Bitcoin-kurssianalyysi 19.3.2015: Onko luvassa lisää kurssilaskua?

Näimme eilen voimakkaan laskun. C-aallon impulssin jatkuminen ylöspäin mitätöityi. Koko korrektio 166 dollarin pohjasta saattaa olla ohitse. Perustelen tässä artikkelissa hieman tarkemmin miksi olen sitä mieltä, että on todennäköistä, että tarvitsemme vielä uuden pohjalukeman bear marketin päättämiseksi. Kerron samalla Elliott Wave -teorian eri aalloista.

SMA20 (BB) = musta viiva, SMA50 = sininen viiva, SMA100 = vihreä viiva, SMA140 = turkoosi viiva, SMA200 = pinkki viiva.

Kurssi rikkoi eilisessä laskussa SMA20:n, SMA100:n, trendiviivan 166 dollarin pohjasta, sekä kanavan, jonka sisällä nousu on suurimmaksi osaksi pysynyt. Lasku pysähtyi SMA50:n, ichimokun ja bollinger bandsin alemman 2. deviaatioviivan tienoille. MACD leikkasi alaspäin hidden bearish divergenssin jälkeen.

Pullback SMA20:n tai luultavasti ainakin SMA100:n kohdalle on odotettavissa. Mikäli kurssi sulkeutuu SMA20:n yläpuolelle niin on se positiivista lyhyellä aikavälillä. Näyttää kuitenkin siltä, että lasku luultavasti jatkuu. Päivävolyymi ylsi lähes samalle tasolle, mitä 268 dollarin huipun jälkeisessä laskussa ja rikoimme aimo annoksen supportteja.

Yllä edellisen artikkelin EW-laskenta, jossa korrektio olisi jatkunut pidemmän C-aallon muodossa suurinpiirtein ison bullish wedgen ylärajalle (esiteltiin viime artikkelissa). C-aallon 4-aalto kuitenkin leikkasi 1-aallon päälle. Tämä mitätöi laskennan.

Yllä kaksi todennäköisintä vaihtoehtoa jatkoa ajatellen. Sininen vaihtoehto on todennäköisempi. C-aalto onkin luultavasti ending diagonal -tyyppinen, jolloin EW sallii 4-aallon leikkauksen 1-aallon päälle. Sinisen vaihtoehdon C-aallon päättymisen jälkeen aloitimme impulssin alaspäin ja tämän hetken pullback olisi impulssin I-aallon 4-aalto. I-aalto olisi ensimmäinen viiden isomman aallon sarjassa alaspäin.

Punainen vaihtoehto on WXY-korrektio 166 dollarin pohjasta. Tässä vaihtoehdossa C-aalto ei olisi lainkaan C-aalto vaan pienemmän luokan a-aalto, osana isompaa Y-aaltoa. On siis vielä mahdollista, että korrektio pohjalukemista ei olisikaan ohi. Kurssin tulisi sulkeutua SMA20:n yläpuolelle, että tämän vaihtoehdon todennäköisyys nousisi.

Niin kuin huomaamme päiväkaaviosta niin volyymi on laskenut tasaisesti aina 166 dollarin pohjasta lähtien. Korrektiolle on tyypillistä, että kurssi nousee volyymin laskiessa. Ensimmäinen nousu, A/W-aalto, oli myös erittäin voimakas, joka kertoo siitä, että mieliala vaihtui nopeasti negatiivisesta positiiviseksi. Voimakas A/W-aalto nostaa EWO:n nopeasti ylös.

Kunnollisen kapitulaation jälkeen mieliala vaihtuu hitaasti, koska markkinoiden kestää toipua aikansa epätoivosta. Tällainen hitaampi muutos aikaansaa impulsiivisen viiden aallon sarjan ensimmäisen aallon. Markkina ei ole mukava kaveri vaan riepottelee viimeisetkin heikot kädet myymään, ajaa suuren määrän vannoituneimmistakin sijoittajista epätoivon partaalle ja vasta sitten lähtee hitaasti nousemaan. Muutoksen negatiivisesta positiiviseen tulisi siis vaihtua hiljalleen.

B/X-aalto on samankaltainen, mitä II-aaltokin olisi, markkinat ovat epätietoisuudessa suunnasta. II-aallot voivat tehdä syvemmän pullbackin samasta syystä, kuin miksi I-aalto ei ole niin voimakas kuin A/W-aalto. Markkinat ovat enemmän bearish impulsiivisen, mitä korrektiivisen nousun alussa.

C-aallon erottaa Y-aallosta siten, että C-aalto on aina muodostunut viiden aallon impulsiivisesta sarjasta. Eli mikäli korrektio ei voi olla ABC, koska C-aalto tekee laittoman 4-1 leikkauksen niin C-aalto onkin luultavasti Y-aalto ja koko korrektio WXY. C-aallon taas erottaa III-aallosta siten, että vaikka molemmat ovat pienemmiltä aalloiltaan impulsiivisia niin C-aallolla on huomattavasti vähemmän volyymia.

C-aalto on siinä mielessä samankaltainen III-aallon kanssa, että molemmat liikuttavat kurssia reilusti. Mikäli volyymit alkavat nousta voimakkaasti loppua kohden ja C-aallon suuruus ylittää 168% A-aallon suuruudesta niin todennäköisyys sille, että korrektio onkin impulssi nousee selkeästi. C/Y-aallon volyymia tulee verrata A/W-aallon volyymiin ja olisi hyvä jos A/W-aallon volyymi olisi suurempi. I-aallon volyymi taas on normaalisti pienempi, mitä III-aallon volyymi.

Korrektio on tässä vaiheessa loppunut, mutta impulssissa on vielä kaksi aaltoa jäljellä. Impulssin neljäs aalto, eli tässä esimerkissä IV-aalto muodostuu joko ABC-aalloista tai WXY-aalloista. Tyypillinen pullback on 23.6-50% 0-III väliltä. 23.6-38.2% on yleisin. Rakenteesta ja pienehköstä pullbackista saakin usein varmistusta sille, että edellinen aalto oli III-aalto, eikä V-aalto. Triangle on yleinen muoto IV-aallolle.

V-aalto on taas koko impulssin suuntainen ja myös pienemmiltä aalloiltaan viisiosainen impulssi. V-aallon tunnistaa usein siitä, että se tekee selkeän divergenssin III-aallon kanssa. Mikäli haluatte opiskella EW-teoriaa enemmän niin voin suositella alkuun tätä artikkelia. Hyvät ohjenuorat aalloille löytyy nopeasti tästä.

Blogikirjoitukset ovat kirjoittajien omia mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Bittiraha.fi:n näkemyksiä. Kirjoitus ei ole sijoitusneuvo, vaan yleinen analyysi bitcoin-valuutan markkinatilanteesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *