Bitcoin-kapinallisen tarina ISIS:tä vastaan taistelemisesta

Bitcoin-koodari Amir Taakin elämä vei hänet Internetin kryptovallankumouksesta taistelemaan islamistiryhmittymä ISISin joukkoja vastaan. Nykyään Taaki istuu Britanniassa valvottuna ja odottaa, tuomitseeko oikeuslaitos hänet terrorismista. Taaki ei kuitenkaan kadu tekojaan, sillä niin pitkään kuin hän puhuu vapaudesta, hänen on omien sanojensa mukaan myös seistävä vapauden takana.

Amir Taaki on alun alkaen ollut kiistelty hahmo Bitcoin-yhteisössä. Hän kannattaa kryptovaluuttojen käyttöä liberaalien arvojen edistämiseksi, mutta osa pitää hänen koodaustyötään liian anarkistisena. Taaki on tunnettu Bitcoin-piireissä muun muassa hänen kehittämistään palveluista: anonyymit bitcoin-transaktiot mahdollistavasta Dark Walletista sekä palkitusta hajautetun kauppapaikan prototyypistä, DarkMarketista, jossa kauppaa voi käydä anonyymisti lainvalvojien ulottumattomissa.

Britanniassa syntynyt Taaki on itseoppinut ohjelmoija sekä ideologinen hakkeri. Hän on puhunut avoimesti Internet-aktivismin, “haktivismin”, puolesta sekä kannattanut teknologian käyttämistä viranomaisvalvonnan ohittamiseksi. Taaki uskoo, että bitcoin ja vastaavat teknologiat ovat avain yhteiskunnalliseen vallankumouksen saavuttamiseksi.

Amir Taakin kohtalo on tuomioistuinten käsissä. (KUVA: Mitch Altman)

Koodari vastaan islamistit

Vuonna 2014 Taaki kuuli vasemmistolaisesta kurdimilitanttien joukosta YGP:stä, jotka olivat onnistuneet vakauttamaan palan maata Turkin eteläisen rajan tuntumasta. Lähi-idässä, jossa vapaudet ja oikeudet eivät ole taattuja, tämä joukko oli onnistunut luomaan noin 4 miljoonan ihmisen yhteisön, Rojavan, joka perustui suoran demokratian, kollektivistisen anarkian ja sukupuolten välisen tasa-arvon perusteille. Taaki näki, että tämä edusti hohtavan kipinän toivoa vakavissa vaikeuksissa olevalle alueelle.

Kun terroristiryhmittymä ISIS hyökkäsi Rojavan hallinnoimalle alueelle ja ryhtyi teurastamaan satoja ihmisiä, mukaan luettuna naisia ja lapsia, Taaki koki velvollisuudekseen mennä puolustamaan anarkistiveljiään, jotka toteuttivat Taakinkin kannattamia ideoita. Hän halusi tarjota teknologista osaamistaan taistelussa ISIS:tä vastaan, minkä vuoksi hän matkusti itse Syyriaan.

Asiat eivät kuitenkaan menneet aivan kuten hän oli arvioinut – koodaamisen sijaan hän joutui Kalashnikovin varteen. Bitcoin-anarkistista oli tullut vapaustaistelija, joka taisteli “pahimmanlaatuista islamilaista fasismia vastaan” henkensä edestä. Taaki joutui taistelemaan Rojavassa kuukausia. Hänen kertomuksensa mukaan hän osallistui kolmeen tulitaisteluun ja näki lukuisten ystäviensä kuoleman. Vapaus tuli ostaa rohkeiden miesten verellä.

Kuukausia myöhemmin Taaki pääsi vihdoin tekemään sitä työtä, jota varten hän oli alunperin Rojavan alueelle matkustanut. Taaki otti osaa muun muassa Rojavan uusien koulutusjärjestelmien teknologiaosaamisen kehittämiseen.

Rojavassa uskotaan vahvasti sukupuolten väliseen tasa-arvoon ja naiset ovatkin merkittävässä roolissa taistelussa islamisteja vastaan. (KUVA: Free Kurdistan)

Paluu länteen

Vuoden 2016 toukokuussa australialainen ohjelmoija Craig Wright tuli julkisuuteen väittämällä olevansa Bitcoinin alkuperäinen kehittäjä Satoshi Nakamoto. Taaki alkoi tuntea, että häntä tarvittiin jälleen digivaluuttaskenessä. Taaki uskoi, että jatkamalla Dark Walletin kehittämistä hän voisi ohittaa EU:n ja USA:n asettamat taloudelliset sanktiot, jotka estävät varojen toimittamista Syyriaan muun muassa Rojavan alueelle.

Samana kuuna hän palasi Britanniaan, jossa hän aikoi viipyä vain väliaikaisesti ennen palaamistaan Rojavaan. Toisin kuitenkin kävi ja Britannian poliisi otti Taakin kiinni suoraan lentokoneesta. Taaki joutui valvottuun kotiarestiin ja hänen passinsa takavarikoitiin. Taakia syytettiin osallistumisesta terroristiorganisaatioon toimintaan ja terrorismin tukemisesta. Hänen asianajajansa mukaan Taakin toiminta oli kuitenkin sallittua kansainvälisen lain mukaan, sillä hän teki tekonsa puolustaakseen siviilejä.

Taakin tulevaisuus on hämärän peitossa. Hän ei tiedä, onko hän virallisesti terroristi vai vapaustaistelija. Hän ei kuitenkaan missään tapauksessa kadu matkaansa Rojavaan.

“Olin varma, että kuolen. Mutta olisi ollut kuolemaakin pahempaa jatkaa tekopyhää elämää. En voi kutsua itseäni anarkistiksi tai vallankumoukselliseksi, jos en osallistu oikeaan vallankumoukseen”, Taaki perustelee.

Amir Taaki saattaa saada pitkän tuomion, mutta hän uskoo, että uhraus vapauden ja tasa-arvon puolesta oli sen arvoinen.

 

Amir Taakin tarinan kertoi Andy Greenberg Wired.com-sivustolla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *