. noin 11% korkeammaksi. Tämän seurauksena Bitcoin-louhinnan vaikeusaste on noussut ensimmäistä kertaa yli 20 biljoonan.

Vaikeusastetta koskeva luku ilmoittaa sen suhteellisen vaikeuden, jolla louhijat löytävät uusia lohkoja. Mitä korkeampi vaikeusaste on, sitä enemmän louhintatehoa louhijat tarvitsevat päästäkseen louhimaan uusia lohkoja.

Bitcoin-louhinnan vaikeusaste säätyy automaattisesti joka 2016. lohko siten, että lohkojen syntynopeus pysyy mahdollisimman lähellä yhtä lohkoa per 10 minuuttia. Jos verkossa on enemmän louhintatehoa, vaikeusaste nousee. Jos taas vähemmän, vaikeusaste laskee.

Louhintatehon kasvu ja nouseva vaikeusaste ovat usein yhteydessä bitcoinin kurssin kasvamiseen. Mitä korkeampi kurssi, sitä enemmän louhijat ovat valmiita käyttämään resursseja louhintaan. Bitcoinin kurssin huima nousu on tuonut valtavasti lisää louhintatehoa verkolle, mikä puolestaan lisää verkon turvallisuutta.

Tällä hetkellä jokainen louhittu lohko on noin 253 600 dollarin arvoinen. Huomionarvoista on, että jo lähes 10% lohkojen louhinnan tuotoista tulee siirtopalkkioista.

Erityisen positiivista louhintatehon kasvussa on lupaus entistä korkeammista kursseista.

Bitcoinilla siirrettiin enemmän arvoa kuin koskaan

Bitcoinilla siirretyn arvon määrä on rikkonut aikaisemmat ennätyksensä heittämällä. Bitcoinin kurssinousu 40 000 dollariin ja sen yli on korreloinut sen kanssa, että bitcoinin kautta on vaihdettu dollareissa mitattuna enemmän arvoa kuin koskaan aikaisemmin.

Kuluneen viikon aikana bitcoineilla siirrettiin yli 67 miljardin dollarin edestä arvoa. Tämä on yli 100% enemmän kuin aikaisempi viikkoennätys, joka saavutettiin vuoden 2019 toukokuussa. Tällöin bitcoinin kurssi nousi hetkellisesti viisinumeroisiin lukemiin tiputtuaan vuoden alussa 4 000 dollariin.

Myös muiden lähteiden mukaan Bitcoinilla on siirretty ennätyksellisiä summia. CoinMarketCapin mukaan jopa 85 miljardin dollarin edestä bitcoineja vaihdettiin yhden päivän aikana. CoinGeckon mukaan bitcoineja taas vaihdettiin 77 miljardin dollarin edestä.

Bitcoin ei ole ainoastaan kasvattanut arvoaan, vaan sillä myös siirretään enemmän arvoa kuin koskaan. (KUVA: Saifin)

Valaat heiluttavat Bitcoin-paattia

Valaat, eli merkittäviä summia bitcoineja omistavat sijoittajat, näyttäisivät olleen viimeaikaisen bitcoinin hintavolatiliteetin takana. Asiasta kertoo kryptoanalyysiyhtiö Material Indicatorsin data.

Material Indicatorsin mukaan “megavalaat”, eli kaikista suurimmat bitcoin-sijoittajat, myyvät suuria määriä bitcoineja aina bitcoinin saavuttaessa korkeimman huippunsa. Myöhemmin he ostavat bitcoineja takaisin kerättyään ensin voitot.

Material Indicators antaa esimerkkeinä kaksi viimeaikaista hintakorjausta. Tammikuun 7. päivä bitcoinin kurssi nousi 40 000 dollariin, minkä jälkeen se putosi muutamassa tunnissa jopa 10%. Material Indicatorsin mukaan syynä olivat nimenomaan suursijoittajat.

Pian kurssi kuitenkin lähti taas nousuun ja uuteen kaikkien aikojen hintaennätykseen 42 000 dollariin. Tämä puolestaan johti uuteen myyntiin, jonka seurauksena kurssi tippui 40 800 dollariin.

Tällaiset korjausliikkeet ovat sinällään normaaleja missä tahansa hyödykkeessä, jota käytetään sijoittamiseen ja vaihtamiseen laajasti. Bitcoinissa korjausliikkeet ovat kuitenkin keskimääräistä rajumpia, sillä sijoittaja- ja käyttäjämäärät ovat huomattavasta kasvusta huolimatta edelleen varsin pieniä verrattuna perinteisiin sijoituskohteisiin.

Valaiden vaikutusvalta sijoittamiseen näkyy tällä hetkellä volatiliteettina.

Ethereumia haetaan ennätyksellisen paljon Googlesta

Ethereumia haetaan tällä hetkellä enemmän kuin koskaan koko lohkoketjuprojektin historiassa, kertoo Googlen hakutuloksia tilastoiva Google Trends.

Googlen hakumäärillä on usein jonkinlaista korrelaatiota kryptovaluuttojen kurssikehitykselle. Kun kurssi on nousussa, Googlesta myös haetaan enemmän kyseiseen valuuttaan liittyvää tietoa. Googlen hakujen on huomattu myös ennakoivan tulevia kurssinousuja.

Tällä kertaa Ethereum on kuitenkin poikkeuksellinen kryptovaluutta. Siinä missä monet muut kryptovaluutat ovat saavuttaneet kaikkien aikojen kovimmat hintansa, merkittävistä kryptovaluutoista ainoastaan Ethereumin ether on rikkonut samaan aikaan myös oman Google-hakuennätyksensä.

Myös “bitcoin”-termiä haetaan enemmän kuin aikoihin, mutta bitcoinin huimaavista kurssiennätyksistä huolimatta sitä haetaan edelleen huomattavasti vähemmän kuin mikä hakuennätys on. Bitcoin saavutti oman ennätyksensä vuoden 2017 joulukuussa. Tällä hetkellä hakuja on vain 65% siitä, mitä tuo ennätys oli.

Ethereumin ja Bitcoinin hakueroja voi luonnollisesti selittää esimerkiksi näiden kahden kryptovaluutan tunnettuus. Bitcoin on kertaluokkia tunnetumi ja käytetympi kuin Ethereum, mikä voi selittää, että uutta tietoa tarvitaan ylipäätään vähemmän kuin Ethereumin kanssa.

Bitcoinin nousun aikana Ethereum on vahvistanut asemaansa toisiksi mahtavimpana lohkoketjuna.

2 thoughts on “Bitcoinin kurssiennätys on ajanut muihin ennätyksiin – Viikkokatsaus 2/2021

  1. Ajantajuni heittää says:


    Bitcoinin kurssiennätys on ajanut muihin ennätyksiin – Viikkokatsaus 2/2020

    Olisiko se kumminkin viikkokatsaus 2/2021 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *