Bitcoinit nousivat Piraattipuolueen tärkeäksi rahoitusmuodoksi

Artikkelin on kirjoittanut Piraattipuolueen varapuheenjohtaja, Janne Paalijärvi.

Piraattipuolue alkoi ottaa vastaan bitcoineja kunnallisvaalien alla 2012. Bitcoinien käyttöönotto oli nuorekkaalle edelläkävijäpuolueelle luonnollinen aluevaltaus, sillä kyseessä oli ennakkoluuloton ja teknologisesti mielenkiintoinen maksuväline. Samat adjektiivit pätevät myös Piraattipuolueeseen, jonka puolueohjelmassa on kirjaus vaihtoehtovaluuttojen käytöstä ilman keinotekoisesti asetettuja esteitä esimerkiksi viranomaisten taholta.

Ideologisten syiden lisäksi Bitcoin-lahjoitusmahdollisuudessa on pidetty blockchainin tarjoamasta avoimuudesta ja seurattavuudesta. Erittäin tärkeää on myös maksuvälinemarkkinoiden monopolisoitumisen väheneminen. Bitcoinin tuleminen ihmisten tietoisuuteen on myös vähentänyt esimerkiksi toisinajattelijoiden riskiä joutua suurvaltojen fiskaalisten painostuskeinojen kohteeksi. Bitcoinissa on paljon konkreettista ja ainutlaatuista hyvää.

Vaalirahoituksessa Bitcoin täydentää keräysmallia hienosti sen vuoksi, että se tarjoaa lahjoituksille jonkintasoista jäljitettävyyttä. Kuka tahansa pystyy  lohkoketjusta tarkistamaan millaisia summia puolue on saanut lahjoituksia, paljonko samoista lähteistä ja myöhemmin sitten taloudenpitokirjoista miten lahjoituksia on käytetty. Vaalirahoituslakihan ei velvoita julkistamaan pienten lahjoitusten tietoja, mutta Bitcoin mahdollistaa sen tarjoten silti samalla  lahjoittajalle kohtalaisen tasoisen anonyymiyden.

Eduskuntavaaleja 2015 kohti mentäessä Piraattipuolueen bitcoin-lahjoitustahti on noussut aivan merkittävästi, mutta tilimme on aina valmis vastaanottamaan varallisuutta tärkeän demokratiatyön hyväksi. Eduskunnan ulkopuolisena ja yhteiskunnan tukia nauttimattomana puolueena jokainen lahjoitus auttaa meitä eteenpäin!

Piraattipuolueen Bitcoin-tili on 19PsBRc3qvyjVR2NKmZueD4A9ay6ZNbkZd (tarkistettavissa myös puolueen lahjoitussivulta).

Blogikirjoitukset ovat kirjoittajien omia mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Bittiraha.fi:n näkemyksiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *