Bitcoin-kurssianalyysi 9.3.2015: Totuuden hetki lähestyy

Edellisen artikkelin jälkeen näimme voimakkaan breakoutin ylöspäin ja olemmekin nousseet, ainakin toistaiseksi, melko samalla tavalla kuten kommenteissa esitin (kannattaa katsoa kommentit). Katsotaanpa miltä tilanne näyttää tällä hetkellä.

Breakout tapahtui tällaisen ison bullish wedgen alaviivalta, tämä on positiivista ja voi tarkoittaa, että olemme matkalla wedgen yläviivalle. Yläviivan läpi sulkeutuminen olisi taas positiivista uutta nousukautta ajatellen.

Kurssi rikkoi juuri SMA100:n (vihreä viiva) ja jos päiväpalkki sulkeutuu tämän yläpuolelle on se positiivista lyhyellä aikavälillä. Näyttää myös, että kurssi on muodostanut hyvän kanavan, jonka keskiviivalta kimposimme ylöspäin.

Bollinger Bands (SMA20 = musta viiva) on myös levinnyt sen verran, että nousuvaraa olisi. Bollinger Bands:n +3.5. deviaatioviivan (ylempi punainen viiva SMA20:n yläpuolella) lähellä voi sanoa kurssin olevan erittäin overbought, mutta riippuen muista indikaattoreista niin +2. deviaatioviivan (alempi punainen viiva SMA20:n yläpuolella) jälkeen tulee alue, jolla voi tulla hyviä myyntipaikkoja. Varoitus kuitenkin, voimakkaissa nousuissa kurssi saattaa kimpoilla näiden kahden viivan välillä useamman kerran ja silloin ollaankin nopeasti huomattavasti korkeammalla, eli muut indikaattorit ovat erittäin tärkeitä.

Kuvasta huomaamme myös, että sekä EWO (Elliott Wave Oscillator) ja RSI ovat muodostaneet selkeän hidden bearish divergenssin. Vaikka nämä ovat päiväkaaviossa näkyvissä niin ei se tarkoita, että kurssi kääntyisi heti laskuun. Mitä lähemmäksi huippu tulee niin sitä pienemmillä aikaväleillä alkaa negatiiviset divergenssit näkymään. Ja huipun tullen voi olla hyvinkin mahdollista, että pidemmän aikavälin divergenssejä ei enää olekaan. Voisi sanoa, että divergenssit siirtyvät isommalta aikaväliltä pienemmälle, mitä lähemmäksi huippua tullaan. Itse seuraan 1D, 4H, 1H ja 15M divergenssejä.

Tässä olisi Elliott Wave -laskenta, joka olisi koherentti muun analyysin kanssa. Muitakin vaihtoehtoja on, jos emme pysykään SMA100:n yläpuolella ja lähdemme kohti SMA20:tä. Kuvan laskenta päätyisi sopivasti ensimmäisen kuvan wedgen yläviivalle ja myös SMA200:n (pinkki viiva) nurkille. Kolmannen aallon huippu osuisi sopivasti BB:n (Bollinger Bands) overbought alueelle ja nousun jatkuessa luultavasti myös viimeinen huippu. Tämän C-huipun jälkeen voisimme helposti laskea vielä uusiin pohjalukemiin ennen kuin uusi nousukausi voisi alkaa.

Tässä 4H-kaavio laskennasta 3/III-huippuun asti. Kuvassa on näkyvissä isommat I ja II -aallot, sekä III-aallon sisäaallot 1-5. Kuten päiväkaaviosta näimme, tulisi laskennan jatkua vielä IV ja V -aalloilla.

Kuten huomaamme niin negatiiviset divergenssit alkavat näkymään täälläkin, mutta eivät niin voimakkaina. RSI ei omaa mainittavaa divergenssiä. Käytän TradingView-palvelua ja siellä pääsee ilmaiseksi laatimaan kyseisen kaltaisia kaavioita. Mikäli haluatte käydä katsomassa miltä 1H-divergenssit näyttävät, tällä hetkellä.

Dollareita on lainattu Bitfinex-pörssissä, noin kahden viikon nousun alusta, noin 4 miljoonaa, jotta voitaisiin ostaa bitcoineja. Tämä tarkoittaa noin 14 tuhatta bitcoinia nykyhinnalla. Kokonaisuudessaan dollareita on lainattu noin 20 miljoonaa. Tämä ei välttämättä ole positiivista, olisi parempi jos markkinoille virtaisi uutta rahaa, lainarahan sijasta.

Tässä Bitfinex- ja Bitstamp-pörssien yhdistetty bid/ask-käyrä ja kurssi. Bid/ask-suhde voisi olla parempikin. Voi olla, että monet ovat ottaneet bid-puolen tarjouksensa odottamasta ja ostaneet, jotta eivät jäisi paitsi noususta. Tässä on sellainen vaara, että jos uusia tarjouksia ei tule tilalle niin voimakkaan laskun mahdollisuus kasvaa, mikäli treidaajien yleinen mieliala kääntää kurssin momentin laskuun.

Tässä vielä hieman vaikeaselkoisempi kaavio, mistä voimme tarkemmin tarkastella bid- ja ask-puolen käyriä erikseen. Bitfinex-pörssin orderbook näyttää selkeästi positiivisemmalta, mutta sitä on myös helpompi manipuloida, koska lainarahatarjoukset näkyvät orderbookissa.

Selitän tämän artikkelin lopuksi tarkemmin, mitä divergenssit treidauksessa tarkoittavat. Käytän englanninkielisiä termejä suomennosten kanssa sekaisin. Kaikki, jotka alaa opiskelevat, ymmärtävät luultavasti paremmin englanninkielisiä termejä.

Bullish divergenssi – indikaattori tekee ylemmän pohjalukeman, kun kurssi tekee alemman pohjalukeman. Tämän saa aikaiseksi pienen volyymin myynnit ohueeseen orderbookkiin. Tämä on ominaista viimeisille 5:lle aalloille, koska myyjät ovat lopettamaisillaan ja ostajat haluavat vieläkin halvempia hintoja. Kurssi liikkuu helpommin, pienemmällä volyymillä ja saa aikaa divergenssin.

Hidden bullish divergenssi – indikaattori tekee alemman pohjalukeman, kun kurssi tekee ylemmän pohjalukeman. Tällä kertaa volyymi on suuri, mutta support on myös ja kurssi ei suuresta volyymista huolimatta laske.

Bearish divergenssi – päinvastainen ensiksi mainitulle. Indikaattori tekee alemman huippulukeman, kun kurssi tekee ylemmän huippulukeman. Tämänkaltaista divergenssiä odotamme artikkelin viidensissä aalloissa. Tällä kertaa ostajat ovat läkähdyksissä ja myyjät haluavat vieläkin suurempia hintoja.

Hidden bearish divergenssi – indikaattori tekee ylemmän huippulukeman, kun kurssi tekee alemman huippulukeman. Suuren volyymin market ostot kohtaavat vieläkin suurempaa resistanssia, joka aikaansaa kurssin kääntymisen laskuun.

Tässä vielä havainnoiva kuva aiheesta:

Blogikirjoitukset ovat kirjoittajien omia mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Bittiraha.fi:n näkemyksiä. Kirjoitus ei ole sijoitusneuvo, vaan yleinen analyysi bitcoin-valuutan markkinatilanteesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *