10 hyvää syytä ostaa bitcoineja nyt

Artikkelista on julkaistu uusi versio perustuen vuoden 2018 tilanteeseen.

Nimeni on Henry Brade. Olen ollut Bitcoin-käyttäjä vuodesta 2011 ja Bitcoin-yrittäjä vuodesta 2012. Olen elänyt ja hengittänyt Bitcoinia joka päivä viimeisen viiden vuoden ajan, ja olen alan asiantuntija. Tämä kirjoitus keskittyy bitcoin-sijoittamiseen. Kirjoituksessani annan 10 hyvää syytä ostaa bitcoineja nyt.

1. Bitcoinin kurssi on ollut vakaampi kuin koskaan ennen

Viimeisen puolentoista vuoden aikana bitcoin on osoittanut instrumenttina aivan uudenlaista vakautta. Se on ollut prosentuaalisesti vakaampi kuin koskaan ennen, mikä on lisännyt luottamusta bitcoiniin. Historiallisesti bitcoinin kurssinousuja on aina edeltänyt vakaa jakso, ja nyt on eletty läpi bitcoinin kurssihistorian vakaimpien aikojen.

Bitcoinin vaihtokurssin volatiliteetti on ollut vahvassa laskussa

Bitcoinin kurssikehityksessä on nyt ollut pitkiäkin ajanjaksoja, joina se on ollut vakaampi kuin USA:n osakeindeksi, japanin jeni, ja jopa kulta. Tämä on bitcoin-valuutalle täysin ennennäkemätöntä, ja se on vahvasti positiivinen merkki. Se tarkoittaa sitä, että bitcoin on valuuttana kasvanut ja aikuistunut, ja alkaa olla valmis seuraavaan kasvupyrähdykseen.

2. Globaali taloustilanne on epävakaa

Taloustilanne on epävakaa ympäri maailman, mutta bitcoinin arvo ei ole vahvasti kytköksissä osakemarkkinoihin tai kansallisiin valuuttoihin. Bitcoin voi itse asiassa hyötyä perinteisen talousmaailman rappiosta, joten siihen on järkevää hajauttaa varoja.

Vuonna 2008 talous romahti kestämättömien velkarakenteiden takia, mutta monet eivät tiedä sitä, että velkaantuminen on vain lisääntynyt. On mahdollista että tällä vuosikymmenellä on tulossa vielä aiempaa romahdusta huomattavasti suurempi romahdus.

Maailma velkaantuu jatkuvasti enemmän ja enemmän

Sellaisessa tilanteessa perinteiset turvasatamat kuten fyysinen kulta tulevat luultavasti nousemaan arvossaan, mutta tällä kertaa Bitcoinilla tulee olemaan merkittävä rooli. Bitcoin on valuuttana kuin kulta, bitcoineja on niukka määrä eikä niitä voida printata tyhjästä. Bitcoin on kuitenkin ominaisuuksiltaan paljon kehittyneempi, koska sitä voi siirtää vaivattomasti mihin tahansa maailmassa.

Jo nyt yksi merkittävä lähde bitcoin-kysynnälle on heikot paikallisvaluutat. Bitcoin-vaihdon kasvulukemat ovat hurjia esimerkiksi Kiinassa, Latinalaisessa AmerikassaEtelä-Afrikassa ja Intiassa. Paikallisvaluutan heikon arvokehityksen myötä rahaa halutaan vaihtaa paikka paikoin suuriakin määriä bitcoineiksi.

Mitä huonommaksi taloustilanne menee, sitä parempi se on Bitcoinille. Sen takia kenen tahansa on järkevää hajauttaa osa sijoitusportfoliostaan tai säästöbudjetistaan bitcoineihin.

3. Uusien bitcoinien luontinopeus on puolittumassa

Heinäkuussa uusien bitcoinien päivittäinen luontinopeus puolittuu 3 600 bitcoinista 1 800 bitcoiniin. Tämä on Bitcoinin protokollaan määritetty sääntö, joka aktivoituu noin neljän vuoden välein.  Seuraava puoliintuminen tapahtuu kirjoitushetken arvion mukaan 10. heinäkuuta, ja sillä odotetaan bitcoin-valuutan tarjonnan vähentymisen lisäksi olevan merkittävä spekulatiivinen merkitys.

Valuuttana bitcoin on hyvin erilainen kuin esimerkiksi euro. Bitcoineja ei voi luoda lisää tyhjästä, vaan bitcoin-valuutan määrä on ennalta määritetty ja tarkkaan säännelty. Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa kappaletta ja niitä ei yksinkertaisesti tule yhtään enempää. Tähän mennessä on luotu noin 15,5 miljoonaa bitcoinia.

Suurin osa bitcoineista on jo luotu, kuten kuvasta näkyy

Tämä bitcoin-valuutan absoluuttinen niukkuus on suurimpia syitä siihen miksi bitcoinit ovat hyvä sijoituskohde. Sitä mukaa, kun Bitcoinin käyttäjämäärä kasvaa, voidaan bitcoinin arvon olettaa nousevan. Bitcoinin käytön kannalta ongelmia ei synny, sillä yksi bitcoin jakautuu hyvin pieniin osiin. Euro jakautuu sadasosaan eli sentteihin, kun vastaavasti bitcoin jakautuu sadasmiljoonasosiin eli satosheihin.

Uusien bitcoinien luontinopeuden puoliintuminen on vuoden 2016 isoimpia Bitcoin-tapahtumia ja siihen liittyy myös paljon positiiviseen hinnan kehittymiseen liittyvää spekulointia. Kannattaa pysyä ajan tasalla.

4. Kurssitilanne on historiallisesti tarkasteltuna erittäin otollinen

Bitcoinin tämän hetkinen kurssikäyrä muistuttaa hyvin vahvasti sitä tilannetta, joka edelsi vuoden 2013 hurjaa kurssinousua. Bitcoin oli palautunut ensimmäisestä kuplastaan, joka tapahtui vuonna 2011, ja oli vakiintunut tasaiseen kurssiin. Sen jälkeen nähtiin bitcoinin tähän mennessä suurin nousukausi, kun kurssi nousi vuoden 2013 alun 13,5 dollarista peräti 1 100 dollarin lukemiin joulukuussa 2013.

Bitcoinin kurssi helmikuusta 2012 helmikuuhun 2013

Bitcoinin viimeisen 12 kuukauden kurssikäyrä

Bitcoinin kurssikehitys on tähän mennessä toistanut samankaltaista kaavaa useamman kerran. Se ei todista sitä, että sama kaava toistuu tulevaisuudessakin, mutta se kuitenkin lisää todennäköisyyttä sille, että samankaltainen kuvio tullaan näkemään yhä uudestaan. Kurssitilanne näyttää tällä hetkellä juuri siltä minkälainen se on ollut aikaisempia isoja kurssinousuja edeltävänä aikana, mikä on vähintäänkin mielenkiintoista.

5. Suunnitelmat poistaa käteinen raha ovat bitcoinille kultasuoni

Käteisestä rahasta halutaan ainakin osassa Eurooppaa voimakkaasti eroon. Trendi on kasvussa monissa kehittyneissä maissa, joissa digitaalinen maksaminen on verrattain kehittynyt. Käteinen on kuitenkin yksityisyyden kannalta merkittävä maksuväline ja perinteiset digitaaliset maksuvälineet jättävät siinä suhteessa paljon toivomisen varaa. Bitcoin on digitaalista käteistä, joten käteiseen rahaan puuttuminen tulee lisäämään bitcoinin kysyntää.

Suunnitelmat 500 euron setelin poistamiselle ovat vasta alkua

Rahan ja maksamisen digitaalinen vallankumous tuo mukanaan paljon kätevyyttä ja helppoutta, mutta se aiheuttaa ongelmia yksityisyydelle. Olemme vaarassa siirtyä valvontayhteiskuntaan, jossa ihmisen kaikki toiminta on täysin valvottavissa. Digitaalisen rahan ja maksamisen alueella Bitcoin on vaihtoehto, joka ylläpitää käteisen rahan ominaisuuksia digitaalisessa maailmassa.

On kohtalaisen varmaa, että kaikki yritykset poistaa käteinen raha tulevat lisäämään kryptovaluuttojen kysyntää, ja tällä hetkellä Bitcoin on kryptovaluuttojen selkeä ykkönen.

6. Bitcoinin käyttö kasvaa voimakkaasti ympäri maailman

Bitcoin-verkon transaktiomäärä on vahvassa kasvussa, kuten alla olevasta kuvasta näkee. Bitcoinilla ostetaan jatkuvasti enemmän tuotteita ja palveluita. Jopa Suomessa on ostettu jo kaksi 100 000 euron Teslaa bitcoineilla. Latinalaisessa Amerikassa ja Etelä-Afrikassa on hurjat Bitcoin-käytön kasvulukemat. Kiinassa kiinnostus käyttää bitcoinia rahan siirtämiseksi pois maasta, on rajussa kasvussa. Viimeisimmän tiedon mukaan myös Intiassa Bitcoinin käyttö kasvaa voimakkaasti.

Bitcoin-verkon transaktiomäärän kasvu viimeisen 2 vuoden ajalta

Bitcoinia käytetään kaikista lohkoketjuprojekteista ylivoimaisesti eniten reaalimaailmassa. Muut lohkoketjuprojektit, kuten Ethereum, ovat lähinnä kokeellisessa käytössä, eikä niitä vielä käytetä reaalimaailmassa juuri mihinkään. Bitcoinin kasvava käyttö reaalimaailmassa on iso vahvuus ja sen merkitys tulee korostumaan entisestään. Bitcoin on maailman ensimmäinen universaali valuutta ja se todellisuus vahvistuu päivä päivältä.

7. Ratkaisu Bitcoin-verkon skaalausongelmiin on löytymässä

Bitcoin on ollut niin suosittu, että se on alkanut törmätä teknisiin rajoitteisiin siirtojen prosessoinnissa. Bitcoin-verkko kykenee prosessoimaan vain muutaman transaktion sekunnissa ja raja on lähes täynnä. Tämä on positiivinen ongelma, sillä se on merkki Bitcoinin valtavasta kasvusta. Ongelma on kuitenkin aiheuttanut paljon julkista keskustelua, ja kyseenalaistanut Bitcoinin kykyä kehittyä.

Ratkaisut ovat kuitenkin olemassa ja niitä kehitetään jatkuvasti. Bitcoin on lähikuukausina saamassa Segregated Witness -nimisen päivityksen, joka tulee lisäämään Bitcoin-verkon kapasiteettia noin 80 %. Tämä on merkittävä parannus, mutta se on kuitenkin vain väliaikainen ratkaisu verkon kapasiteettiongelmiin. Pitkän tähtäimen ratkaisutkin ovat kehitteillä.

Bitcoin-verkon päälle rakennetaan niin kutsuttua salamaverkkoa (engl. lightning network), josta on jo olemassa useita eri implementaatiota. Salamaverkko tulee ennen pitkää kasvattamaan Bitcoinin kapasiteetin jopa tuhatkertaiseksi. Lisäksi niin sanottuja rinnakkaisketjuja (engl. side chains) on kaavailtu yhdeksi tavaksi kasvattaa Bitcoinin kapasiteettia ja niidenkin kehitys on tällä hetkellä vauhdikasta.

Arviot salamaverkon käyttöönottoaikataulusta vaihtelevat, mutta siitä on näillä näkymin tulossa useita eri implementaatioita testikäyttöön tänä kesänä. Oikeassa maksukäytössä Bitcoinin salamaverkkoteknologiaa nähdään luultavasti joskus vuonna 2017.

Sijoitusnäkökulmasta bitcoineja kannattaa ostaa ennen kuin nämä päivitykset tulevat käyttöön, sillä kurssi voi nousta paljon ja nopeasti, sitten kun ne ovat käytössä. 

8. Bitcoinille löytyy jatkuvasti uusia käyttötarkoituksia

Ihmisillä on usein väärä tapa ajatella Bitcoinia. Mietitään esimerkiksi sitä, että käykö bitcoinit lähikaupassa maksuvälineenä vai ei, mikä on oikeastaan täysin epäolennaista. Olennaista on se, että Bitcoin-teknologia mahdollistaa täysin uusia tapoja käydä kauppaa. Käyn tässä kohdassa läpi kolme tuoretta Bitcoin-maailman kehitysaskelta, jotka luovat täysin uusia tapoja käydä kauppaa.

OpenBazaar

OpenBazaar on Internetissä toimiva hajautettu kauppapaikka-alusta, joka mahdollistaa oman Internet-kaupan avaamisen helposti ja luotettavasti. Se on eBayn ja Alibaban kaltaisten alustojen kilpailija ja sen moottorina toimii Bitcoin. Kaikki vaihdanta OpenBazaarissa tapahtuu bitcoineilla.

OpenBazaarin edut ovat monimuotoiset. Sen kulurakenne on radikaalisti halvempi kuin esimerkiksi eBayssä, jossa kauppias joutuu maksamaan eBaylle jopa 10 prosentin kulun joka kerta kun asiakas ostaa tuotteen ko. olevan alustan kautta. OpenBazaar on maksuton. Lisäksi OpenBazaar on vapaa kauppapaikka, eli siellä ei ole yhtä paljon rajoituksia kuin keskitetyissä kauppapaikka-alustoissa. OpenBazaarin kautta kauppiaat myös löytyvät helposti eli siellä saa omalle pikkuputiikilleen helposti näkyvyyttä.

OpenBazaar on ollut olemassa vasta vähän aikaa, mutta sillä on jo kymmeniä tuhansia käyttäjiä ja kauppiaat ovat raportoineet että heidän myyntinsä on lisääntynyt selvästi sen jälkeen, kun he avasivat kauppansa OpenBazaarissa.

21 Incin rajapinta-markkinapaikka

Maailman ensimmäisestä Bitcoin-tietokoneestaan tunnettu 21 pyörittää mullistavaa rajapintoihin keskittyvää kauppapaikkaa. Sen ideana on tietokoneiden välinen automaattinen maksaminen. Tietokoneet voivat ostaa ja myydä erilaisia rajapintoja 21:n rajapinta-markkinapaikassa. Tämä on täysin uusi ja mullistava tapa käydä kauppaa.

21 Incin kehittämä Bitcoin-tietokone

Yksi esimerkki siitä mitä 21:n rajapinta-markkinapaikalla voi tehdä, on esimerkiksi uutissivustojen maksumuurit. Nykyään niiden läpäisy on hankalaa ja vaatii erilaisia rekisteröitymisiä ja korttimaksamista tai muuta vastaavaa. 21:n mallilla homma toimisi niin, että käyttäjän selain voi automaattisesti lähettää pieniä senttien mikromaksuja uutissivustolle, mikä antaa luvan lukea tietyn artikkelin. Mikromaksut ovat perinteisille maksutavoille niiden kulurakenteen takia erittäin hankalia, mutta Bitcoin-teknologian avulla mikromaksut ovat mahdollisia toteuttaa edullisesti.

Tämä on vain yksi lukemattomista mahdollisuuksista rajapintojen ostamiselle ja myymiselle. Aika näyttää mitä kaikkea 21:n rajapinta-markkinapaikka saa aikaan.

Opendime

Äskettäin julkaistu Opendime on maailman ensimmäinen fyysinen Bitcoin-maksuväline. Se on uudelleenkäyttöä varten suunniteltu bitcoineja sisältävä USB-tikku. Tikun balanssin voi tarkistaa milloin tahansa, ja luottaa siihen että siellä on tietty määrä bitcoineja. Sen voi antaa toiselle henkilölle maksuvälineenä. Bitcoinit saa tikusta ulos milloin tahansa, mutta sen jälkeen sitä ei enää voi antaa muille. Tämä on erittäin innovatiivinen tapa hyödyntää virtuaalista bitcoin-valuuttaa, ja sillä on paljon potentiaalia.

Kuvassa kolme Opendime-tikkua, joihin voi ladata bitcoin-arvoa

9. Bitcoiniin ollaan integroimassa jopa Ethereumia älykkäämmät sopimukset

Bitcoinin lohkoketjuun ollaan lähitulevaisuudessa liittämässä niin kutsuttuja rinnakkaisketjuja, joiden avulla voidaan tehdä paljon muutakin kuin rahansiirtoja. Yksi näistä on älykkäät sopimukset (smart contracts), jonka uskotaan mullistavan maailmaa. Ethereum on älykkäisiin sopimuksiin keskittyvä lohkoketjuprojekti, mutta monet eivät tiedä sitä, että Bitcoiniin ollaan liittämässä vielä älykkäämmät sopimukset.

Rootstock on Ethereumista riippumaton lohkoketjuprojekti, jossa on tarkoituksena kopioida Ethereumin älykkäiden sopimusten mallia ja parantaa sitä. Rootstockin pyrkimyksenä on kehittyä Bitcoinin rinnakkaisketjuksi, sillä Bitcoin on suurin ja turvallisin lohkoketju. Tämä olisi merkittävä positiivinen askel Bitcoinille ja sijoitusnäkökulmasta bitcoinien ostaminen on järkevää tehdä ennen kuin Rootstockin virallinen versio on julkaistu.

10. Bitcoinin markkinasentimentti on kääntymässä positiiviseksi

Bitcoin-pörssikauppa alkoi vuonna 2010 ja siitä lähtien bitcoinin vaihtokurssi on elänyt aikamoista vuoristorataa. Kaupankäynti bitcoinilla alkoi noin 0,10 dollarin hinnalla ja bitcoin on siitä lähtien käynyt läpi useita “kuplia”.

Bitcoinin kurssi koko historian ajalta (2009-2016)

Ensimmäinen iso kupla alkoi keväällä 2011, kun bitcoin ylitti yhden dollarin arvon ja nousi kesällä peräti 32 dollarin tienoille. Sen jälkeen arvo romahti syksyllä noin 2 dollarin tienoille. Tärkeää on huomata, että romahduksenkin jälkeen bitcoinin arvo oli selvästi korkeammalla kuin alkuvuodesta.

Bitcoinin seuraava ja tähän mennessä suurin kupla tapahtui vuonna 2013. Kyseisenä vuonna toteutui itse asiassa kaksi peräkkäistä kuplaa. Bitcoinin arvo oli vuoden 2013 alussa noin 13,5 dollaria ja keväällä se nousi yli 250 dollarin. Tämän jälkeen arvo laski alimmillaan noin 60 dollariin ja tasoittui sitten 100 dollarin tienoille.

Syksyllä 2013 tapahtui tähänastisen bitcoin-historian suurin kupla, jolloin kurssi nousi muutamassa kuukaudessa 100 dollarista peräti 1 100 dollariin per bitcoin. Joulukuun 2013 huippukurssin jälkeen bitcoinin arvo romahti, ja sitä seuranneesta korjausliikkeestä saatiin kärsiä lähes puolitoista vuotta. Kurssi kuitenkin säilyi korkeammalla kuin ennen vuoden 2013 kuplaa.

Kuva sijoittajien sentimenttisyklistä, jonka merkitys on tärkeää sisäistää

Tämänkaltainen kehitys on luonnollista ja se on osa markkinasentimenttisykliä. Kun kurssi oli 1 000 dollarissa, oli bitcoin niin sanotussa euforia-vaiheessa. Silloin kaikki olivat hyvin tunteellisessa tilassa ja hyvin innoissaan jatkuvasta kurssinoususta, ja yhä useampi ihminen halusi laittaa kaikki rahat kiinni rikastuakseen muiden mukana. Tämä on kuitenkin erittäin vaarallinen paikka sijoittaa, kuten on nähty.

Paras paikka sijoittaa on silloin, kun sijoitusinstrumentti on omassa syklissään joko aivan pohjilla tai nousemassa pohjilta. Pohjilla sijoittaminen on todella haastavaa, koska uskoa kyseiseen instrumenttiin on vaikea löytää silloin, mutta pohjalta nousevaan instrumenttiin on jo vähän helpompi sijoittaa.

Bitcoinin kurssi viimeisen 6 kuukauden ajalta (31.12.2015 – 31.5.2016)

Vuoden 2013 kuplan korjausliikkeen jälkeen bitcoin tasoittui noin 200 dollarin vaihtokurssiin. Kurssi pysyi 200 dollarin paikkeilla pitkään, noin vuoden ajan. Nyt bitcoinin kurssi on noussut 500 dollariin ja Bitcoiniin on alettu suhtautua jatkuvasti positiivisemmin myös mediassa. Olemme syklissä tällä hetkellä tuossa helpotuksen ja optimismin rajamailla. Pidän tätä hetkeä hyvänä paikkana sijoittaa, sillä se ei ole läheskään yhtä riskaabeli kuin euforiavaiheen sijoitus tai yhtä vaikea kuin pohjavaiheen sijoitus.

Oma arvioni tilanteesta on se, että bitcoin on lähdössä seuraavan puolen vuoden aikana uuteen isoon nousuun, joka tulee nostamaan bitcoinin vaihtokurssin noin kymmenkertaiseksi. Todennäköistä on myös se, että sen jälkeen kurssi taas laskee, mutta uskon sen tasoittuvan korkeammalle kuin missä kurssi nyt on. On tärkeää ymmärtää, että vaikka bitcoinin kurssi heiluukin paljon, se on kuitenkin pitkällä aikavälillä ollut nousussa.

Kirjoittajan profiili

Henry Brade on 30-vuotias yrittäjä, joka oli mukana perustamassa Bitcoinin parissa toimivaa Prasos Oy:tä. Vuodesta 2012 toiminnassa ollut Prasos on Pohjoismaiden johtava Bitcoin-palveluntarjoaja, joka ylläpitää bitcoin-vaihtopalvelu Coinmotionia, Bitcoin-portaali Bittirahaa, Bitcoin-automaattiverkosto Bittimaattia ja Bitcoin-kolikkovalmistaja Denariumia. Henry on Suomen tunnetuin Bitcoin-kasvo ja häntä onkin usein kuultu mediassa Bitcoiniin liittyvissä asioissa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *