Bitcoin-kurssianalyysi 7.5.2015: Riskienhallinnan perusteita

Pienempi impulssi mitätöityi ja seuraamamme laskenta meni jonkin verran uusiksi. Katsotaan tilannetta kuitenkin ensin ilman EW-teoriaa, päiväkaavion indikaattoreiden avulla.

Graafi 1

214 dollarin pohja syntyi bollinger bandsin -2 deviaatioviivan kohdalle, josta kurssi nousi aina SMA50:lle ja BB:n overbought alueelle, josta palasi SMA20:lle. MACD:ssa ja EWO:ssa (valkoinen käyrä MACD:n päällä) on hidden bearish divergenssi (keltainen viiva). RSI kävi 50:n yläpuolella, mutta palasi nopeasti takaisin alapuolelle. Volyymi on suhteellisen tasaisen vaisu.

Vihreä trendiviiva 304 dollarin huipulta rikkoutui. Vaikka nousu ei vahvalta näytä niin pitäisin todennäköisenä, että koska lasku 304 dollarin huipulta kesti noin kauan niin tulisi korrektion tälle laskulle kestää vielä hetken pidempään. Hidden bearish divergenssi on heikko ja voisi kasvaa vielä hieman suuremmaksi.

Tämä pieni lasku, 244 dollarin huipulta, jossa juuri olemme ei tosin välttämättä ole vielä ohitse vaan saatamme käydä melkein tuolla trendiviivalla ja BB:n -2 deviaatoviivalla ennen nousun jatkumista. Mikäli alempi vihreä horisontaalinen viiva rikkoutuu, tarkoittaa se todennäköisesti, että korrektio, 214 dollarin pohjalta, on ohi ja lasku alaspäin jatkuu.

Graafi 2

Graafi 3

Tässä ensin vanha laskenta ja sen alla uudempi. Laskenta ei muuttunut radikaalisti, mutta 1-aalto piteni sen verran, että sai minut epäilemään vahvemmin, että se saattaa olla 1-aallon sijasta A-aalto, jolloin B-aallon jälkeinen C-aalto voisi olla viimeinen aalto alaspäin. Viiden aallon impulssi on kuitenkin todennäköisempi vaihtoehto.

Nyt lähitulevaisuudessa, 1-aalto tarvitsee isomman korrektion ja muoto näyttää kuvan mukaiselta. B-aallon normaali vetäytyminen on 50-76% ja aikaa sillä menee normaalisti 50-100% A-aallosta. Pidän 50%:a todennäköisempänä, koska a-aalto on ollut sen verran heikko, mutta katsotaan miten käy. 1-aallon muoto on leading diagonal, joka sallii 4-1 overlapin.

Minä en seuraa tällä hetkellä uutisia kovin tarkasti, analysoin kurssia ja yritän selvittää missä vaiheessa keskimääräisen pääoman/treidaajan ennustettavissa olevaa itseään toistavaa käyttäytymistä olemme. Mikäli tämä eli “markkinat” olisivat mielestäni positiivisessa vaiheessa niin sitten voisin seurata enemmänkin uutisia, koska silloin ne mielestäni voisivat vauhdittaa jotakin positiivista aaltoa. Jos markkinat ovat kuitenkin näin negatiiviset niin täytyy tulla isoja fundamentaalisia muutoksia, jotta niillä olisi voimaa kääntää kelkkaa.

Positiivisten uutisten määrä luultavasti kasvaa tasaisesti tulevaisuudessa, samalla kun kurssi laskee luultavasti viimeiseen kapitulaatioonsa, tämän jälkeen markkinat alkavat vastaanottamaan näitä positiivisia uutisia paremmin. Saatamme nähdä jonkin merkittävän fundamentaalisen asian, joka laukaisee uuden nousukauden, mutta nähdäkseni tämän aika ei ole vielä. Kärsivällisyys on valttia.

Lupasin kirjoittaa riskienhallinnasta. Annan esimerkin, jonka avulla riskiä voi kontrolloida isommasta mittakaavasta pienempään, bitcoinista puhuttaessa, sijoittajan/treidaajan näkökulmasta.

  • Bitcoinin kokonaisriskiä hallitaan %-osuudella, joka on sijoitettuna bitcoiniin. Sijoittamisen voi tehdä myös vaiheittain, mutta tällöin tulisi tarkkailla kokonaismäärää, jonka on sijoittanut suhteessa kokonaisvarallisuuteensa.

  • Tästä osuudesta tietty osuus voi olla monen vuoden sijoitus, johon ei kosketa pitkään aikaan ja tietty osuus varattu treidaamiseen. Tällä hallitaan treidauksen kokonaisriskiä.

  • Treidauksen sisällä voidaan tehdä pitkän ja lyhyen aikavälin kauppoja. Esimerkiksi pitkällä aikavälillä siten, että jos näyttää siltä, että pidemmän nousukauden huippu on tullut niin vaihdetaan treidauskassa kokonaan dollareiksi.

  • Tämän pidemmän aikavälin kaupan sisällä voidaan tehdä vielä pienemmän aikavälin kauppoja, eli ns. scalping-kauppoja. Tällöin on hyvä muistaa, että nämä kaupat tulisi olla lyhytkestoisia pidempään kauppaan nähden, jotta ei ajauduta tekemään pientä kauppaa joka pilaa isomman.

Suhdetta näiden tasojen välillä, varsinkin kun mennään treidauksen puolelle, on hyvä hallita stop-lossien avulla. Ajatellaan, että olet tehnyt pidemmän aikavälin kaupan ja myynyt 800 dollarissa, nyt yrität metsästää pientä korrektiota ja ostat osan tai kaikki takaisin lyhyttä aikaväliä silmällä pitäen. Ennen kuin tekee kaupan niin kannattaa miettiä stop loss, mitäs jos kurssi ei lähdekään ylöspäin? Koska myyn tappiolla takaisin, jotta isompi kauppa ei mene pilalle? Treidauksen riskiä on helpompi hallita, mitä harvemmin kauppoja tekee.

Suhteuta stop-loss tappion suuruus koko treidauskassasi kokoon siinä valuutassa missä isompi kauppa on. Eli jos olet myynyt 800 dollarissa ja sinulla siis on treidauskassa dollareina niin jos lyhyen aikavälin oston tappio kasvaa dollareissa esimerkiksi yli 5%:n treidauskassasta niin osta takaisin ja keskity metsästämään uutta lyhyen aikavälin kauppaa.

Myös pidemmän aikavälin kauppoja voi hallita stop-loss -menetelmällä. Stop-loss voi olla myös “pehmeä” siten, että jos esimerkiksi 5%:n tappioehto täytyy niin ei sillä sekunnilla vaihdeta vaan aloitetaan katsomaan hyvää paikkaa vaihtaa. Tässä tapauksessa tappio voi helposti kasvaa reilusti suuremmaksikin, joten tuo 5% tappioehto tässä tapauksessa voi olla liian suuri. Mitä taitavampi treidaaja olet, sitä isompia riskejä voit ottaa. Ei kuitenkaan kannata luottaa perstuntumaan tässä, parempi tapa on seurata oman kassan kehitystä.

Tässä oli aika pintaraapaisu riskienhallinnan monitasoisesta maailmasta, toivottavasti ei liian epäselvä. Kommenteissa voi esittää kysymyksiä.

Blogikirjoitukset ovat kirjoittajien omia mielipiteitä eivätkä välttämättä vastaa Bittiraha.fi:n näkemyksiä. Kirjoitus ei ole sijoitusneuvo, vaan yleinen analyysi bitcoin-valuutan markkinatilanteesta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *