Bitcoin pelastaa kriisin uhatessa

Eräs erinomainen sovellus bitcoineille on niiden käyttäminen varallisuuden säilyttämiseen yhteiskunnallisten kriisien aikana. Ukrainan tapahtumat ovat saaneet monet myös täällä Suomessa miettimään, mitä kaikkea ikävää voi tapahtua kun naapurina on Venäjän kaltainen roistovaltio. Myös monet muut konfliktit maailmalla ovat osoittaneet, miten herkästi normaalia elämää viettäneistä ihmisistä voi tulla yhtäkkiä pakolaisia, vailla minkäänlaista turvaa.

Jokainen voi miettiä, mitä itse tekisi, jos oma naapurusto muuttuisi taistelutantereeksi ja joutuisi jättämään oman kotinsa, saaden mukaan vain sen mitä lähtöhetkellä jaksaa kantaa. Mikäli merkittävä osa varallisuudesta on fyysisinä esineinä kotona, tilanne on aika huono. Mutta sen ei tarvitse olla – kriisiin voi varautua siirtämällä varallisuuttaan bitcoineiksi, jolloin ne on helppo säilyttää, tapahtui mitä tahansa.

Voi vaikka muuttaa toiseen valtioon, toiselle puolelle maailmaa, ja bitcoinit ovat ihan yhtä helposti käytettävissä siellä kuin ne olivat kotonakin. Ei tarvitse kantaa mukanaan edes käteistä tai kultaa, jotka voidaan varastaa matkalla. Bitcoin on pohjimmiltaan julkinen ja hajautettu kirjanpitojärjestelmä, eli varallisuus säilyy siellä niin kauan kunnes tilin haltija päättää siirtää sen muualle (olettaen tietenkin, että tietoturvasta on pidetty huolta).

Bitcoin voi auttaa tässä tilanteessa merkittävästi juuri niitä suhteellisen heikossa asemassa olevia, eli tavallisia kansalaisia, joiden elämä joutuu kriisin takia täysin myllerretyksi. He saavat realistisen mahdollisuuden jatkaa elämäänsä jossain muualla, ilman että tarvitsee aloittaa alusta täysin tyhjätaskuna vailla minkäänlaista omaisuutta.

Tietenkin bitcoin on vielä tällä hetkellä nuori teknologia, jonka takia myös arvon heilahtelut ovat yleisiä. Tämä ei kuitenkaan ole kriisin sattuessa kovin suuri ongelma, sillä tärkeintä on se, että edes jonkin verran omaisuudesta onnistutaan säilyttämään. Jos pakomatkan aikana bitcoinien arvo on tipahtanut kymmenen prosenttia, ollaan silti paljon paremmassa tilanteessa kuin jos bitcoineja ei olisi mahdollista käyttää ollenkaan. Ja todennäköisesti kriisi vain nostaa bitcoinin hintaa, jolloin pakomatkan jälkeen oma varallisuus on suurempi kuin mitä se oli lähtiessä. Sellainen helpottaa kummasti uuden elämän aloittamista.

Kirjoitus on julkaistu alunperin Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *