Vuosi 2020 oli ennätysten ja adaptaation vuosi – Viikkokatsaus 1/2021

Tervetuloa vuodelle 2021. Voimme kaikki varmaan todeta yhteen ääneen, että vuosi 2020 oli mitä kummallisin vuosi. Koronan ansiosta lähes joka kolkassa maailmaa käskettiin väkeä nököttämään hissukseen sisällä ja toivomaan, että pandemia menee ohi. Hamstrasimme vessapaperia, desinfioimme käsiä ja pukeuduimme julkisissa liikennevälineissä ninjoiksi. Ei ihan joka vuosi ole ollut tällaista.

Eikä ihmeteltävä rajoittunut vain koronaan, talouskriisiin tai USA:n kummalliseen presidenttipeliin, vaan myös kryptomaailmassa ja ennen kaikkea Bitcoinissa tapahtui mitä kummallisimpia asioita. Siinä missä aloitimme marginaliasta, pääsimme kryptojemme kanssa yhdessä vuodessa koko globaalin sijoitustoiminnan kovaan ytimeen. Bitcoin osoitti olevansa digitaalista kultaa – tai jotain vielä parempaa.

Tässä katsauksessa silmäilemme muutamia merkittävimpiä asioita, joita viime vuonna tapahtui. Ja niitähän tapahtui ja paljon: ennätykset rikottiin, lohkopalkkio puolittui, PayPal integroi Bitcoinin, miljardiyritykset ostivat kryptoja ja niin edelleen.

Mitähän sitä tänä vuonna oikein tapahtuu. Odotukset ovat ainakin kovat.

Bitcoin rikkoi uusia ennätyksiä

Vuoden eniten huomiota saaneena trendinä näyttäisi olleen bitcoinin kurssinousu. Vuoden alussa bitcoinin kurssi oli hiukan alle 10 000 dollaria ja sitä pidettiin melko marginaalisena sijoituskohteena.

Vuoden loppupuolella taas bitcoin alkoi rikkoa ennätyksiä toisensa perään. Joulukuussa bitcoin rikkoi aikaisemman kaikkien aikojen kurssiennätyksen ja 20 000 dollarin rajapyykin.

Nousu ei myöskään jäänyt tähän, vaan se jatkui käytännössä koko joulukuun. Bitcoinin kurssi olikin vuoden vaihtuessa yli 29 000 dollaria, eli noin 10 000 dollaria korkeampi kuin vuoden 2017 korkeimmat kurssiennätykset.

Yksittäisen bitcoinin arvo yli kolminkertaistui vuoden 2020 aikana.

Lohkopalkkioiden puoliintuminen

Ensimmäinen vuoden suurista muutoksista oli lohkopalkkioiden puoliintuminen. Bitcoin-louhinnasta saatavat lohkopalkkiot puoliintuivat toukokuussa, minkä jälkeen uusia bitcoineja syntyi maailmaan enää 6,25 kappaletta keskimäärin kymmentä minuuttia kohti. Ennen puoliintumista uusia bitcoineja syntyi 12,5.

Puoliintumisen seurauksena uusien bitcoinien tulo markkinoille rajoittui huomattavasti. Tämä yhdistettynä kasvavaan kysyntään oli ilmiselvä osoitus siitä, että bitcoinin kurssi tulisi nousemaan vuonna 2020 entistä korkeammalle.

Lohkopalkkioiden puoliintuminen on Bitcoinin protokollaan sisäänrakennettu mekanismi, jolla uusien bitcoinien synty puolittuu noin 3,5 vuoden ajoin. Mekanismi jatkuu siihen saakka, että kaikki 21 miljoonaa bitcoinia on louhittu. Tämän uskotaan tapahtuvan joskus vuoden 2140 tienoilla.

Edellisen kerran Bitcoinin lohkopalkkiot puoliintuivat marraskuussa 2012 ja kesäkuussa 2016. Myös näillä kerroilla bitcoinin kurssi lähti pian puoliintumisen jälkeen korkeaan nousuun, kuten tapahtui myös tällä kertaa.

Puoliintuminen yhdistettynä räjähdysmäisesti kasvavaan kysyntään oli omiaan puskemaan bitcoinin kurssin uusiin korkeuksiin.

PayPalin tulo kryptomarkkinoille

Suurin yksittäinen yrityksen kryptointegraatio oli kuluneella vuodella eittämättä PayPal. Internet-maksujätti integroi Bitcoinin muutaman muun kryptovaluutan kanssa palveluihinsa kuluneen vuoden syyskuussa. Tämän seurauksena amerikkalaiset PayPal-käyttäjät saivat mahdollisuuden maksaa bitcoinilla missä tahansa, jossa hyväksytään PayPal.

PayPal myös suunnittelee laajentavansa Bitcoin- ja kryptovaluuttaintegraatiota myös Yhdysvaltain ulkopuolelle vuonna 2021. Tämä tarkoittaisi käytännössä, että Bitcoinista tulisi käyttökelpoinen Internet-maksuväline suurin piirtein jokaiselle Internetin käyttäjälle.

PayPal-integraation merkittävyyden voi huomata katsomalla käyttäjämääriä. Bitcoinin käyttäjien määrä ennen PayPal-integraatiota oli erilaisten arvioiden mukaan runsaat 100 miljoonaa. PayPal-integraation ansiosta potentiaalisia käyttäjiä tuli kerralla 300 miljoonaa lisää.

PayPalin ansiosta Bitcoinista tuli koko Internetin maksuväline.

Institutionaaliset sijoittajat syleilivät bitcoinia

Vuosi 2020 oli myös se vuosi, jolloin institutionaaliset sijoittajat alkoivat viimein tulla kovemmalla panoksella ja painoarvolla mukaan kryptovaluuttamarkkinoille. Useat merkittävät suuryritykset, rahastot, miljoonasijoittajat ja niin edelleen päättivät kuluneella vuodella sijoittaa bitcoiniin.

Kenties kaikista merkittävimpänä näistä institutionaalisista sijoittajista oli NASDAQiin listattu finanssilaitos MicroStrategy. MicroStrategy osti elokuussa 250 miljoonalla dollarilla bitcoineja. Lisäksi MicroStrategy teki bitcoinista virallisen reservihyödykkeensä. MicroStrategyn mukaan bitcoin on luotettava tapa säilyttää arvoa ja on hyödyllisempää sääästää bitcoiniin kuin perinteiseen fiat-rahaan.

MicroStrategyn avattua tulvaportit yhä useammat institutionaaliset sijoittajat ovat alkaneet sijoittaa bitcoiniin. Tämä trendi tulee luultavasti jatkumaan vuonna 2021.

Bitcoinia ei julistettu tänä vuonna tavalliseen tapaan kuolleeksi

Bitcoinin julistaminen kuolleeksi on valtamedian ja analyytikkojen klassikko-otsikko. Suurin piirtein joka kerta, kun Bitcoiniin kohdistuu minkäänlaista negatiivista huomiota, joku oman elämänsä Einstein kertoo tämän todistavan, että Bitcoin on kuollut. Vuodesta 2010 mennessä Bitcoin on julistettu kuolleeksi ainakin 390 kertaa.

Kuluneella vuodella 2020 Bitcoin kuitenkin näki vähemmän näitä kuolinilmoituksia ja -julistuksia kuin kahdeksaan vuoteen. Tieto on peräisin singaporilaiselta 99 Bitcoins -sivustolta, joka on listannut kuolinilmoituksia jo vuodesta 2010.

Vuonna 2020 Bitcoin julistettiin kuolleeksi vain 11 kertaa. Tämä on huomattava lasku edellisiltä vuosilta. Vuonna 2019 Bitcoin julistettiin kuolleeksi 41 kertaa. Vuonna 2018 taas 93 kertaa ja 2017 vuonna jopa 124 kertaa.

Näyttää vahvasti siltä, että Bitcoin tulee jatkamaan vielä pitkään ja se ehditään julistaa kuolleeksi vielä useita kertoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *